FACEBOOK

Budapesti BL-torna - Vári Attila válaszai a vlv kérdéseire

Budapesti BL-torna - Vári Attila válaszai a vlv kérdéseire
hozzászólás, 2021.03.08.

A szövetség elnökének tájékoztatása szerint a múlt heti budapesti BL-tornán pozitív Covid-teszttel kiszűrt montenegrói játékos "nem jelentett kockázatot". A vlv írásban elküldött kérdéseire Vári Attila írásban válaszolt.


A múlt heti budapesti BL-tornával és az ott nyilvánoságra került pozitiv Covid-teszttel kapcsolatos kérdéseinket írásban juttattuk el Vári Attilához, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökéhez. A válaszok megérkeztek, azokat - a szövetség kérésének is megfelelve - teljes terjedelmükben és változtatás nélkül közöljük.


- Hogyan értékeli a szövetség vízilabda-szakmai szempontból a Budapesten eddig lezajlott két BL-tornát?

-A koronavírus járvány okozta nehézségek következtében kiemelkedően fontos a sportág működésének, valamint a megkezdett bajnokságok befejezésének biztosítása. A hazai rendezésű nemzetközi események megtartása is elengedhetetlen, ugyanis a jelen pandémiás helyzetben a magyar sportolók nemzetközi versenyeztetése hazai környezetben valósítható meg a legbiztonságosabban és a legnagyobb szakmai hatékonysággal. A sportolóinknak az ismert hazai protokollt kell betartaniuk, az esetleges külföldi rendezvényekkel szemben az akklimatizáción túl nem szükséges elsajátítaniuk, alkalmazkodniuk egy másik ország COVID protokolljához. A hazai rendezésű nemzetközi események jelenthetik az egyik alapját a sikeres tokiói felkészülésnek is.

- Milyen visszajelzések érkeztek a LEN-től, a részvevő külföldi csapatoktól, azok szövetségeitől?

- A LEN és az MVLSZ is egyaránt örül, hogy ebben a fokozottan terhelt időszakban is meg tudja rendezni a BL-t. A csapatoktól is kizárólag kedvező visszajelzéseink vannak a rendezést, a körülményeket tekintve. A játékosok, a csapatok, a LEN delegátusa azon túl, hogy örült és örül a viszontlátásnak, elégedettek a jelenlegi viszonyok, keretek közötti játéklehetőséggel.

- Milyen új rendezői tapasztalatokat hozott az eddigi két torna?

- A Covid-helyzet okozta tapasztalásokat mindenki tanulja és próbálja a lehető legjobbat kihozni abból. Apróságnak tűnő változás történt például a média lelátói kiosztásban. A koronavírus járvány okozta hazai és nemzetközi protokollok betartása mindenképpen az új tapasztalatok sorát erősítik. A sportolók, stábtagok és a kiszolgáló személyzet egészségének a védelme kiemelkedően fontos. A szervezési feladatok tekintetében a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések alapvetőek és megkerülhetetlenek lettek. A Semmelweis Egyetem szabályai mellett a kiadott LEN protokoll előírásainak is meg kell felelni a szervezés során. Köszönettel tartozunk a résztvevő csapatoknak, hogy fegyelmezetten betartották a rendezvény szigorú protokollját.

- Mint kiderült, az egyik montenegrói játékos Covid-fertőzött állapotban szerepelt a Ferencvárossal vívott mérkőzésükön. Hogy történhetett ez meg? Itt egyedi hiba történt vagy a működtetett rendszer rossz, nem biztonságos? Milyen intézkedéseket tettek az esetet követően és hosszabb távra szólóan kezdeményeznek-e bármilyen változtatást a jelenlegi LEN-protokollban?

- A LEN és a szervezői protokollnak megfelelően történt a szűrés - az esemény közben is. A montenegrói játékos dokumentáltan negatív teszttel érkezett, és amint kiderült, hogy pozitív, a hatósági előírásoknak megfelelően a Semmelweis Egyetem egészségügyi szakemberei által elkülönítésre került. Nem jelentett kockázatot az eseményre. A pozitív esetet izoláltuk, nem történt a protokollban mulasztás.

- Hol tart a szövetség hatáskörébe tartozó érintettek (játékosok, szövetségi alkalmazottak, edzők, játékvezetők, a meccsek megrendezéséhez szükséges technikai személyzet tagjai stb) védőoltással való ellátása? Ebben a körben eddig hány ember kapta meg az oltás első adagját, hányan mindkettőt? Van-e saját "oltási terve" a szövetségnek, ha igen, annak mi a prioritási listája?

- A szövetség nem rendelkezik oltási protokollal, hiszen nem vagyunk egészségügyi hatóság. Kizárólag az olimpiára utazó válogatott kerettagok és a csapat stábtagjai MOB által szervezett oltása van napirenden.

- Hol tart időarányosan a három BL-tornára kormányrendelettel az MVLSZ számára biztosított 868.800 000.- forintos támogatás elköltése? Mennyibe került - minden költséget számolva - az első és mennyibe a második torna megrendezése?

- Tekintettel arra, hogy az állami támogatás nem „három BL tornaként” „tekint” az eseményre, hanem egy rendezvényként kezeli az eseménysorozatot, így a forrásfelhasználás folyamatos, és az az egyes költségek felmerülésének ütemében valósul meg. Számos költség nem köthető az egyes fordulókhoz, hanem azok az egész rendezvény kapcsán merülnek fel, így pontos képet csak az eseménysorozat lezárultát és az elszámolási dokumentáció végleges összeállítását követően áll módunkban adni.

Az elvégzendő feladatok jelentős része közbeszerzési eljárás keretében valósulnak meg a Nemzeti Kommunikációs Hivatal bevonásával. Az NKOH által közbeszereztetett költségek nem fordulónkénti, hanem éves bontásban, tehát 2020. évi BL szervezési feladatok és 2021. évi BL szervezési feladatok nyilvánosak ugyanakkor a nyertes ajánlattevő az ajánlat mellékletét képező nyilatkozatával a Kbt. 44. § (1) bekezdése alapján üzleti titoknak minősítette az Ártáblázatát és megtiltotta ennek nyilvánosságra hozatalát.

- A kormányzati támogatáson kívül voltak-e további költségek, ezek - az eddigi két tormát külön-külön nézve - mekkora nagyságrendűek?

- Az eseménysorozat biztonsággal megvalósítható a kapott állami támogatásból.

- Mekkora összeggel járult, járul hozzá a rendezés költségeinek viseléséhez az E.ON, amely a szövetség kommunikációjában folyamatosan a LEN Bajnokok Ligája-sorozat megrendezésének kiemelt partnereként szerepel?

- Az MVLSZ szponzorációs szerződései üzleti titoknak minősülnek.