FACEBOOK

Szabó Zoltán új szegedi vezetőedző: ,,Ne én beszéljek, hanem a csapat eredményessége!,,

Szabó Zoltán új szegedi vezetőedző: ,,Ne én beszéljek, hanem a csapat eredményessége!,,
hozzászólás, 2019.07.11.

Hétfőn kezdi meg a felkészülést - immár ismét az OB1-es mezőny tagjaként - a Szegedi Férfi Vízilabdacsapat. Az új vezetőedző sokaknak ismerős lehet, hiszen egy évtizede hallgatjuk őt különböző televíziók vízilabda-közvetítéseiben, szakkommentátorként. vlv-interjú:


SZABÓ ZOLTÁN (Szegedi Férfi Vízilabdacsapat) vezetőedző a vlv-nek:

- Zoli, a játékosmúltadat ismerjük, edzőként mutatkozz be, légy szíves!

- Akkor ott kell kezdeni, ahol öt évvel ezelőtt abbahagytuk: a kazahsztáni repülőtéren. Gyakorlatilag ott voltam legutóbb felnőtt csapat kispadján (Szabó Zoltán a 2014-es almati Világkupán Benedek Tibor másodedzője volt a magyar válogatottnál - a szerk.) - na jó, ez kis ferdítés, mert utána egy évig másodedzőként dolgoztam Varga Péter mögött, mellett a Szeged felnőtt csapatánál.

Akkoriban az volt a kérdés, hogy hogyan tovább és most lett erre válasz- felkérést kaptam, hogy legyek a Szeged felnőtt csapatának vezetőedzője. Most úgy vagyok vele, hogy nagy a várakozás - elsősorban saját magammal szemben és természetesen a csapatom teljesítményét illetően is.

A munkát még nem kezdtük el, az első, "csapatformáló" mozzanatokon vagyunk túl, de nagyon várom már a hétfőn kezdődő edzéseket.



- Volt több interjú is, amelyből a vlv olvasói megismerhették a Szeged jelenlegi helyzetét. Feljutottatok az OB1-be, kialakult az új keret - volt két, viszonylag meglepő igazolás is a napokban. A csapatot mennyire ismered? Mire taksálod? Nyilván - elmondta Papesz is - a cél a bennmaradás lesz.

- Nehéz bármit mondani most arról, hogy mire taksálom a csapatot. Van egy viszonylag objektív mérce, a  bennmaradás és itt nincs apelláta, nem lehet semmire hivatkozni - benn kell maradni az OB1-ben. Egyébként a csapatot jól ismerem, nyilván a két külföldit nem, róluk csak elmondás alapján, illetve személyes beszélgetéseknek köszönhetően van képem. Ha az így nyert ismereteim helytállónak bizonyulnak, akkor ez a két igazolás komoly erősítés lesz. 

A kérésem egyébként az volt a szegedi vezetőség felé, hogy ha lehet, akkor a feljutást az OB1-B-ben kivívó keret minden egyes tagja "maradjon meg", szeretném látni, hogy ők mire képesek, amikor a tét az OB1-ben való jó szereplés. Biztos vagyok abban, hogy sokukban sokkal több van, mint amennyi kijött az OB1B-ben, remélem, hogy ez igazolódik majd és nem nagyon lesz olyan játékos, akiről az derül ki, hogy sok neki az OB1. A végső célt tekintve pedig..., azt mondom mindig, hogy az utolsó két meccset kell megnyerni a bajnokságban. Ez valószínűleg májusban lesz, s addig még nagyon sok idő van arra, hogy ez egy jó csapattá váljon. De természetesen az úton addig is végig kell menni, és szeretnénk úgy eljutni ahhoz a bizonyos utolsó két meccsig, hogy a csapatnak azért legyen egy karaktere, mindig érzékelhető minőségi játéka, ami továbbmutat annál, mintsem hogy minden pillanatban arra figyeljünk, hogy hogy tudnánk bennmaradni. 

- Neked személyesen, az edzői felfogásod szerint mik lennének azok a karakteres jegyek, amikre utaltál? Ha meglenne minden hozzá, pénz, játékos, akkor mi az, amit te játszatnál?

- ... és nagyon sok tiszta fej a vízben! Ez sokkal fontosabb, mint a pénz. Egyébként az a fajta stílus, amit én szeretek, magában hordozza a kreatív, attraktív és dinamikus játékot. És elsősorban azt szeretném látni, hogy a csapatom nem szenved fejben kiütéses vereséget senkitől, de leginkább a mezőny nagy részével hasonló sebességgel, egy részénél pedig gyorsabban gondolkodik. Jobb döntéseket hoz és pontosan kivitelezi azokat. Lehet, hogy nem leszünk erősebbek, lehet, hogy nem leszünk gyorsabbak sok ellenfélnél, de ezt képesek vagyunk ellensúlyozni, hogyha fejben folyamatosan jobbak tudunk lenni.

Tíz éve, mióta szakértőként dolgozom a televízióban, rengeteg mérkőzésen elmondom, hogy minek örülök, ha éppen azt látom a mérkőzésen. Természetesen jó lenne, ha a csapatunkban Varga Dumi típusú játékosból lenne öt, meg Vámosból három és akkor még jöhetne egy Hárai... De hát, itt nyilván nem erről van szó, hanem inkább arról, hogy az új szabályok magukkal fognak hozni egy szükségszerű játékdinamika-gyorsulást, intenzitásnövekedést. Ha ehhez az új szabálykörnyezethez a csapatom jobban tud alkalmazkodni és - mondjuk az én segítségemmel - több olyan játékelemet tud bevetni, amit az ellenfelek nem és nem utolsó sorban azokat jól meg is csináljuk, akkor már el lehet mondani, hogy örömmel fogok a partról a vizre nézni. 

- Mindazt, amit elmondtál, a karakterek alakítását, az innovatív játékot, az intenzitás növelését, a gyors gondolkodást az edző hogy tudja befolyásolni, elérni, kikövetelni?

- Kikövetelni nem tudja, önbizalom-növeléssel lehet elérni, hogy valakiben a vállalkozókedv nagyobb legyen, merjen olyannal kísérletezni, amit korábban nem próbált. Nem azt mondom, hogy fölösleges kockázatot kell vállalni minden szituációban, de az ellenfelet elbizonytalanítani csak akkor lehet, ha valami olyat csinál az ember, amivel fölé tud kerekedni - elsősorban mentálisan. És ehhez bátorság kell, valamint, természetesen, kristálytiszta gondolkodás. Mindebben nagyon sok elméleti edzéssel, gyakorlással tudok talán segíteni.

- A vezér a Szegedre visszatérő Kiss Csaba lesz?

- A vízben mindenképpen szeretném, ha ő lenne. Nyilván nem kell bemutatni, kétszeres Európa-bajnok, mindjárt "harmincéves" lesz :-), ilyen módon korelnök a csapatban :-). (Kiss Csaba valójában nemrégiben töltötte be 41. életévét - a szerk.)

Igen, én azt szeretném, ha ő legalább akkora tekintélyű vezér lenne bent a vízben, mint amennyire esetleg fontos személy leszek én a parton. Ez nagyon egészséges szituációkat hozhat, hiszen nem feltétlenül az a jó megoldás egy mérkőzés közben, hogy az edző állandóan üvöltözik a parton. Az a jó, ha van bent egy ember, aki felé elég csak egyet pislantani, kettőt mutatni és majd ő közvetíti, bemondja a többieknek, hogy mit kell csinálni. Ilyen módon számítok Csabára, minden kvalitására, minden tapasztalatára és azt gondolom, hogy ha csak annyit csinál, mint amennyit Szombathelyen tett az előző szezonban, akkor már nagyon jól fogunk járni!

- Gondolom, ő lesz a csapatkapitány.

- Ezt majd a csapat eldönti, nem nekem kell kijelölni. Úgy fogalmaznék, hogy ez kézenfekvő megoldás, hiszen a játékosok nagy részének - kis túlzással - apja lehetne, de hogy a bátyjuk mindenképpen, az nem kérdés. Igen, valószínűleg ő lesz.


Fotó: Süli Róbert/Délmagyarország

- Visszatérve a következő szezonra, az OB1-re, azért te jól tudod, hogy az OB1 és az OB1B között nagyon nagy a különbség. Vannak csapatok, amelyek feljutás után "megragadnak", volt példa erre az elmúlt években, említhetem akár a Tatabányát, akár az AVUS-t. Tehát nem példa nélküli dologról van szó, de hogy ez egy nagyon nagy falat, az biztos. Nézted-e az OB1 mezőnyét, azt, hogy kit lehetne megelőzni, hiszen egy csapatot mindenképpen magatok mögé kell utasítani, hogyha nem változnak a szabályok? Ki lehet az?

- Természetesen néztem. Most arra számítok, hogy lesznek olyan mérkőzések, amelyek esetében csak az lesz a feladatunk, hogy tanuljunk - ez természetesen a legjobb 5-6 csapat esetében lesz így. De azt is gondolom, hogy azért - főleg az idő előrehaladtával, ahogy a csapat összeszokik, mert ez nagyon fontos, hogy megtörténjen - olyan mérkőzéseket is fogunk játszani, amelyek előtt már mi leszünk az esélyesek. Idáig el kell jutni, ezt ki kell érdemelni, ezért meg kell dolgozni nagyon keményen. De talán nem túlzás, hogy elvárás magammal szemben és a csapattal szemben is, hogy öt-hat ellenfél esetében legalább azt ki tudjuk majd mondani, hogy igen, ezt a hazai mérkőzést mindenképpen meg kellene nyerni.

- A kommentárkodással mi lesz?

- Valószínűleg annyi változásra számítani kell, hogy a magyar bajnoki mérkőzések kikerülnek a repertoárból, de a nemzetközi találkozók, a BL-meccsek "megmaradnak", ha nem ütköznek a csapatom programjával, illetőleg a klubszezonon kívüli válogatott meccseknél ez nem kérdés. Én most úgy gondolom, ezekkel a korlátozásokkal lehet tovább csinálni.



- Van-e valami, amit még elmondanál, de nem kérdeztem?

- Nem nagyon szeretek beszélni, ami furcsán hangozhat, hiszen a tévében állandóan ezt csinálom. Mégis, azt gondolom, hogy majd az eredményeknek kell beszélniük. Vince Lombardinak, a Green Bay Packers amerikaifoci-csapat legendás edzőjének volt egy mondása - nála nagyobb edzőtitán nem nagyon született a sport világában. Egy sajtótájékoztatón ugyanerre a kérdésre, hogy mit mondana még, azt válaszolta: "Ha győzöl, ne mondj semmit, ha vesztesz, még annyit se!" És kiment a sajtószobából. Majd nyert a csapatával öt bajnokságot egymásután.

Szóval, nyilván mondhatok bármit, lehet véleményem, de az lesz a legszebb pillanat és a "legjobb interjú", amikor majd győztes meccs után kell megdicsérni a csapatot...

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szezont kívánok!