FACEBOOK

Varga Zsolt és Nyíri Zoltán a Reggeli Startban

Varga Zsolt és Nyíri Zoltán a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.05.31.

A bajnoki serleget is bevitte a stúdióba a két Fradi-vezető, ami önmagában is jelzi kicsit: mekkora büszkeség övezi a tényt, hogy 18 évnyi szünet után ismét bajnoki aranyérmes a Fradi férfi vízilabdacsapata. Varga Zsolt és Nyíri Zoltán válaszolt Szombathy Pál kérdéseire a Reggeli Start csütörtöki élő adásában. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


A mostani sikerhez vezető út nagyon hosszú volt. Nyíri Zoltán operatív igazgató szerint 2011-ben kezdődött, akkor, amikor megalakult az FTC új elnöksége, mármint a nagy FTC vezető testülete. Új szemlélet jött, először a fejekben raktak rendet, aztán a gazdálkodás terén. Azt vallották, hogy ha nyilvánvalóvá válik a rendezett működés, akkor "megtalálják" a szponzorok azokat a sportágakat, amelyek népszerűek Magyarországon. Így is történt, a vízilabdázóknak sem ígérgettek felelőtlenül, csak olyan terheket vállaltak, amiket teljesíteni is tudtak. Ennek gyorsan híre ment, nőtt a csapat presztízse a vízilabdázók körében is.

Varga Zsolt vezetőedző közben a poklokat is megélte a csapat irányítójaként, hiszen volt mérkőzés (a Pécs ellen), amelynek elvesztése a kiesést jelentette volna a Fradi számára. Szisztematikus építkezés eredményeként jutottak el a mostani szintre, s a szakember megjegyezte: bár a Szolnokhoz képest erre a szezonra kiegyenlítetté váltak az erőviszonyok, azért a Fradinál mégiscsak új csapat építéséről volt szó, míg legnagyobb ellenfelük már évek óta együtt játszott. Így tehát az esélyeket nem lehetett 50-50 százalékra adni, már csak azért sem, mert egy különösen fontos műfajban, a döntő meccs lejátszásában volt a legnagyobb előnye a riválisnak. 

A szakember őszintén bevallotta, neki is szüksége volt arra az öt és fél éves edzői munkára, amit a Fradinál eddig elvégzett. Ilyen kvalitású játékosokkal, mint amilyenekből a mostani csapata áll, korábban nem dolgozott együtt. Megvoltak az építkezés stádiumai, a mostani szezon elején még láthatóan az egyéni kvalitások domináltak, majd ahogy haladtak előre az időben, egyre szembetűnőbb lett, hogy a szervezett játék miként fejlődik. Munkamódszereket is változtatott: Pozsonyi Zsolt és csapata a szárazföldi felkészítés során a korábbi "klasszikus" tornatermi munkához képest más módon alapozta meg a játékosok fizikai erőállapotát. Ehhez járult, hogy a vezetőedző bizonyos méréseket végeztetett és ezek alapján módosított a vízben végzett munkán is. A részletekre Varga Zsolt nem tért ki, de szavaiból kiderült, hogy az edzéseken a korábbinál jobban próbálnak olyan szituációlakat előidézni, amilyenekkel aztán a mérkőzésen találkoznak a játékosok.

Szombathy Pál hiába kérdezte a vezetőedzőt a jövő évi célról, a válaszból csak annyi derült ki, hogy Varga Zsolt edzőként ugyanolyan fanatikus, mint játékosként volt, egyértelmű, hogy mindig nyerni akar. Aztán, hogy mi a realitás, az már más kérdés. És ez a kérdés a levegőben maradt. Egy év múlva tudni fogjuk a választ.

A beszélgetés teljes felvétele: