FACEBOOK

Magyarország-Spanyolország 15:12 - ötméteresekkel

Magyarország-Spanyolország 15:12 - ötméteresekkel
hozzászólás, 2019.06.19.

A magyar válogatott felállt a padlóról és szoros meccsen, ötméteresekkel legyőzte Spanyolországot a Világliga belgrádi szuperdöntőjében. Helyszíni vlv-tudósítás.

Világliga-szuperdöntő, Belgrád (Szerbia)

Csoportkör, 2. forduló

Magyarország-Spanyolország 15:12 (2:3, 3:3, 3:3, 3:2 - 4:1) - ötméteresekkel

Belgrád, Tasmajdan uszoda, v.: Margeta (szlovén), Peris (horvát)
Magyarország: Kardos, Jansik D. 2, Erdélyi 2, Bátori 3, Német T., Kállay 1, Kovács G. 1. Cs.: Nagy Á. 1, Gór-Nagy, Bedő, Pásztor 4, Várnai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Spanyolország: López Pinedo, X. García, Granados Ortega 5, Perrone 1, De Toro 1, Larumba, Cabanas. Cs.: Mallarach 3, Munarriz 1, Tahull, Bustos Sanchez, Barroso 1. Szövetségi kapitány: David Martin
Gól - emberelőnyből: 6/12, ill. 6/11
Gól - kettős emberelőnyből: 2/2, ill. 1/2
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Munarriz (a harmadik negyedben), Gór-Nagy (a negyedik negyedben), Bustos Sanchez (a negyedik negyedben), Nagy Á. (a negyedik negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: Pásztor (a mérkőzés rendes játékidejének utolsó percében)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A meccs MVP-je Kardos Gergely lett.

A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház


Mint tudósításunkból kiderül, meccset a harmadik negyed végén egy óriási vihar miatt félbe kellett szakítani. Több mint 40 perces várakozás után folytatódott a játék, s a magyar válogatott végül ötméteresekkel győzött. A rendes játékidő végén megint lőttünk egy gólt, amit nem adtak meg, pedig a labda átjutott a gólvonalon. Így lett döntetlen és jöhettek az ötméteresek.

A Világliga szabályai szerint ilyenkor a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. Ezzel eldőlt, hogy csoportgyőztesek már nem lehetünk, a második helyért Japánt kell legyőzni csütörtökön, 16.45-ös kezdettel.

Nem tartozik a köznyilvánosságra, de kénytelenek vagyunk jelezni, hogy a vlv laptopja a vihar áldozatául esett, így a további munkánk eléggé kérdésessé vált, az eddig megszokott színvonalat (gólok, nagy mennyiségű fotók) szinte biztosan nem tudjuk majd szolgáltatni. Ezért előre is elnézést kérünk.

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Munarriz gólja

1:1 - Bátori első gólja

1:2 - Perrone gólja

1:3 - Mallarach első gólja

2:3 - Kállay gólja

3:3 - Pásztor első gólja

3:4 - Mallarach második gólja

3:5 - Mallarach harmadik gólja

4:5 - Jansik Dávid első gólja

4:6 - Barroso gólja

5:6 - Nagy Ádám gólja

6:6 - Pásztor második gólja

6:7 - Granados Ortega első gólja

7:7 - Bátori második gólja

7:8 - Granados Ortega második gólja

7:9 - De Toro gólja

8:9 - Pásztor második gólja, ötméteres

Vihar miatt félbeszakadt a meccs

9:9 - Erdélyi első gólja, ötméteres

9:10 - Granados Ortega harmadik gólja

10:10 - Várnai gólja

11:10 - Pásztor negyedik gólja

Jansik Dávid pöccintése

Ötméterespárbaj - Perrone, Kovács Gergő, Bátori, Granagos Ortega, Jansik D.


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Minek köszönhető ez a  száznyolcvan fokos fordulat a tegnapi nap után?

- Én a tegnapi napot nem értem igazából. Láttam a játékosaimat az elmúlt időszakban, az elmúlt két hétben, amikor együtt voltunk, illetve csak a három Fradi-játékost kellett beleilleszteni a rendszerbe. Csütörtöktől én azt láttam, hogy képes a csapat simán is legyőzni Kanadát, ez a mérkőzés volt az, ami nagyon extrémen nem illett bele a képbe nálam.

Én azt gondolom egyébként, hogy reálisan a spanyol csapat az egyik legesélyesebb a Világligán. Az, hogy így tudtunk velük játszani és ötméterespárbajban legyőztük őket, szerintem nagy fegyvertény. Nem beszélve arról, hogy ez morális győzelem a csapatnak, a játékosok azért tényleg nagyon rövid ideje vannak együtt, úgyhogy minden huszonnégy óra jelentős számukra, hogy csapattá formálódjanak.

- Mi történt a mai meccsen? Hogy értékeled? Erre számítottál? Úgy játszottak?

- Mondhatom azt, hogy én mindig nagyon jóra számítok, de tényleg jól játszott a spanyol csapat is. És ahhoz, hogy ilyen meccset tudtunk velük játszani, extra teljesítményekre és komoly csapatteljesítményre, valamint kapusteljesítményre volt szükség, tehát minden, azt gondolom, hogy valahogy minden rendben volt. Megvolt az esélyünk arra is, hogy rendes játékidőben győzzünk a spanyolok ellen, ott volt a labda. Jó lett volna, mert akár csoportelsők is lehettünk volna. Ez most nem adatott meg, de azt gondolom, hogy nagy az előrelépés tegnaphoz képest, hiszen akkor a  pokolban voltunk a meccs után, most pedig - ha nem is a mennyekben, de legalább kijöttünk a pokolból.

- Holnap? Japán ellen?

- Előttünk volt a Japán-Kanada meccs és óriási gólkülönbség volt, úgyhogy nagyon nagy jelentősége volt ennek a mai pontszerzésnek, mert nehéz Japánt sok-sok góllal legyőzni. Most igazándiból ahhoz, hogy másodikok legyünk, győzni kell, erre van is reális esély. A japánok nagyon bírják a sorozatterhelést, fizikailag nem roppantja meg őket, hogy egymásután jönnek a meccsek, de szerintem fejben már mi is sokkal jobbak leszünk. Én azt gondolom, hogy tudjuk, mit kell csinálni a japánok ellen, nem könnyű megvalósítani, de ha meg tudjuk valósítani, akkor győzhetünk akár több góllal is.

- Mit kell csinálni az ellen a  kamikaze stílus ellen, ha így mondhatom, mert Kanadának semmilyen válasza nem volt rá. Nyilván mi többet tudunk a játékról....

- Igen, azért ők is játszottak elég sokat Japán ellen, már az idei évben is. Egyrészt csapatként kell működni, csapatként kell megoldani és nagyon sokat számít, hogy valaki egyénileg mit tud utána hozzátenni. Minden olyan hibát, amit elkövetünk támadásban, képesek azonnal megtorolni. Én azt szeretném, hogy nagyon jó védekezésből inkább mi kontrázzunk, vagyis pont azt, amit ők szeretnek, tehát legyen biztos védekezés és abból tudjunk indulni és felépíteni gyors támadásokat. Kicsit kibontani a pályát, az is nagyon fontos a japánok ellen, mert akkor, nagyobb területen, nehezebben tudnak egymásnak segíteni. Én nem kamikazének nevezném, mert borzasztó szervezett dolgot találtak ki az ő fizikai adottságukhoz és minden kollégám itt a nemzetközi válogatottak élén nagyon tiszteli a japánakat, azt, amit csinálnak és ahogy csinálják. Meg kell valósítani amit szeretnénk, amit egyébként a múlt héten az edzőmeccseken megcsináltunk ellenük.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


DAVID MARTIN spanyol szövetségi kapitány a FINA sajtószolgálatának:

- Nem játszottunk csapatként. Pedig ez tegnap sikerült, akkor kiválóan helytálltunk, most azonban jó egyéni megoldásokra is szükség lett volna. De ez csak egy meccs volt, holnap jön a következő, úgyhogy arra kell koncentrálnunk.


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Szervusz, Bence! Gratulálok! Tegnap nagyon komoran húztál el itt a sajtófal előtt, most azért jobb a kedved...

- Szia Geyza, üdvözlöm az olvasókat! Ezt jól látod! A tegnapiról nem is szeretnék semmit sem mondani, hagyjuk, nem is találok rá szavakat. Egy biztos, hogy a mai meccs - ezt gondolom, és ezt is beszéltük - duplán fontos volt. Egyrészt azért, mert a Világligán vagyunk, másrészt pedig azért, mert a saját önbecsülésünk nem engedi meg, hogy kikapjunk Kanadától ilyen játékkal, vagy bármilyen játékkal. Emiatt ez ma nagyon fontos volt.

Tegnap este kicsit átbeszéltük a dolgokat, ma reggel is, aztán összeszedtük magunkat, és úgy voltunk vele, hogy nem túl feszülten, hanem lazán, de koncentráltan megyünk bele a mai meccsbe. Azt gondolom, ez sikerült, és ilyen hosszú vízilabdameccset én még életemben nem játszottam. Az előbb hallottam, hogy itt valaki azt mondta, a körülmények nekünk kedveztek, mert megszakadt a meccs, szerintem viszont pont ugyanaz volt a körülmény a spanyol és a magyar csapatnak is. Úgy voltunk vele a 45 perces szünet után, hogy menjünk be, essünk nekik, lesz, ami lesz - és ebből ez jött ki.

Sajnos csoportelsők már nem lehetünk, de ha megverjük Japánt - akikkel szintén sokat játszottunk az előző héten, és biztosan nagyon kemény meccs lesz -, akkor csoportmásodikok lehetünk.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Szívből gratulálok! Ez egy nagyon lélekemelő meccs volt abból a szempontól, hogy mélypontról jöttetek fel. Hogy értékeled és mi történt veletek egy nap alatt?

- Az történt, hogy egy kicsit rendbe tettük a fejeket, én azt gondolom. A tegnapi meccset, lehet mondani, hogy talán félvállról vettük és amikor Kanada elkezdett ellépni, akkor kaptunk észbe, ami késő volt, nyilván lehet ez az egyik oka, nem tudom igazából, hogy ez miért lehetett. Lényeg a lényeg, hogy mára sikerült összekapni magunkat és azt játszani, amit tudunk.

- Mit csináltatok ez alatt az egy nap alatt? Mitől sikerült ez az "összekapás"?

- Több gólt lőttünk, mint tegnap!

- Úgy értem, hogy az az egy nap hogy telt el? Beszélgettetek? Volt olyan, ami nem szokott máskor lenni?

- Több csönd volt, mint általában, az biztos. De ezt igazából mindenkinek belül, magában kellett rendbe tenni. Nyilván beszéltünk is róla. De azt gondolom, hogy a tegnapi meccs után tényleg mindenkinek a saját fejében kellett rendet tenni, mert azzal volt probléma, hogy nem figyeltünk oda, szerintem ez mindenkire kivétel nélkül elmondható. Ezt mára sikerült szerencsére rendbe tenni.

- A mai meccsről mondj légy szíves két mondatot! Itt valahogy mindenképpen úgy lehetett érezni, hogy erkölcsi győztesek vagytok, még hogyha ötméterespárbaj lett is a vége.

- Igen, nem mindegy, hogy a végén megadják azt a gólt vagy nem. Igazából, hogyha megadják, akkor nyilván más a helyzet, máshogy végződhet a csoport. Elég ambivalens érzéseim vannak, mert életem egyik leghosszabb vízilabdameccsén vagyok túl. Másrészt én olyat még nem hallottam soha, hogy azért nem adnak meg egy a gólt, mert esett az eső. Most ezt is megtapasztaltam. Az volt a válasz, hogy a videóbíró nem volt bekapcsolva még. Hát, minden nap tanulunk valami újat.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


KARDOS GERGELY a vlv-nek:

- Pipi, szívből gratulálok! Azt hiszem, ez egy olyan meccs volt, amit úgy elképzel magában gyerekkorától kezdve mindenki, aki vízilabdára adja a fejét. Hogy értékeled, milyen volt, mekkora élmény egy ilyen meccs?

- Óriási élmény! Lehetett volna azért egy kicsit simább, hogy rendes játékidőben nyerünk, úgy hallottam, hogy az utolsó "nem gól" gól volt, de nem adták meg sajnos. Mindegy. Hatalmas élmény volt, főleg így, hogy ötméterespárbajban tudtunk nyerni és szerencsére két labda el is akadt bennem.

- Nagyon szerény vagy!

- Nagyon örülök a győzelemnek, de azért idáig el kellett jutni. Döntetlent játszani Spanyolországgal mindig egy nagyon jó meccsre vall, ezért gratulálok a csapatnak! Nagyon jól védekeztünk, és a szívünket-lelkünket beleadtuk, főleg egy több mint félórás szünet után, mert ugye, leszakadt az ég, és így volt egy kis kényszerpihenő a harmadik negyed után.

- A tegnapi naphoz képest ez a mai nagy különbséget jelentett, mindenféle szempontból, gondolom, elsősorban lélektanilag.

- Igen, pont ezt szerettem volna mondani. A tegnapi elég rossz meccs után ma nagyon fontos volt nekünk, hogy visszaállítsuk a renoménkat. Tegnap beszéltünk is jó pár mondatot erről csapaton belül, hogy ez mégis hogyan működik. Eljövünk ide, itt Magyarországot kell képviselni, jól kell szerepelni, mert ez egy magyar válogatott, itt megtiszteltetés mindenkinek, hogy ezekben a színekben játszhat. Úgy gondolom, hogy a tegnap után mindenki fejben össze tudta magát szedni, és ez ki is jött a meccsen. Igaz, hogy nem kezdtünk megint olyan jól, de ott voltunk végig, és jöttünk vissza, csináltuk, a negyedik negyedben már vezettünk is eggyel, aztán sajnos kaptunk egy elég buta ötméterest. De nagyon örülök, hogy meg tudtuk mutatni, hogy egy ilyen fiatal csapattal is megverhetünk egy komplett, jó Spanyolországot.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Márk, szívből gratulálok! Fantasztikus meccs volt, ritkaságszámba menő, kuriózum, ilyen nem szokott lenni, és valahogy minden körülmény azt mutatta, hogy teljesen különleges a helyzet. Gondolom, hogy a ti lelkiállapototok is már eleve ilyen volt. Mesélj arról kicsit, hogy jöttetek ide, mi volt a terv, az elképzelés?

- A tegnapi mérkőzés után összeültünk, játékosok is egymás között, kicsit beszélgettünk, hogy miért is vagyunk itt és mit szeretnénk elérni. Tudtuk, hogy a spanyol csapat a következő komoly ellenfél és be akartuk bizonyítani, hogy nem véletlenül van itt Magyarország a Világliga szuperdöntőjében. Úgy jöttünk ma le ide az uszodába, hogy meg akarjuk verni a spanyolokat, mert úgy éreztük, hogy egy ilyen eredménnyel meg lehet érkezni a Világligába és lehet kompenzálni a tegnapi, Kanada elleni gyengébb játékot. Ez sikerült. Volt ugye egy közel 40 perces szünet, amiből úgy érzem, hogy mi jöttünk ki jobban az időjárási körülmények miatt. Az a véleményem, hogy jobban fel tudtunk pörögni a végjátékban,és mindenki hozzátette a magáét. Voltak nagyon jó teljesítmények elöl, és nagyon stabilak voltunk hátul. A spanyol csapat nagy iramot diktált, de bírtuk, és úgy érzem, hogy ez nagy dicsőség Magyarországnak. Ezt a spanyol csapatot megverni ötméterespárbaj után nagy dolog - bár rendes játékidőben is nyertünk volna, mert az utolsó gól - az gól volt.

Örülök, hogy megvan az első győzelmem nekem is a válogatott színeiben, úgyhogy ez nagyon nagy boldogság, nagyon nagy öröm, és hogy egy spanyol csapatot sikerült megverni, az csak tetézi ezt.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


VÁRNAI KRISTÓF a vlv-nek:

- Szívből gratulálok, ez egy igazi komoly meccs volt! Odatette magát az egész csapat, te is fontos szerepet játszottál. Légy szíves, mondd el, hogy milyen érzéseid vannak, milyen volt a meccs, hogy értékeled?

- Szia, üdvözlöm az olvasókat! Kettős érzéseim vannak: nagyon örülök annak, hogy sikerült végül ötméteresek után nyerni, de egy kicsi hiányérzet van bennem, mert úgy érzem, megérdemeltük volna azt, hogy rendes játékidőben nyerjünk, akár több góllal is. Illetve az, hogy itt a végén ezen a "gólbíró, nem gólbíró" dolgon múlott az a gól - ez egy picit felkavart. De a vége meglett, és ennek örülök.

- A csapat hangulatát hogy látod, mi történt egy nap alatt veletek?

- Több körben is összerántottuk magunkat, magunk közt is, illetve Tomival is elbeszélgettünk, és megbeszéltünk valamit, amihez most sikerült tartani magunkat. Ez nyilván jót tett a hangulatnak, azért ez egy jobb hangulatú vacsora lesz most.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NAGY ÁDÁM a vlv-nek:

- Ádi, gratulálok neked! Fantasztikus meccset játszottatok. Hogy láttad te?

- Köszönjük szépen. Mindenképpen azzal kezdeném, hogy volt bennünk bizonyítási vágy a tegnapi meccs után. Senki sem jó érzésekkel távozott az uszodából, sőt...

Nagyon kemény meccs volt. Nyilván jobb lett volna a tiszta játékidőben nyerni, de nem vagyok telhetetlen. Ez a spanyol csapat nagyon egyben van. Régóta együtt játszanak, úgyhogy abszolút pozitívként fogom fel a győzelmet.

- Holnap Japán. Mire készülsz? Feltéve, ha játszol.

- Igen, nem tudom,  hogy játszom-e. De nyilván ez a japán stílus négy negyeden keresztüli nagyon nagy koncentrációt igényel. Ugye, folyamatosak az úszkálásaik, betöréseik, nagyon gyorsak. Nagyon oda kell koncentrálni.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


PÁSZTOR MÁTYÁS a vlv-nek:

- Gratulálok! Rutinos játékos vagy. Volt már ilyen meccsed? Ehhez hasonló?

- Igen, az vagyok. Nem igazán, nem volt még ilyen vihar miatt félbeszakított mérkőzés. De hasonlóan érzelmes meccsem már volt.

- Mi okozta az érzelmeket most?

- A tegnapi sikertelenség, és a gyenge játék. És ma meg úgy ugrottunk vízbe, hogy "elharapjuk a spanyoloknak a torkát", már bocsánat.

- Sikerült?

- Az eredmény azt mutatja, hogy ez sikerült, mert láttam ma az elejétől fogva rajtuk - bár  belövögették a helyzeteiket -, hogy most azért meg vannak fogva. Meg úgy mondtam is a vízben még a szünet közben, amikor ott voltunk a kinti medencében vihar után, hogy már nyertünk ezzel a meccsel, mert kialakult egy olyan kohézió, ami csapattá faragta a magyarokat.

- Japán?

- Az más tészta. Mindenki tudja, hogy kellemetlen ellenfél. Igazából készülni lehet rájuk, de teljesen más kávéház. Mást kell játszani támadásban. Kicsit átmenni grundvízilabdába és egy az egyben megoldani a dolgokat, mert a kis testű játékosok pörögnek az emberen, de azért a száz kilósokat kevésbé tudják megfogni.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)

A vlv fotói a jobb felső sarokban lévő "f" betűre kattintva tekinthetők meg:

 


A többi szerdai eredmény és a torna további programja:

Június 19., szerda

Japán-Kanada 17:7 (6:2, 2:2, 8:2, 1:1)
G.: Arai, Inaba 4-4, Shiga, Okawa 2-2, Date, Irario Koppu, Josida, Kageta, Simizu, ill. Halajan 2, Patterson, Constantin-Bicari, Torakisz, Spooner, D'Souza

Ausztrália-Kazahsztán 14:5 (3:2, 4:1, 3:0, 4:2) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Campbell, Kayes, Lachlan, Younger, Edwards 2-2, Ford, Pwer, Hollis, Howden, ill. Aubakirov 2, Medvegyev, Sakenov, Berbeljuk

Horvátország-Szerbia 10:11 (3:2, 2:2, 1:4, 4:3)
G.: Jokovics 4, X. Garcia 2, L. Fatovics, Buljubasics, Vukicsevics, Vrlics, ill. Sztojanovics 3, Milos Csuk, F. Filipovics, Prlainovics 2-2, Alekszics, S. Mitrovics

Június 20., csütörtök

15.00 Horvátország-Ausztrália
16.45 Magyarország-Japán

19.15 Kanada-Spanyolország
21.00 Kazahsztán-Szerbia

Június 21., péntek

15.00 A2-B3(13)
16.45 A3-B2 (14)

19.15 A1-B4 (15)
21.00 B1-A4 (16)

Június 21., szombat

13.30 13 vesztese-16 vesztese (17)
15.15 14 vesztese-15 vesztese (18)
 
17.45 13 győztese-16 győztese (19)
19.30 14 győztese-15 győztese (20)

Június 22., vasárnap

15.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
16.45 17 győztese-18 győztese (az 5-6. helyért)

19.15 19 vesztese-20 vesztese (a 3-4. helyért)
21.00 19 győztese-20 győztese (döntő)