FACEBOOK

Kezdődik a bajnoki döntő - Vad Lajos és Varga Zsolt a vlv-nek

Kezdődik a bajnoki döntő - Vad Lajos és Varga Zsolt a vlv-nek
hozzászólás, 2019.05.09.

Pénteken megkezdődik a 2018-19-es bajnokság döntője. Az FTC és az OSC párharca az egyik fél harmadik győzelméig tart, tehát akár ötmeccses is lehet. Start előtti vlv-interjú a két vezetőedzővel:


OB1, rájátszás, 2. szakasz, döntő

Játéknapok:


Május 10. péntek 20.15 (m4, vlv, szöveges élő), május 18., szombat, 13.45 (M4), május 22., szerda, 19.00 (M4), (ha szükséges:) május 25., szombat, 17.00, május 28., kedd, 20.15.

(A vlv írásban tette fel a kérdést a szövetség főtitkárának: - Hogyan lehet május 10-én, pénteken a bajnoki döntő és a bronzcsata első fordulója, amikor a bajnoki kiírásban ez olvasható:

"3.2.4.   (5) A bronzmeccs és a bajnoki döntő mérkőzései nem kerülhetnek ugyanazon a napon megrendezésre. "

Választ - szóban - csütörtökön délután kaptunk. E szerint a szövetség ügyvezető testülete a csapatok kérésére, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a versenykiírásnak ezt a pontját. E döntést az elnökség erősíti majd meg határozatilag.)


VAD LAJOS (A-Híd OSC- Újbuda) vezetőedző a vlv-nek:

- Döntőbe jutni mindig nehéz, bajnoki finálét játszani nem mindennapos feladat, óriási lehetőség. Mi vagyunk a trónkövetelők, szeretnénk letaszítani a Ferencvárost a trónjáról, természetesen mindent megteszünk ezért. 

- Az eddigieket hogy értékeled, milyen volt a szezonotok?

- Ez egy nagyon hosszú út volt. Ugye, a világ legjobb  bajnokságáról beszélünk. Nem a legutóbbi, a Szolnok elleni mérkőzésen történt meg az, hogy bekerültünk a döntőbe, ez az októberi, novemberi munkás, szürke hétköznapok sikere. 

A Fradit egyedül mi tudtuk legyőzni a bajnokság során, ami szerintem óriási meglepetés volt, főleg hogy a Komjádi uszodában történt, de a döntő az egy más dolog. 

Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, borzasztó nehéz ezt a Ferencvárost egy három győzelemig tartó párharcban legyőzni, de azért mi megpróbáljuk.

- Kialakult-e a végleges játékotok? Van-e a tarsolyodban olyan dolog, amit "tartogatsz"?

- Van. Mindenféleképpen. Nézd, a játékunk folyamatosan alakul egész évben, folyamatosan léptünk szinteket...

- ... tehát benne van még a további fejlődés lehetősége?

- Erre szükség is van, hiszen ne felejtsük el, hogy a BL-csapataink folyamatosan fejlődtek, nehéz meccseken szerepeltek. Mi azért nem játszottunk olyan szintű mérkőzéseket.

- Ez hátrány szerinted?

- Nem tudom. Majd az okosok megmondják, a fantasztikus szakértők, hogy jobb, ha pihensz vagy jobb, ha meccsben maradsz. Ez az ő asztaluk, nem szeretném elvenni a kenyerüket.

Nézd, ez lehetőség a játékosoknak, lehetőség az edzőknek. Azért azt elmondanám, hogy ilyenkor, egy bajnoki döntőben derül ki, hogy ki milyen játékos.

- Azért nálad profik vannak... Egyrészt sok ilyen szintű meccset játszottak, másrészt a képességeik is kimagaslóak...

- Igen. Azért is vagyunk itt a döntőben, erről kár beszélni.

- Mondhatom úgy, hogy az utolsó pillanatban veszítettétek el a pályaelőnyt. Hogy látod ennek a most induló sorozatnak az ívét? Mire számítasz? Tudod-e befolyásolni, például azzal, hogy bizonyos fázisokban különösen erősen odateszitek magatokat?

- A készülődésünk normális volt, semmi különleges felhajtás. Szerintem baj is lenne, ha túllihegnénk a dolgokat. A hozzáállás minden meccsen ugyanaz: meg kell próbálni nyerni.

- Idegenben kezdtek...

- Erre az a válaszom, hogy nézd, nyertünk a Komjádiban, a Fradi meg nyert a Kondorosin.

- Milyen állapotban vagytok? Meggyógyult-e mindenki, aki nem volt egészséges? Van-e új beteg? Megmondanád-e, ha lenne...?

- Először is: soha nem mondanám meg...

- Normális...

- Szerintem is ez a normális. Akkora nagy bajok biztosan nincsenek, de én se ma jöttem le először az uszodába, látom, hogy ki hogy van, azt is, ha picit próbálja titkolni a játékos a gondját, hiszen mindenki tudja, hogy mekkora dolog ez a bajnoki döntő. 

- Mire számítasz, hány meccses döntő lesz?

- Utána megmondom.

- De utána már nem lesz rá kíváncsi senki...

- Fogalmam sincs... Péntektől felpörögnek az események, onnantól kezdve nekem is több mondanivalóm lesz...

- Köszönöm szépen!


VARGA ZSOLT (FTC-Telekom Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- A január óta eltelt időszak legnagyobb nehézsége az volt, hogy viszonylag kevés meccsünket tudtuk lejátszani komplett összeállítással. Mindig voltak hiányzók, kulcsjátékosok is. Mi akkor vagyunk jók, ha kompletten tudunk játszani, a meghatározó játékosainkkal együtt és erre sajnos kevés lehetőségünk volt az elmúlt időszakban. Nyilvánvaló, hogy a játékosok extrém terhelése kihoz problémákat, fájásokat, sérüléseket, de ez van, ilyen ez az év. Komoly kihívást jelentettek számomra ezek a gondok, utalok itt Boban (Nikics) korábbi sérülésére, sokáig kellett nélkülözni Mezei Tomit is, Szilárdnak alhasi műtétje volt, Mitkének (Stefan Mitrovicsnak - a szerk.) a vállával voltak problémák. Még azt is nehéz volt sokszor megállapítani, hogy amikor nem játszottunk jól, akkor abban mekkora szerepük volt ezeknek a problémáknak. Egy kicsit mindig kompenzálniuk kellett a többieknek, gyakran eleve máshogy is kellett felállnunk.

És sajnos azzal kell folytatnom, hogy most is ugyanez a helyzet. Dumi eltiltás miatt nem szerepelhet és egy másik hiányzónk is lesz, nem árulom el, hogy ki.

Voltak jó mérkőzéseink ebben az évben, de olyanok is, amelyek hiányérzetet hagytak bennem és a játékosainkban is. Még a BL-szereplésben is voltak olyan momentumok, amelyek esetében többet vártunk magunktól. Szembesülnünk kellett azzal, hogy a BL ténylegesen egy "más kávéház", itt csak kompletten, maximálisan jó formában, nagyon felkészülve lehet eredményt elérni.

Hogy mit várok ettől a bajnoki döntőtől? 

Két jó csapat találkozik, mindkettő elég magabiztosan jutott be a fináléba és a két csapat egymás elleni mérlege is eléggé kiegyensúlyozott: két győzelmünk van és egy vereségünk. 

A bajnoki döntő új fejezet lesz, az ilyen csaták mindig mások a megszokott meccsekhez képest. Felfokozott a hangulat, emocionális töltetű a játék és azon kívül, hogy melyik csapat akarja jobban a sikert, nagyon fontos, hogy ez az akarás meg tud-e nyilvánulni a fegyelmezettségben, a jó védekezésben. A koncentráció meghatározhatja egy ilyen csata sorsát.

- Ti vagytok az egyetlenek a bajnokságban szereplő csapatok közül, akik még kér vasat tartanak a tűzben. Nyilván a bajnoki döntőben nem lehet erőt tartalékolni, de mégis, van-e bármilyen kihatása annak, hogy rátok még komoly BL-csaták is várnak?

- Maximálisan a bajnoki döntőre koncentrálunk, egyelőre nem fordul meg a fejünkben, hogy júniusban még a BL F8-ban is helyt kell állni. Annyiban viszont mindenképpen kihatással van a BL a döntőbeli teljesítményünkre, hogy hátra van még egy meccsünk a főtáblán, ráadásul utaznunk kell. Moszkvába megyünk a jövő héten és bár a mérkőzésnek nincs tétje, kétszer hat-hét órát biztosan utazni fogunk, ez biztosan nehezíti a helyzetünket. A BL-meccs miatt nekünk egy napunk lesz arra, hogy a bajnoki döntő második fordulójára felkészüljünk, míg ellenfelünknek erre öt nap áll rendelkezésre.

Nem szerencsés, hogy ez előfordulhat, jó lenne, ha a versenynaptár kialakításakor megoldanák az illetékesek, hogy ne alakulhasson ki ilyen szituáció.

Lépésről lépésre haladunk, az első meccs pénteken lesz és semmilyen módon nem tudunk "tartalékolni", ami bennünk van, azt kiadjuk, amire elég lesz ez az első mérkőzésen, arra lesz elég. A következő mérkőzésbe ugyanúgy beleállunk, de előtte természetesen megnézzük, hogy az első meccsen mik voltak a hibáink.A végsőkig harcolunk, hogy megnyerjük a bajnoki címet.

- Hogy látod most, a rajt előtt, ti vagytok az esélyesebbek?

- Én ezt inkább úgy fogom fel, hogy mi vagyunk a címvédők és most jön egy trónkövetelő. Hasonló a helyzet mint tavaly volt a Szolnok és a Ferencváros esetében. Esélylatolgatásban nem vagyok jó már csak azért sem, mert ez egy rendkívül sok összetevős történet. Ha le akarom egyszerűsíteni, akkor azt mondom, hogy a végén mégiscsak a szív fog dönteni, ki tud úgy küzdeni, ahogy ilyenkor kell, átlépve a problémákon, külső hatásokon, betegségeken, sérüléseken. Két jó csapatról van szó, más pszichológiai alaphelyzetből indulnak, meglátjuk, hogyan alakul ilyen körülmények között ez a bajnoki döntő.

- Köszönöm szépen!