FACEBOOK

Varga Zsolt: ,,Háború lesz!,,

Varga Zsolt: ,,Háború lesz!,,
hozzászólás, 2018.05.12.

Vasárnap kezdődik a magyar bajnokság döntője, az FTC-Szolnok párharc. Helyzetkép az FTC vezetőedzőjétől:


Bajnoki döntő, 1. forduló

Május 13., vasárnap


17.45 FTC-Szolnok  - M4 Sport, vlv (szöveges élő)

(A következő mérkőzés jövő szerdán, 19.00 órakor lesz Szolnokon. Az ezt követő újabb játéknap május 19., majd, ha még szükséges, május 23. és május 26.


VARGA ZSOLT (FTC-PQS Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Készen álltok? Sikerült a felkészülés, nincs hiányérzeted?

- Nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan pillanat, amikor egy edző úgy érzi, hogy mindennel elkészült a csapattal együtt. Inkább úgy mondanám: készülünk. Nincs mögöttünk tétmérkőzés két és fél hete, így aztán tulajdonképpen akkor fog kiderülni, hogy miként sikerült ez a munka, ha megkezdődik a döntő.

- Sokan azt mondják, hogy a jelenlegi helyzetben éppen az szól mellettetek, hogy pihenhettetek, tervezetten, kiszámított módon készülhettetek. Ez nem így van?

- Mindig elmondom, hogy ennek van előnye is és hátránya is. Tény, hogy jobban rá tudtunk koncentrálni a felkészülésre, akár a fizikai munkát, akár a taktikát nézzük. Másrészt viszont mindenki tudja, hogy tétmeccsek nélkül nehéz készülni és ennek a problémának nem is volt megoldása, hiszen minden olyan erős csapat játszott még, amellyel szemben érdemben felmérhettük volna, hogy hol tartunk. Persze voltak kétkapus edzéseink, hogy magát a játékot gyakorolhassuk, de a Szolnok játékból jön, s én nem éreztem rajtuk az utolsó elődöntőjüket nézve, hogy olyan nagyon "széthasznált" állapotban lettek volna. Nagyon meggyőzően, jól játszottak. 

- Meg lehet tudni, hogy kit sikerült megnyerni edzőpartnernek, kikkel készültetek?

- A múlt héten a Miskolccal, ezen a héten pedig a BVSC-vel. A lényeg az volt, hogy játsszunk, gyakoroltunk egy-két dolgot, de főleg azért kellett ez, hogy játékban maradjunk.



- Rátérve a vasárnap kezdődő sorozatra: átnéztem a magyar bajnoki döntők történetét és azt állapítottam meg, hogy amikor hosszabb ideig tartó egyeduralmat tört meg egy csapat (voltak ilyenek győzelmi szériák, a Vasas, az Újpest, a BVSC, a Honvéd, megint a Vasas nevéhez fűződtek az elmúlt évtizedekben), ez mindig úgy történt, hogy korábban egy vagy több döntőt elveszített a trónkövetelő. Egészen 1975-ig kellett visszatekinteni, hogy olyan őrségváltást találjak, amikor nem az előző évi vesztes taszította le a trónról az addigi egyeduralkodót (egyébként akkor az OSC-t győzte le a Vasas). És hát, a Fradi most 18 évnyi szünet után jutott ismét a döntőbe...

- Érdekesnek érdekes, és akkor ez a statisztika nyilván ellenünk szól... Én szeretem az olyan kihívásokat, amikor látszólag kevés az esély - és ezek szerint a történelmi statisztikai "jelek" alapján ez a helyzet. Nagyon motivált, felkészült, jó játékosokból álló csapatom van, a legvégsőkig fog harcolni, hogy a Szolnokot lelökjük a trónjáról. Majd meglátjuk, hogy a történelem ismétlődik-e vagy sikerül egy új fejezetet nyitnunk. :-)

- Olyan közegben vagytok, a Fradi-családban, ahol már hosszabb ideje készülnek arra, hogy a vízilabdacsapat újra nagy sikert érjen el. Mekkora a várakozás, mennyire bíznak bennetek, mennyire várják az aranyérmet?

- Nagyon biztatónak, melegnek, barátinak érzem a légkört. Bárkivel találkozom, bármely sportág képviselőjével, szeretettel biztatnak, nem elvárást fogalmaznak meg. Ők is sportolók, tudják, hogy mit jelent döntőt játszani, mennyire nehéz feladat itt győzni. A Szolnok az elmúlt években elfoglalta a dobogó legfelső fokát, ezt is tudja mindenki, érzem már az iránt is a megbecsülést klubon belül, hogy előreléptünk, s a küszöbére kerültünk egy nagy sikernek. 

A Fradi azért Fradi, mert mindig nyerni akar, sosem adja fel, az utolsó pillanatig küzd. A cél az, hogy győzzünk, ez a mi saját elvárásunk, és nem érzek nyomást, bénító elvárást, barátságos a közeg, biztatnak minket. Nagyon pozitívan élem meg ezt az időszakot a klubban.



- Rátérve most már a párharcra, számíthat-e valamit az a tapasztalat, amit a számotokra nagyon bosszantó módon, döntetlen után, ötméteresekkel elveszített döntők során szereztetek?

- Abban mindenképpen számít, hogy jól ismeri egymást a két csapat, megadta az alapot a munkához az a négy mérkőzés, amit egymás ellen játszottunk. Természetes, hogy a tapasztalatok alapján készülünk, de van az egésznek egy olyan része, ami "nem kiszámítható", az egyéniségek által teremtett váratlan helyzet. Sok ilyen vízilabdázó szerepel mindkét csapatban és éppen ez az, ami miatt nem is olyan egyszerű a felkészülés, hiába ismerjük már egymást jól. 

- Nem hagyott-e bennetek lélektani szempontból nyomokat a korábbi, döntőkben elszenvedett, büntetőpárbajos vereség.

- Nem hiszem. Ha a mérleget nézzük, két döntetlen mellett egyszer kaptunk ki rendes játékidőben a Szolnoktól, én ezzel a mérleggel elégedett vagyok. A cél a, hogy a mérleget pozitívvá tegyük.

- A te gondolataidban mi szól a Fradi mellett? Van-e olyan szakmai vagy más, esetleg lélektani megközelítés, aminek révén számítani lehet a sikeretekre?

- A feltörekvő csapatoknak mindig van egy plusz motivációja. Elhódítani valamit - az Eurokupa kapcsán is beszéltünk erről annak idején - lelkileg talán könnyebb feladat, mint megvédeni egy már megszerzett pozíciót. A "hódítás", a játék öröme, az, hogy döntőt játszhatunk, az, hogy a játékosok éhesek a sikerre - mindez adhat egy olyan pluszt, ami segítheti a végső győzelem elérését.



- Elcsépelt téma lehet már, hogy korábban éppen Szolnokon játszott több meghatározó, meccset eldönteni képes játékosod. Mégis, muszáj feltenni azt a kérdést, hogy vajon nekik lehet-e különleges szerepük most, szakmailag lehet ennek jelentősége?

-  Talán eltelt már annyi idő, hogy most már "neutrálisan" találkozik egymással a két csapat. Nagyon jó a viszony, a baráti kapcsolatok is megmaradtak. Az év elején talán még érezhető volt, hogy nehezen oldódnak a régi megszokások, nehezen jönnek létre az újak, de azóta sok idő eltelt, szerintem ez az általad felvetett körülmény már nem fogja rányomni bélyegét a meccsekre.

- Mire számítasz? Sima három meccses döntőt el tudsz-e képzelni vagy ötmeccses "kínlódásra" készülsz?

- Visszanézve a négy meccsünket, annyira más volt mindegyiknek a képe, alakulása, de még a statisztikai mutatók is, hogy senki nem tudja megjósolni, milyen lesz a következő... Nem tudom megmondani, hogyan alakul, csak egyben vagyok biztos: háború lesz!

Amikor ikszeltünk velük, annak kulcsa a jó védekezés volt, ami egy ilyen erős csapattal szemben mindig nagy fegyvertény, egyszer hat, egyszer pedig hét gólt kaptunk tőlük normális játékidőben. Természetesen alapvetően a védekezés minősége lesz a meghatározó most is.

- A többit pedig hozzáadják a játékosegyéniségek?

- Biztos, hogy az is kell, a váratlan egyéni megoldások, a harcosság, a párharcok megnyerése.

- Láttad már a játékosok között, érezni a légkörben ezt a harcos szellemet vagy ez majd a mérkőzésre jön elő?

- Látom rajtuk a egészséges feszültséget, amit az okoz, hogy jön a döntő. Nagyon korán nem szabad túlpörögni, mert akkor az ember kiég, mire itt a meccs. Elég sok profi játékosunk van, sok döntőt, nagy és fontos meccset játszottak már, pontosan tudják, mikor kell elkezdeni magukat olyan hőfokra, annyira tűzbe hozni, amennyire egy ilyen mérkőzés előtt szükséges. Fogunk még erről beszélni együtt is, hiszen "egy közös tüzet is kell csiholni".

- Van-e valami, amit szeretnél még elmondani?

- Hajrá Fradi!


VLV-INTERJÚ AZ ELLENFÉL SZOLNOKI DÓZSA VEZETŐEDZŐJÉVEL, CSEH SÁNDORRAL