FACEBOOK

Total Player 2019 - a vlv szavazatai

Total Player 2019 - a vlv szavazatai
hozzászólás, 2019.11.09.

Közzétették a vlv voksait a Total Waterpolo világszavazás szervezői. A férfiaknál különcködtünk kicsit, a női szakág legjobbjainak kapcsán ismét Tóth László kezébe adtuk a döntést. Íme, szavazataink és azok indoklása:


Az eddigi két alkalomnál is nagyobb szabású szavazást szervezett a Total Waterpolo. 

A női és férfi szakág legjobbjaira 30-30 tagú szakmai zsűri szavaz a legjobb 5-5 női és férfi játékost kell megnevezni a szakembereknek. A listákra kerülő nevek 5, 4, 3, 2 és 1 pontot kapnak a helyezés sorrendjében és az összesítés adja majd ki a végső sorrendet. (Érdekesség, hogy voksolnak az eddigi győztesek is, Sandro Sukno, Jekatyerina Prokofjeva és Felipe Perrone.)

Magyarországról a szakemberek közül Bíró Attila, Benczur Márton és Mihók Attila, illetőleg Märcz Tamás és Varga Zsolt kapott felkérést

A médiából felkértek (17 szerkesztőség, illetőleg szakíró) mindkét szakágra voksolnak. Magyarországról a vlv szavaz.

A ZSŰRI TAGJAI

A versenybe a közönség is bekapcsolódhat, internetes szavazás útján. A szervezők 20-20 női és férfi játékos listáját állították össze, rájuk lehet szavazni november 30-án éjfélig.

A nőknél Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta szerepel a jelöltek között, a férfiak kínálatából mi Varga Dénes és Vámos Márton megjelölését javasoljuk olvasóinknak.

A közönségszavazás helyezettjei 25, 20, 15, 10 és 5 pontot kapnak, végső helyezésük sorrendjében.


Total Waterpolo of the year, 2019 - a vlv szavazatai

FÉRFIAK

Magyarázattal kezdjük. Ha Varga Dénes nem sérül meg a világbajnokság első mérkőzésén, kétség nem férhetett volna ahhoz, hogy 2019-ben ő az, aki kimagaslott a mezőnyből játéktudása, szervezőkészsége, briliáns, közönségszórakoztató megoldásai miatt. A kvangdzsui kézsérülés azonban "kivette az év legfontosabb versenyéből" Dumit, aki sérülten nyilvánvalóan nem tudta a tőle megszokott teljesítményt nyújtani, ha egyáltalán vízbe szállt. Mivel azonban játékosként nem láttunk nála jobbat ebben a szezonban, az első helyre nem vízilabdázót, hanem szövetségi kapitányt tettünk.

Alessandro Campagnát, aki ritkán tapasztalható dolgot tett: igazi világklasszis nélküli csapatból faragott világbajnokot. Mert tegye a szívére a kezét a sportág iránt érdeklődő olvasónk: fel tudja-e sorolni akár csak három játékos nevét az idei világbajnok olasz válogatottból? Na ugye...

Mivel a szavazás szervezői a helyezéseknek megfelelő pontszámok összesítése alapján hirdetik ki a győztest, el kellett fogadnunk, hogy Campagna csak "tiszteletbeli legjobb játékos" lehet, így az első helyre mégiscsak Varga Dénes került nálunk. 

Nem bánkódunk...

Íme, a listánk és a hivatalos indoklás:

1.

Sandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya

- tudjuk, hogy ez a választás rendhagyó, de Campagna különleges teljesítményét éppen azért szeretnénk honorálni, mert csapata egyénileg kiemelkedőt nyújtó világklasszisok nélkül, pusztán a csapategységgel kivívott győzelmekkel érte el a világbajnoki címet.

1.

Varga Dénes (HUN)

- élete legjobb formájában játszott ebben az évben, de ezt csak az Európa Kupában, a magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában tudta megmutatni, mert a világbajnokság első meccsén ujjtörést szenvedett s bár utána is vízbe szállt, értelemszerűen nem tudott sokat hozzátenni az így vb-4. helyen végzett magyarok teljesítményéhez. A zágrábi Európa Kupán aranyérmes magyar válogatott és Bajnokok Ligája hannoveri nyolcas döntőjében első FTC csapatkapitánya volt, mindkét tornán ő érdemelte ki az MVP-címet.

2.

Francesco Di Fulvio (ITA)

- 26 évesen immár nemcsak olimpiai bronzérmes, hanem világbajnok is a Pro Recco és az olasz válogatott játékosa. A kvangdzsui világbajnokságon őt választották meg a torna legértékesebb játékosának.

3.

Alekszandar Ivovics (MNE)

- már 33 éves, hatodik éve viszi a hátán a Pro Reccót és már fel sem kapjuk a fejünket annak a hírnek a hallatán, hogy védőként a kvangdzsui világbajnokság gólkirálya lett 21 góllal.

4.

Filip Filipovics (SRB)

- négy gólt lőtt Horvátországnak a Világliga szuperdöntőjében, vezéregyénisége volt a szerb válogatottnak, amely számára a ez a belgrádi torna volt az év legfontosabb eseménye. (Ő lett az MVP is ezen a versenyen.)

5.

Felipe Perrone (ESP)

- sokadik kiváló éve egymásután, nagy szerepe volt abban, hogy a spanyol válogatott eljutott a világbajnoki döntőig.


NŐK

Idei szavazataink ismertetése előtt is jelezzük, hogy nem tartottuk volna illendőnek, ha saját voksokat adunk le a női szakág legjobbjaira, hiszen a vlv "a hétköznapokban" nem foglalkozik a női vízilabdával. (Ennek természetesen története van, annak idején Kemény Dénes kifejezetten megtiltotta nekünk, később pedig, miután "kegyvesztettek lettünk", már kapacitásunk nem volt arra, hogy mindkét szakágat azonos módon kezeljük.) 

A női szakággal kapcsolatos "válogatásra" - akárcsak tavaly - Tóth Lászlót, a női válogatott másodedzőjét kértük fel, az ő listáját küldtük el a vlv szavazataiként.

1. Ashleigh Johnson  (USA)

- A Világligát és Világbajnokságot megnyerő amerikai válogatott nagyon jól képzett, erős kapusa. Döntő szerepe volt csapata győzelmeiben.


2. Margaret Steffens (USA) 

- Szintén amerikai játékos, irányító szerepkörben. Rendkívül sokoldalú, határozottan koordinálta játékostársait, elvitathatatlanok az érdemei az amerikaiak sikerében.


3. Keszthelyi Rita (magyar) 

- A magyar csapat erőssége a VB gólkirályaként bizonyított ismét.


4. Maica Garcia Godoy (spanyol) 

- A spanyol center posztjának világklasszisa. Játéka meghatározó volt a spanyolok  VB ezüstérméjének megszerzésében.


5. - Roser Tarragó (spanyol) 

- A világbajnokság MVP-je volt. Kiváló formában játszotta végig a küzdelmeket.


A Total Waterpolo mostantól naponta átlagosan két jelölést hoz nyilvánosságra, érdemes folyamatosan nyomon követni az oldalukat.

A 2018. évi szavazás végeredménye

A 2017. évi szavazás végeredménye

Címkék:
Total Player