FACEBOOK

Szombaton magyar játékos veszi át a LEN Eurokupát - vlv-előzetes

Szombaton magyar játékos veszi át a LEN Eurokupát - vlv-előzetes
hozzászólás, 2021.05.07.

Az Eurokupa-döntő visszavágója háromgólos szolnoki előnnyel kezdődik szombat délután 16.00 órakor. Előzetesünkben a két vezetőedző Zsivko Gocics (Szolnok) és Varga Dániel (OSC) nyilatkozik a vlv-nek:


Eurokupa, elődöntő, visszavágó

AZ  ELSŐ MÉRKŐZÉSEN TÖRTÉNT: SZOLNOK-OSC 14:11

Május 8., szombat

16.00 OSC-Szolnok
- DigiSport1, vlv (szöveges élő)
V.: Gomez (olasz), Budramisz (görög)


ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- Mindenki egészséges nálunk, a szokásos módon készültünk erre a mérkőzésre. Sok időnk nem volt, de edzettünk, elemeztük az ellenfél játékát, felkészülten várjuk a meccset és nagyon motiváltak leszünk. Mindent bele fogunk adni, aztán majd meglátjuk, hogy ez elég lesz-e a győzelemhez...

- ...vagy a kétgólos vereséghez, hiszen nektek szombaton már az is kupagyőzelmet jelentene...

- Ilyesmiről ne is beszéljünk! 

- Mit kommunikálsz ezzel kapcsolatban a játékosaidnak?

- Azt, hogy az első meccset el kell felejteni. Attól a pillanattól kezdve nem szabad tudomást venni róla, hogy az utolsó sípszó elhangzott. Ezt már akkor, az öltözőben elmondtam nekik. Nyertünk, szuper, de a visszavágó egy új mérkőzés, 0:0-ról indul, mint minden meccs. Már a felkészülés során is erre kellett koncentrálnia mindenkinek, nem arra, hogy mi volt két héttel ezelőtt. 

- Az ellenfeletek szerdán játszott egy fontos és érdekes meccset, amit, gondolom, te fotelből, hátradőlve, nyugodtan néztél végig. Mit tapasztaltál? Hogy értékeled a látottakat?

- Meglepődtem. Abban biztos voltam, hogy a Fradi reagálni fog a néhány nappal korábban történtekre, ez így is lett, nagyon jól játszottak. Az OSC sem volt rossz, sőt, de hát, nem nagyon tudták belőni a helyzeteket. Egy kicsit agresszívabbnak is láttam a Fradit ezen a mérkőzésen. Amit még leszűrtem a találkozóból, az maradjon itt a csapatunkon belül... :-)

- A Fradi magabiztos győzelmének kulcsa a különösen hatékony védekezés volt. Tudom, hogy nálad is alap ez, de mégis, min múlik szerinted, hogy ez sikerül-e egy fontos tétmeccsen?

- Nagyon sok múlik a motiváción. Biztos vagyok abban, hogy e téren nálunk nem lesz hiány - szerintem az ellenfélnél sem. A motiváción, az akaraton és az agresszivitáson múlik. Ha ez a három megvan, akkor már lehet tovább építkezni, szólni, hogy srácok, most erre kell kilépni, vagy más módszert alkalmazva védekezni. Az már a taktika.

- A személyes edzői karrieredet tekintve ez a meccs mennyire fontos?

- Fontos, nagyon fontos. A második döntőm, az első a Magyar Kupa fináléja volt, amit ötméteresekkel veszítettünk el. Ugyanakkor azzal nem nagyon foglalkozom, hogy személy szerint nekem mit jelent ez a mérkőzés. A pályám elején tartok, ambiciózus vagyok, szeretném, ha még sokszor állhatnék a parton ilyen fontos mérkőzésen, de alapjában véve ez is "csak" egy vízilabda-meccs, ugyanolyan, mint az összes többi.


VARGA DÁNIEL (OSC-Újbuda) vezetőedző a vlv-nek:

- Egy folyamat kellős közepén vagyunk, amely folyamatnak természetesen vannak fontos állomásai. Ebből a szempontból az egész szezont érdemes egységes egésznek tekinteni. Ami a szombati meccs eredményét illeti, természetesen szeretnénk "megváltani a világot", de a játék, a hozzáállás, a taktika szempontjából nincs ilyen igényem. Az OSC az elmúlt 8-10 hónapban kialakította saját karakterét, játékstílusát, ez önmagában véve nagyon pozitív dolog. Most is elsősorban magunkkal foglalkozunk, építjük tovább a csapat jövőjét, ennek állomása lesz a szombati meccs is, még ha a jelentősége nagy is.

Tény, hogy nem minden nap játszik egy csapat kupadöntőt, de hát, eddig is minden meccsen odatettük magunkat, szerettünk volna nyerni. Hogy a szombati meccs mínusz háromról indul, azzal nem foglalkozunk. Nincs olyan, hogy ennek hatására még jobban akarnánk elhozni a labdát, még jobban törekednénk a tökéletes védekezésre, még inkább elszántak lennénk, hogy blokkoljunk Filipovics lövéseinél! Nem! Bemegyünk, játszunk, és bízom abban, hogy jól megy majd. Én a szerdai, 2:7-es meccsen is elégedett voltam a játék iramával, a játékosaim hozzáállásával, ilyen értelemben nem teszek különbséget a háromnapos eltéréssel lejátszott két Fradi-meccs között. (Az elsőt, vasárnap 9:7-re az OSC nyerte meg - a szerk.)

Az OSC képe, mentalitása tehát kialakult és hogy ezt szombaton is megmutassuk, azt viszont már elvárom a csapattól. És persze azt is, hogy meccsről meccsre fejlődjünk tovább, adjunk többet és többet abból, ami bennünk van. Hogy ez szombat délután mire lesz elég - meglátjuk.

- Hogy telt az időtök szerda óta?

- Pihentünk, regenerálódtunk, edzettünk, beszélgettünk, gyakoroltunk, készültünk a Szolnokra, finomhangolást végeztünk.

- Friss edző vagy az OB1.-ben, s rögtön egy európai kupa döntőjében szerepel a csapatod. Látsz lehetőséget arra, hogy edzőként "belenyúlj", döntően befolyásold a szombati fejlemények alakulását? Így készülsz?

- Néhány idősebb edzőtől azt hallottam, hogy nincs akkora lehetőség "belenyúlni", mint azt sokan gondolják. Én még fiatal vagyok, nagyon ambiciózus, bízom abban, hogy lehet ráhatásom a mérkőzés alakulására. Az tény, hogy gólt már nem tudok majd lőni, örülök, ha a labdát pontosan odadobom a kapusunknak, ha kell... 

- Szerintem lesz gólbíró, ő megoldja majd ezt a feladatot...

- Hú, de jó, akkor ezt megúsztam... :-)

Visszatérve a kérdésedre: természetesen az egész éves munkám megjelenik majd a szombati teljesítményünkben is. A "meccselésben", a partról irányításban, a játékosokkal való kommunikációban, a pedagógiában, a testbeszédben pedig nagyon hiszek. Ahogy abban is, hogy fel kell ismerni a szituációkat, azt, ha valami újat kell húzni, vagy reagálni arra, amit az ellenfél bevetett. Sok feladata van az edzőnek, más kérdés, hogy ezek teljesítésével valóban tudja-e befolyásolni a meccs alakulását - természetesen ez a célom.

- Akármi az eredmény szombaton, az szerinted kihat majd a bajnoki elődöntő folytatására?

- Nagyon bízom abban, hogy nem. Éppen azok miatt, amikkel kezdtem ezt a beszélgetést. 

- Egészségügyi szempontból mi a helyzet veletek?

- Jól vagyunk, mindenki egészséges.


A döntő két magyar részvevője egyaránt a BL-selejtezőkből "esett le" az Eurokupa mezőnyébe, szereplésüket itteni selejtezővel folytatták, majd nyolcaddöntőt, negyeddöntőt és elődöntőt játszottak.

Az út a döntő szombati visszavágójáig ez volt:

AZ EUROKUPA-SELEJTEZŐK TELJES KRÓNIKÁJA

NYOLCADDÖNTŐK, 1. FORDULÓ

NYOLCADDÖNTŐK, 2. FORDULÓ

NEGYEDDÖNTŐK, 1. FORDULÓ

NEGYEDDÖNTŐK, 2. FORDULÓ - OSC

NEGYEDDÖNTŐK, 2. FORDULÓ - SZOLNOK

ELŐDÖNTŐK, 1. FORDULÓ - OSC

ELŐDÖNTŐK, 1. FORDULÓ - SZOLNOK

ELŐDÖNTŐK, 2. FORDULÓ - OSC ÉS SZOLNOK

A DÖNTŐ ELSŐ MÉRKŐZÉSE