FACEBOOK

Varga Dénes: ,,Három dolog kell a válogatott sikeres szerepléséhez,, - vlv-interjú

Varga Dénes: ,,Három dolog kell a válogatott sikeres szerepléséhez,, - vlv-interjú
hozzászólás, 2018.12.23.

Kevés részletet tudunk Varga Dénes elmúlt másfél évéről. Ősz óta bombaformában van, s úgy lett hivatalosan az év legjobb játékosa Magyarországon, hogy kihagyta a válogatott nyári-őszi nagy tornáit. Karácsony előtt kértük beszélgetésre a válogatott 31 éves csapatkapitányát.


VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Tavaly, a vb után bejelentetted, hogy ezt a válogatott szezont kihagyod, mert szükséged van a pihenésre. 

- Inkább a feltöltődés szót használtam, de ne rágódjunk ezen. Csak azért teszem szóvá, mert a feltöltődés része volt az a konditermi program, amit elterveztem és végre is hajtottam. Sokat voltam a családommal, távol tudtam tartani magam a medencétől. Volt civil életbeli célom is, ami ugyan nem jött össze teljesen, de azóta történtek biztató változások ezen a téren.

- A konditermi programnak az volt  célja, hogy fejlődj, erősítsd magad, növelj egyes izomcsoportokat vagy ez a munka a "karbantartást" szolgálta?

- Fejlődni akartam, mert a hétköznapokban, a sok edzés és meccs mellett erre egyszerűen nincs mód. Súlynövelő, izomnövelő program volt ez, úgy éreztem, hogy erre szükség van, voltak ugyanis bizonyos jelek. Az előző klubszezon végére, a bajnoki döntő harmadik meccsére "beállt" a derekam, volt mit kipihenni, és hasznosnak tűnt specifikusan "ráedzeni" arra, amire kellett.

- Ezt a programot magad állítottad össze vagy segítettek?

- Nagyon profi stábja van a Fradinak, sokat köszönhetünk ennek. Örülök, hogy a klub jóvoltából az R-medbe járhatunk edzeni, az ottani edzőink nagyon széles látókörrel rendelkeznek és így képeznek minket.

- A másik terület, a "magánéletbeli cél" már tavaly nagyon talányos volt számomra. Láthatóan nem akartál erről túl sokat mondani, de legalább azt hadd tudjuk meg, hogy itt valamilyen üzleti vállalkozásról van szó?

- Igen. Nem mennék részletekbe, de igen, egy vállalkozás elindításáról volt szó, ami még mindig folyamatban van. Ez már tulajdonképpen a civil életre való majdani átállást szolgálja. 

- Legalább nagy vonalakban meghatározható a terület?

- Építőipar.

- Térjünk vissza a jelenlegi "szakmádhoz". Kihagytad tehát a válogatott szezont. Hogy láttad itthonról a csapat barcelonai szereplését?



- Nem Barcelonával kezdődött, hiszen itthon volt a Világliga Szuperdöntője, ahol nagyon felemás játékot láttam a csapattól. A mezőny nem volt teljes, hiányzott a nagyon erős olasz és szerb csapat. Nehezen, de eljutottunk a döntőig, ahol nagyon kicsin múlott, hogy megnyerjük a Világligát, rögtön a nyár nyitásaként. Ez nem sikerült. Elkezdődött a felkészülés, csinálták a dolgukat a kerettagok, majd jött az Eb, amire minden csapat "ki volt hegyezve". És hát ott már a csoportkörben látszott, hogy nehézségekbe ütköztek. Ezután pedig nemcsak a játékban, hanem "minden téren" látható volt, hogy nem stimmel valami. 

- A magyar csapat játékát, az egyéni teljesítményeket illetően ért téged valamilyen meglepetés? Tapasztaltál olyat, amit elraktároztál, mert fontos a jövőre nézve?

- Nem mennék bele szakmai értékelésbe. Ami fontos lehet a jövőre nézve, ha arra gondolok, hogy miben kell előrelépni, az mindenképpen a medencén kívüli egy-két kirívó eset volt. Nem gondolom, hogy ezt tovább kell ragozni, éppen ezért szerintem nem fognak ezek megismétlődni.



- Én sejtem, hogy mire gondolsz, de nem biztos, hogy az olvasó is....

- Ha valaki a vlv-t olvassa, akkor követi a vízilabdát annyira, hogy tudja, miről van szó. A játékosok egyes nyilatkozataival volt gond.

- Muszáj vagyok megjegyezni, hogy bár annak idején elvileg "konszenzus" övezte az ideiglenes távollétedet, mindenki megértette, hogy szükséged van rá, a csapat barcelonai nem várt gyenge szereplésekor mégis megjelentek vélemények, hogy nem megengedhető, ha aktív játékos a válogatott esetében "ki-be mászkál". Mintha egy kicsit a távollévőkkel igyekeztek volna elvitetni a balhét... Éreztél-e ilyen nyomást és ha igen, hogy viselted?

- Mondjuk úgy: kézenfekvő volt elővenni minket. A két másik döntő után nem hallottam a nevemet. Ezt a vb utáni döntésemmel vállalnom kellett, persze a mutogatás ettől még elkerülhető lett volna. 

- Nyár végén-ősz elején volt még egy komoly torna, amit az Eb-szereplést követően meglepetésre megnyert a magyar válogatott.

- Igen, az Eb-n nyolcadikként végzett a csapat, utána pedig sikerült megnyerni a Világkupa-tornát, ez tök érdekes dolog. Hozzáteszem: a mezőny ott sem volt teljes, de egy tornán elsőnek lenni - ennek mindig van egy különleges lélektana, bejutni a döntőbe és ott győzni, ez minden esetben elismerendő, megsüvegelendő teljesítmény.


A két visszatérővel sokat erősödött a válogatott

- Nem került szóba az Eb után, hogy "lerövidítsd" a feltöltődési időszakot és visszatérj a Világkupára?

- Beszéltünk Märcz Tamással, ő szóba is hozta ezt, de én akkor két hónapja nem voltam vízben, a konditermi program kellős közepénél tartottam, nem volt realitása az elképzelésnek, még ha fel is vetődött.

- Amikor a Fradival ősszel elkezdted a munkát és a válogatottban is játszottál újra, más ember lettél kicsit? Hozott benned változást az, hogy egész pályafutásod során először nem töltötted másokkal közös munkával a nyarat?

- Vízilabdásként nem de az tény, hogy egy-két dolog megváltozott bennem azáltal, hogy sokat tudtam lenni a gyerekekkel. Érdekes folyamatokat láttam és a nyár végére világossá vált számomra, hogy mennyi türelem és energia kell hozzájuk. Amikor véget ért ez a nyári időszak, akkor tudatosult bennem, hogy azért lehetett volna ezt máshogy is csinálni, azóta egy kicsit másként is csinálom.

- Ez mit jelent, még jobban figyelsz rájuk, többet vagy velük?

- Azt én nem tudom elképzelni, hogy ennél többet lehet figyelni rájuk. Itt például problémák megoldásáról, konfliktusok kezeléséről van szó, ezen a téren kicsit megváltozott a szemléletem. 

- Azért mert a korábbiakhoz képest többet voltál velük és gyakrabban találkoztál ilyen helyzetekkel?

- Persze. Más, amikor elmegyek edzésre, este hazajövök és marad egy kis idő játékra velük, s megint más, ami a körülöttük lévő felnőtteknek jut, hogy egész nap a gyerekekkel vannak és mindig "topon kell lenni", készen kell állni. Az egy nagyon más életforma.



- Kirobbanó formában vagy azóta, hogy elkezdődött a szezon és megfigyeltem, hogy vigyáznak is rád a klubodban, tehát kevés bajnokin szerepeltél, esősorban olyan meccseken szállsz vízbe, amikor komoly tét van.  Ezt megbeszéltétek előre? Te kérted?

- Szerintem minden csapatnál törekszik az edző arra, hogy pihentesse azt a játékosát, akinek komoly szerepet szán, vagy azt, aki idősebb, esetleg a szokottnál nagyobb igénybe vételnek van kitéve. Erre nem minden klubban van lehetőség, nálunk ez megoldható, a gyengébb meccseket "lehozták" a fiatalok, az ifik, ennek köszönhetően én mindössze négy bajnokival állok itt az év végi összegzésnél. Nagyon jó, hogy ezt megtehetjük, mondjuk az is igaz, hogy kicsit talán megkérdőjelezi a bajnoki mezőny létszámát, nem biztos, hogy kell ennyi csapat, de ez egy másik topic. A lényeg az, hogy mi jól be tudjuk osztani az energiáinkat. 

- Emlékszem, hogy általában kitűzöl magad elé egy célt, hogy azt a szezonban szeretnéd elérni, megcsinálni, akár eltervezel egy különleges akciót, akár meghatározod, hogy melyik játékelemben fogsz előrelépni. Van ilyen konkrét, saját magad által meghatározott feladatod jelenleg?

- A szezon előtt a nyári konditermi program teljesítése volt ilyen és úgy gondolom, részben ennek eredményei azok az eddig már elért kupagyőzelmek, amelyeket behúztunk. Természetesen rengeteg eleme van egy csapat sikerének, talán kijelenthetjük, hogy az én játékom is egyike ennek, annak pedig fontos tényezője volt ez a nyár.



- De akkor most nincs olyan titkos vágy, mint például a félpályáról lőtt csavargól...?

- Annak a szezonnak se úgy futottam neki, hogy mindenképpen megcsinálom, ezeket a dolgokat mindig alárendelem a csapat érdekeinek - már csak azért is, mert csapatkapitány is vagyok. Jelenleg három kupagyőzelemnél tartunk, azt gondolom, eddig teljesítettük azt, ami tőlünk elvárható. 

- Megmaradt bennem a tavalyi bejelentésedkor elhangzott mondat, miszerint kihagyás jön, "aztán meglátjuk, hogy vagyok-e még olyan kvalitású játékos, hogy jelentkezzek a válogatottba". Hát azért ez a kérdés nem kérdés, ugye...? Vagy még olyan? :-)

- Úgy érzem, igen. Az egy kicsit visszafogott, "moderált" kijelentés volt, de nyitva hagytam akkor a kérdést, hátha változik ez idő alatt annyit a vízilabda...



- Hogy látod a válogatott jövőjét? Nehéz év jön, immár az olimpiai kvalifikáció van napirenden.

- Nyilván szeretnénk minél előbb részvételi jogot szerezni Tokióra azokon a 2019-es tornákon, amelyeken erre mód lesz. De szerintem az eredményességhez képest is sokkal fontosabb dolgok kellenek, hogy napirenden legyenek a következő évben.

- Mire gondolsz?

- Elsősorban ki kell alakítani egy homogén társaságot, amelynek tagjai mindenben egyetértenek, taktikailag felkészültek és tudnak egymásért küzdeni. Szerintem ugyanis ez a három faktor elengedhetetlen a sikeres szerepléshez.

- Gondolom, hogy csapatkapitányként lesz részed abban, hogy mindez megvalósuljon.

- Ebben természetesen van szerepem, meglátjuk, a nyár során mi mindent tudok majd hozzátenni ehhez.

- Hogy telik nálatok a karácsony?

- Normálisan. :-) December 24-én együtt, szűk családi körben, 25-én elmegyünk, összejövünk az én családommal, lesz időnk kettesben is lenni a feleségemmel, szükségünk van erre, nagyon jól fog jönni nekünk.

- Dumi! Boldog karácsonyt kívánok nektek, az egész családnak és sikeres új esztendőt! Köszönöm a beszélgetést!