FACEBOOK

Megkezdi nagy menetelését a Fradi - edzésriport

Megkezdi nagy menetelését a Fradi - edzésriport
hozzászólás, 2019.10.04.

Edzésre hívta az újságírókat a BL címvédője. A Fradi jövő szerdán itthon, a Hannover ellen kezdi meg az új BL-szezont, amelynek végpontja remélhetőleg ismét a final eight, azon belül is az utolsó napi győzelem lesz... Fotóztunk és játékosokkal beszélgettünk, Varga Zsoltot, Varga Dénes csapatkapitányt és Zalánki Gergőt, a "friss igazolást" kértük a vlv kamerája elé.


Nagyon kemény felkészülési időszakon van túl a Fradi, Varga Zsolt nem tagadta meg önmagát, óriási energiákat mozgattak meg a játékosok az elmúlt hónapokban, a szó szoros és átvitt értelmében is. Persze, lehet mondani, hogy a magyar bajnokság már a 4. fordulón is túljutott, s az eddigi meccseket a zöld-fehérek természetesen nagyon simán, legjobbjaikat olykor pihentetve hozták. A hétvégén vár még rájuk egy bajnoki, Debrecenben, de a cívisvárosban sincs senkinek illúziója, jellemző, hogy a klub beharangozója ezzel kezdődik: " Miroszlav Bajin együttesének várhatóan a tisztes helytálláshoz is legjobbját kell nyújtania."

A Fradi természetesen lépésről lépésre halad, de már Debrecennél messzebb néz. Ami a célokat illeti, Varga Dénes megfogalmazásánál nem lehet határozottabban fogalmazni: "mindig szeretem, hogyha a szembe jövő kupákat meg tudjuk nyerni."

Érdekesség, hogy először találkoztunk a vízparton Szlobodan Nikiccsel, aki a centerek edzője a Fradinál - "civilben" egyébként a Vasas középcsatára...


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Varga Zsolt a vlv-nek

- Szervusz Zsolt, köszöntelek a vlv kamerája előtt! Még nem beszéltünk ebben a szezonban, még nem találkoztunk. Volt most egy sajtónyilvános edzésetek, kezdődik a BL-szezon, arra kérlek mondd el, mit végeztetek eddig? Hogy készültetek? És hát, milyen a csapat? Mire lehet számítani?

- Én is köszöntök mindenkit! Összességében: egy összesűrített időszak áll mögöttünk, hiszen már mérkőzéseket kellett játszanunk a második héttől, ahogy elindult a felkészülés. Ennek ellenére mégis úgy döntöttem, hogy mindenféleképpen végigcsinálunk egy hathetes, komoly felkészülési programot, akár egy kicsit azt is kockáztatva, hogy nem biztos, hogy olyan jól fog menni a játék az első időszakban. A hosszú év után (a válogatottszezont is figyelembe véve) megkapták a játékosok a pihenőt, szükség van arra az időszakra is, hogy tudjunk építkezni, utána abból tudunk játszani. Tehát nehéz időszak van mögöttünk, igazából ezen a héten meg a múlt héten kezdtünk el más jellegű munkát végezni, mint előtte, tehát átálltunk a nagyon komoly fizikai és inkább konditerhelésről több vízi és taktikai munkára. Most ennek a fázisa van, látom, hogy még tényleg sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy még az alapok visszajöjjenek, hiszen a csapatban azért fontos szerepekben fontos játékosok cserélődtek, idő kell, hogy mindenki tudja a saját dolgát.

- Van-e gondod az újakkal? A beilleszkedésük simán megy? Azért, ahogy mondtad, fontos posztokon vannak új játékosok, hogy megy az ő „honosításuk” a csapatba?

- Profi játékosokról van szó, abszolút látom bennük a nyitottságot, hogy mindent szeretnének egyből jól csinálni, megtanulni, megérteni, jó a kommunikáció velük. Ez teljesen jól működik. Ami biztos, hogy nehézség: egy csapat újjáépítéséhez mindenféleképpen idő kell, kellenek azok a tapasztalatok, amelyek majd most jönnek. Kellenek a nehéz meccsek, a BL-meccsek, a bajnokságban a nehezebb meccsek, ezek a terhelések, hogy érjen a csapat, hogy eleve lássuk azt, hogy mely részek azok, amelyeken még ténylegesen dolgozni kell, és azokat a részeket kijavítva tudunk előre haladni és még jobban játszani. Nagyon fontos része lesz a mi építkezésünknek az is, hogy ezeken a mérkőzéseken hogyan szerepelünk, illetve maga a szereplésünk, a játék.

- Szerdán megkezdődik a BL számotokra is, egyrészt érdeklődöm, hogy a Hannover...? Ez egy sima hazai győzelem, mindenki azt várja. Okoz-e ez bármi gondot? Itt már beszéltem játékosokkal, akik azt mondták, hogy nagyon nagy munka volt eddig és nem vagytok még topon. A másik pedig, hogy ebből a csoportból, ha ránéz egy laikus, akkor azt mondja, hogy innen be kell sétálni a final eight-be. Hogy látod most?

- Értem ezeket az elvárásokat, amik megfogalmazódnak felénk, mégis úgy gondolom, ahogy eddig is mindig mondtam: lépésről lépésre haladunk. Nyilván az a cél, és ehhez kellenek is ezek a pontok, maximálisan úgy állunk ehhez hozzá, hogy igenis, itthon nyerni akarunk, ne legyen a fejekben sem kétely, hogy ez másképpen történhet. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy mindenféleképpen meg kell adni a tiszteletet ennek a hozzánk érkező csapatnak. Újjáépültek tavaly a szezon végére, kifejezetten jó mérkőzés játszottak már a Reccóval is, egy elég szoros meccs volt az három negyeden keresztül. Semmiféleképpen nem írnám le őket. A BL-tapasztalat is nagyon fontos, ami azért már mögöttük van. Rutinos játékosokat igazoltak, megerősödtek mint a két szárnyon, centerben is, én azt gondolom, hogy kellő tisztelettel és alázattal kell hozzáállni ehhez a Hannoverhez és lépésről lépésre felépítve a játékunkat, végig kell vinni azt, amit terveztünk. És így, gondolom, el tudunk jutni ahhoz a célhoz, amit szeretnénk.

- A final eight-be jutás - a vetélytársak ismeretében?

- Azt gondolom kimondhatjuk, hogy ez alapelvárás, magunk felé is, illetve a klubtól. Nyilvánvalóan ez a cél, de azért láthattuk tavaly is azt, hogy év közben mennyire nehéz volt. Nehéz volt összerakni azt, hogy ténylegesen hétről hétre csúcsforma legyen és az a végére is megmaradjon. Nyilván ez tavaly úgy sikerült, ahogy sikerült, a végére ténylegesen, hogy sikerült a csúcsformát hoznia a csapatnak, jó lett az egésznek az optikája, a felkészülés, minden. Ami ott sikerült, abból tanulva megyünk tovább ezen az úton és megpróbáljuk erre a csapatra ráilleszteni az ismereteket, ugyanúgy végigcsinálni a felkészülést.

- Köszönöm, sikeres szezont kívánok!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz, Dumi! Új szezon, új remények... Először is, hadd kérdezzem meg: hogy van a kezed?

- Köszönöm szépen, sokat javult...

- Akor még nincs jól...

- Hát, ez egy olyan dolog, hogy megszűntek azok a probémák, amik miatt vissza kellene fognom magam, de még van egy kis fájdalom labdaelkapásnál, szóval még azért nem megyek bele olyan helyzetekbe, amiknél úgy érzem, hogy megfájdulhat, ha megütik. Szóval óvatos vagyok. 

- Szerinted mennyi idő még, amíg teljesen meggyógyul?

- Nem tudom. Nem foglalkozom vele és általában akkor veszem észre, hogy elmúlt, ha már akaratlanul oda teszem. Ez egy folyamat. Rásérülni nem lehet, csak fáj még.

- Jó, hát, elkezditek a jövő héten a BL-menetelést, megy már a bajnokság, jön a Magyar Kupa, a jövő héten válogatott-összetartás is lesz, minden visszakerül a régi "zsúfolt" kerékvágásba. Milyenek a várakozásaid, van-e prioritásod, mi az, amire nagyon odafigyelsz ebben az új szezonban?

- Ebben a szakaszban mindig szeretem, hogyha a szembe jövő kupákat meg tudjuk nyerni. Most is ezt tartom szem előtt, hogy ezt a nemzetközi szuperkupát nyerjük meg. Kicsit könnyebb dolgunk van, mint tavaly...

- Viszont idegenben, Marseille-ben lesz az a meccs...

- Igen. Aztán pedig a Magyar Kupát szeretnénk behúzni, ami azzal, hogy az UVSE-n keresztül kell bejutni, eggyel több nehéz ellenfelet enged be a végére, nem lett volna baj, ha itt összesorsolnak minket egy nagy riválissal. De teljesen mindegy, akár a döntőben is találkozhatunk a legnehezebb ellenféllel, az is kielégítő lesz.

- Hogy értékeled a BL-csoportotokat? Ránézésre azt gondolja az ember, hogy innen be kell sétálni...

- Nem foglalkoztam vele, őszintén. Tényleg a soron következő meccs érdekel, nem is nagyon játszottam még meccset idén, csak az UVSE ellen, most fogok a Debrecen ellen és utána már a BL-meccs következik, úgyhogy... Bízom abban, hogy az új játékosaink visznek egy kis színt a játékunk képébe és hamar kialakítunk egy olyan homogenitást, ami jellemezte a csapatot a legutóbbi szezon végén. 

- A jövő hét végén már a válogatott keret is találkozik. Mit szólsz Hosi visszatéréséhez? 

- Nagyon örülök neki. Bízom benne, hogy tud segíteni a csapatnak, nem kell őt bemutatni senkinek. Annak örülök, hogy - bár nem tudom, hogy hogy volt a folyamat Märcz Tamás részéről, - nem az volt, hogy igen, nem, igen nem, hanem az, hogy természetesen. Ez már azt is jelzi, hogy mennyire ambiciózus, ami már félig győzelem, szerintem.

- Olimpiai kvalifikáció szerinted hol lesz? Már Budapesten vagy Rotterdamban, a kvalifikációs selejtezőn?

- Elég világosan fogalmaztam, amikor a budapesti Európa-bajnoksággal kapcsolatos célról kérdeztek. Annak ellenére, hogy tudom, rettenetesen nehéz, de szeretném, ha ezt az Eb-t megnyernénk hazai közönség előtt. Több okból is. Ugye, nekem valószínűleg ez lesz az utolsó Európa-bajnokságom, másrészt nagyon motivált szerb csapat lesz itt, mert ők szeretnének zsinórban ötödször is Eb-t nyerni. (Ezt első kézből tudom, a csapattársamtól...) Ha őket le tudnánk győzni, az óriási dolog lenne vagy ha bárki legyőzi őket, az óriási dolog. Illetve: korábban kétszer ezüstérem lett az eredményünk és tudom, hogy az az egy helyezés mekkora különbség... Ezért bízom abban, hogy most valahogyan odaérünk.

- Köszönöm szépen, Dumi Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok és jó szezont nektek!



Zalánki Gergő a vlv-nek

- Szervusz, Gergő! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Új szín, új helyszín..., gondolom, hogy az első edzéseknél volt benned egy kis feszültség, izgalom. Hogy sikerült a beilleszkedés, milyen élményeket szereztél eddig?

- Egy minimális feszültség talán volt, hogy jaj, mi lesz, hogy lesz, de aztán realizáltam, hogy ugyanúgy "csak" vízilabdázni kell, úgyhogy az gyorsan elszállt. A beilleszkedéssel pedig nem volt baj a válogatottban vagy az előző klubjaimban szinte mindenkivel játszottam már együtt, úgyhogy az már az első napokban szinte teljesen a "helyén volt", úgyhogy azt tusom mondani, hogy nem volt semmi baj a kezdéssel.

Komoly edzéseken vagyunk túl, rengeteget kondiztunk, úsztunk, fel vagyunk készülve a nagy menetre.

- Túl vagytok már meccseken, gondolom, azért már kezd alakulni a játék. Mit látsz, mennyiben más a Fradi, mint az eddigi csapataid? Gyorsabb? Dinamikusabb? Vagy mi az, ami jellegzetes, ami megkülönbözteti a többi csapattól?

- Én személy szerint úgy gondolom: az, hogy itt  vannak bal kezesek. Ugye, az OSC-ben, Szolnokon és Egerben sem nagyon voltak bal kezes csapattársaim, az itteni játék sokkal jobban hasonlít a válogatott játékához. Nem játszom három és fél-négy negyedeket, hanem kevesebbet, azt viszont jóval nagyobb erőbedobással kell teljesítenem. Etz kehet a nagy változás. 

-. Azóta, hogy legutóbb beszéltünk, elég sok részlet ismertté vált, megvan a bajnokság két csoportja, megvan a BL-főtábla. Hogy látod az esélyeket? Kezdjük először a bajnoksággal: most már nagyjából lehet látni, hogy ki mire képes, hogy ítéled meg a helyzetet?

- Úgy gondolom, hogy a bajnokságban az OSC lesz a legfőbb riválisunk, ők Prlainoviccsal egy olyan vezéregyéniséget igazoltak, akire nagy szükségük volt, mert előtte azért volt ott némi fejetlenség. Úgyhogy ő nagyon kellett a csapatnak.

A Bajnokok Ligájában  pedig.. ott azért jóval több jó csapat van, nem tudom, hogy a végén kikkel kerülünk össze, a csoportban a Recco lesz a legnagyobb ellenfél, illetve az OSC is ott van, úgyhogy velük jó sokat fogunk ebben a szezonban játszani. Ami a nemzetközi riválisokat illeti, most játszottunk az Olympiakoszzal, ők is nagyon jók lettek, Jokoviccsal és Mitkével (Stefan Mitroviccsal - a szerk.). 

Szóval lesz pár nagy ellenfél, de csináljuk, ahogy tudjuk...

- A jövő héten elkezdődik a BL, szerdán itthon játszotok a Hannoverrel, mire számítasz?

- Arra, hogy viszonylag simábban nyerünk, bár..., elég komoly munkát végeztünk, lehet, sőt biztos, hogy még nem leszünk csúcsformában, de úgy gonsolom, hogy ezt a meccset "rutinból" be kell húzni. Biztos, hogy nem fogják könnyen adni, nekik nagyon fontos, hogy tudjanak pontot szerezni erősebb csapatok ellen. Mi mindent megteszünk majd azért, hogy nyerjünk.

- Sikeres szezont kívánok!


A BL-FŐTÁBLA TELJES MENETRENDJE




vlv-képek