FACEBOOK

Önként (és dalolva) a budapesti Eb-re! - jelentkezés még két hétig

Önként (és dalolva) a budapesti Eb-re! - jelentkezés még két hétig
hozzászólás, 2019.11.17.

Még két hétig lehet jelentkezni önkéntesnek a januári budapesti vízilabda Európa-bajnokságra. Megkérdeztük a szervezőket a részletekről, a feladatok elosztásáról, az önkéntesség "műfajának" sajátosságairól, filozófiájáról.


DEÁK KRISZTINA alelnök, vezető koordinátor (Sport-Önként Egyesület) a vlv-nek:

- Naponta összesen körülbelül 200 pozícióra kerestünk, keresünk jelentkezőt. Mivel az önkéntesek már korábban megkezdik a munkát, mint ahogy elkezdődik a verseny - a teljes program így nekünk csaknem három hétig tart, - a szabadnapokat, a váltásokat és a jelentkezők vállalásait figyelembe véve megközelítőleg 250 főre lesz szükség a sikeres lebonyolításhoz.

Jelentkezőből szerencsére nincs hiány, két héttel a határidő lejárta előtt már sokan regisztráltak az oldalunkon, de még várjuk mindazokat, akik a teljes esemény alatt vagy akár csak néhány napon át szívesen részesei lennének ennek az Európa-bajnokságnak.

- Minek alapján döntenek arról, hogy ki milyen pozícióba kerül? Aszerint, hogy az illető mit ír magáról?

- A jelentkezéskor az önkéntesek megadhatják, hogy melyik az a három pozíció, amelyben szívesen dolgoznának, és mi igyekszünk erre figyelni. Többnyire sikerrel. Mielőtt a végleges beosztások elkészülnek, a kulcsfontosságú feladatok jelöltjeit interjúztatjuk, de nem mindenkit. A Sport-Önként ugyanis abban a szerencsés helyzetben van, hogy az önkénteseink évek óta visszajárnak hozzánk, hiszen egy aktív közösséget alkotunk, így sok embert már jól ismerünk.

- Az ilyen, korábban már bizonyított jelentkezők számszerűleg milyen arányt képviselnek a mostani Eb esetében?

- Elnézve a jelentkezéseket, már most látni, hogy legalább 100-120 olyan név van a névsorban, akik már jártak Sport-Önként-eseményen és közülük többek a vízilabdaversenyek lebonyolításában is rendszeresen részt vesznek.

- Mióta áll össze az Önök szervezésében az önkéntesek gárdája?

- A 2014-es budapesti Eb-n már én vezettem az önkéntesek csapatát, itt ismerkedtem meg kollégáimmal, akikkel egy évvel később létrehoztuk az egyesületünket, amely kezdettől partnere a Magyar Vízilabda Szövetségnek, s az azóta Budapesten rendezett nagy nemzetközi vízilabda-események szervezésében többnyire részt vettünk. Egyébként az egyesületnek körülbelül 3 ezer regisztrált önkéntese van, akik közül sokan nagyon megszerették ezt a munkát, évente 4-8-10-12 rendezvényt"végigcsinálnak" számos sportágban. Rengeteg tapasztalatot halmoztak fel.


A fotókat a Sport-Önként Egyesülettől kaptuk, a 2014-es budapesti Eb-n készültek az önkéntesekről a torna helyszínén

- A vízilabda hol helyezkedik el a"népszerűségi rangsorban", mennyire kurrens, a jelentkezők száma alapján?

- Nagyon népszerű, másfél-kétszeres túljelentkezéssel kell általában számolnunk. Most azonban januárban lesz az Eb és ez befolyásolja az érdeklődést, mert az egyetemisták lehetőségei korlátozottabbak a vizsgaidőszak miatt, a középiskolások pedig suliban vannak.

- Mi a legnépszerűbb önkéntes poszt, mi az, ami iránt a legnagyobb az érdeklődés?


Az Eb-re jelentkező önkéntesek szabadidejüket feláldozva segítik a rendezvény lebonyolítását. Feladatukat önként vállalják, ennek megfelelően anyagi juttatást nem kapnak szolgálatukért, étkezést és a munka során használandó ruhadarabokat viszont igen.

Azok jelentkezhetnek, akik 2020.január 12-éig betöltik 16. életévüket. A jelentkezés elbírálásánál előny a nyelvtudás és az, ha valakire a verseny egész időtartama alatt lehet számítani.

JELENTKEZÉS (A határidő: november 30.,szombat, 23.59 óra.)

- A legtöbben csapat mellett dolgoznának, kísérőként, de ennek komoly kritériumai vannak. A csapatkísérőnek nagykorúnak kell lennie, a csapat érkezésétől elutazásáig folyamatosan rendelkezésre kell állnia és jól kell beszélnie angolul vagy a csapata anyanyelvén. A feladat összetett, a napi időrendnek megfelelően biztosítani kell minden feltételt az adott válogatott zökkenőmentes életéhez, buszt rendelni az edzésre, meccsre induláshoz, az étkezések időpontját összehangolni az aktuális programmal, vagy ha például valakinek születésnapja van, segítséget adni a torta beszerzéséhez és még sorolhatnám.

- Gondolom, a csapatkísérők általában olyanok, akik korábban már végezték ezt a munkát.

- Nem egészen, hiszen mindenkinek el kell kezdenie valahol, ahogy a korábban már csapatkísérést vállaló önkéntesek esetében is történt. A rutin fontos és igyekszünk használni is a meglévő tudást, de természetesen az új emberek is megkapják a lehetőséget, ha alkalmasak a feladatra.

- Akiknek a jelentkezését elfogadják, kapnak valamilyen kiképzést, oktatást?

- Természetesen. Egy általános és egy területspecifikus képzés, eligazítás is vár az önkéntesekre. Ezeken tájékoztatjuk őket a versenyről, a lebonyolítási rendről, a feladataikról, jogaikról és a vállalásukról. Miután leadták a szerződésüket, megkapják a ruházatukat, az akkreditációs kártyájukat, mindent, ami a munkájukhoz szükséges. Ezeken az alkalmakon találkoznak majd a területvezetőikkel is.

- Az önkéntesek nem kapnak fizetést, sokan a meccseket sem láthatják, mert nem olyan a beosztásuk, mégis legendás a munkaerkölcsük.




A budapesti Európa-bajnokságnak a Duna Aréna ad otthont, a tervek szerint egy időben 5-6 ezer ember szurkolhat majd a meccseken.

Az Eb hivatalos honlapja.

Az Eb facebook-oldala

A jegyárusítás szeptember 1-je óta zajlik ezen az internetes platformon.

- Önkéntesként dolgozni különleges élmény. Ezek az emberek olyan hozzáállásról tesznek tanúbizonyságot, akkora energiákat képesek megmozgatni, hogy az nem mindennapi. És hogyha a szervezőbizottság tagjai tudják, hogy hogyan kell velük bánni, miként kell velük beszélni, akkor ők nagy segítséget adhatnak a szervezőknek, főleg, ha már tapasztalatuk is van ebben a munkában. Nem túlzás, akár a "hátukon el tudják vinni" az adott eseményt.

- Általában milyen körből kerülnek ki az önkéntesek, mit csinálnak a "civil életben"?

- A legfiatalabbak középiskolások, sokan egyetemisták, és vannak 70 éven felüliek is. Van közöttük könyvelő, jogász, katona, kutató biológus, tudóspalánta, négy-öt, de akár nyolc nyelvet beszélő ember is.

Aki egyszer ebbe nyitott szívvel belevág, az nem szabadul. A 2014-es Eb időszakában volt például, aki az éves szabadságát vette ki, hogy eljöjjön önkéntesnek. Egy másik jelentkező - balatoni lány létére - nem ment be a medencébe, amikor erre lehetőséget kaptak az önkéntesek, majd egy évvel később Balaton-átúszásról jött az újabb versenyre dolgozni. Akkor árulta el, hogy egy évvel korábban még nem tudott úszni, de az Eb alatt megismert egy másik önkéntest, aki úszásoktató, összebarátkoztak és az illető megtanította őt úszni. És van olyan társaság, amelynek tagjai öt éve minden nyáron együtt mennek nyaralni és a 2014-es Eb-n, önkéntesként találkoztak, azóta vannak jóban. Hosszan sorolhatnám azokat az emberi sorsfordító pillanatokat, amelyekkel egy-egy ilyen esemény során találkozunk, de inkább nem teszem. Aki kíváncsi, jöjjön és élje át! :-)

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres munkát kívánok az önkéntesek csapatának!