FACEBOOK

Itt vannak a kalapok az olimpiai sorsoláshoz - Szerbiával biztosan nem leszünk egy csoportban

Itt vannak a kalapok az olimpiai sorsoláshoz - Szerbiával biztosan nem leszünk egy csoportban
hozzászólás, 2021.02.13.

Szerbiával nem találkozunk a tokiói férfi vízilabdatorna csoportkörében. Íme, a február 21-i sorsolás előtti kiemelések:


A tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján 12 válogatott vehet részt. A torna várhatóan júlus 25-én, szombaton kezdődik, a döntő augusztus 8-én, vasárnap lesz.

Az olimpiai vízilabdatorna mezőnye a vasárnap kezdődő rotterdami kvalifikációs torna végeztével lesz teljes. A tokiói csoportbeosztást Rotterdamban készítik el, február 21-én.

A vlv a FINA vízilabdáért felelős menedzserétől, Kárpáti Gábortól értesült a sorsolás előtti kiemelésekről.

A mezőny:

Szerbia (a 2019-es Világliga-szuperdöntő győztese), Olaszország és Spanyolország (a 2019-es világbajnokság két döntőse), USA (a 2019-es Pánamerikai Játékok győztese), MAGYARORSZÁG (a 2020-as Európa-bajnokság aranyérmese), Kazahsztán (a 2018-as Ázsiai Játékok győztese), Ausztrália (Óceánia képviselője), Dél-Afrika (Afrika képviselője), Japán (rendező), valamint a vasárnap kezdődő rotterdami kvalifikációs torna első három helyezettje.

A sorsolás előtti kiemelések (azonos kalapban lévő csapatok nem kerülhetnek egy csoportba a sorsolásnál).

1. kalap: Olaszország, Spanyolország
2. kalap: Szerbia, MAGYARORSZÁG
3. kalap: USA, Ausztrália
4. kalap: Dél-Afrika, Kazahsztán
5. kalap: a rotterdami kvalifikációs torna 1. és 2. helyezettje
6. kalap: a rotterdami kvalifikációs torna 3. helyezettje és a házigazda Japán

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább, hogy a felsőházban, keresztbejátszásokkal (csoportelső a csoportnegyedikkel és így tovább) ki-ki mérkőzéseken eldöntse a legjobb helyezések sorsát.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Különösebb meglepetést nem jelent ez a besorolás. A negyedik kalapban vannak olyan csapatok, amelyek ellen a többiek nagy valószínűséggel győzelemre számíthatnak, a többi részvevővel mind nehéz mérkőzésekre lehet számítani. Biztos, hogy a rotterdami selejtezőtornáról erős csapatok érkeznek, Japán pedig nemcsak azért számít kellemetlen ellenfélnek, mert hazai közönség előtt játszik majd - ha lesz közönség. 

Azt, hogy Szerbiábval nem kerülhetünk egy csoportba, jónak gondolom, már csak azért is, mert a jövő héten együtt készülünk velük és így semmiképpen nincs szükség arra, hogy bármit elrejtsünk egymás elől - nem mint hogyha ez egyébként szempont lett volna, de így azért abszolút fel sem vetődik.

Megjegyezném: hallani olyan információkat, hogy Dél-Afrika indulása még bizonytalan. Amennyiben helyettük a rotterdami selejtezők negyedik helyezettje vehet részt a tornán, akkor azért nem mindegy, hogy a csoprotunkba őket vagy "párjukat", Kazahsztánt sorsolják-e be.

Hol tart a létszámszabály alakítása, hány tagúak lesznek a csapatok az olimpiai tornán?

- Nem kaptunk új információt, vagyis arra kell készülnünk, hogy a mérkőzésekre 12 játékos nevezhető és utazhat egy tartaléknak jelölt vízilabdázó is, akinek nem biztos, hogy az olimpiai faluban lesz a szállása - ő hivatalosan igazolt sérülés esetén kerülhet be valaki helyére a csapatba.

- Ha megtörténik a sorsolás akkor a csoportbeosztás ismerete jelent számodra valamilyen segítséget a felkészülés szempontjából?

- Annyiban, hogy egyelőre nincs konkrét tervünk azzal kapcsolatban, hogy a felkészülés során kikkel szeretnénk együtt gyakorolni, tornán részt venni. Ezt nyilván befolyásolhatja, hogy kik lesznek az ellenfeleink a tokiói torna első fázisában.


A női csoportbeosztás "kalapjai" már korábban ismertté váltak (zárójalben a kvalifikáció "forrása"):

1.  kalap: 
USA, Spanyolország (Világliga, világbajnokság)

2.  kalap: Oroszország, Ausztrália (kontinensbajnokságok)

3. kalap: MAGYARORSZÁG, Hollandia (trieszti olimpiai kvalifikációs selejtezőtorna)

4. kalap: Kanada, Kína (Pánamerikai Játékok, illetőleg Ázsia képviselője)

5. kalap: Dél-Afrika, Japán (Afrika képviselője és a házigazda)

Két ötös csoport lesz, ezekből négy-négy csapat jut tovább, a keresztbejátszások már ki-ki meccsek lesznek.