FACEBOOK

Tudja valaki, hogyan folytatódik a bajnokság? - MVLSZ, ébresztő!

Tudja valaki, hogyan folytatódik a bajnokság? - MVLSZ, ébresztő!
hozzászólás, 2021.04.29.

Egy forduló van hátra, a hétvégén befejeződik az OB1-es bajnokság alapszakasza. De hogy mikor jön a folytatás, mely napokon alakul ki a döntő mezőnye és melyek a finálé játéknapjai, arról nincs információ. Pedig szinte biztos, hogy néhány nap múlva, az elődöntő mérkőzésein már - védettségi igazolvánnyal rendelkező - nézők is jelen lehetnek, jó lenne tudni, mikorra tegyék szabaddá magukat. Hé, MVLSZ, ébresztő!


Soha nem látott rendszerű a 2020-2021-es bajnokság, aminek oka természetesen a Covid-vírus által okozott pandémia. A korábbiaktól eltérően az alapszakasz végén a mezőny jelentős részének befejeződik a verseny. A rájátszás már csak az alapszakasz első négy helyezettjét érinti, ők vívnak párharcot a döntőbe jutásért - az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik -, a továbbjutáshoz 7 pontra van szükség, de a felek az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeiket magukkal hozzák. (Az első meccsen az a pályaválasztó, aki az alapszakaszban magasabb helyen végzett.)

Ezek az információk már csak azért is lényegesek, mert bizonyos, hogy a Szolnok a BVSC-vel, a Fradi pedig az OSC-vel kerül szembe a döntőbe jutásért, ami azt jelenti, hogy utóbbi két csapat meccse az alapszakasz utolsó fordulójában, most vasárnap lényegében az eldöntő része, hiszen az eredményt magukkal viszik.

Mit lehet még tudni a versenykiírásból kiindulva?

Az első négyet követő csapatok már nem játszanak, így e hétvégén kialakul a tabella e részének végső sorrendje. A 15. és a 16. helyezett kiesik az első osztályból, a 14.-nek pedig osztályozót kell játszania az OB1/B-s bajnokság győztesével. (Vagyis az OB1-es mezőny 16-osról 14-esre szűkül.) Ezek a kérdések már eldőltek, a KSI és a Tatabánya kiesett, a Debrecen osztályozót vív.

Fontos információ, hogy a bajnokság első három helyezettje jogosult indulni a következő BL-versenysorozatban, a negyedik helyezett az Eurokupában szerepelhet. És mivel a Magyar Kupa győztese, a FTC már biztosan elődöntős, az is eldőlt, hogy a kupagyőztes helyén az 5. helyezett jogosult az Eurokupa-szereplésre. Ez a csapat pedig - már most biztos - a Vasas.

Némi óvatosság az MVLSZ esetében mindig indokolt. Valószínűleg csak "nálunk", a mi sportágunkban fordul elő például, hogy ennyire nem törődnek fontos formai dolgokkal. A bajnokságnak a szövetség honlapján jelenleg elérhető OB1-es versenykiírása ugyanis nem a hatályos szabályzat, ezt a dokumentumot az elnökség többször is módosította. Az alapszakasz utolsó két fordulóját előrehozták (az eredeti dokumentumban taxatíve megnevezett utolsó játéknap május 12.), köztudott az is, hogy a járvány alatt elnökségi döntés alapján megszűnt a mérkőzések elhalasztásának lehetősége - annak érdekében, hogy a bajnokság befejezhető legyen.

Ez mind rendben is van, de hol a mindezeket már tartalmazó, új, egységes szövegű versenykiírás? Vajon nem módosult más pontja is, amiről nem tudunk? 

Ugyanez a helyzet a játéknapokat illetően. Mit érdekli a magas vezetést az, hogy a vízilabdának maradt még néhány rajongója, akik várják, hogy mikor mehetnek meccsre? Megbeszélik a Ligával, a csapatokkal, a többi nem érdekes. Semmi különös, business as usual, így folyik a munka, ez a szövetség "kommunikációs stratégiája". Arról már képben van az olvasó, hogy néhány celebnek milyen emléke van a vízilabdával kapcsolatban, azt meg majd megtudja mindenki valamikor, hogy mikor lesznek az elődöntők. Ráérünk, belső infó. Tulajdonképpen le lehetne rendezni mindent egymás között és a végén kiadni egy "közleményt" arról, hogy zárult a bajnokság. Ez a jövő?

Mi most megtippeljük, körülbelül mire készülhetnek a szurkolók. A dátumok tehát nem hivatalosak, de "erősen irányadónak" tekinthetők:

Az elődöntők játéknapjai: május 5., szerda, május 13., szerda, (ha még szükséges:) május 16., vasárnap.

A döntő játéknapjai: május 19., szerda, május 22. szombat és (ha még szükséges), május 25. kedd. (Az első meccs pályaválasztója az alapszakaszban magasabb helyen végzett csapat.)

A bronzéremért két meccset játszanak.

Ahogy ezeknél az összecsapásoknál mindig, döntetlen nincs, ilyen végeredménynél ötméteresekkel kell eldönteni a pontok (a győzelem) sorsát. Újdonság, hogy a nulláról induló döntő az egyik fél második győzelméig tart, tehát nem lehet ötmeccses.


A VLV OLVASÓIHOZ

Ehelyütt tartjuk fontosnak tájékoztatni olvasóinkat arról, hogy az MVLSZ és a vlv-t kiadó cég között 2020. április 1. és 2021. február 28. között szerződéses megállapodás alapján "együttműködés" zajlott. Magával a szövetség elnökével állapodtunk meg a vlv új státusáról, jelentőssé váló szerepéről az MVLSZ kommunikációjában. Aztán - nem a mi hibánkból - minden másként alakult. Az elképzelések a "kommunikációs stratégiáról" megváltoztak, erről viszont elfelejtettek szólni szerződéses partnerüknek, nekünk. Abból kellett észrevennünk, hogy a szövetség a szerződésben vállalt kötelezettségeinek jelentős részét nem teljesítette, a megállapodást a konstruktív együttműködés helyett arra használta fel, hogy a vlv-t távol tartsa a vízilabdasport irányításának környezetétől, sőt saját fórumának lehetőségeihez képest kifejezetten korlátozta a vlv munkafeltételeit. 

A 11 hónap során sajnos folyamatosan szószegéssel, közönnyel és mérhetetlen dilettantizmussal találtuk szembe magunkat. Hiába próbáltuk rendszeresen szerződéses vállalásainak teljes végrehajtására ösztökélni az MVLSZ-t, ezt 11 hónap alatt nem sikerült elérnünk, miközben a szövetség vezetői  szóban újra és újra együttműködési készségükről biztosították a vlv szerkesztőjét, és a szerződés részeként havonta, pontosan kifizették a működési támogatás összegét (az MVLSZ által tíz évvel ezelőtt, még Kemény Dénes szövetségi kapitányi időszakában e célra juttatott összeg felét), amit ezúton is megköszönünk. 

Amikor az általunk próbaidősnek tekintett szerződéses viszony a végéhez közeledett, terjedelmes elemzésben, konkrétumok hosszú felsorolásával tájékoztattuk a szövetség elnökét kifogásainkról, erre Vári Attila érdemben a mai napig nem válaszolt. A kooperációt folytatni akartuk, ezért - az addigi anyagi támogatás összegének változatlanul hagyása mellett - az éppen lezáródó szerződés megújított változatába garanciákat kívántunk beépíteni az MVLSZ-vállalások teljesítésére vonatkozóan. Erre azt a választ kaptuk, hogy csak a korábbi feltételekkel folytatódhat a szerződéses kapcsolat, az általunk kért módosítások számukra elfogadhatatlanok, "nem illeszkednek bele a Szövetség új, kidolgozás alatt álló marketing és kommunikációs stratégiájába". A korábbi szerződés változatlan szövegű meghosszabbítására tettek ajánlatot. Ezt azonban nem lehetett aláírni, mivel az aláírással előre elfogadtuk volna az MVLSZ további folyamatos szerződésszegését, s azt, hogy ez a szerződésszegés szankció nélkül marad. 

Ezzel a hivatalos kapcsolat megszakadt. A történtekről az elnökség valamennyi tagját és az ülések állandó meghívottjait részletesen, írásban tájékoztattuk.

A vlv újra önálló, független hírportál, a szerkesztő folytatni szeretné munkáját. Ugyanakkor - hamarosan - elérkezünk ahhoz a döntéshez, ami nyolc éve a levegőben lóg, de elkerültük, halogattuk, mert legeslegvégső megoldásként vettük csak számításba. Kénytelenek leszünk olvasóinkhoz fordulni kis összegű, de rendszeres anyagi támogatásért. Kérjük, a technikai feltételek megteremtéséig barátkozzanak meg ezzel a gondolattal.

A vlv szerkesztője