FACEBOOK

Ismét a meccs végén mentett pontot a holland bajnokság ,,magyar csapata,,

Ismét a meccs végén mentett pontot a holland bajnokság ,,magyar csapata,,
hozzászólás, 2021.03.29.

Az edzőt is beleértve hat magyarral játszik hétről hétre az AZC Alphen csapata, amelynek vasárnapi meccsét ezúttal Kincses Attila mentette döntetlenre. Megmutatjuk a gólt és az egykori Vasas-centerrel készült interjúnk alapján kicsit betekintést nyerhetünk a hollandiai póló viszonyaiba, az ott élő és játszó magyarok életébe.


Egy hete adtunk hírt arról, hogy a holland bajnokságban szereplő AZC Alphen magyar kapusa, György Dávid utolsó másodperces góllal mentett pontot csapatának. Nos, egy héttel később az eset csaknem megismétlődött, Gyurika azonban lövés helyett most passzolt, majd - négy másodperccel a találkozó vége előtt - Kincses Attila állította be a 10:10-es végeredményt.

AZC Alphen-ZPC Amersfoort 10:10 (3:2, 1:3, 4:2, 2:3)
G.: Miralisz 3, de Zwaan, Kelemen Z. 2-2, Nagy L., Jacoppo Mandolini, Kincses A., ill. Siewers, Reuten, van der Werve 2-2, van Mil 1, Küning, Budding, Sam Kunz

KINCSES ATTILA (AZC Alphen) a vlv-nek:

​- Az élmezőnyhöz tartozó csapattal játszottunk. A harmadik negyedben 8:5-re elmentünk, akkor sajnos fórokban többszört hibáztunk, feljött az ellenfél, 9:8-ra már ők vezettek. Kiegyenlítettünk, de megint megszerezték a vezetést, ezt az előnyt hoztuk be a végén, úgyhogy mi örülhettünk az iksznek.

- Akkor az a bizonyos gól..., hogy volt?

- Gyurika hozta fel a labdát, ugyanúgy, mint egy héttel ezelőtt. Lepasszolta Nagy Lászlónak jobbra, vele összenéztünk, jó passzt adott és sikerült belőnöm.

- Ezek szerint, bár ez vicces megjegyzésnek tűnik, Gyurika "fenyegető felúszása" valóban a taktika része lett nálatok?

-  Tulajdonképpen igen. A vasárnapi ellenfél edzője már külön felhívta a figyelmet arra, hogy játékosai vigyázzanak a kapusunk felúszásánál, lehet látni a felvételen, hogy az egyikük ki is támad Gyurikára, készül arra, hogy lövés következik...

- A csapatotokban öt magyar játékos szerepel és az edző is magyar, Szeles György. Ez hogy lehetséges, az ottani bajnokságban nincs idegenlégiós limit?

A 33 éves Kincses Attila eddig három ország bajnokságában szerzett bajnoki címet - mindenhol kétszeres aranyérmes.

Magyarországon a Vasas színeiben lett kétszeres bajnok, majd Romániában, a Nagyvárad csapatában, ezt követően pedig a portugál Guimaraes játékosaként állhatott fel kétszer társaival együtt a dobogó tetejére.

Eddigi két külföldi csapatában szerepelve kétszer-kétszer a gólkirályi és az MVP-címet is elnyerte.

Bajnoki aranyérmeinek számát most Hollandiában szeretné növelni.


- Van, csak másként számolják. Mi valamennyien EU-s állampolgárok vagyunk, ránk nem vonatkozik idegenlégiós kvóta, de például a szerb vízilabdázókra már igen. Egyébként nagyon jó kis társaság jött össze erre az évre, én szóltam Zénónak (Kelemen Zoltánnak - a szerk), régi vasasos csapattársamnak, ő is itt van velünk, ahogy Makláry Ádám, Nagy László, György Dávid is, úgyhogy a csapat nagy része magyar.

- Ez már azért olyan létszám, ami esetleg meghatározza, "magyarossá" teszi az ottani légkört, a játékot?

- Igen, lehet mondani. Érződik ez az edzéseken és a meccseken is, noha van két jó "valódi idegenlégiósunk" is, a görög Miralisz, aki olimpián is szerepelt és az olasz center, Jacoppo.

- A holland póló klubszinten nem tartozik a világelitbe. Mi az Alphennél a helyzet? Mik a célok? 

- A klub megvásárolt szabadkártyával szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján a 2017-18-as szezonban, a vezetők azóta is ugyanazok, a célunk most egyértelműen a bajnoki cím és a kupagyőzelem megszerzése. Nem állunk rosszul, egyelőre veretlenek vagyunk.

- Milyen az ottani bajnokság színvonala?

- Az itteni vízilabdázók "főállásban" dolgoznak, az edzések munkaidő után vannak. Ugyanakkor nagy tervekkel vágtak neki a hollandok ennek a 2020-21-es szezonnak. Mivel Rotterdam volt az olimpiai kvalifikációs torna helyszíne, erre a bajnoki évadra Winkelhorst kivételével valamennyi válogatott játékos hazatért. És bár Hollandiának nem sikerült megszereznie a tokiói részvétel jogát, a klubcsapatok erősödtek, jó kis meccseket játszunk, ilyen volt ez a vasárnapi is. 

- Ti, magyar játékosok, mivel foglalkoztok kint?

- Ami engem illet, csináltam egy szállítmányozással, logisztikával foglalkozó céget, ezen fél éve dolgozunk, a közeljövőben terjeszkedni is szeretnénk. Számomra fontos volt, hogy a magam ura legyek. Ádám és Gyurika hasonló területen tevékenykedik, Nagy László Amerikában végezte el az egyetemet, öt éve itt dolgozik, mellette tanul is.

- További sikeres szereplést kívánok nektek a magánéletben és az uszodában is!