FACEBOOK

Kezdődik a bronzcsata - Dabrowski Norbert és Zsivko Gocics a vlv-nek

Kezdődik a bronzcsata - Dabrowski Norbert és Zsivko Gocics a vlv-nek
hozzászólás, 2019.05.09.

Záró fejezetéhez érkezett a magyar bajnokság. A bajnoki döntő mellett pénteken kezdődnek meg a bronzéremért (és a BL-szereplésért) zajló küzdelmek is. A Szolnok-Eger párharc az egyik fél második győzelméig tart, a pályaelőnyt a Szolnok élvezi. Rajt előtti interjúnk Dabrowski Norberttel és Zsivko Gociccsal:


OB, rájátszás, 2. szakasz, bronzpárharc

1. mérkőzés


Május 10. péntek, 18.00 - Olaj TV (élő), vlv (szöveges élő)

2. mérkőzés

Május 17., péntek

3. mérkőzés (ha szükséges:) 

Május 19., vasárnap.

(A vlv írásban tette fel a kérdést a szövetség főtitkárának: - Hogyan lehet május 10-én, pénteken a bajnoki döntő és a bronzcsata első fordulója, amikor a bajnoki kiírásban ez olvasható:

"3.2.4.   (5) A bronzmeccs és a bajnoki döntő mérkőzései nem kerülhetnek ugyanazon a napon megrendezésre. "

Választ - szóban - csütörtökön délután kaptunk. E szerint a szövetség ügyvezető testülete a csapatok kérésére, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a versenykiírásnak ezt a pontját. E döntést az elnökség erősíti majd meg határozatilag.)


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) vezetőedző a vlv-nek:

- Ami eddig történt, azt bontsuk három szakaszra. Kezdjük a kupával, amelyben a Fradival kerültünk össze a negyeddöntőben. Akkor ők "nagyon mentek", megnyerték a nemzetközi szuperkupát, a magyar szuperkupát. Igazából esélyük sem volt két meccsen ellenük, realitásként értékelhető, hogy nem jutottunk be a legjobb négy közé.

A bajnokságban az volt az elvárás, hogy jussunk be a legjobb négybe, indulhassunk mindenképpen nemzetközi kupában a következő szezonban is, és ezen belül szerettük volna a BL-szereplés jogát továbbra is megtartani. Erre még most is megvan az esélyünk és a szezonunkkal akkor lennék elégedett, hogyha ez sikerülne.

Ami a BL szereplést illeti, úgy érzem, értékelni kell, hogy a keretünk változása ellenére két körrel a főtábla versenysorozatának vége előtt még volt esélyünk bejutni a final eightbe. A hazai Brescia-meccs volt a vízválasztó. Jól játszva végig két-három góllal vezettünk, de a végjátékban elvéreztünk. Onnantól kezdve tudható volt, hogy nem a saját kezünkben lesz a sorsunk, de ami elvárható volt, azt mind hoztunk.

- Mennyire fontos nektek az, ami most következik. Van-e a nemzetközi szereplésen kívül más szempont, ami miatt lényeges, hogy megnyerjétek a bronzpárbajt?

- Azóta, hogy Egerben vagyok edző, megvan a folytonosság, mindig ott voltunk a BL-ben. Érdekes egyébként, hogy a legjobb teljesítményünket szerintem akkor nyújtottuk, amikor a másnapi BL-győztes Szolnok ellen elveszítettük a BL-elődöntőt a budapesti tornán. Nagyon bízom abban, hogy szép lassan vissza tudunk térni arra a szintre. Tény, hogy kicsit hátrább kellett lépni, hogy utána előbbre juthassunk, de nagyon fontos lenne számunkra ez a bronzérem a jövő szempontjából.

- Hogy vélekedsz az ellenfélről? Borzasztó nagy hullámok voltak a teljesítményükben, ezt esetleg bekalkuláltad a felkészülésetekbe, számítasz a játékuk ingadozására?

- Mindenki erről beszél, de én nem így gondolom. Szakmai szempontból úgy látom, hogy a Szolnok teljesítményének van egy íve. A szezon elején nem játszottak igazán jól, de miért játszottak volna jól? Kicseréltek sok játékost, új edző jött új elképzelésekkel, elkezdtek más vonalon menni, mint korábban, teljesen más struktúrájú csapattá váltak, ami természetes, hiszen korábban 13 világsztár játszott náluk. Van egy íve a dolognak, mostanra nagyon-nagyon jól játszanak, persze, hogy van néha hullámvölgy, hiszen 60 tétmeccset kell teljesíteniük. Nem az én dolgom minősíteni, de azt gondolom, hogy ez a Szolnok megérdemelte volna az F8-as szereplést. Sőt, én úgy értékelem, hogy be is jutott, mert egy nem oda való Hannover vette el a helyét. Ezt egyébként személy szerint erősen sérelmezem és azt tartanám jónak, ami a kézilabdában megszokott: ha nem jut be a rendező saját jogon, akkor nem lesz ott! Most egy olyan Hannover játszik majd a helyükön, amelynek játékosai a szolnokiak szerelését sem vihetnék..., úgyhogy az én szememben a Szolnok egy final eightes csapat. Jól játszanak, ezt az OSC elleni legutóbbi meccsükön is bizonyították. Az OSC azzal nyert, hogy több jó játékosa volt, de a Szolnok jobban játszott.

Nagyon várom a párharcot, már csak azért is, mert a bajnokságban mindkét meccsen kikaptunk tőlük, jobbak voltak, mint mi. Végletekig kiélezett küzdelemre számítok és persze, szeretném, ha mi nyernénk.

- Milyen állapotban vagytok? Ilyenkor, a szezon vége felé már sokat számít az egészség "szintje", különösen ott, ahol nem olyan nagyon hosszú a kispad.

- Vannak olyan problémáink, amelyek nem a hajtásból adódnak - azokkal nem tudok mit kezdeni, például azzal, hogy éppen most kellett egy zsírmirigyet kioperálni Murisics hátából. (Decker Ádám ismét hozta magát, ahogy korábban, Sánta Dániel kiesésekor.) Más gondjaink kifejezetten a nagy terhelésből adódnak, például Kürti Dominik ideggyulladása. Nem vagyunk teljesek, de nem panaszkodom, az egész szezonban mindig leküzdöttük a problémákat, hála a háttérstábnak. Sérülésre, betegségre nem foghatunk semmit.

- Egy utolsó kérdés: a pályaelőny a Szolnoknál van és legfeljebb három meccsről lehet szó. Ez nagyon sokat számít?

- Nézd vissza az utóbbi hat év "el classicóit" - ha már Gocics így hívta a találkozóinkat -, hogy hányszor vertük meg egymást idegenben oda-vissza...

- Köszönöm szépen!


ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- Hála a jó istennek, hosszú idő után először egész héten teljes kerettel tudtunk edzeni, aminek nagyon örülök. Ugyanakkor most pénteken sem fogunk tudni komplett csapattal kiállni, mert az OSC elleni elődöntő utolsó másodperceiben Zalesz kapott egy piros lapot, ami automatikusan egymeccses eltiltással jár. Rajta kívül mindenki ott lesz a medencében, mindenki egészséges és várja a meccset.

Egy szakasz most lezárult, az idén harmadikok lettünk a középszakasz végén, az OSC-vel 0:6-os hátrányban kezdtük az elődöntőt és nem tudtuk legyőzni őket Budapesten. Erről már beszéltem: az OSC az idén jobb csapat volt nálunk, megérdemelten jutott a döntőbe, mi pedig így a bronzéremért játszhatunk. 

Biztos vagyok abban, hogy érdekes párharc lesz. Itt már teljesen mindegy, hogy mi történt év közben, mit játszottunk egymás ellen, ez nem számít. Itt új meccsek vannak, amelyeken apró nüanszok dönthetnek és persze kellenek a jó egyéni teljesítmények. Nehéz mérkőzésekre számítok, ezeken bármi megtörténhet. A bronzéremért játszunk, nagy a tét, ennek megfelelően készülünk.

- Az egész szezon során hullámzó teljesítményt nyújtottatok, de az utóbbi időszakban nagyot javult a teljesítményetek...

- Tény, hogy tavasszal sokkal összeszedettebben játszunk, mint ősszel. Természetesen tudtuk mi magunk is, hogy nem lehet csodát várni, három-négy hónap alatt nem képes egy csapat új kerettel, új edzővel különleges teljesítményre. Számomra az a fontos, hogy láttam, minden játékosom legalább egy kicsit fejlődött. Ennek örülök.

Ha így játszunk, ahogy az utóbbi időszakban szoktunk, akkor szerintem van esélyünk, sőt: esélyesebbek vagyunk a bronzmeccsen. 

- Az ellenfelet hogy értékeled?

- Hasonló helyzetben voltak, mint mi, jelentősen megváltozott a tavalyi keretük. Ahogy én láttam: sokkal gyorsabban játszanak, főleg védekezésben. Biztos vagyok abban, hogy nehéz mérkőzések lesznek.

- Mennyire fontos nektek a BL? Mert itt, ugye, az is a tét.

- Nagyon fontos. A klub, a játékosok jövője szempontjából egyaránt. Kell nekünk a BL, s bár újra változik majd a keretünk, szeretnénk az erősebb kupasorozatban szerepelni, ahogy nyilván az Eger is. 

- Van a csapatban két honfitársad, Andrija Prlainovics és Milan Alekszics. Mindketten hosszabb ideje a Szolnokot erősítik, te még játékosként szerepeltél együtt velük, nemcsak a klubban, hanem a szerb válogatottban is. Ismert a hír, hogy a következő szezonban mindketten a Dinamo Moszkva játékosai lesznek. Mit tudsz mondani, hogy készülnek ők az utolsó magyar meccseikre, érezhető-e a hangulaton, hogy búcsúzni fognak tőletek, a várostól, a csapattól.  És hát, természetesen ugyanez a kérdés vonatkozik a játéktól az utolsó bajnoki meccs végével  visszavonuló Kis Gáborra...

- Zalesz és Pipi (Kardos Gergő) is elmegy... Furcsa lesz, hiányozni fog mindegyikük, az biztos, emberileg és játékosként egyaránt. De hát erről is szól a profizmus. Most az a dolgunk, hogy mindent beleadjunk, szerezzük meg a harmadik helyet. Érezni lehet a hangulaton, hogy az érintettek számára hamarosan véget ér az életüknek egy jelentős korszaka. Érzelmileg én sem tudom magam teljesen függetleníteni ezektől a hatásoktól, de profik vagyunk, mindenki tudja, hogy mi a dolga.

Nagyon sokat tettek a klubért, a csapatért, Gabitól kezdve mindenki. Igen, érződik már, de ez van, ilyen a profizmus. E hatások ellenére nagyon fogunk koncentrálni és minél jobb játékot akarunk nyújtani pénteken, illetve a jövő  héten, hogy megszerezzük a bronzérmet.

- Köszönöm szépen!