FACEBOOK

A lányok edzeni fognak, a fiúk még várnak - Bíró Attila és Märcz Tamás a vlv-nek

A lányok edzeni fognak, a fiúk még várnak - Bíró Attila és Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2020.03.22.

Női válogatottunknak készülnie kell a május 17-24-i kvalifikációs tornára, hiszen az olimpiát egyelőre nem halasztották el, így a kijutás rendszere sem módosult. Bíró Attila elmondta a vlv-nek, hogy milyen konstrukcióban zajlik majd a munka. Märcz Tamás csapatának - hála a budapesti Eb-győzelemnek - nincsenek ilyen gondjai, de azért a férfi válogatott stábja is tartja a kapcsolatot a játékosokkal. 


BÍRÓ ATTILA a vlv-nek:

- A koronavírus-járvány miatt minden bizonytalan, de hivatalosan még él a női olimpiai selejtező elhalasztott időpontja, nem tehetünk mást, úgy készülünk, hogy május 17. és 24. között Triesztben kell megszereznünk az olimpiai részvétel jogát. Amíg ez így van és nem jelentik be a torna további halasztását, nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy akár csak egy hónap is kimarad a felkészülésből.

A lányok túl vannak két hetes "önkéntes" házi karanténes időszakon, ez lehetett minden további elképzelésünknek az alapja. Jelenleg otthon, hármas-négyes "online csoportokban" kondiznak, edzenek, a szövetség mellett a klubok is segítettek, amit csak lehetett, elhoztunk azokból a sportszerekből, amikkel a munkát otthon lehet végezni. Jelenleg tehát otthon készül mindenki, de a vizes edzéseket természetesen nem pótolhatja semmi.

A szövetség elnöksége legutóbbi rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy a sportállamtitkárság támogatásával, különleges egészségügyi óvintézkedések mellett a válogatottaknak lehetőség nyílik vízi edzések megtartására a Komjádi uszodában. Mi ezzel a élünk majd a terveink szerint. Ehhez első lépésként minden vízbe szálló játékosnak két egymást követő negatív koronavírus-tesztet kell felmutatnia. A tesztek megszervezésének nem könnyű feladatán a szövetség is nagy erőkkel dolgozik, nagy valószínűséggel magánorvosi hálózatban, a szövetség költségére végeztetjük el a teszteket. (Itt jegyzem meg, hogy a MOB ezen a téren aktívabban vállalhatna közreműködést, hiszen úgy tudom, más sportágak olimpiai jelöltjei, a vívók, a kajakosok, az úszók is küszködnek hasonló problémával.)

- Hogy néznek majd ki ezek a különleges edzések?

- Csak mi leszünk az uszodában, orvosi felügyelet mellett, ami azt jelenti, hogy minden edzésen lenne egy orvos. A tervem az, hogy délután, este mindenki megcsinálná a szárazföldi edzést otthon, délelőttönként pedig egy hosszabb vízi foglalkozás lenne a Komjádiban. Ez egyelőre másfél hétig tartana, s amennyiben a vírushelyzet kedvező fordulatot venne és biztossá válna, hogy a májusi selejtezőt nem halasztják el, akkor áttérnénk a napi két vizes edzésre.

- Hány tagú a keret, hányan vesznek majd részt a vizes edzéseken?

- Nem teljes kerettel fogunk edzeni. Van (nem koronavírusos) betegünk, olyan játékosunk is, aki idős családtagjával él együtt, őt természetesen nem engedjük be az uszodába, az első időszakban biztosan hiányozni fog Natasa Rybanska is, aki Pöstyénben "ragadt", ha visszajönne, újabb kéthetes karanténra kényszerülne. A vidéki játékosok viszont ott lehetnének az edzéseken, számukra a Császár Hotel (ez lényegében az uszodakomplexum területe - a szerk.) szállást biztosít. Mindenkinek van szponzortól kapott autója, a bejárás lehetősége megvan, az uszodában pedig csak magunk lennénk, nem fenyegetné veszély a sportolóinkat.

Ami a konkrét kérdést illeti: tavaly 19 játékossal kezdtük meg az Eb-felkészülést, ezt a keretet szűkítettem előbb 16-osra, majd neveztem meg az Eb-n szereplő 13 játékost. A mostani felkészülés során a 16-os keretet veszem alapul és ha nem is lesz itt mindenki az előbb említett okok miatt, úgy gondolom, hogy ha a keret kétharmada edzeni tud, az már nagyon hasznos lesz.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Vári Attila elnök úrral egyeztettem az elmúlt napokban. A férfi csapatnak egyelőre nem indokolt, hogy közös edzéseket tartson. A márciusi és az áprilisi Világliga-mérkőzéseket a FINA őszre halasztotta, mint ahogy e versenysorozat nyolcas szuperdöntője is később lesz.

A magyar válogattt olimpiai kvalifikációja megvan, jelenleg bizonytalan, hogy mikor lesz újra mérkőzésünk.

Az MVLSZ elnöksége legközelebbi üléséig, május 11-ig felfüggesztette a bajnokságot. A játékosok jelenleg a klubjukban, illetőleg a klub döntése alapján otthon készülnek. Eredetileg június közepén, a BL nyolcas döntője után kezdtük volna meg a közös felkészülést, de amennyiben nem lesz bajnokság és a nemzetközi kupasorozatok sem folytatódnak, továbbá, ha minden szükséges feltételt sikerül megteremteni, akkor előrehozzuk a válogatott keretedzéseket. Az időpontról később döntünk, a körülmények alakulásától függően.

A válogatott játékosoknak - a stábtagok bevonásával - a hétköznapok teendőire vonatkozóan különféle ajánlásokat küldtem ki. Ezek orvosi, táplálkozási, mentális szempontból tartalmaznak instrukciókat és természetesen és otthoni edzések részleteire is kiterjedtek.