FACEBOOK

BL: hol lesz az idei final eight?

BL: hol lesz az idei final eight?
hozzászólás, 2021.03.05.

Egy csütörtöki budapesti nyilatkozatból vált publikussá, hogy Hannover valószínűleg visszalép az idei Bajnokok Ligája final eight megrendezésétől. Ha ez megtörténik, az érdemben érinti a versenysorozat menetét, hiszen a F8 házigazdája automatikus továbbjutó a csoportjából. Csurka Gergelytől, a LEN sajtófőnökétől kértünk tájékoztatást.


A csütörtöki budapesti FTC-Jadran Herceg Novi meccs után Petar Radanovics, a montenegróiak vezetőedzője nyilatkozta a LEN sajtószolgálatának, hogy úgy tudják, a final eight helyszíne megváltozhat, így érdemes lehet hajtani a budapesti csoport negyedik helyének megszerzéséért, mert a házigazdaként biztos továbbjutónak számító Hannover nem kapja meg az automatikusan az F8-helyet.

Csurka Gergelyt, a LEN sajtófőnökét pénteken délelőtt kerestük meg az ügyben, s mint kiderült, laptársunk, a Total Waterpolo már csütörtökön este elküldte kérdéseit ugyanebben a témában. 

A válaszokat mi is megkaptuk és azokból kiderül, hogy Hannover valóban értesítette a LEN-t arról, hogy a június 3-5-i F8-as torna hannoveri megrendezésének esélyei minimálisak. Ennek oka természetesen a Covid-helyzet. A szigorú német korlátozások rendkívüli gondokat okoznak a vállalkozásoknak, természetesen a szállodaiparnak is, tehát már a torna részvevőinek elszállásolása is gondot okoz.

A LEN a jelek szerint felmondással számol, mert megkezdte a tárgyalásokat potenciális "beugrókkal" és közel áll a megállapodáshoz. Konkrét ország neve nem szerepel a tájékoztatásban, de a Total Waterpolo nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a rendezés lehetőségét két szereplőnek, a Jug Dubrovniknak és a Ferencvárosnak is felajánlották, azonban a LEN elutasító választ kapott mindkét klubtól. A legvalószínűbb megoldásnak most az tűnik, hogy a tornát az olasz szövetség tengerparti komplexumában, edzőközpontjában rendezhetik meg, ott, ahogy a BL-főtábla B csoportjának mérkőzéseit tartották és tartják meg a még hátralévő fordulóban.

Fontos információ, hogy - a LEN tájékoztatása szerint - amennyiben az F8-nak más helyszín ad otthont, a Hannover elveszíti garantált helyét a nyolcas döntőben, ám a LEN ebben a szezonban nem adja át ezt a helyet a beugró rendezőnek, az egyes csoportok első négy tagja kvalifikálja magát a végső tornára.

A Total Waterpolo kérdésére adott válaszból azt is megtudhattuk, hogy a final eight rendezésének feltételei évek óta változatlanok: a házigazdának 200 ezer eurót kell fizetnie rendezvénydíjként, plusz bizonyos kéréseket kell teljesíteni a szállással és a részvevők szállításával, továbbá a tévéközvetítésekkel kapcsolatban. 

Ismeretes, hogy a BL-főtábla B csoportja három tornájának mérkőzéseit Budapesten, a Duna Arénában rendezik meg. A tornákat "buborékban", szigorú LEN-protokoll végrehajtásával bonyolítják le.

A magyar kormány tavaly novemberben mintegy 870 millió forintos támogatásban részesítette a Magyar Vízilabda Szövetséget, a három BL-főtábla-torna megrendezését segítendő.


Ez történt az első budapesti tornán:

ELSŐ NAP

MÁSODIK NAP

HARMADIK NAP


Ez történt a második budapesti tornán:

ELSŐ NAP

MÁSODIK NAP

HARMADIK NAP

Címkék:
LEN BL-főtábla