FACEBOOK

Doppingvizsgálat - Váratlan Wada-ellenőrzés a válogatott edzésén

Doppingvizsgálat - Váratlan Wada-ellenőrzés a válogatott edzésén
hozzászólás, 2007.03.12.

Váratlan látogatást tettek a magyar férfi vízilabda-válogatott csütörtök esti edzésén a WADA (World Anti-Doping Agency) munkatársai - tájékoztatta a csapat hivatalos honlapját Kemény Dénes szövetségi kapitány. Négy játékost jelöltek ki doppingvizsgálatra.

A doppingellenőrzésen (nem sorsolás után) Benedek Tibornak, Biros Péternek, Fodor Rajmundnak és Varga Dánielnek kellett részt vennie. A mintákat Bécsbe vitték, s visszajelzés az eredményről csak akkor érkezik, ha a vizsgálat pozitív eredményt hoz.

 

A „művelet” viszonylag hamar sikeresen lezárult (Varga Dániel: “Büszke vagyok arra, hogy én voltam az első, aki tudott pisilni”), s az ellenőrzést végigasszisztálta dr. Pavlik Gábor, a válogatott orvosa is. Kitöltötték a papírokat, majd a wadások távoztak.

 

Pavlik Gábor szerint ezek az ellenőrzések ma már természetesek, és bár bejelentés nem előzi meg őket, a vb közelsége miatt számítani lehet rájuk.

 

Fodor Rajmund a vlv.hu-nak elmondta: edzés előtt már tudtak a doppingellenőrök jelenlétéről, ezért sokat ittak, hogy a mintaadás ne tartson sokáig. A módszer be is vált, hamar végeztek.

 

Benedek Tibor annyit jegyzett meg a vlv.hu-nak: nem lepődött meg, hogy kiválasztották, mert ha a Wada jön, ő valahogy mindig bekerül a doppingvizsgálatra kijelöltek közé… Érdekességként elmondta, hogy bebizonyosodott annak az orvosi állításnak az igazságtartalma, miszerint edzés után sokkal könnyebb vizsgálati mintát produkálni. Mind a négyen gyorsan, fél órán belül végeztek, pedig mérkőzések után nagyon nehéz, sokszor órákig tart a mintaadás, mert a meccs miatti izgalomtól a veseműködés gyakorlatilag leáll egy időre.