FACEBOOK

Stefano Luongót VAR alapján tiltották el brutalitásért!

Stefano Luongót VAR alapján tiltották el brutalitásért!
hozzászólás, 2020.01.15.

A LEN hivatalos közleményt adott ki szerdán arról, hogy Stefano Luongo, a budapesti Európa-bajnokságon szereplő olasz válogatott tagja utólagos videóelemzés alapján egymeccses eltiltást kapott a keddi olasz-görög csoportmérkőzésen elkövetett szabálytalansága miatt. Részletek és az eset videófelvételét is megmutatjuk. Sőt... :-)


A meccs közben megtorlatlanul maradt szabálytalanság a keddi Olaszország-Görögország csoportmérkőzés harmadik negyedének negyedik percében történt. A videón az látható, hogy Luongo a görögök labdavesztése után ellentámadásba indul, s jobb kézzel megtett első "úszástempójával" arcon találja Angelosz Vlahopuloszt.


VLV-VIDEÓ:


Luongo eltiltást eredményező ütése

A LEN közleménye rámutat, hogy a vízilabda szabályainak tavalyi megváltoztatása teszi lehetővé, hogy egy adott meccsen észrevétlenül maradt súlyos szabálytalanságot utólag, videófelvétel alapján szankcionáljanak. A mostani döntést a TWPC hozta meg.

A vlv úgy értesült, hogy a VAR-technológia alkalmazásáért felelős két delegátus már közvetlenül az eset megtörténte után "kijelölte" vizsgálatra a szóban forgó jelenetet, de ilyenkor (mivel nem gólról van szó), a játékot nem állíttathatják meg, csak utólagos vizsgálódásra és szankcionálásra van mód. Úgy tudjuk, hogy a görögök felháborodtak az eset miatt és azt bizonygatták, hogy ha ott megítélik a brutalitást, akkor ez a mérkőzés egészen máshogy alakul. (Az olaszok megnyerték a meccset 10:6-ra.)

Stefano Luongo az olaszok csütörtöki csoportmeccsén, a franciák ellen nem szerepelhet.

Az olasz-görög meccset a montenegrói Veszelin Miskovics és a magyar Kun György vezette.

Egyébként először úgy tudtuk, hogy Di Fulvio kapta az eltiltást és meg is találtuk azt az esetet, amely "megalapozta ezt az információt", s amely egy perccel a fenti Luongo-ütést megelőzően történt.

Itt a görögök támadása közben a két játékos "összegabalyodik", majd Geniduniasz az arcához kap és láthatóan fájdalmat jelezve rövid időre "elterül" a víz színén. (Di Fulvio mintha megállna egy pillanatra, hogy elnézést kérjen, de lehet, hogy ez csak szubjektív érzés.) A támadás folytatódott, bírói ítélet nem született.

VLV-VIDEÓ:


Összetűzés az olasz-görög Eb-csoportmeccsen


Érdekesség, hogy hasonló, utólagos szankcionálásnak tavaly mi is kárvallottjai voltunk, a Világliga belgrádi szuperdöntőjében kapusunkat, Kardos Gergelyt büntették utólag, videófelvétel alapján. Kardos akkor hárommeccses eltiltást kapott és mivel a belgrádi tornából már csak két mérkőzés volt hátra, a büntetés egy része "átkerült" a kvangdzsui világbajnokságra, amelynek első meccsén eggyel kevesebben voltunk kénytelenek vízbe szállni. 

Ha most az olasz játékos esetében is ilyen súlyos szankció született volna, akkor Di Fulvio (olasz csoportelsőség esetén) az Eb negyeddöntőjében, sőt az elődöntőben sem játszhatna!

AKKORI CIKKÜNK


Kardos és Roach találkozása