FACEBOOK

Eurokupa-értékelések - Varga Dániel, Zsivko Gocics, Petrovai Márton és Szűcs Levente a vlv-nek

Eurokupa-értékelések - Varga Dániel, Zsivko Gocics, Petrovai Márton és Szűcs Levente a vlv-nek
hozzászólás, 2020.12.06.

Vasárnap befejeződtek az Eurokupa selejtezőtornái. A négy érintett magyar csapat vezetőedzője a vlv számára értékelte a tapasztalatokat: Varga Dániel, Zsivko Gocics, Petrovai Márton és Szűcs Levente. (Utóbbi részletesen elmondja a barcelonai botrány történetét is...)


Eurokupa-selejtezők, december 4-5-6.

A SELEJTEZŐK ELSŐ NAPJÁN TÖRTÉNT

A SELEJTEZŐK MÁSODIK NAPJÁN TÖRTÉNT


A SELEJTEZŐK HARMADIK NAPJÁN TÖRTÉNT


C csoport (Kranj)

OSC-Crvena Zvezda 15:5 (5:0, 2:1, 3:3, 5:1)
G.: Manhercz K. 3, Salamon, Burián, Erdélyi, Hárai 2-2, Csacsovszky E., Dala D., Várnai, Tóth M., ill. M. Radovics 2, Tankosics, Kasum, Vickovics

Noisy-OSC 7:14 (1:4, 4:3, 2:3, 0:4)
G.: Marzuki 5, Petkovics 2, ill. Manhercz K., Salamon, Csacsovszky E., Tóth M., Burián 2-2, Dala D., Erdélyi, Bundschuh, Hárai

OSC-Kranj 21:5 (5:1, 4:2, 6:0, 6:2)
G.: Várnai 4, Manhercz K., Tóth M., Burián 3-3, Salamon, Csacsovszky E., Erdélyi 2-2, Bundschuh, Almási, ill. Lah, Justin 2-2, Pusavec

A csoport végeredménye:

1. OSC 9,
2. Crvena Zvezda 6,

3. Noisy 3,
4. Kranj 0 pont

VARGA DÁNIEL (OSC-Újbuda) vezetőedző a vlv-nek:

- Két szempontból kell nézni ezt a tornát. Az egyik az, hogy megvan a 9 pont, ezáltal csoportelsőként jutottunk tovább. Ez volt az első számú célunk. A második az az, hogy olyan játékot mutassunk, ami minőségi és fejlődést jelent.

Elégedett vagyok nagyon sok mindennel, a játékosaim hozzáállásával, a játék bizonyos részeivel, de meg kell azt is jegyezni, hogy látványosan kirajzolódnak olyan dolgok, amikben tovább kell fejlődnünk. Azért ha azt nézem, hogy az elmúlt két hónapban mennyi meccset játszottunk és miken mentünk keresztül, megállapítom, hogy a játékunk fejlődési pályán van. Ezt a folyamatot a hátralévő két idei mérkőzésünre, a Fradi és az Eger elleni bajnokira szeretnénk továbbvinni.

Szeretném kifejezni őszinte részvétemet a Kuncz családnak. Nagyon fog hiányozni Laci bácsi. Még hogyha évente csak egyszer-kétszer is találkoztunk, mindig megmelengette a szívemet a belőle sugárzó szeretet és jóság. Isten nyugosztalja őt!


F csoport (Zágráb)

A csoportba sorsolt olasz Trieszt pozitív Covid-tesztek miatt visszalépett.

Eger-Primorac Kotor 9:15 (4:3, 1:5, 3:3, 1:4)
G.: Baksa B. 5, Lőrincz B. 2, Török B., Murisics, ill. Gopcsevics 6, Matkovics 3, Draskovics 2, Macics, Sztanojevics, Perkovics, Crepulja

Mladost Zágráb-Eger 13:7 (4:0, 4:4, 2:0, 3:3)
G.: Milos 4, J. Vrlics 3, Radu, Bukics, Buslje, Viskovics, Bajics, Harkov, ill. Lőrincz B. 4, Baksa B. 2, Tymcyna

A csoport végeredménye:

1. Mladost Zágráb 6,
2. Primorac Kotor 3,

3. Eger 0 pont

PETROVAI MÁRTON (ZF-Eger) vezetőedző a vlv-nek:

- Tanulságos torna volt ez számunkra. Sok fiatal játékost tudtam kipróbálni. Úgy gondolom, az első mérkőzésnek volt egy periódusa, amikor esélyünk nyílt arra, hogy felül kerekedjünk, több góllal is elmehettünk volna. Én úgy gondolom, ekkor talán megremegett a kéz, egyszerűen nem tudtuk elhinni, hogy megnyerhetjük ezt a meccset a Kotor ellen. Becsúsztak olyan gyermeteg hibák, amiket nem szoktunk elkövetni és ez megpecsételte a mérkőzés sorsát.

Ma úgy álltunk ki a Zágráb ellen, hogy megmutatjuk: nem az az igazi arcunk, amit a Kotor ellen mutattunk. Kimondhatjuk, hogy ez sikerült is, hiszen a Mladost az Eurokupa-mezőny egyik legerősebb csapata, egy BL-szintű társaság.

Nem gondolta senki az év elején, hogy nemzetközi kupában tudjuk megmérettetni magunkat, jó tapasztalatszerzés volt ez számomra is, a fiatal játéksoknak is. Dolgozunk tovább, hogy ha ismét adódik hasonló lehetőségünk, akkor egy ilyen, Primorac Kotor-szintű csapatot meg tudjunk verni.

Úgy gondolom, emelt fővel búcsúztunk ettől a tornától, mert azért, amit ma nyújtottak a fiúk, azt kell hogy mondjam, le a kalappal előttük.

- Milyen a közeljövő, mi vár rátok most?

- Úgy gondolom, feltüzelt minket ez a hétvége. A jövő héten fontos meccset játszunk a Szegeddel idegenben, utána pedig vár ránk egy mérkőzés az OSC-vel, december 14-én, hétfőn.


G csoport (Szolnok)

Szolnok-Terrassa 20:14 (5:3, 6:4, 3:2, 6:5)
G.: F. Filipovics 5, Szeghalmi, Pijetlovics, Nagy Á. 3-3, Konarik Á. 2, Dőry, Jansik D., Drasovics, Kovács Gergő, ill. Carrillo 3, Barroso, De Lera, Alarcon Tevar, Gutierrez 2-2, Prieto Hernandez, Pericas, Chico

Szolnok-Strasbourg  15:5 (2:1, 3:1, 5:2, 5:1)
G.: Konarik Á. 4, F. Filipovics 3, Jansik D., Kovács Gergő 2-2, Dőry, Szeghalmi, Pijetlovics, Drasovivcs, ill. Chion, Cesca, Buha, Misics, Valentino

Szolnok-Apollón Szmirnisz 13:11 (3:2, 3:2, 4:4, 3:3)
G.: F. Filipovics 4, Szeghalmi, Nagy Á., Drasovics 2-2, Dőry, Pijetlovics, Kovács Gergő, ill. Gunasz 4, Moskov 3, Papageorgiu, Dermicakisz, S. Mitrovics, Szolanakisz

A csoport végeredménye:

1. Szolnok 9,
2. Strasbourg 6,

3. Apollón Szmirnisz 3,
4. Terrassa 0 pont

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- A legfontosabb az, hogy a kitűzött célt, a csoportelsőséget sikerült elérni. Természetesen a játék terén bizonyos dolgokkal nem vagyok elégedett, például a Terrassa elleni meccsen kapott 14 góllal, a mai mérkőzésen is voltak kisebb hullámvölgyeink, de összességében nem lehet okom panaszra. Három győzelemmel megyünk tovább és ez volt a cél. Gratulálok a játékosaimnak!

A mai egyébként eléggé furcsa meccs volt: elmentünk öt góllal, aztán taktikát változtattak a görögök, erre nem tudtunk reagálni, de rossz játékkal is megtaláltuk az utat a győzelemhez. Ennek nagyon örülök, mert nehéz időszakon vagyunk túl és normális, hogy a csapat nem mindig teljesít tökéletesen, fontos, hogy ilyenkor is tudjon győzni.

Ami a tapasztalatokat illeti, most is és már a BL-selejtezőkön is azt láttam, hogy a bírók másként fújnak a nemzetközi meccseken, mint Magyarországon. Nem tudom megítélni, hogy melyik a jobb, de eltérés van, az biztos. Nincs ezzel semmi probléma, mindig elmondom, hogy alkalmazkodnunk kell az éppen aktuális kritériumokhoz. Ez eddig nagyjából sikerült, továbbra is ezt az utat követjük.

- Miben nyilvánul meg a különbség?

- Kicsit szigorúbban ítélik meg a játék bizonyos elemeit, a center és a védő párharcát, az ötmétereseket. A különbség oka részben az, hogy egyes bírók más vízilabda-kultúrából érkeznek, ma például egy török és egy olasz játékvezetőnk volt. Figyelnünk kell erre a jövőben is.

A torna után ki merem jelenteni: biztos vagyok abban, hogy bennünk még több potenciál van, ha százalékos arányt nem is tudok meghatározni, de szerintem még jobban tudunk majd játszani, még nagyobb iramot fogunk diktálni, s még jobban fogunk figyelünk majd bizonyos taktikai feladatok végrehajtása során.


A csoport (Barcelona)

BVSC-Panioniosz 18:9 (4:3, 3:3, 2:1, 9:2)

G.: Nagy Márton 6, Gyárfás T. 4, Mészáros M., Ágh, Pásztor 2-2, Kovács P., Sugár, ill. Barakat 3, Spooner, Graimisz, Gavalasz, Kalaicisz, Dimu, Kapetanakisz

CN Barcelona-BVSC 10:10 (1:1, 4:3, 2:1, 3:5)
G.: Delgado, Estrany Esforzado 3-3, Goma 2, Flores, Gyurik, ill. Nagy Márton 3, Mészáros Cs. 2, Batizi, Gyárfás T., Kovács P., Pásztor, Mészáros M.

Tourcoing-BVSC 6:7 (0:1, 1:2, 3:3, 2:1)
G.: Randics 3, Kujacics 2, Cannone, ill. Gyárfás T. 3, Pásztor 2, Mészáros M., Sugár

A fenti meccset a franciák közvetlenül a lefújás után megóvták. Az ok: jogosulatlan játék.

A LEN újrajátszást rendelt el, 12.30-kor kellett vízbe szállnia a két csapatnak. A megismételt mérkőzésen:

Tourcoing-BVSC 15:15 (4:4, 4:6, 3:3, 4:2)
G.: Canonne 4, Randics 3, Rocchietta, Kujacics 2-2, Avena, Vincourt, Grgurevics, Krizman, ill. Gyárfás T., Pásztor 5-5, Csapó, Irmes P., Batizi, Ágh

A csoport élén három csapat végzett 5 ponttal, e három csapat valamennyi, egymás elleni mérkőzése döntetlen lett, a továbbjutást az döntötte el, hogy e három meccsen ki lőtt több gólt. Első helyen a franciák mennek tovább, a BVSC második lett, a spanyolok kiestek. Az uszodához rendőri egységeket kellett hívni, mert a helyiek nehezen emésztették meg a történteket, bundát emlegettek.

A csoport végeredménye*:

1. Tourcoing 5,
2. BVSC 5,
3. NC Barcelona 5,
4. Panioniosz 0 pont

*A vlv értesülése szerint a csoport végeredménye egyelőre "függőben van", az ügyben LEN-vizsgálat várható.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló) vezetőedző a vlv-nek:

- A görögökről tudtuk előre, hogy ők most nem a korábban tőlük megszokott szintet képviselik, fiatal a csapatuk. A Barcelonáról most utólag azt mondom, hogy az Eurokupa mezőny első 15-16 helyén belül vannak. Főleg hazai pályán azért ők nagyon nehéz ellenfelek. Mindannyian tudjuk, hogy ilyenkor a velük vívott meccs "kellő nyomás alatt" zajlik. Mi 5:0-as kiállítási aránnyal kezdtünk, 8:2-essel fordultunk, nagyon-nagyon nehéz mérkőzést játszottunk velünk. Az volt nagyon fontos lélektani plusz, hogy a nyomás alatt nem törtünk meg, nem igazán engedtük el a Barcelonát, amikor pedig elhúztak három góllal, gyorsan vissza tudtunk jönni a meccsbe. Az a döntetlen szerintem iszonyatosan nagy bravúr volt.

Ma pedig két fáradt csapat találkozott, én azt láttam, hogy úszkálunk föl-le becsülettel, ők is meg mi is, aztán, aki többször betalál, az nyer. Vezettünk három góllal is, de egy pillanatig sem adták fel, aztán, ugye, 7:6 lett a vége, első helyen jutottunk tovább a csoportból. Majd történt, ami történt...

- Mondd el, légy szíves, hogy zajlott ez az egész!

- Reggel, mikor felkeltünk a szállodában, Györke Zsolt szólt, hogy fáj a hasa, ment is éjszaka, hányingere van, nem is aludt sokat. Mondtam, hogy akkor maradjon a szállodában. Az első gondolatom az volt, hogy akkor beírok egy mezőnyjátékost a helyére, hiszen kék és piros 13-as sapkánk is van. (A BVSC a franciák elleni meccsen kék sapkában szerepelt - a szerk.)

A meccs előtt megkérdeztük a portugál LEN-delegátusát, hogy játszhat-e mezőnyjátékos a 13-as kék sapkában. A válasz az volt, hogy természetesen. Még meg is kérdezte, hogy mi a baja a kapusunknak. Mondtuk, hogy fáj a hasa.

A második negyedben ment be először Gyenis Ádám, három-négy percet töltött a vízben. Kék 13-as sapkában volt, ez valahogy senkinek nem tűnt fel. Aztán, amikor a harmadik negyedben a parton ült, mégis észrevették, megállították a játékos és a delegátus személyesen jött oda a kispadunkhoz. Azt mondta: nem ülhet 13-as számú játékos kék sapkában ott, vegyen fel piros sapkát. Mondtam, hogy nincs nálunk piros sapka. Megkérdezte, hogy miért. Azt válaszoltam: mert ő nem kapus, tehát, ha lenne piros sapka, akkor sem adnám rá. Emlékeztettem, éppen ezért kérdeztem, hogy mezőnyjátékos játszhat-e. Jó, azt ő akkor félreértette, de csak a kapus lehet 13-asban, ez a szabály és ezt mindenki tudja. Még elvitatkoztunk álló játék mellett, hogy akkor ő miért mondta, hogy játszhat az illető...

Mivel piros sapkát nem tudott felvenni, Gyenisnek el kellett mennie a kispadtól. Folytattuk a meccset.

Amikor megnyertük a mérkőzést, a franciák egyből jelezték a problémát és megóvták a meccset.

Senki nem tudta, hogy pontosan mi a teendő, mi a szabály, lehet-e erre óvni, ki a hibás, meg kellett volna-e állítani rögtön a meccset és nem folytatni, amikor kiderült a probléma - rengeteg kérdés felvetődött. Tíz percet kért tőlünk a portugál kolléga, hogy megbeszélje telefonon a kérdést egy illetékessel. Állítólag Lonzival értekezett, majd közölte a döntést: újra kell játszani a mérkőzést. Ez újabb kérdéseket vetett fel, például azt, hogy mikor lenne ez az ismétlés. Ráadásul a franciák elzárkóztak ettől a megoldástól, ők nem akartak újra vízbe szállni, úgy gondolták, hogy az óvásuk után övék a három pont. Végül a delegátus döntésének kénytelenek voltak alávetni magukat.

Így indult a második meccs, ami fór-hátrány küzdelmet hozott. Kaptunk két másik bírót, egy olaszt és egy portugált, folyamatosan fújtak itt is, ott is, nem igazán tudtuk érvényesíteni a fizikai erőfölényünket, mert tulajdonképen a két kapunál egykapuztunk.

Aztán 14:14-nél "felrobbant az uszoda". A spanyol csapat tagjai kint maradtak megnézni ezt a meccset, ami egyébként tilos. Lerohantak, elkezdték ütni-vágni a zsűrisztalt, üvöltöztek a delegátussal, aztán nagy nehezen visszazavarták őket, folytatódott volna a meccs, de közben elromlott az óra.

- Egy pillanat. Utólag már tudjuk, hogy a francia és a magyar csapat továbbjutását a spanyolokénál több lőtt gól eredményezte. Akkor szakadt el a cérna náluk, amikor elértétek a megfelelő mennyiségű gólt és lehetett sejteni, hogy döntetlennél ki fog esni a Barcelona?

- Igen. Ez a határ a 13:13-as állás után következett el.

De még 14:14 után is született két gól. Kaptunk egyet, majd egy fórt belőttünk, kialakult a 15:15-ös végeredmény, aminek következményeként aztán ismét elszabadult a pokol az uszodában. Volt még 20-30 másodperc, akkor már lökdösték a szakosztályigazgatónkat, Mészáros Csabát, de a LEN-delegátust is. Az  olasz bíró később azt mondta, ő kapott egy tockost is hátulról valakitől.

A buborék-szabályok szerint egyébként csak a játszó felek tartózkodhattak volna az uszodában, tilos ott más csapat tagjainak meccset nézni. A saját mérkőzésed után azonnal el kell hagyni a helyszínt - na ez a spanyolokra ma nem vonatkozott. Ez az uszoda egy klub, sok pályával, medencével, s azt vettük észre, hogy egyre több ember szivárog be, lökdösődés volt, fenyegettek minket.

Na. Ilyen körülmények között jutottunk tovább. Kérdések vetődnek fel bennünk: nem elsők lettünk, hanem másodikok, ami nem mindegy, aztán mit történne akkor, ha egy  ilyen mérkőzésen, amit nem lett volna szabad lejátszani, valaki megsérül? Kié a felelősség? Kicsit "mosom a kezeimet" helyzetet éreztünk, a fiúk játsszák le újra és menjünk tovább...

- Hadd kérjek tőled egy őszinte választ! Amikor vízbe szálltatok, nyilván tudtátok ti is, hogy bizonyos számú gól fölött a döntetlennel mindketten továbbjuttok. Ez - ha nem is tényleges megállapodás szintjén játszott szerepet - benne volt a fejetekben?? És ha igen, elképzelhető, hogy ez a helyzet "egyenes úton" vezetett a 15:15-höz?

- Tudtuk, hogy ez a helyzet, de mi semmilyen körülmények között nem akartuk magunkkal vinni a franciákat. Nem minősíteném őket a szép magyar káromkodások valamelyikével, de szó nem volt arról, hogy tervszerűen alakítsuk ki ezt az eredményt.

Természetesen az utolsó 20 másodpercben (két teljes mérkőzés lejátszása után) már senki nem erőlködött, hogy gólt lőjön, de ez szerintem természetes.

- Az egész tornával kapcsolatban van-e még mondandód?

- Abban bízom, hogy a bajnokságra tovább tudjuk vinni az itt szerzett tapasztalatokat. Nagyon örülök, hogy itt lehettünk. Tetszett a fiúk hozzáállása és játéka, köszönöm szépen nekik ezúton is!

- Hogy van Györke Zsolt?

- Most már teljesen jól, semmi baja...

- Nem gyanakodtatok Covidra?

- Teszteltek minket elutazás előtt és itt is, minden vizsgálat eredménye negatív lett, hétfőn megyünk megint...