FACEBOOK

Magyarország-Spanyolország 14:13 - Ötméteresekkel nyertük meg az Európa-bajnoki döntőt!

Magyarország-Spanyolország 14:13 - Ötméteresekkel nyertük meg az Európa-bajnoki döntőt!
hozzászólás, 2020.01.26.

A lehető legszorosabb mérkőzésen, szétlövéssel tartottuk itthon az Európa-bajnoki trófeát. Egy csodálatos este történései folyamatosan bővülő tudósításunkban:


Köszönjük a tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautóna


EURÓPA-BAJNOK MAGYARORSZÁG!

Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna

Magyarország-Spanyolország 14:13 (1:3, 3:0, 2:2, 3:4 - 5:4) - ötméteresekkel - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
Budapest, Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
Magyarország: Nagy V.,  Erdélyi, Varga Dénes 3, Pohl, Mezei, Vámos 2, Zalánki 3Cs.:  Jansik Sz., Hárai 1, Angyal 1, Hosnyánszky 1, Manhercz K. 3Vogel Soma (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Spanyolország: Lopez Pinedo, Granados Ortega 1, Perrone 2, Larumbe 2, Tahull 1, Munarriz 4, Bustos Sanchez. Cs: De Toro, Mallarach 2, Sanahuja, Delgado 1, Fernandez, Lorrio (kapus). Szövetségi kapitány: David Martin
Gól - emberelőnyből: 5/10, ill. 4/12
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/1
Kipontozódott: Pohl (a harmadik negyedben), Sanahuja (a negyedik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK (LEN):

0:1 - Granados gólja

1:1 - Zalánki első gólja

1:2 - Munarriz első gólja

1:3 - Munarriz második gólja

2:3 - Angyal gólja

3:3 - Zalánki második gólja

4:3 - Varga Dénes első gólja

4:4 - Mallarach első gólja

5:4 - Vámos gólja

5:5 - Larumbe ejtésgólja

6:5 - Manhercz Krisztián első gólja

6:6 - Perrone első gólja

7:6 - Varga Dénes második gólja

7:7 - a Tahullnak beírt Zalánki-öngól

8:7 - Manhercz Krisztián második gólja

8:8 - Mallarach második gólja

9:8 - Hárai csavargólja

9:9 - Munarriz harmadik gólja

Az Eb-döntő sorsát eldöntő ötméterespárbaj


 


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Tomi, egy igen elit klub tagja lettél a lefújás pillanatában: játékosként és edzőként is Európa-bajnok vagy!

- Nem nézegetek ilyen statisztikát. Mindig Csurka Gergő szokott jönni ilyen érdekes számokkal. Egy picit meglep ez, de nekem ez nem is fontos. Igazándiból az a fontos, amit ma láttam a fiúk arcán, az, hogy mennyire tudtak örülni ennek az aranyéremnek. Természetesen én is, meg a stábom is.

Rengeteget dolgozunk ezért, igyekszünk a legjobban felkészíteni őket, hogy így tudjanak szerepelni, és természetesen a klubok is rengeteget dolgoznak azért, hogy a játékosok egyre jobbak legyenek.  Az elmúlt időszakban sok fiatal játékosunk beleértett ebbe a nemzetközi mezőnybe és párosulva a nemzetközi klasszisokkal, egy olyan elegyet alkotnak, amely ütőképes minden válogatott ellen. Talán pár évvel ezelőtt nem mondhattuk ezt, most viszont itt tartunk.

Tényleg annak örülök, hogy nagy boldogságot láttam a játékosaim arcán, hogy most megtörtünk egy 21 éves időszakot, illetve nagyon örültem, hogy ráadásul ezt itthon a saját közönség előtt sikerült megtennünk. Volt két döntőm nekem, egy Világliga-csapattal és egy világbajnoki csapattal 17-ben és 18-ban, amikor nem tudtunk itthon tartani az aranyat, pedig akkor is fantasztikus volt a közönség. Most egy óriási közönség előtt sikerült - és biztos nagyon sokan a tévé előtt néztek minket. Tudom, hogy nagyon nagy szeretet áramlik a fiúk felé. Azt gondoltam, jó hogy valamit vissza tudunk adni, ez egy nagyon fontos pontja a vízilabdának, akár kifelé, akár a játékosoknak önmaguknak, egy visszaigazolás, hogy jó úton vagyunk. De nem szabad, hogy elkényelmesítsen bennünket egy percre sem, mert látjuk azért, hogy milyen dolgokban tudunk fejlődni a jövőben, hogy ne csak esélyesként menjünk az olimpiára, hanem valóban, nagy esélyesként menjünk ki, hogy ott is tudunk alkotni.

- A végén mit éreztél, mikor kettő az egyben úsztak meg a spanyolok?

- Először is: nem kaptunk meg egy faultot a támadásban, úgyhogy mérges voltam nagyon. Azt gondolom, hogy azt ott talán befújhatta volna a játékvezető. Láttam, hogy jön mellette az egyik játékosunk, és hogy utol fogja érni, bíztam benne, hogy nem a spanyol fiú nem fogja már leadni azt a lövést, meg hát..., ott volt Viktor, így sikerült a büntető-párbajra terelni ezt a meccset. Ott meg már úgy láttam, hogy nem akarják kiengedni ezt a kezükből a fiúk. Annyira magabiztosan lőtték az ötösöket, hogy szerintem, ha lett volna még tizenöt, akkor tizenötöt belőttek volna. Csak azon múlott, hogy mikor véd valamelyik kapusunk egyet. Bármelyik védhetett volna, most a Soma védte.

- Mi volt az az isteni sugallat, amire behoztad a Somát?

- Viktor remekül védett, de Soma is nagyon sok mindent megtett ezen az Európa-bajnokságon. Amikor kellett, akkor ott volt. Viktornak borzasztó jó szériája volt onnantól kezdve, hogy a máltai végigvédte, attól kezdve kimagaslóan szerepelt. Az, hogy a harmadik büntető után cserélünk – ugyanúgy meghúzta egyébként a David Martin is a másik oldalon –  egy picit bevett szokás, de el is döntöttük, hogy Somát egy esetleges harmadik belőtt büntető után játékba hozzuk. Jól védi a büntetőket, tudjuk, hogy meg tudja zavarni a lövő játékost. Nagyon szépen tud kiemelkedni, úgyhogy ez jó döntésnek bizonyult. Két nagyon jó kapusunk van, mind a kettő megérdemli a dicséretet. Ma is, meg az egész tornán is.

- A lövők személye ott dőlt el az ötméterespárbaj előtt, vagy már előre lehetett tudni?

- Minimális döntés volt benne, hogy ki fogja lőni. Nagyjából megvannak az ötmétereslövőink, úgyhogy ránéztem a játékosokra és villámgyorsan kijelöltem, hogy kik, aztán a sorrendet kellett csak összerakni.

- Milyen különbség edzőként és játékosként EB-t nyerni?

- Arra már nem emlékszem, hogy milyen volt játékosként... :-) Biztos túl sok idő telt el, vagy öreg vagyok már. Az is egy nagyon emlékezetes meccs volt a horvátok ellen, Firenzében, az utolsó. Ez most felfoghatatlan.

Itthon nyerni egésze extra dolog. Látni a játékosok szemében a csillogást, ez fenomenális. Látni, hogy az olimpiai bajnokok mennyire vágytak arra, hogy ezt az érmet behúzzák, ugye, Dumi és Hosi, mert hiányzott ez az érem a kollekciójukból. A fiatal játékosoknak pedig egy óriási tett a karrierjükben, és egy nagy lépés a férfi vízilabda életében is.

- Milyen érzés ruhában úszni?

- Nem könnyű. Volt két megnyert tornánk az elmúlt két évben, a Világkupa és az Európa-kupa, és ott nem akartam fürdeni. A filmekben azért biztos nincs könnyű dolga azoknak, akik bakancsban, meg télikabátban úsznak, de ez sem volt olyan könnyű. De valahol mégis könnyű volt, mert valahogy lebegtünk. Valószínűleg a boldogságtól.

- Hasonlókat kívánunk Tokióra is!

(Lejegyezte: Kerbi)


DAVID MARTIN spanyol szövetségi kapitány a LEN sajtószolgálatának:

"Mélységesen csalódott vagyok, ez a csapat nem erre volt hivatott azzal a rengeteg munkával a háta mögött.

Három döntőt veszítettünk el, mindegyiket apró hibák miatt. Nagyon közel voltunk most ehhez a tehetséges magyar csapathoz, keményen melóztunk az egész meccs során, a végén sikerrel harcoltunk az egyenlítő gólért.

Mindennyian tudjuk, hogy az ötmétreslövések már a lelki stabilitásról és a magabztosságról szólnak. Ezen a téren valószínűleg erősebb volt a magyar csapat a legvégén."


VARGA DÉNES csapatkapitány a vlv-nek:

- Először is szívből gratulálok. Nem volt még Európa-bajnoki győzelmed. Gondolom elég nagy dolog most, főleg itthon.

- Köszönjük szépen, ez így van. És az jut most eszembe, hogy kicsit elrontottam a vlv év végi körkérdéseire adott válaszaimat.

Miért?

- Mert az újévi kívánságom az volt, hogy legalább egy aranyérem a válogatottal- Hát ezt rögtön behúztuk! A szívem mélyén nagyon szerettem volna, hogy ez meglegyen, mert sokat jelent, hogy a magyar válogatottal hazai közönség előtt tudunk nyerni illetve Eb-trófeám sincs még, úgy hogy ez nagyon teljessé teszi a képet. Viszont abba a "legalább" szóba kapaszkodom most, mert azért az olimpia mindennek a csúcsa és szeretném, hogyha még egyszer tizenhárman feltudnánk állni a dobogó tetejére.

- A mai meccsről hogy vélekedsz? Nagyon hektikus volt és végig izgultunk. És hát, nyilván egy ötméteressel eldőlt cím az külön érdekes. Hogy látod a meccset, hogy játszottunk mi?

- Őszintén szólva azt gondoltam, hogy ki tudunk alakítani egy olyan előnyt, amit nem tudnak behozni. Azt éreztem meccs előtt, hogy ezt a mérkőzést biztosan megnyerjük. Nem tudtam, hogy milyen körülmények között, csak azt éreztem, hogy meglesz. Az látszott, hogy jönnek, de mindig tudunk válaszolni és van egy olyan érzésem hogy ha kitudtunk volna egyszer alakítani kétgólos különbséget, ne adj isten, háromgólost, akkor az biztos, hogy kitartott volna a végéig. 

- Egy utolsó kérdés. Az egyéni cím, ha akkor kapja az ember amikor a csapatával nem nyer, olyan furcsa és én mindig előre meg tudom, mondani, hogy mit nyilatkozik olyankor a játékos... De milyen egyéni címet nyerni úgy, hogy nyert a csapat is??

- Ezt már elmondtam többször. Ezek az egyéni elismerések csapatsportban csak akkor számítanak, vagy akkor érnek valamit, ha a csapat sikeres.

- Azért hoztam ezt most szóba, mert ez most így történt.

- Igen. Ez most sokat jelent nekem. Ezt akartad hallani?

- Igen. :-) Köszönöm szépen és gratulálok!

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


FELIPE PERRONE spanyol csapatkapitány a LEN sajtószolgálatának:

"Jól játszottunk ma és fantasztikus volt ilyen atmoszférában vízilabdázni!

Ez a sport. Örülnünk kell ennek az ezüstéremnek. Mi eggyel több meccset játszottunk a magyaroknál, míg eljutottuk a döntőig. Meg kellett küzdenünk a szerbekkel és a horvátokkal is és ez nagyon sokat kivett belőlünk, mert mindkét meccsen a sok mozgásos játék dominált - és ez nem kifogás.

Két évvel ezelőtt szintén ötméteresekkel kaptunk ki a barcelonai Európa-bajnokság döntőjében, de ilyen a sport. Ott vagyunk a dobogón és ez az, ami számít!"


NAGY VIKTOR magyar újságíróknak:

- Gratulálunk Viktor. Néhány nappal ezelőtt beszéltünk, akkor is elmondtunk minden jót a teljesítményedről, erre még rátettetek még egy lapáttal. Milyen volt ez a mérkőzés a kapuból?

- Idegőrlő, de nyilván minden döntő vagy minden fontos meccs idegőrlő. Nem tudok mást mondani, csak azt hogy nagyon örülök annak, hogy ilyen befejezése lett és hazai közönség előtt tudtunk nyerni és nagyon büszke vagyok a csapatra, mert nagyon nehéz két hetünk volt. Voltak sérülések, betegségek én se aludtam egész éjjel, mert nem éreztem jól magam. Innen látszik, az utolsó egy pár perc mutatta meg, hogy mi is a magyar csapat, az hogy az egytől a tizenháromig mindenki egy csapatba tartozik és egyikünk nélkül sem működik. Úgyhogy le a kalappal a  Soma előtt is, nagyon tetszik nekem a hidegvére, a nyugalma.

Szenzációs élmény volt játszani ezen a hazai Eb-n ilyen jó közönség előtt!

- Egy ilyen mérkőzés inkább idegileg vagy fizikailag fárasztja le a kapust?

- Hát nézd, leginkább fejben fáradsz el és ez aztán "rámegy" a testedre. Azért itt megy minden. Nagyon sok hátrány volt. De mondom, nincs értelme erről beszélni, mert tejesen mindegy hogy most beteg vagy, fáradt vagy, végignyomod, mert az adrenalin dolgozik és nagyon örülök annak, hogy csapatként végig tudtuk csinálni és megtudtuk nyerni, ez szenzációs!

- Mennyire éreztétek a közönség szurkolását, biztatását?

- Folyamatosan éreztük és tényleg, a csoportmeccsektől kezdve minden meccsünkön majdnem telt ház volt, azért ez hihetetlen energiákat ad és ezeken a nehézségeken biztos vagyok benne, hogy a közönség szeretete, energiája vitt tovább minket.

- Nagyon szépen köszönjük. Jó pihenést kívánunk.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VOGEL SOMA magyar újságíróknak:

- Mesélj arról a pillanatról, amikor bekerültél a kapuba. Tudtad előre, hogy a harmadik ötméteres után te jössz?

- Tamás jelzett nekem még az ötméterespárbaj előtt, hogy ha úgy alakul és a harmadik lövés is bemegy, akkor lehet, hogy be fogok ugrani. A harmadik után összenéztünk, egymásnak bólintottunk és akkor ugrottam be a vízbe.

- Tudtad, hogy kivéded legalább az egyiket?

- Hát.... :) Ha azt vesszük, hogy az elmúlt ötméterespárbaj során mi történt, akkor nagyon erősen bíztam benne, de igazából nem alakulhatott ez ma másképp.

- Az elmúlt ötméteres párbaj az a Bl-döntő volt?

- Igen, meg a Szuperkupa-döntő, meg a bajnoki döntő, úgyhogy jó sok volt és ezekből mindig tudok erőt meríteni.

- Mennyivel más így "hidegen" beugrani?

- Igazából kettőt kellett ugranom. :) Ilyenkor olyan adrenalin van az emberben, hogy ha végigültem a meccset, akkor is be vagyok melegedve és igazából a cserekapusnak ez is a feladata, hogy ha úgy van és be kell ugrani hirtelen, akkor készen kell lenni.

- Soroltad, hogy hány ötméterespárbajt nyertetek meg. Ez hova kerül, hol lesz a rangsorban?

- Oh, hát az egyértelmű, hogy legeslegfölül. :-) Azt kell mondanom, hogy ez még a BL-aranyhoz képest is sokkal feljebb van. 

- A Fradival folyamatosan gyakoroljátok az elmúlt években, azért ez nagy segítség volt neked gondolom...

- Igen. És alapvetően már utánpótláskorom óta gyakorlom ezt, hogy hogy kell kijönnöm büntető esetén. De azért persze mindig fel kel frissíteni ilyenkor a tapasztalatokat, meg magát a mozdulatot újra kell elemezni. örülök, hogy ismét jött egy visszacsatolás arról, hogy ennek a gyakorlásnak van értelme.

- A döntő előtt gyakoroltad?

- Gyakoroltuk egyébként itt is a válogatottal. Ha jól emlékszem akkor talán minden meccs előtti edzésen volt egy ötméteres párbaj.

- Ilyenkor eszedbe jut, hogy adott spanyol játékos videó alapján hova szeret lőni vagy megérzés?

- Az is benne van, megérzés is, illetve ugye Európa-bajnoki döntőről beszélünk, ötméterespárbaj, fáradt a játékos, nyomás alatt van, nincs annyi oxigén az agyában általában, ilyenkor a legkönnyebb lövést, a laposat választják és hát.., ez be is jött.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-képek a meccsről - Monoki Nikolett felvételei


HOSNYÁNSZKY NORBERT a vév-nek:

- Hosi, szívből gratulálok az aranyérmedhez! Milyen meccs volt??

- Köszönöm szépen. Egy végletekig kiélezett, döntőhöz méltó meccs volt. Azt gondolom, hogy megérdemelten nyertünk. Köszönöm a csapatnak, köszönöm ennek az országnak, hogy ez így meg tudott valósulni, hogy ilyen nagyszerű közönség előtt, itthon tudtunk Európa-bajnokságot nyerni! Azt hiszem, hogy ennél nagyobb öröm nem kell egy sportoló életében.

-  Mi volt a kulcsa ennek a mai győzelemnek?

- Az, hogy nem estünk szét, amikor 3:1-re vezettek, hanem szépen fokozatosan átvettük az irányítást és végül a nagyobb lélekjelenlétnek köszönhetően ötméteresekkel nyertünk.

- Mennyi van még ebben a csapatban szerinted? Nem ez a végpont, gondolom...

- Nem ez a végpont. Azt gondolom, hogy nagyon sok van még ebben a csapatban. A következő négy-öt évben biztos, hogy éremesélyes csapat lesz a magyar válogatott, úgyhogy nagyon jó reményeink lehetnek.

- Köszönöm szépen!


ERDÉLYI BALÁZS a VLV-nek:

- Balázs, felfogtad már, hogy Európa -bajnok vagy?

- Nehéz, nagyon nehéz. Régóta vártam erre.

- Egy nagyon nehéz meccs volt, az elején a spanyolok kettővel is vezettek. Mit éreztél ekkor?

- Azt gondolom, hogy a meccs előtt mi voltunk itt az esélyesek, maximum ők érezhették, hogy lehet egy kis keresnivalójuk az elején, amikor elléptek. Voltunk annyira magabiztosak, hogy tudtuk, mi vagyunk az esélyesek, tudtuk, hogy jobb csapat vagyunk, legalábbis azt gondolom, hogy hazai pályán megérdemelten nyertünk. Ha nem is végig jól játszva, de végig csapatként tudtunk vízilabdázni ezen az Eb-n.

- Amikor a második félidőben a spanyolok többször szerencsés góllal egyenlítettek, nem inogtatok meg?

- Nehéz volt. Az első meccsen is lőttek egy pár ilyen, szerencsésnek mondható, visszapattanóból esett gólt. Ez van, sajnos ez benne van a játékban, de örülök, hogy a végén az ötmétereseknél mindenkinek kötélből voltak az idegei.

- Balázs, Európa-bajnok vagy, és ehhez sok-sok magyar nevében gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


POHL ZOLTÁN a vlv-nek:

- Pohl Zoltán, Európa-bajnok BL és világkupa győztes vízilabdázó…

- Nagyon jól hangzik. Hihetetlenül boldog vagyok. Csodálatos volt, ami történt itt most.

- Hova kerül ez az érem a karriered során?

- A legmagasabb polcra, az biztos.

- Mesélj egy kicsit magáról a meccsről. Milyen volt?

- Kicsit hasonló volt a montenegróihoz abból a szempontból, hogy elhúztak az elején, 3:1-re is, de tartottuk magunkat ahhoz, hogy a védekezés fog számítani, és végig kitartottunk, és ezzel sikerült fordítanunk is. A végén sajnos felzárkóztak, de az ötméteresek megint jól jöttek nekünk. Soma hihetetlen!

- Gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


MANHERCZ KRISZTIÁN magyar újságíróknak:

- Manhercz Krisztiánnal, az Európa-bajnok magyar válogatott játékosával beszélünk. Először is gratulálunk, olyan volt ez a döntő, mint amilyenről te álmodoztál vagy egy kicsit nehezebb?

- Nem feltétlenül erről álmodoztam, hogy így két infarktus közepette megnyerjük aztán a végén a döntőt. A viccet félretéve, azt gondolom, hogy nagyon jól játszottunk. A spanyol csapat erejét mutatja, hogy egyszer sem tudtuk őket megverni ezen az Európa-bajnokságon. De egyszer sem kaptunk ki tőlük. Jól játszott a csapat, Nagy Viktor ma is parádésan védett, s Vogel Soma megint bebizonyította, hogy ötméterespárbajban nem nagyon van esélye ellene senkinek. Most nagyon boldogok vagyunk és azt gondolom, hogy a 2017-es vb után és a 2014-es Eb után kijárt már a magyar szurkolóknak, hogy lássanak egy győztes vízilabda-csapatot.

- Annyit azért nem szabad elfelejteni, hogy ez azért egy fiatal csapat és hát ott lesz még Tokió is. Viszont ez a mai mérkőzés bebizonyította, hogy egy igazi csapat vagyunk  és hát az egész Európa-bajnokságon mindig volt valaki aki túl tudta lendíteni a csapatnak a szekerét, hát ilyen voltál többek között te, Manhercz Krisztián is, pont olyan fontos gólokat lőttél ezen az Európa-bajnokságon, amivel túl tudtad lendíteni a csapatot.

- Igen, de a saját  teljesítményemmel szemben vannak aggályaim. Szerencsére a döntőre mindenki összekapta magát, magamat is beleértve és tényleg, ahogy te is mondtad, tizenhárom embert kell kiemelni, akik megnyerték ezt az Európa-bajnokságot, mert a döntőből mindenki kivette a részét. Foggal-körömmel akartuk ezt a sikert és be is bizonyosodott hogy ez alapvetően kellett.

- Ma eggyé vált a vízilabda-válogatott és a szurkolótábor. Aki nem szerette eddig a magyar férfi vízilabda válogatottat, az ma biztos, hogy megszerette. De ma valami hihetetlen kapcsot éreztem a csapat és a szurkoló tábor között. Voltunk sokan az elmúlt meccseken is, de ma ez valahogy még hatványozottabb lett. Hogy jött le nektek ez a vízben?

- A vízben is nagyon jó átélni hogy nyolcezer ember éltet minket.Mondhatni, hogy ők voltak a tizennegyedik ember, a fociban is mindig van egy tizenkettedik ember, nagyon nagy pluszt adtak nekünk. Az ellenfél csapatnál meg azt gondolom, hogy mégis csak megremegett a kéz pár döntő szituációban, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk, de ezzel szerintem, mind a nyolcezer ember, meg akik a tévében nézték, akár több millióan is így vannak.

- Meg mi is, akik kinn voltunk a helyszínen, újságírók. Köszönjük szépen. Gratulálunk!

- Nagyon szépen köszönjük.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-képek az eredményhirdetésről, Monoki Nikolett felvételei


ZALÁNKI GERGŐ magyar újságíróknak:

- Elég nehéz volt, a spanyolok tényleg jól játszottak. Nagyon összeszedettek voltak, jó taktikát alkalmaztak és ott voltak végig a nyakunkon, nem is tudom hogy meg tudtunk-e lépni két góllal, azt tudom hogy az elején ők megléptek így. És tényleg az volt ebben idegőrlő, hogy bármennyire jól játszottunk, ők mindig felzárkóztak és találtak egy-egy gólt, úgyhogy nagyon gratulálok nekik is, nagyon jó meccset játszottunk. Hát ez volt, hogy tényleg nem tudtunk egy pillanatra sem megnyugodni, nem is szabad ilyenkor, de nem volt az, hogy egy kicsit úgy "jó, akkor ez már meglesz", hanem a végsőkig úgy voltunk vele, hogy csak ne lőjenek már megint egy gólt és megint és megint.

- Meccs előtt az ötmétereseket mennyire gyakoroltátok? Mennyire készültetek, hogy lehet ez a vége?

- Gyakorolgattuk, de nem hittem volna..., nem számítottunk erre. De hát, mindig szoktuk gyakorolni. 

- A 2017-es világbajnokságon túlságosan rágörcsöltetek. Mennyire voltatok feszültek a mostani döntő előtt?

- Természetesen feszültek voltunk. Azért nagyon lazán nem lehet beleállni egy ilyen meccsbe, de igen, megpróbáltuk élvezni, főleg ennyi ember előtt, úgyhogy köszönjük nekik, azoknak, akik kijöttek. De hát ez egy Európa-bajnoki döntő volt. Úgyhogy annyira lazák nem lehettünk, kellett is, hogy mindenki százszázalékosan fókuszáljon.

- Mi játszódott le benned, amikor odaálltál az ötödik ötmétereshez, ami akár sorsdöntő is lehetett volna, mint kiderült, sorsdöntő is volt.

- Igen. Főleg az volt a fejemben, hogy előtte lőttem egy öngólt, amit nem gyakran csinálok, talán még nem is csináltam ilyet. Úgyhogy valamiért ez motoszkált a fejemben, de gyorsan próbáltam elhessegetni ezt a gondolatot. A az is rossz volt, hogy beállt náluk is a cserekapus és hirtelen nem tudtam, hogy ő most mit fog csinálni, mert az első számú kapust jobban ismerjük. De szerencsére belőttem. Nem mondom, hogy annyira nyugodt voltam, de a lényeg az, hogy bement.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ANGYAL DÁNIEL  magyar újságíróknak:


- Dani! Európa-bajnok vízilabdázó vagy! Tudatosult már benned ez, így 20 perccel a lefújás után?

- Hát..., még nem, azt gondolom, hogy nem is lehet, de az örömöt már érzem.

- Märcz Tamás azt mondta, hogy ezt a meccset a védekezéssel lehet megnyerni. Azzal nyertétek meg?

- Ezt a meccset ötméteresekkel nyertük meg, ha jól láttam, de persze a védekezésnek is nagyon fontos szerepe volt. Ez a modern vízilabda, nagy erőket kell mozgatni hátul, és elöl gólokat kell lőni.

- Iszonyatosan nagyon játszottál ma mind elöl, mind hátul. Kért tőled valamit külön a meccs előtt Tomi?

- Nem kell semmit mondani egy Európa-bajnoki döntő előtt, az ember megpróbálja kihozni magából a maximumot.

- Köszönjük Dani, gratulálunk!

(Lejegyezte: Kerbi)


VÁMOS MÁRTON a VLV-nek:

- Az jutott eszembe, hogy ha a tévében szerepelni fogok, mostantól azt fogják kiírni a nevem alá, hogy „világajnok és Európa-bajnok vízilabdázó”. Nagyon büszke vagyok a csapatara, mert végig nagyon-nagyon koncentráltan, a védekezést előtérbe helyezve nyertük meg az Eb-t. Ugye, nem kaptunk ki senkitől, bár a spanyolokkal kétszer döntetlent játszottunk, de hát egye fene, legyen mindig így. Ne nyerjünk a rendes játékidőben, hanem nyerjünk ötösökkel!

- Az utolsó másodpercekben volt egy nagyon furcsa szituáció: Egy szabaddobás-gyanús helyzetben néma maradt a síp, és a spanyolok kettő az egyben megúsztak. Akkor mi játszódott le benned?

- Ráadásul én adtam oda a passzt. Ideges voltam, de nem tudtam ezzel foglalkozni, mert jönni kellett vissza védekezni. Ráadásul lefordultak, úgyhogy kellett Viktor, hogy döntetlenre hozzuk. Aztán meg Soma, hogy kivédje az ötöst.

- Az ötös előtt mire gondoltál, amikor odaálltál a végén?

- Nem gondoltam túl, és ez volt a kulcs. Mert ha túlgondolja az ember, akkor kihagyja.

- Köszönöm szépen és gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


JANSIK SZILÁRD magyar újságíróknak:

- Az előző mérkőzés után nagyon magabiztosan állítottad, hogy győzni fogtok és mentek tovább, de egy pillanat se volt, amikor megremegtetek bent?

- Azt gondolom, hogy kemény meccs volt, ugye az elején elmentek. De ha nem lennénk magabiztosak akkor baj lenne vagy ha nem úgy állnánk hozzá, hogy nyerünk. De úgy álltunk hozzá és végig hittünk magunkban. Aztán átvettük a kezdeményezést, mindig ők egyenlítettek, ami nem volt jó. Ráadásul egyszer egy öngóllal, akkor éppen szívroham kerülgetett, de hála istennek jól alakult a vége.

- Az ötmétereseknél mi volt a fontos? Mennyire tudtatok nyugodtak maradni?

- Hát ott már azért nehéz nyugodtnak maradni. Én éppen nem lőttem, de küldtem az energiát a többieknek és ahogy elkezdődött vagy még el se kezdődött, láttam, hogy Soma csak úgy ott áll. De én éreztem, hogy Soma fogja kivédeni, pont szóltam neki, hogy kezdjen el melegíteni és mondta, hogy mozog egy kicsit. Meg volt beszélve, hogy ha a harmadiknál úgy állunk, hogy mind a három bement, akkor jön Soma. Jött és kivédte.

- Köszönjük szépen.

(Lejegyezte Zsigmond Orsi)


Meccsképek II.


Eredményhirdetés II.


A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház

Az utolsó nap további eredményei:

Oroszország-Görögország 9:11 (2:2, 2:3, 3:3, 2:3) (a 7. helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Harkov 4, Liszunov 2, Szucskov, Merkulov, Bicskov, ill. Argiropulosz 3, Geniduniasz, Murikisz, Gunasz 2-2, Funtulisz, Vlahopulosz

Olaszország-Szerbia 7:8 (2:3, 4:1, 0:2, 1:2) (az 5. helyért) - az egyik játékvezető Kun György volt jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Di Fulvio 3, Figlioli 2, Bodegas, Aicardi, ill. Alekszics, F. Filipovics 2-2, Mandics, Rangyelovics, Milos Csuk, Jaksics

Montenegró-Horvátország 10:9 (1:3, 2:4, 4:1, 3:1) (a 3. helyért) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Ivovics 5, Draskovics 2, Drasko Brguljan, Spaics, Pjisevac, ill. L. Fatovics, Jokovics, Vrlics 2-2, Loncsar, Bukics, Vukicsevics

Az Európa-bajnokság végeredménye

1. MAGYARORSZÁG

2. Spanyolország
3. Montenegró
4. Horvátország
5. Szerbia
6. Olaszország
7. Görögország
8. Oroszország
9. Németország
10. Georgia (Grúzia)
11. Románia
12. Törökország
13. Franciaország
14. Szlovákia
15. Hollandia
16. Málta

A torna legjobb játékosa Varga Dénes. A legjobb kapus Dani Lopez (Spanyolország), a torna gólkirálya az orosz Konsztantyin Harkov 21 góllal.

A VLV EB-ALOLDALA AZ ÖSSZES EREDMÉNNYEL, JEGYZŐKÖNYVVEL