FACEBOOK

Eb-nyitány: Törökország-Magyarország 5:19

Eb-nyitány: Törökország-Magyarország 5:19
hozzászólás, 2020.01.14.

Döcögős kezdés után magabiztos győzelem az Eb férfi tornájának első magyar meccsén. Helyszíni tudósításunk folyamatosan bővül.


Köszönjük a tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautónak


Eb, férfi torna, csoportkör, 1. forduló

Törökország-Magyarország 5:19 (4:4, 0:4, 1:3, 0:8)
Duna Aréna, v.: Santos (portugál), Rakovics (szerb)
Törökország: Sezer, Özbek 2, Sönmez, Yenigün 2, Biyik, Kahraman, Acar. Cs.: Caner, Yutmaz 1, Gürdenli, Sanamoglu, Dilek, Kil (kapus). Szövetségi kapitány: Sinan Turunc
Magyarország: Nagy V., Erdélyi 3, Varga Dénes 1, Pohl 1, Mezei 1, Vámos 2, Hosnyánszky 2. Cs.: Angyal 2, Zalánki 2, Manhercz K. 4, Hárai, Jansik Sz. 1, Vogel Soma (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz TAmás
Gól - emberelőnyből: 3/7, ill 8/12
Gól - ötméteresből: -, ill. 3/3
Kipontzódott: Yenigün (a harmadik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK (LEN):

0:1 - Erdélyi első gólja, ötméteres

1:1 - Yenigün első gólja

2:1 - Özbek első gólja

3:1 - Yütmaz gólja

3:2 - Zalánki első gólja


3:3 - Manhercz Krisztián első gólja

3:4 - Manhercz Krisztián második gólja, ötméteres

4:4 - Özbek második gólja

4:5 - Angyal gólja

4:6 - Erdélyi második gólja

4:7 - Jansik Szilárd gólja


4:8 - Vámos első gólja

5:8 - Yenigün második gólja

5:9 - Angyal második gólja

5:10 - Erdélyi harmadik gólja

5:11 - Varga Dénes gólja

5:12 - Pohl gólja

5:13 - Mezei gólja

5:14 - Hosnyánszky gólja

5:15 - Vámos második gólja

5:16 - Manhercz Krisztián harmadik gólja

5:17 - Hosnyánszky második gólja, ötméteres

5:18 - Zalánki második gólja

5:19 - Manhercz Krisztián negyedik gólja


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Nyitó meccsnek tökéletes volt?

- Igazándiból nem kívánságműsor, hogy milyen mérkőzés van az elején. Azt tudtuk, hogy azért ez egy nagy gólarányú mérkőzéssé formálódhat, de nem nagyon ismertük a törököket. Elég ügyesen visszazártak egy-két lefordásunkból az első negyedben, illetve azt a néhány helyzetüket nem teljesen meglepő módon gólra váltották. Hiszen azt azért tudtuk, hogy egy-két jó kezű játékossal rendelkeznek.

Ahogy egy ilyen tornán kell, elég keményen dolgozunk. Ma reggel is komoly munkát végeztek a fiúk. Talán ennek is volt köszönhető, hogy lassabban kaptuk el a ritmust, itt az elején. Igazából nem gondolom, hogy számít, hogy milyen mérkőzéssel kezdünk, sokkal nyerünk vagy kevéssel. Tudjuk, hogy a spanyolok elleni mérkőzés az, amelyik sokat számít, az egy ki-ki mérkőzés lesz. És én úgy láttam, hogy a fejekben ott volt, hogy azért pár nap múlva egy sokkal nehezebb mérkőzés lesz. És az sokat is számít a játékosoknak. Ennek ellenére átestünk a tűzkeresztségen, megnéztük milyen az uszoda. Láttuk, hogy hogyan érkezünk, hogyan kell melegíteni. Sokan voltak itt a mai napon, aminek örülünk, de biztos vagyok benne, és tudom, hogy a spanyol mérkőzésen még ennél is nagyobb közönség lesz, ami kimondottan jó és örülünk is neki. 

Természetesen mindennek ellenére azért nem mindegy, hogy ezek a mérkőzések, Törökország és Málta ellen hogyan végződnek, mert elképzelhető, hogy ezeknek a meccseknek még a gólkülönbsége is beleszámíthat egy esetleges spanyol döntetlen ellen a csoportelsőség eldöntésébe. Emiatt lehetett látni, hogy a spanyol csapat is nagyon kereste a nagyobb arányú gólkülönbséget még a mérkőzés végén is. Illetve a mi játékosaink is hajtottak még az utolsó percben is hajtottak. Ez a mentalitás vezérelt bennünket négy negyeden keresztül. 

- Hogyan fog telni a szerdai pihenőnap?

-  Igazándiból apró dolgokat tudunk csinálni. Egy-két olyan taktikai elemet finomítunk, amik azért nagyjából kész vannak. Azt szeretném látni, hogy a játékosok az utolsó két edzésen csoportbeli csúcsformájukat ki tudják hegyezni. Volt itt egy-két betegség, ezeket is kellett kezelni, hogy mindenki vízbe ugorhasson. Remélem, hogy aki ma még nem volt százszázalékos, az azért csütörtökön megközelíti a csúcsformáját. 

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


SINAN TURUNC török szövetségi kapitány a LEN sajtószolgálatának:

"A meccs első felében jó vízilabdát mutattunk be, utána egyszerűen nem tudtunk lépést tartani egy olyan csaparttal, amilyen Magyarország válogatottja. Megpróbáljuk "végig tolni", persze elsősorban Málta ellen van esélyünk, természetesen."


vlv-képek, Monoki Nikolett felvételei


VARGA DÉNES csapatkapitány a vlv-nek:

- Szia Dumi! Gratulálok. Az eleje egy kicsit nehéz volt, egy kicsit izgultunk is, bár ma sok meccsen megtörtént, hogy a gyengébb csapat az elején nagyon jól tartotta magát, aztán a vége sima lett. Kérlek, értékelj!

- Hú..., de nehéz értékelni, mert onnantól, hogy elszabadultunk tőlük és sokkal több gólt kezdtünk lőni, onnantól se volt színvonalas a meccs, tehát semmilyen kiindulópontot vagy támpontot nem jelent ez a következőre. Mindenképpen fokozatot kel kapcsolni. Színvonalasabban és összeszedettebben kell támadni.

- Mi volt a gond? A koncentráltság vagy az első meccs izgalma?

- A közeget meg kellett szokni mindenkinek. Kicsit kapkodtunk, kicsit sokan magukért játszottak. Én azt hiszem hogy ez később nem lesz jellemző, hiszen a csapat érdeke lesz a legfontosabb.

- A spanyol meccs elé mit mondasz?

- Ezt mind.

Nagyon gyors, nagyon taktikus csapat, egy-két kiváló lövővel, mondjuk, azt mondom, hogy három-négy kiváló lövővel, akiket érdemes kiemelten kezelni. De a spanyol csapatnak és egyébként a Barcelonetának is állandó erőssége, hogy nagyon homogén a társaság és a rangsorban a legutolsó játékos is képes nagyon sokat hozzátenni. 

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


HOSNYÁNSZKY NORBERT a vlv-nek, majd más újságírüknak:

- Hosi, gratulálok! Szép volt a bemutatkozás. Komoly szerepet is vállaltál. Értékeld, légy szíves a meccset!

- Köszönjük szépen. Először is: az első két negyeddel nem vagyok elégedett, de szerintem senki. Sajnos egy ilyen lassú meccsként kezdődött, felvettük a törököknek ezt a lassú, "semmit nem csinálok" ritmusát, de a harmadik negyedre váltottunk és lefordulásgólokat lőttünk, szép gólokat, úgyhogy kinyílt a mérkőzés. De gyorsabban kell elkezdeni egy meccset.

- Nem izgultál az első negyedben?

- Nem, azt azért nem. :-)

- Minek köszönhető, hogy a negyedik negyedben nyolcat lőttetek? A törökök elfáradtak vagy nagyon összeállt a támadójáték?

- Valószínűleg elfáradtak, meg mondom más ritmust diktáltunk a harmadik negyedtől és ezt nem bírták, de valószínűleg, hogyha így kezdjük el, nem tudom mennyi lett a különbség, de még több lett volna. De teljesen mindegy igazából. Első meccsnek jó ez így.

- A spanyolok ellen majd a tét miatt is többet ad ki magából a csapat?

- Nem gondolom, hogy ezzel volt gond, vagyis hogy hogy ne akartunk volna többet kiadni magunkból, hanem felvettük az ő ritmusukat. Amíg az ő ritmusukban játszottunk, addig volt ez ilyen nyögve nyelős.

- A spanyolok ellen mindig szoros meccset játszik a válogatott. Milyet fog csütörtökön?

- Biztosan szoros meccset fogunk játszani. Remélem hogy eggyel nyerünk.

- Miben lehet őket felülmúlni? Brusztban,latinos játékban, egy kicsit keményebbnek, csibészebbnek kell lenni?

- Igen, csibészebbnek kell lenni. Azt gondolom, hogy ha a védekezésünk összeáll, ha sok blokkunk lesz, akkor nem hiszem, hogy probléma adódna.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Úgy gondolom, hogy jó rajt volt ez. Az elején döcögött, kicsit olyan szerencsétlennek éreztem magunkat, hogy mi nem találtuk el a kapujukat, ők meg így valahogy belövöldözték, de a végére azért kialakult a különbség a két csapat között.

​Remélem, hogy ennél csak jobban fogunk játszani. 

- Milyen volt a hangulat itt a Duna Arénában?

- Nagyon jó volt!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


POHL ZOLTÁN a vlv-nek:

- Gratulálok Zoli. Légy szíves egy kis összefoglalót! Milyen volt?


- Köszönjük szépen. Kicsit talán álmoskásan kezdtünk. Úgy nézett ki, mint hogyha mi vettük volna fel az ő ritmusukat. Ezért alakult úgy az eleje, hogy az első negyed 4:4 volt még. Aztán sikerült ritmust váltanunk. Ők elfáradtak és végül elléptünk és jó első meccs volt.

- Milyen érzés volt itt játszani?

- Jó érzés volt, nagyon jó érzés, hogy ennyi ember kinn van és szurkolnak nekünk.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ANGYAL DÁNIEL a vlv-nek:

- Négy-négy volt az első negyed itt a bemutatkozáskor. Megleptek minket valamivel?

- Nem lepett meg minket a török csapat. Egy kicsit nehezebben melegedtünk még bele ebbe a mérkőzésbe. De utána azért sikerült ritmust váltanunk, úgyhogy reális eredmény született a végén, szerintem. 

- Mi állt jobban össze a második negyedtől a védekezés, vagy a támadás? Miben láttad a kulcsot?

- Kicsit koncentráltabbak voltunk. Azért most játszottunk először ilyen körülmények között, gondolok itt a fantasztikus szurkolókra, meg az egész atmoszférára. Az első meccs mindig egy kicsit nehezebben indul. Igazából ennyit tudok mondani.

- A spanyol meccs előtt mennyit edzetek még? Holnap lesz egy vagy két edzésetek? 

- Egy biztos, de szerintem lehet, hogy kettő is. De megmondom őszintén, hogy még nem tudom a programot. Egyelőre ezzel a meccsel voltunk elfoglalva.

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Szili, hogy vagy?


- Köszönöm jól vagyok. Ki kellett hagynom egy edzést vagy is egy napnyi edzést.

- A hangodon halaltszik.

- Igen, egy kis megfázás, egy kis torokfájás volt, de azt gondolom, hogy egyre jobban a múlté. Egy kicsit még azért éreztem, de a vízben nem igazán gátolt. Jó volt és holnaputánra már teljesen jól leszek.

- Mesélj a meccsről légy szíves!

- Egy kicsit álmoskásan kezdtünk, ugye, az látszódott, nekik bementek az első lövések. Mi kicsit talán túlizgultuk - azért nem minden nap játszunk ennyi ember előtt, ilyen közönség előtt. Szeretném megköszönni, hogy ennyien eljöttek egy török elleni meccsre is és azt gondolom, hogy még többen lesznek, mert azért én láttam üres székeket és mi most minden erőnkkel a spanyolok elleni meccsre készülünk. Azt gondolom, hogy arra fogunk igazán jól összeállni.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VÁMOS MÁRTON magyar újságíróknak:

- Gratulálunk a győzelemhez! Beszéltem az előbbi a Pohl Zolival és akkor is azt mondtam, hogy ez egy Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésnek tűnt kívülről. Hogy látta ezt Vámos Marci belülről? 

- Én úgy láttam, hogy egy fáradtkás csapat benyomását keltettük. Igaz, hogy volt egy kondi a délelőtt, és emiatt tűnhetett így, de hát ezt tudatosan csináltuk. Nem erre a mérkőzésre készülünk elsősorban, hanem a spanyolok elleni összecsapásra. Úgyhogy a végére azért sikerült ezt "kidolgozni magunkból" és magabiztos győzelmet tudtunk aratni. Úgyhogy gratulálok a törököknek, mert az elején sikerült nehézzé tenni a mérkőzést számunkra, ügyesek, így tovább, le a kalappal!

- Igen, úgy tűnt, hogy egy kicsit mintha bealudtunk volna az elején. Nem? Vagy csak rosszul láttuk?

- Nem bealudtunk, hanem felvettük azt a ritmust, amit a törökök csináltak. Egy ilyen lassú, lomha felúszást követően támadtunk, kicsit enerváltak voltunk, úgyhogy ezt kellett a fejekbe rendbe rakni, hogy  ne ez legyen, mert a spanyol csapat, hogyha ezt játsszunk, akkor át fog gázolni rajtunk. Azt meg nem szeretnénk.

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

Szervusz, Balázs! Egy rövid értékelést szeretnék kérni. Az elején egy picit döcögősen indult, hogy láttad, milyen volt?

- Pontosan így, azt gondolom, nehezen indult az első negyed. Mondtam a többiek is, hogy talán túl óvatosra vettük a figurát - a nyári sérülésből adódóan. Senki nem akart belemenni olyan helyzetbe, ami sérülést okozhat. Ez is közrejátszott vastagon abban, hogy így kezdtünk. Lassú volt egy picit, kívülről is biztos annak tűnt, belülről is az volt, de azt gondolom, hogy ez a mai napra így ebben a formában talán elég volt, csütörtökön kell nagyon nagy erőket mozgósítani a spanyolok ellen. 

- Mi vár rátok az elkövetkező másfél napban?

- Most hazamegyünk, alszunk egyet és holnap még lesz egy vagy két edzésünk, amivel a spanyolokra tudunk készülni. Igazából én azt gondolom, hogy az elmúlt hetekben már készültünk rájuk, ők is biztos vagyok benne, hogy készültek ránk. Holnap új dolgot már nem fogunk kitalálni, az eddigieket gyakoroljuk. 

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Nem kezdtük jól a mérkőzést. Azt gondolom, hogy egy török csapattól négyet kapni semmiképp se jó dolog. Nem voltak helyén a blokkjaink. Kicsit egy olyan lagymatag hangulata és tempója volt a mérkőzésnek az első felében. Azt gondolom az első negyed után sikerült összeszednünk magunkat és után kijött a két csapat közti kvalitásbeli  különbség. 

- Meglepett valami? Bármi a közönség, a közeg, a meccs, fény, a tágasság.

- Nem mondom, hogy meglepett, mert igazából nem tudtam, hogy mire számítsak majd az első mérkőzésen. :-) Nyilván nagyon örülök, hogy ilyen sokan kijöttek egy Törökország elleni mérkőzésre. Ebből arra lehet asszociálni, hogy a spanyolok ellen valószínűleg telt ház lesz, amit már nyilván nagyon várunk. Most van másfél napunk felkészülni a spanyolok elleni meccsre.

- Spanyoloknál is sok fiatal van, de mit mondasz róluk, milyenek? Mire kell vigyázni?

- A spanyolok mindenképpen egy dinamikusabb vízilabdát játszanak, mint a törökök. Ugye ez azt bizonyítja, hogy az utóbbi két világversenyen döntőztek, mind hazai környezetben, Barcelonában, mind Kvangdzsuban. Nem véletlenül mondják, hogy a csoport rangadója lesz ez. Az első helyről dönt és arról, hogy ki milyen ágra jut. Lesz-e szabadnap. De biztos vagyok benne, hogy hazai közönség előtt mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megnyerjük a csoportot.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


​A legközelebbi meccsünk: csütörtök, 19.00, az ellenfél Spanyolország.


A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház

A nap további eredményei:

Románia-Hollandia 8:9 (2:2, 2:3, 4:1, 0:3) jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Gheorghe 3, Prioteasa 2, Radu, Georgescu, Fulea, ill. Winkelhorst 3, Van Ijperen 2, Nispeling, Müller, Janssen, Lucas

Szlovákia-Montenegró 4:15 (2:1, 0:6, 1:4, 1:4) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Zatovics, Maros Tkacs, Marek Tkacs, Kolarik, ill. Ivovics 4, Draskovics 3, Drasko Brguljan, Radovics 2-2, Petkovics, Cuckovics, Vidovics, Pjesivac

Málta-Spanyolország 7:23 (3:4, 2:6, 0:7, 2:6) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: S. Camilleri 3, M. Zammit 2, Abela, D. Zammit, ill. Munarriz 5, Tahull 4, Granados, Perrone 3-3, Larumbe, Fernandez 2-2, Sanahuja, Delgado, Mallarach, Bustos Sanchez

Németország-Horvátország 9:17 (2:1, 2:6, 1:6, 4:4) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Restovics 3, Reibel, Jüngling 2-2, Real, Strelezkíj, ill. Milos 3, L. Fatovics, Bukics, Vukicsevics, Buslje, Vrlics 2-2, Macan, Loncsar, Jokovics, Benics

Franciaország-Georgia (Grúzia) 7:9 (3:2, 2:3, 1:2, 1:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Vernoux, Izdinsky 2-2, Marion-Vernoux, Crousillat, Marzuki, ill. Vapenszki 3, Imnaisvili, Bitadze, Jakhaia, Bagaturia, Magrakvelidze, Baraldi

Szerbia-Oroszország 13:9 (3:1, 4:3, 2:3, 4:2) - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Prlainovics 4, Mandics, Milos Csuk, F. Filipovics 2-2, Dedovics, Alekszics, Jaksics, ill. Merkulov 3, Nagajev, Bicskov 2-2, Harkov, Liszunov

Olaszország-Görögország 10:6 (1:2, 3:2, 3:1, 3:1) - az egyik játékvezető Kun György volt - jegyzőkönyv (pdf), ez történt a meccsen (pdf)
G.: Luongo, Figlioli, Echenique 2-2, Di Fulvio, Renzuto Iodice, Bodegas, Dolce, ill. Geniduniasz, Kapocisz, Funtulisz, Argiropulosz, Murikisz, Gunasz


A 34. Európa-bajnokság (Budapest, Duna Aréna) férfi tornájának menetrendje, az összes játékos neve, folyamatosan frissülő eredmények, jegyzőkönyvek.