FACEBOOK

Mozgékonyság, gyorsaság, alázat - Kemény Kristóf az U20-as vb-re készülő csapatunkról

Mozgékonyság, gyorsaság, alázat - Kemény Kristóf az U20-as vb-re készülő csapatunkról
hozzászólás, 2019.11.14.

Fiatal csapat képviseli Magyarországot az U20-as világbajnokságon, amely Kuvaitban lesz, december 12. és 20. között. A játékosaink több mint fele fiatalabb az "előírtnál", s utazik 16 éves is. A névsor a hét elején vált ismertté, s Kemény Kristóf szövetségi vezetőedzőt a csapatról, a riválisokról, a magyar vb-esélyekről kérdeztük.


KEMÉNY KRISTÓF szövetségi vezetőedző a vlv-nek:

- Kevesebb mint egy hónap múlva játsszuk az első vb-meccsünket, a spanyolok ellen. Mivel még tart a klubszezon, lesz Magyar Kupa négyes döntő, ahol a Miskolc és a Szolnok is szerepeltet beválogatott játékosokat, úgyhogy őket valószínűleg kevesebbet fogjuk látni, van közben BL is, ahol a nekünk játékost adó Szolnok is érdekelt, s három OB1-es forduló is, így nem fogunk tudni egy teljes hónapot közösen készülni, hanem ennek csak a fele, kétszer egy hét lesz még együtt dolgozni. Ezért is hoztuk meg e hét elején a döntést és hirdettük ki a vb-csapatot.

- Mi a további menetrend?

- Itthon készülünk nem lesz már nemzetközi tornánk, edzőpartnerünk lesz a kínai válogatott és az UVSE csapata.

- Beszéljünk a vb-esélyekről!

- Nemzetközi szinten nincs már nagyon gyenge ellenfél - legfeljebb egy-egy. Pláne ebben a korosztályban, ahol 8 közel egyforma csapat van, közülük talán a görög emelkedett ki az előző időszakban, de ez évről évre változhat. A három délszláv válogatott, Szerbia, Horvátország, Montenegró, a latin csapatok, az olasz, a spanyol, a görög, továbbá az orosz valamint a magyar csapat között, úgy gondolom, minimális a különbség. Az oroszok lettek a nyolcadikok Európában, így kapták meg az indulási jogot Argentína visszalépése után. Hozzáteszem, az orosz csapatot éppen a magyar válogatott győzte le a 7. helyért vívott mérkőzésen a korosztályos Eb-n, de csak kis különbséggel, szoros meccsen.

Az oroszok bekerülésével nyilván nehezebb lett a csoport. Emellett ma már általános tapasztalat, hogy senkit nem érdekel, hogy ki hol játszik, ilyen szempontból nem létezik tekintély, bemegyünk a vízbe és átugranak a fejeden, tiszta erőből játszanak azok a játékosok is, akik nem a vízilabda klasszikus élmezőnyéhez tartozó ország válogatottjában szerepelnek. Régen azért az utánpótlásban sem volt 7-8 közel azonos csapat, ahogy felnőttben sem. Most már ez a tendencia és egyre bővül ez a kör. Semmiféleképpen nem gondolom, hogy könnyű világbajnokság lesz.


Fotóink a júliusi Benu Kupa kísérőrendezvényeként megszervezett junior tornán készültek. A magyar csapat akkor kétszer is legyőzte Szerbiát. A képen látható fiatalemberek közül kilencen kerültek be a most kihirdetett vb-csapatba

- Nézzük konkrétan a csoportunkat...

- Két éles meccsünk lesz. Nyilván a többi csapat sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, de a spanyolok és az oroszok elleni két meccsen múlik az, hogy első, második vagy harmadik helyen jutunk tovább. Az ágakat nem nagyon nézegetjük, azt, hogy a továbbjutást követően milyen ellenfelek jöhetnek, hiszen sok a hasonló erősségű csapat. 

A spanyolokkal kezdünk és itt minden lehetséges. Nem ismerjük egymást, nem találkoztunk, a spanyolok nem mentek el egyetlen felkészülési tornára sem.


Fekete Gergő

- Ha jól tudom, ők hét közben folyamatosan együtt készülnek.

- A spanyolok dolgoztak a legszisztematikusabban az elmúlt években, amiben a spanyol vízilabda "földrajzi körülményei" is szerepet játszanak, hiszen a sportág ottani fő színtere Barcelonára és környékére összpontosul. Csütörtk délelőttig akadémiai rendszerben együtt vannak, tanulnak, edzenek, gyakorolnak a vízilabda minden területén, elméletben, szárazföldön, vízben, technika, taktika, fizikális képzés, csütörtök délután mennek vissza a klubjukba. Ha jól tudom, 14 éves kortól működik el a rendszer. Évek óta alkalmazzák ezt a szisztémát, s az első eredmények már láthatóak, az e rendszerből kikerülő játékosok egyre komolyabb erőt képviselnek. Az utánpótlás terén a spanyol csapatok az elmúlt három évben egyértelműen előreléptek, nem is beszélve a felnőttekről, akik az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is döntőt játszottak.

Nehéz meccs lesz, a spanyolok taktikailag topon vannak és nagyon mozgékonyak. Természetesen nekik is van gyenge pontjuk és nekünk is vannak komoly erősségeink, igyekszünk majd ezeket kihasználni, de mindenféleképpen nehéz mérkőzésre számítok.

Az oroszokról már ejtettem szót, még annyit róluk, hogy egy "verekedős" csapat, a korosztály Európa-bajnokságán ők voltak a legkeményebbek, volt olyan meccsük, amelyen az ellenfelüktől több játékos is megsérült volt, akit kórházba kellett vinni. 


Bóbis Botond

- A másik két ellenfél, Egyiptom és Kanada?

- Őket mindenféleképpen verni kell, s természetesen az oroszok és a spanyolok ellen is ilyen szándékkal szállunk vízbe.

- Beszéljünk kicsit a mi csapatunkról. A nyilvánosságra hozott névsorból azt állapítottam meg, hogy ezek a játékosok már ismertek, valamennyien OB1-ben szerepelnek, még ha nem is meghatározó szerepkörben, hiszen azért még nagyon fiatalok...

- Igen, most már mindenki OB1-es. Ha nyáron lett volna a világbajnokság, akkor nem biztos, hogy ezt elmondhattuk volna.

Ágh György, Turnai András, Mizsei Márton, Bányai Márk, Sugár Péter és Magyar Márton 1999-es születésű, tehát ennek a korosztálynak az "eredeti" képviselője. A többiek mind fiatalabbak, Fekete Gergő, Dala Döme, Baksa Benedek 2000-ben született, Bóbis Botond és Aranyi Máté 2001-es és van 2002-es játékosunk, Szeghalmi Zsombor, sőt, 2003-as is, Vigvári Vince. Ezt nem azért mondtam el, hogy "előre mosakodjak", komoly céljaink vannak ezen a vb-n, de tény, hogy eleve a fiatalokra építettünk. És nem pusztán a jövő érdekében, hanem a névsorban szereplők azért lettek kiválasztva, mert úgy gondoljuk, hogy képesek megfelelni mindazon elvárásoknak, amiket az 1999-es születésűekkel szemben támasztunk.


Baksa Benedek

- Mi az, ami a magyar csapat legfőbb jellemzője, mivel tudunk majd eredményesen szerepelni ezen a vb-n?

- Nekünk mindenféleképpen a mozgékonyságra, a gyorsaságunkra kell építenünk. Akkor van esélyünk jó eredményt elérni, ha rendszerben tudunk hatékonyan úgy vízilabdázni, hogy mindenki az egyéni felelősséget is felvállalja és jó teljesítményt nyújt. Szerintem a válogatás eredményeként a lehető leggyorsabb csapatot sikerült összeraknunk.

Fontos, hogy nagyon lelkesek legyünk, higgyünk és bízzunk egymásban, legyünk képesek egymásért küzdeni az utolsó másodpercig és jellemezzen minket nagy akarat és alázat abban, ahogy mindenki kimaxolja a saját egyéni feladatát. Ha ez sikerül, akkor jól működik majd az a rendszer, amelyre építjük a játékunkat.

- Van-e hivatalos cél, amit meghatározott a szövetség?

- Benedek Tibor az új utánpótlás-irányítás létrejöttekor egy nyilatkozatában elmondta: minden korosztályos válogatottól elvárás, hogy a legjobb négybe kerüljöna  világversenyén, hiszen a magyar vízilabdáról van szó. Azóta külön nem beszéltünk velünk kapcsolatos követelményről, ez volt a legutóbbi, nyilván jelenleg is érvényes "hivatalos elvárás".

Szeretném hangsúlyozni, hogy a most következő két hétnek óriási jelentősége van, minden játékosnak éreznie kell a felelősségét abban, hogy a lehető legtöbbet tudjunk előrelépni. Egyénileg természetesen már nincs mód óriási fejlődésre, de fontos, hogy fejben mindenki felkészült legyen a saját feladatának tökéletes teljesítésére, amikor útnak indulunk Kuvaitba. Ez kell ahhoz, hogy a vb-n ki tudjuk hozni magunkból a maximumot.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres felkészülést és jó szereplést kívánok!


A vb-re utazó magyar juniorválogatott:

Bányai Márk (Szolnok), Mizsei Márton (Miskolc) - kapusok,
Aranyi Máté (UVSE), Ágh György (BVSC), Baksa Benedek (Eger), Bóbis Botond (Vasas), Dala Döme (UVSE), Fekete Gergő (Debrecen), Magyar Márton (Eger), Sugár Péter (BVSC), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Turnai András (Pécs), Vigvári Vince (UVSE) - mezőnyjátékosok.


A kuvaiti junior vb csoportbeosztása

A csoport

Szerbia, Japán, Dél-Afrika, Horvátország, Kína

B csoport

Oroszország, Kanada, Spanyolország, Magyarország, Egyiptom

C csoport

Montenegró, Kuvait, USA, Olaszország, Irán

D csoport

Brazília, Üzbegisztán, Görögország, Ausztrália, Új-Zéland

A magyar válogatott mérkőzései a csoportkörben:

December 12., csütörtök

Spanyolország-Magyarország

December 13., péntek

Magyarország szabadnapos

December 14., szombat

Magyarország-Egyiptom

December 15., vasárnap

Oroszország-Magyarország

December 16., 

Magyarország
-Kanada