FACEBOOK

FTC-Szolnok - így látták a főszereplők

FTC-Szolnok - így látták a főszereplők
hozzászólás, 2020.11.29.

A Fradi hosszú hazai veretlenségi sorozata szakadt meg a Szolnok szombati budapesti győzelmével. A fordulatos szuperrangadó főszereplőitől a meccs másnapján kértünk értékelést. Varga Zsolt, Zsivko Gocics, Varga Dénes és Nagy Ádám a vlv-nek:


Férfi OB1-es bajnokság, 2020-2021, alapszakasz

14. forduló - előrehozott mérkőzés

November 28., szombat

FTC-Szolnok 14:15 (2:4, 4:3, 5:4, 3:4)

G.: Varga Dénes, Funtulisz 3-3, Sedlmayer, Vigvári Vendel, Constantin-Bicari, Jaksics 2-2, ill. Nagy Á. 5, Filipovics 4, Jansik D., Szeghalmi 2-2, Angyal, Kovács Gergő

EZ TÖRTÉNT A MECCSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

FTC-SZOLNOK - GÓLOK


VARGA ZSOLT (FTC-Telekom Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Azt éreztem - főleg az első két negyedben -, hogy nem nagyon találtuk saját magunkat, ráadásul sem elöl, sem hátul. Volt bennünk egyfajta idegesség is, ami néha kapkodássá alakult át, főleg az elején. Emiatt több olyan gólt is kaptunk, ami elkerülhető lett volna.

Nyilvánvaló, hogy a 15 kapott gól nagyon sok. Most elsősorban ezzel kell majd foglalkoznunk, el kell érni, hogy a védekezésünk újra stabil legyen. Vissza kell nézni a meccset, ez következik majd most, elemezni fogom, hogy mik voltak azok a momentumok, amik az elkerülhető gólokhoz vezettek.

Elképzelhető, hogy a két csapat között  volt bizonyos mentális különbség, hiszen ők a BL-ből jöttek vissza, komoly, fontos meccseket játszottak, ráadásul iszonyatos bizonyítási vágy is volt az ellenfél játékosaiban. Nekünk pedig régóta nem volt igazán nehéz meccsünk, még azt is mondhatom, egész egyszerűen szükség van ilyen pofonokra, hogy az ember a saját bőrén érezze: az ilyen mérkőzéseken mire van szükség. Ebből a szempontból nálunk "nem volt mihez nyúlni", s most, a BL-főtábla első tornája előtt ez egy fontos állomás volt, megbízható jelzés azzal kapcsolatban, hogy ténylegesen hol tartunk. 

Nyilvánvaló, hogy sok mindenen változtatnunk kell, ezeket részleteiben, pontosan elemezni szükséges, s ezt azért általában meg szoktuk tudni oldani.


ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- Nagyon fontos három pontot szereztünk. Mindig nagyon nehéz a Fradi ellen, ez most is így volt, főleg úgy, hogy Dusko Pijetlovicsra nem számíthattunk. Konarik Ákosnak az első negyedben meghúzódott a nyaka, utána már keveset játszhatott emiatt, ráadásul kipontozódások miatt rövid lett a cserepadunk, Melkuhn Brúnón kívül mindenkinek játszania kellett, nem is keveset. Valahogy mégis sikerült, úgy gondolom, nagyon kemény és nagyon komoly csapatmunka eredménye volt, hogy meg tudtuk szerezni ezt a fontos három pontot. Mindenki beletette, ami csak tellett tőle, így egy hajszállal jobbak tudtunk lenni a Ferencvárosnál.

BUSZ

Érdekes színfoltja volt a szuperrangadónak, hogy a szolnokiak fővárosba tartó busza Cegléd mellett lerobbant. Lám, milyen jó, ha egy komoly csapatban van ősceglédi játékos, mint például a Szolnokban Jansik Dávid. Ő ugyanis azonnal mozgósítja kapcsolatait, rögtön jön egy 18 személyes busz, felviszi a társaságot Budapestre, majd onnan a meccs után haza, Szolnokra.

Az eset meglepő járulékos eredménye, hogy - legalábbis Nagy Ádám szavai szerint - a játékosokban a hirtelen keletkezett gond miatt felszökik az adrenalin szintje, negyedórás fizikai bemelegítés pedig elég ahhoz, hogy oroszlánként harcolva kezdjék meg a meccset idegenben is.

 Nagy feszültség volt szinte végig, az utolsó negyedben elszakadt nálad a cérna, ha jól tudom, edzői pályafutásod első piros lapját kaptad meg. Anélkül, hogy provokálnálak, tehát újabb büntetést eredményező nyilatkozatot kérnék, mégis, gondolom, mindenkit érdekel: mi történt?

- Sajnálatos módon valóban elszakadt a cérna. Azért szóltam Zsoltnak (Marjay Zsolt játékvezetőnek - a szerk.), mert biztos voltam abban, hogy azt az utolsó kiállítást nem kellett volna megítélni Geri (Kovács Gergő - a szerk.) mozdulata nem volt szabálytalan.

Visszanézve az egész meccset, nagyon sok kétes szituáció volt, s abban a pillanatban úgy éreztem, hogy ki kell állnom a csapatom mellet, akár ilyen áron is. Természetesen ettől függetlenül nem direkt csináltam, nem akartam piros lapot kapni. Nagy feszültség volt bennem, mint minden edzőben ilyen kritikus pillanatokban.


VARGA DÉNES (FTC-Telekom Waterpolo) a vlv-nek:

- Dicséret illeti a Szolnokot, mert rendkívül jól alkalmazkodtak a saját strukturális hiányosságukhoz, Pijetlovics távollétéhez, tulajdonképpen előnyt kovácsoltak ebből a helyzetből. 

Bíztam abban, hogy át tudunk lendülni azon a szakaszon, amit a Szolnok jól kezdése jellemzett, bár elég nagy különbség alakult ki ahhoz, hogy ez reális elvárás legyen. Ennek ellenére visszakapaszkodtunk, majd vezettünk is, de végül nem tudtuk megtartani az előnyünket.

Alapvetően az volt a probléma, hogy nagyon sok gólt kaptunk.

- És ennek mi volt az oka?

- A Szolnok sokszor fordult le minket. Olyan sokszor, amilyen sokszor én szeretek lefordulni, illetőleg a csapatomat szeretem lefordulási helyzetben látni. Azt gondolom, az ok koncentrációs hiányosság lehetett és valamilyen szinten felkészületlenség, mert szinte az összes negyedben megtörtént, amiről beszélünk. Ezen mindenképpen változtatni kell.

Hogyha mentegetőznöm kell, akkor azt tudom mondani, hogy nekünk nem voltak ilyen ellenfeleink a közelmúltban, ezért szokatlan volt az alkalmazkodás ehhez a szinthez. A Szolnok a közelmúltban erős ellenfelekkel került szembe, a kudarcélmény pedig lendületet adott nekik. Ezeknek az okoknak tulajdonítható, hogy győzni tudtak ellenünk.

- A nyakatokon a BL-főtábla első tornája, ott azért hasonló szintű ellenfelekkel találkoztok majd. Nem aggódsz?

- Lehetnék nyugodt, mert nyilvánvalóan nem reális, hogy 15 gólt kapunk egy meccsen, még ha a Szolnok is az ellenfél. Mondhatnám, hogy ez egyszer fordul elő. Mégis, mint említettem, erős csapattal most játszottunk először, a BL-ben fogunk legközelebb és ez annyira közel van, hogy mindenképpen kell egyfajta hozzáállásbeli váltás ahhoz, hogy 8-10 gól körül tartsuk majd az ellenfeleinket. Még akkor is így van ez, ha elismerem, a korábban általam is megfogalmazott követelmény, a meccsenkénti legfeljebb 6-8 kapott gól ma már nem reális. A legutóbbi szabálymódosítás óta ugyanis megszaporodtak az ötméteresek, amit én egyébként nem tartok jó iránynak. Most olyan megmozdulásnál is büntetőt ítélnek, amit, ha tovább engednének, a támadónak nem biztos, hogy esélye lenne a góllövésre. A támadó-vízilabdát támogatom, de nem biztos, hogy a néző ötméterespárbajra kíváncsi.

Visszatérve a BL-tornára: annyira közel van, hogy azonnal kell kapcsolnunk, hogy hatékonyan tudjunk harcolni a három csapat ellen és magabiztosan nyerjük meg ezeket a mérkőzéseket.


NAGY ÁDÁM (Szolnoki Dózsa) a vlv-nek:

- Mi kezdtük jobban a meccset, fel voltunk pörögve, ami szerintem egyértelműen annak tulajdonítható, hogy a fővárosba utazás közben lerobbant a buszunk, veszélybe került az időre történő megérkezésünk is. Emiatt mindannyiunkban eleve magasabb szinten volt az adrenalin. Nekem ez külön nagy löketet adott, onnantól kezdve teljesen éber voltam, s gyorsan jött a meccs, összesen talán negyedóránk vagy húsz percünk volt bemelegíteni.

- Lehet, hogy mostantól a fontosabb meccs előtt a stábnak mesterségesen gondoskodnia kell majd a busz lerobbantásáról...?

- -:)

- Hogy alakult a meccs?

- A jó kezdés után kicsit pontatlanabbá váltunk, a Fradi pedig belejött a mérkőzésbe, egyenlítettek, sőt, át is vették a vezetést.

Szerencsére bejött az, amire erősen készültünk: az egy az egy elleni játék éppen az ő fegyverük, sikerült visszafordítanunk ellenük.

Borzasztóan jó érzés, hogy végre meg tudtuk verni a Fradit, ráadásul az otthonukban, ez külön nagy fegyvertény szerintem. Remélem, megtörténik még párszor az idén. :-)

- Öt gólt lőttél egy ilyen meccsen... ez nagyon nagy teljesítmény, ráadásul egyre inkább lehet már érezni a vezérszerepet a játékodon...

- Azért ez még eléggé ingadozó..., de most valóban úgy érzem, hogy jó úton járok, sikerült leküzdeni a gátlásokat, jól is éreztem magam a vízben. Nincs egyébként így kimondva, hogy kinek kell felvállalni a lövéseket, ha fejben minden jól alakul, akkor így sikerül. Lehet, kellett az a bizonyos pluszadrenalin is, amit már említettem...

- Egy ilyen ütközet után, amikor tétmeccsen, idegenben legyőzitek a BL-címvédőt, nem sajnáljátok még sokkal jobban, hogy nem sikerült elérni a BL-főtáblát?

- Dehogynem! Nagyon sajnáljuk, de az a hajó már elúszott, nem szabad sokáig rágódni ezen. A következő feladat az, hogy a jövő héten jól teljesítsünk az Eurokupában. Most már az kell, hogy legyen a célunk, hogy ezt a tornát megnyerjük. Ráadásul ebben a mezőnyben is vannak nagyon jó csapatok, elég talán az OSC-re utalni, úgy gondolom, hogy az Eurokupa-mezőny eleje erősebb, mint a BL-főtábla alsó része.