FACEBOOK

Tévéközvetítés a keddi Eb-sorsolásról - Drávucz, Valkai, Madaras és Molnár Tamás húzza ki a neveket

Tévéközvetítés a keddi Eb-sorsolásról - Drávucz, Valkai, Madaras és Molnár Tamás húzza ki a neveket
hozzászólás, 2019.10.21.

A magyar fővárosra figyel kedden a vízilabdavilág: kisorsolják a januári budapesti Európa-bajnokság női és férfi tornájának csoportbeosztását. Az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti. Részletek:


A budapesti  - olimpiai kvalifikációs - Európa-bajnokság (2020. január 12-26.) sorsolása kedden 18 órakor lesz egy elegáns budapesti szállodában. Az ilyenkor szokásos protokolláris megnyitó beszédek és egy rövid szórakoztató műsor után Marco Birri és Gianni Lonzi celebrálja a csoportbeosztás elkészítését. Először a 12 tagú női mezőnyt "felezik meg", két hatos csoportot létrehozva, majd a férfiak négy négyes csoportját alakítják ki. A vlv úgy értesült, hogy a csapatok nevét tartalmazó gömböket a női torna sorsolásánál Drávucz Rita és Valkai Ágnes, a férfiakénál Madaras Norbert és Molnár Tamás húzza ki az üvegkelyhekből.

A női mezőny úgy alakult ki, hogy hat ország válogatottja (a tavalyi barcelonai Eb első hat helyezettjeként) már biztosította részvételét: Hollandia, Görögország, Spanyolország, Magyarország, Olaszország és Oroszország.

A fennmaradó hat helyért selejtező páros mérkőzéseket vívnak a csapatok. Az első meccseket már lejátszották, a visszavágók időpontja október 26. Így állnak most az érintettek (a párharcok győztesei lesznek ott az Eb-n):

Franciaország-Ukrajna 20:1
Románia-Németország 14:13
Csehország-Szerbia 6:25
Izrael-Svájc 13:6
Portugália-Horvátország 13:14
Szlovákia-Törökország 19:9

A sorsolást kedden ettől függetlenül megejtik, a következő lesz a kiemelés:

1. kalap: Hollandia, Görögország
2. kalap: Spanyolország, Magyarország
3. kalap: Olaszország, Oroszország
4. kalap: a selejtezők hat továbbjutója

A női torna első fázisa két hatos csoportban zajlik, mindkét oldalról az első négy játszik majd tovább a magasabb helyezésekért.

A tokiói olimpiára egy válogatott szerezhet részvételi jogot. A mezőnyből egyelőre csak Spanyolország olimpiai részvevő, így a magyar kvótához aranyérem kell vagy ezüstérem úgy, hogy a döntőben a spanyolokkal találkozunk.


A férfiak mezőnye hagyományosan 16 tagú.



A budapesti Európa-bajnokságnak a Duna Aréna ad otthont, a tervek szerint egy időben 5-6 ezer ember szurkolhat majd a meccseken.

A rendezvény hivatalos honlapja.

A jegyárusítás szeptember 1-je óta zajlik ezen az internetes platformon.

A barcelonai Eb első nyolc helyezettje selejtező nélkül részvevő:

Szerbia
Spanyolország
Horvátország
Olaszország
Görögország
Montenegró
Oroszország
Magyarország

A selejtezők utolsó fázisa október 11-12-13-án lezajlott, négy helyszínen, tornarendszerben, mindenhonnan az első két helyzett jutott ki az Eb-re. A sorsolás előtti kiemeléseknél számított a csoportsorrend, csoportgyőztesek a harmadik, csoportmásodikok a negyedik kalapba kerültek.

A keddi sorsoláson négy kalapból húzva alakítják ki a négytagú csoportokat:

1. kalap: Szerbia, Spanyolország, Horvátország, Olaszország
2. kalap: Görögország, Montenegró, Oroszország, Magyarország
3. kalap: ​Georgia (Grúzia), Szlovákia, Románia, Törökország
4. kalap: Németország,  Franciaország, Málta, Hollandia

Olimpiai kvótája egyelőre Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lesz a miénk, ha a tornán csak ezek a csapatok előznek meg minket.


A vlv úgy tudja, hogy budapesti Eb-n élni fogunk a mindenkori házigazda jogával, hogy a ki-ki meccsekig meghatározzuk a magyar válogatott mérkőzésének időpontját. Ez - ismereteink szerint - 19.00 lesz, tehát minden nap az utolsó előtti meccsidőpont.

A torna első két napján, január 12-én vasárnap és 13-án hétfőn a nők játszanak, a férfiak 14-én, kedden kezdenek, s innentől fogva naponta felváltva lesznek a két szakág meccsei.