FACEBOOK

Magyar vízilabdázó pozitív doppingmintája - Tiszeker Ágnes a vlv-nek

Magyar vízilabdázó pozitív doppingmintája - Tiszeker Ágnes a vlv-nek
hozzászólás, 2020.04.17.

Egy nem válogatott magyar férfi vízilabdázó doppingvizsgálata során a vizeletminta pozitív lett. Részletek iránt érdeklődtünk az illetékesektől.


Az MTI a hazai sportági szövetség (MVLSZ) honlapjának beszámolójára hivatkozva pénteken délután közölte: a Magyar Antidopping Csoport (MACS) tájékoztatta az MVLSZ-t arról, hogy egy sportoló - aki nem tagja a válogatottnak - pozitív mintát produkált.

"Az MVLSZ a jogszabálynak megfelelően az érintett játékos versenyzési engedélyét felfüggesztette. Az MVLSZ a MACS eljárásának jogerős lezárásáig az ügyben további nyilatkozatot nem tesz." -  szól az MTI közleménye.


A vlv a hír kézhez vételekor telefonon érdeklődött Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjétől, hátha valamivel többet megtudunk, mint ami a szűkszavú közleményből kiderül.

TISZEKER ÁGNES a vlv-nek:

- Ha nem válogatott sportolóról van szó, akkor az illető - akinek neve nyilván nem közölhető, ezt tudjuk - hogy került látókörbe, miért jelölték ki vizsgálatra?

- Nemcsak a válogatott sportolókat lehet ellenőrizni, hanem tulajdonképpen bárkit, aki versenyengedéllyel rendelkezik és igazolt módon sportol. Nincs ebből a szempontból korlát, nem kell, hogy olimpikon vagy válogatott sportoló legyen.

Mi az úriembert valóban nem tudjuk megnevezni, nem volt olyan jó a híre, maradjunk ennyiben. 

- Tehát tulajdonképpen van egy ellenőrzési terv, amit önök sportágonként végrehajtanak...

- Pontosan és van egy rendkívüli mintavételi csoport. Tehát, ha valamilyen hír érkezik, amire fel kell, hogy figyeljünk hivatalból, akkor ebből a csoportból tudunk mintavételre küldeni.

- Akkor ebbe a területbe esett ez a bizonyos vizsgálat.

- Így van.

- A teljes kép kedvéért hadd kérdezzem meg az ilyenkor szokásos menetet, amit mindig elmond. Most ugye, van egy pozitív A minta...

- Igen. Erről mindenki megkapja az értesítést, ami most egy kicsit nehezebb és próbálunk nemcsak postán, hanem emailben értekezni, mert a világjárvány idején a posta nyilván lassúbb. Tértivevénnyel, ajánlva és emailben is megkapja mindenki, akinek meg kell kapnia.

- Milyen széles ez az érintetti kör?

- A sportoló, a szövetség, mivel olimpiai sportágról van szó, a Magyar Olimpiai Bizottság és a sportért felelős államtitkárság tartozik bele, kormányrendelet határozza meg, hogy kit kell értesíteni.

Egyelőre pozitív A mintáról beszélünk, nem tudjuk, hogy a sportolónak van-e védekezése, szedett-e valamilyen gyógyszert, van-e bármilyen indoka, aminek alapján elfogadható ez az eredmény. Ha nincs ilyen, illetőleg abban az esetben, hogyha kéri a B minta megvizsgálását és ugyanilyen eredmény születik, akkor onnantól kezdve beszélünk doppingvétségről. Szóval még a folyamatnak az elenén vagyunk, de nekünk ilyenkor már ki kell tennünk a honlapunkra, hogy pozitív mintát találtunk. Ez megtörtént.

- Ettől az esettől teljesen függetlenül had kérdezzem meg, hogyan állnak a dopingvizsgálatok. Már az olimpia elhalasztásának előszelét éreztük az Ön márciusi nyilatkozatakor...

- Jelen pillanatban, amikor kijárási korlátozás, az egészségügyi vészhelyzettel összefüggő több más korlátozás van érvényben, állnak a vizsgálatok, nemcsak nálunk, hanem mindenütt a világon, de bármikor újraindulhatnak. Már keressük a módot, tárgyalunk az operatív törzs képviselőivel, járványügyi szakértőkkel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hogy miként lehet a legbiztonságosabban újraindítani a WADA-val a vizsgálatokat. A mai bejelentés még egy korábbi mintavétel eredménye.

- A holléti nyilatkozatokat azért folyamatosan ki kell tölteniük az olimpikonoknak?

- Igen. Minden adminisztratív feladat továbbra is teljesítendő - ránk nézve is, mi is nézzük a biológiai paramétereket, figyeljük a bejövő eredményeket, válaszolunk a kérdésekre, minden ugyanúgy zajlik, mint normális időszakban, maga a sportolóval való közvetlen kontaktus nem lehetséges, de reményeink szerint mihamarabb erre is újra mód lesz.

- Köszönöm szépen a tájékoztatást!