FACEBOOK

Helyzetkép a Margitszigetről

Helyzetkép a Margitszigetről
hozzászólás, 2018.08.28.

Kedden folytatta közös edzéseit a berlini Világkupára Budapesten készülő ausztrál és magyar válogatott. Märcz Tamás és Manhercz Krisztián beszámolója a napról a vlv-nek:


A magyar keret:

Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Vadovics Viktor, Zalánki Gergő  - mezőnyjátékosok.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A tervek szerint haladtunk, a délelőtt folyamán egy medencében, egymás mellett, de külön dolgozott a két csapat egy órát. Nagyon szinkronban zajlottak a dolgok mindkét oldalon, volt egy komolyabb úszóprogram, majd labdatechnikai gyakorlatok következtek. Mi folytattuk az egyéni képzést is, a centerek és a védők végeztek ilyen jellegű munkát, majd négyszer nyolc percen át gyakoroltuk az ausztrálokkal az emberelőnyös-emberhátrányos játékot egy kapunál.

Az este folyamán előbb a szokásos, meccs előtti bemelegítés zajlott mindkét oldalon 35-40 percben, majd négyszer nyolc perces klasszikus mérkőzést játszottunk - már az új szabályok szerint, "új órával", két magyar játékvezetővel, Kun Gyurival és Vogel Gáborral. Kemény kis mérkőzés volt, de nagyon korrekt, jó gyakorlás. Elég kiegyensúlyozott volt a játék és közben tudtunk gyakorolni egy-két olyan dolgot, amit szerettem volna meccshelyzetben látni. Ezek többé-kevésbé sikeresek voltak, de azért jól látható, hogy miben lehet még javulni. Szerdán délelőtt, amikor egyedül leszünk, biztos, hogy ezeken fogunk dolgozni.

- Mi a helyzet egészségügyi téren?

-  A ma esti kétkapunál Zalánki Gergőt pihentettük, volt egy kisebb vállhúzódása, Pohl Zoli állapota továbbra is kérdéses, egy-két komolyabb vizsgálatot szeretnék elvégeztetni, hogy kiderüljön, mennyire akut a sérülése, úgyhogy ez a két játékos az esti edzőmérkőzésen nem szerepelt, a többiek mind játszottak. A két kapus felváltva védett délelőtt és este is.


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Az Eb után volt két és fél hét pihenőnk, majd mondhatni, hogy megfiatalított kerettel folytattuk a munkát. Mentálisan jót tett az Eb utáni pihenő, de természetesen a Barcelonában történtek bennünk maradtak és ez jól is van így, azt gondolom. Kicsit ennek szellemében kezdtük el mi is a munkát, s végeztük az elmúlt másfél hétben a feladatainkat.

A múlt héten a németekkel játszottunk kétkapukat, gyakorolgattuk az új szabályokat. Próbálunk minél ütőképesebbek lenni. Sok fizikális munkára nincs idő, alapozni nem lehet, bár az is igaz, hogy azért nem a nulláról kellett kezdenünk. 

- Hogy álltok a csapatjáték kialakításában?

- Vannak bizakodásra okot adó jelek, a németeket is minden alkalommal megvertük, de még mindig nagyon sok olyan eleme van a játékunknak, amiben fejlődhetünk, az Eb-hez képest mindenképpen, de arra is gondolok, amikor ezt mondom, hogy a csapatunk nagyon fiatal és nagy potenciál van benne. Az első alkalom a Világkupa lehet arra, hogy bebizonyítsuk: a magyar válogatott nem azt a szintet képviseli, mint amit az Európa-bajnokságon mutatott.

Aki követi a magyar vízilabdát és látta az Eb meccseit, az tudja, hogy a mezőnyjátékosaink közül senki nem játszott azon a szinten, amilyen szinten tud és amire szükség van egy ilyen világversenyen. Ez mindenki számára nagyon fájó volt a csapatban és tudjuk, hogy be kell bizonyítanunk, mi ennél sokkal jobb játékosok vagyunk. A magyar vízilabda nem 7-8. helyet érdemel és ezt mi is tudjuk.

- Hogyan zajlott a mai munka?

- Délelőtt fóroztunk az ausztrálokkal, délután pedig kétkapuztunk, négy negyedet, úgy, hogy ötméteres esetén emberelőnyt játszottunk, nem volt időkérés, de egyébként rendesen, órával, két bíróval ment a játék.Nem tudom, mennyi lett az eredmény. Az látszott az ausztrálokon, hogy ők nem versenyeztek, amíg mi Eb-n voltunk, kifejezetten a Világkupára készültek. Így is több játékelemben föléjük kerekedtünk, erre mondtam azt, hogy vannak bizakodásra okot adó jelek. 

Még nagyon sok mindenben kell és nagyon sok mindenben tudunk is fejlődni szerencsére a következő másfél hétben. Ezen a héten az ausztrálokkal fogunk edzeni, megpróbálunk olyan szintre elérni, amire szükség lesz a berlini tornán.

- Az új szabályok hogy tetszenek? Furcsák neked?

- Furcsák. Elsősorban az lesz érdekes, hogy 11 játékossal hogy fogunk lejátszani egy meccset. Hogy ez miként hat majd egy csapatra, az igazából csak ott fog kiderülni. Aztán az, hgy csak hat méteren kívülről lehet rálőni a szabaddobást, viszont ha feldobod, utána lóbálhatod és rá is lőheted, sok mindent megváltoztathat. Gondolok például arra, hogy ha lefaultolsz valakit, nem tudsz visszalépni egyből zónázni, hogy "úgysem dobhatja rá". Ami nagy változás még, az az, hogy az emberelőny csak húsz másodperc lesz. Kíváncsi vagyok arra is,hogy azt az újdonságot, amit Kovács Gergő alkalmazott a németek ellen, hogy ha gyorsan kiúszol a félpályánál és lepacsizol valakivel, akkor az illető egyből, ott a félpályánál bejöhet a medencébe, éles helyzetben, tétmeccsen kik fogják alkalmazni. Szerintem egyébként az Eb után még mindenkiben a régi szabályok vannak beidegződve, s azért ezek a módosítások nem annyira sorsdöntőek, mint például amikor a négyméteres helyett ötméterest vezettek be. Meglátjuk. Bizakodó vagyok és várom már nagyon a Világkupát.

- Köszönöm a beszélgetést.