FACEBOOK

A Liga a bajnokságok lezárását javasolja - Magyar Kupa lesz nyáron!

A Liga a bajnokságok lezárását javasolja - Magyar Kupa lesz nyáron!
hozzászólás, 2020.05.07.

Mint ismert, az MVLSZ elnöksége hétfőn dönt a felfüggesztett bajnokságok sorsáról. A női és férfi klubokat tömörítő Liga csütörtöki ülésén a csapatok képviselői szinte valamennyi kérdésben megállapodtak, fontos döntéseket hoztak és kész javaslattal fordulnak az elnökséghez. A részletekről Tóth Sándor Liga-elnök tájékoztatta a vlv-t csütörtökön, késő délután:


TÓTH SÁNDOR Liga-elnök a vlv-nek:

- Nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi helyzetben jó döntést nem lehet hozni. A mai Liga-ülésen először abban kellett állást foglalni, hogy mi legyen a felfüggesztett bajnokságok sorsa. A férfiaknál két csapat kivételével mindenki úgy foglalt állást, hogy a bajnoki küzdelmet tekintsük lezártnak. A nőknél tíz részvevő közül négyen voksoltak a folytatás mellett, a többiek a lezárást pártolták. 

A 2019-20-as bajnokságokat május 27-éig szólóan írtuk ki. Vannak játékosok, akiket május végéig köt megállapodás a klubjukhoz, de mindenkinek lejár a szerződése legkésőbb június végén. Megoldhatatlannak tartották a klubok szakmai vezetői, hogy úgy fejezzük be az ősszel megkezdett bajnokságot, hogy a szereplők jelentős köre megváltozik. Így a Liga azt fogja javasolni az elnökségnek, hogy zárja le a bajnokságokat abban az állapotban, amelybe a felfüggesztéssel kerültek.

Ezután abban a kérdésben kellett dönteni, hogy ahol éppen félbeszakadt a bajnokság, az legyen-e a hivatalos végeredmény - bajnokkal, kiesővel. A nőknél eleve látszott, hogy ez a döntés irreális, hiszen a Dunaújvárosnak elmaradt mérkőzései voltak, emiatt csak a 4. helyen állt, amikor a küzdelmek félbe szakadtak. A férfiaknál pontegyenlőség volt éppen az FTC és az OSC között, ezt a versenyt is méltatlan lett volna fehér asztal mellett eldönteni. A szavazásnál egyértelmű volt a döntés: ne hirdessünk bajnokot és kiesőt.

Ha az elnökség a Liga javaslatát elfogadja, akkor nyáron Magyar Kupa versenysorozat lesz mind a nőknél, mind a férfiaknál. Ezt a tornát a lehető leghamarabb szeretnénk elkezdeni azért, hogy az új bajnokság indulása is a lehető legkorábbi időpontra kerüljön. Ez részben Märcz Tamás szövetségi kapitánykérésére lesz így, hiszen nagyon fontos, hogy az olimpia évére fordulva a magyar válogatott minél több közös gyakorlási lehetőséghez jusson.

A férfiak Magyar Kupa tornája úgy zajlana, ahogyan azt a vlv legutóbb részletesen megírta (akkor még olyan lehetőségként, hogy ez lenne a félbeszakadt bajnokság utolsó szakasza). A nőknél más lesz a lebonyolítási rendszer, két ötös csoportban mindenki játszik mindenkivel.

Két kérdés eldöntését a csapatok az elnökség állásfoglalására bízzák: az egyik az, hogy a most kényszerűségből lezáruló bajnokság után milyen módon alakuljon ki az új bajnokság mezőnye, hogyan lehetne valamiképpen módot adni a feljutást lehetőségétől elesett csapatoknak arra, hogy "magasabb osztályba lépjenek". A másik a nemzetközi kupákban részt vevő klubok kiléte, hiszen a lezárt 2019-20-as bajnoki évad erről sem hozhatott döntést.

A következő, szeptemberben induló bajnokság is terítékre került az ülésen. A Ligánál kialakult elképzelés szerint a férfiaknál a 16 csapat oda-vissza játszana egymással és az így kialakuló tabella adná majd a végeredményt. A 16. és a 15. helyezett kiesik, a 14. pedig osztályozót játszik a bennmaradásért. Tiszta helyzetet teremtünk az OB1/B-ben, ahol nem indulhatnak majd OB1-es klubok fiókcsapatai.

A  most elkészülő versenykiírás-tervezetekben időpontok értelemszerűen nem lesznek, hiszen egyelőre nem tudható, mikor tudja valamennyi részvevő csapat elkezdeni az edzéseket.