FACEBOOK

Eurokupa: Verona-FTC 5:8 - ismét kupagyőztes a Fradi!

Eurokupa: Verona-FTC 5:8 - ismét kupagyőztes a Fradi!
hozzászólás, 2018.04.18.

Összességében magabiztosan védte meg Eurokupa-elsőségét a Ferencváros. Szerdán néha már parádéztak a zöld-fehérek és a vehemens olasz szurkolók torkára forrasztották a szót Busto Arsizióban. Nyolc nyilatkozat a vlv-nek a helyszínről, majd a meccs góljai.


Eurokupa, döntő, második mérkőzés

Verona-FTC 5:8 (1:4, 2:0, 1:1, 1:3)

G.: Petkovics 2, Gallo, Mirarchi, Baraldi, ill. Jansik Sz., Varga Dénes 2-2, Madaras, Vámos, Szirányi, Nikics

AZ FTC két győzelemmel nyerte meg a kupát, veretlenül megvédve tavalyi elsőségét.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

VLV-VIDEÓK (DigiSport):

0:1 - Szirányi gólja

0:2 - Vámos gólja

0:3 - Madaras gólja

0:4 - Varga Dénes első gólja, ötméteres

1:4 - Petkovics első gólja

2:4 - Gallo gólja

3:4 - Mirarchi gólja

Fontos Vogel-védés

4:4 - Baraldi gólja

Varga Dénes labdája a gólvonalon

4:5 - Jansik Szilárd első gólja

4:6 - Nikics gólja

5:6 - Petkovics második gólja

5:7 - Jansik Szilárd második gólja

5:8 - Varga Dénes második gólja


VARGA ZSOLT (FTC-PQS Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Ez nyilván teljesen más döntő volt, mint a tavalyi. Az is stresszes volt, de ez még inkább.

Jól indult a mérkőzés, elmentünk 4:0-ra, szerintem a Verona volt idegesebb, rosszul kezdtek. Aztán rátaláltak a saját játékukra, feljöttek 4:4-re, sőt, abban a helyzetben még volt kiállításunk is, ha azt belövik, ők lettek volna előnyben. Ennek ellenére, ahogy mondtam előtte is, ennek a meccsnek a védekezés volt a kulcsa, mind hátrányban, mind hat a hat ellen.  Meg is tudtuk tartani őket 4:4-nél, nem tudták átvenni a vezetést és a végére már kijött a két csapat közötti különbség. Nagyon elfáradtak, mi pedig fejben higgadtak maradtunk és akkor már tudtunk gólokat lőni.

- Milyen volt a hangulat? Láthattuk a tévéközvetítésben, hogy sok magyar szurkolt nektek.

- Nagyszerű volt a hangulat, csak köszönni tudjuk a szurkolóknak, hogy megmozdultak, kijöttek értünk, nagyszerű hangulat volt!

- Hova helyezed ezt a győzelmet az eddigi munkásságodat illetően?

- Ugyanolyan fontos csúcspontja az eddigi edzői munkámnak, mint a tavalyi győzelem. Sőt, tavaly az elődöntő volt nehezebb, idén a döntő.

- Mi lesz jövőre? Vizes lesz az inged jövőre, a nemzetközi klubszezon utolsó meccse után?

- Nem lehet ilyen kérdésre válaszolni... Megyünk előre, megvannak a céljaink, azok eléréséért harcolunk, előttünk van a bajnoki szezon legfontosabb része.

- Gratulálok, Zsolt, jó ünneplést kívánok ma estére!


MADARAS NORBERT (FTC-PQS Waterpolo) csapatkapitány a vlv-nek:

- Boldog vagyok és nemcsak a győzelem miatt, hanem azért is, mert kijött az, hogy így is tudunk játszani. Az első meccsen kevés volt az az egygólos különbség, most viszont nagyon jól kezdtünk és ezzel meg is alapoztuk a végső győzelmet. 

- 4:0 után gondoltad, hogy még baj lehet?

- Azt gondoltam, hogy ennek ellenére sem lesz könnyű. 4:2-nél már az is látszott, hogy elkapták a fonalat. Fontos volt, hogy 4:4-nél mi lőttük a következő gólt, ott már meg lehetett nyugodni. Amikor jó csapatok játszanak egymással és az egyiknek sikerül három-négy gólos hátrányt ledolgoznia, az nagyon sokat kivesz belőle. Ledolgozni és meg is fordítani - az különösen nehéz, mi pedig észnél voltunk, hál' istennek a védekezés jól működött szinte végig.

- Milyen érzés? Na jó, tudom, hogy ez az, amit nem szabad megkérdezni...

- Nagyon jó, nyilván. A tavalyi után megint. Itt azért nehezebb volt a döntő és egy döntőben nyerni mindig nagyon jó - különösen az ember pályafutásának vége felé. A legelején meg a vége felé még jobban értékeli az ember az ilyen sikert.

Hosszú út volt, szeptemberben éppen itt, Busto Arsizióban kezdtünk, az első selejtezőtornán és most itt is fejeztük be. Pont ezt mondtam a csapatnak a csatakiáltásnál, hogy igenis, ezt most itt megcsináljuk! És úgy látom, komolyan is vette mindenki...

- Megcsináltátok, gratulálok!


VARGA DÉNES (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Érzésem szerint ha a két mérkőzést összevetjük, akkor az volt a különbség, hogy az elsőnél könnyedén, tehermetesen játszott a Verona, most pedig rágörcsöltek kicsit a tétre. Ez látszódott az elején, olyan helyzeteket hagytak ki, amiket nem illik egy ilyen fontos meccsen. De hát nem sajnáltam ezt annyira, nyilván. :-) És azt is hozzá kell tenni, hogy mi azért jobban, magasabb színvonalon játszottunk. És nem is feltétlenül azért, mert nagyon összekaptuk magunkat és többet beleraktunk, mint korábban, hanem egyszerűen csak letisztultabb volt a játékunk. Nagyon alapvető dolgokra figyeltünk oda jobban és ez elég volt ahhoz, hogy kijöjjön: mi jobb csapat vagyunk. 

- Gondolom, hogy hatalmas nagy boldogságot nem érzel, hiszen ez nem a BL, de azért valamiféle nagy elégedettség lehet most benned. Mégiscsak egy európai kupát hódítottatok el és sokat dolgoztatok ezért. 

- Így van. Azt látni kell, hogy a szezon elején nagyon kis híja volt, hogy ne csúszszunk le közvetlenül egy fontos győzelemről meg egy döntőről (A Szuperkupáról, és a Magyar Kupáról - a szerk.) És ezt tologattuk magunk előtt. Egész máshogy nézne ki a szezon, hogyha az első felében nyerünk valamit. Ezt éreztették is velünk, úgyhogy az Eurokupát meg kellett nyerni. Úgy érzem, hogy nagyon fegyelmezetten játszottuk végig ezt a második meccset. 

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


VARGA DÁNIEL (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:


- A két mérkőzés alapján megérdemelt a győzelmünk, hiszen, bár a Komjádiban nem játszottunk jól, maradt is bennünk hiányérzet, ez a második meccs nekem már nagyon tetszett. Nem esett sok gól, voltak hibák is, persze, de ami energiát lehetett mozgósítani a védekezésben, annyit mozgósítottunk is. A második negyedtől kezdve sokáig úgy éreztem, hogy ha valahogy lövünk még egy gólt, ha átesünk a "gólképtelenség-érzésen", akkor onnantól kezdve kinyílik a mérkőzés. Mert láttam az olaszokon: ok, hogy feljöttek, de ebbe a felzárkózásba bele is fáradtak és éreztem, hogy hátul rendben vannak a dolgok. Aztán Szilárd góljával 5:4-lett és akkor kezdtem el érezni, hogy minden rendben lesz.

Szerintem szakmailag érdekes meccs volt. Nekünk azért volt talán különleges, mert bár játszottunk már hazai rangadókat, talán a Veronánál jobb csapattal is, de erre az olasz stílusra..., főleg úgy, hogy ma nagy mértékben felvállaltak kockázatokat is, nekünk reagálni kellett. Azért is vagyok büszke erre a mai teljesítményre, mert ugyan lehet azon vitatkozni, hogy jól játszottunk-e vagy 

rosszul, viszont okosak voltunk és azokban a dolgokban jó teljesítményt nyújtottunk, amik igazán számítottak ezen a meccsen.



SZIRÁNYI BALÁZS  (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Az egyértelmű volt, hogy jobb csapat vagyunk mint a Verona, de ez egy döntő volt, úgymond bármi megtörténhetett (volna). Ezt igazolja a 4:0-ás részeredmenyünk is. Kellett egy mentális plusz, hogy kijöjjünk a gödörből, ezért van talán az az érzése a legtöbbünknek, hogy a kötelezőnél többet hoztunk. Le a kalappal a Sportmanagement előtt, erőn felül teljesítettek, ezzel plusz értéket adva a győzelmünknek.

Nagyon boldog vagyok, ugye ebben a korban az emberben ott van, hogy lehet, utoljára játszik nemzetközi döntőt, úgyhogy úgy érzem, hogy erre a győzelemre sokáig emlékezni fogok.

Szeretném megköszönni a helyi magyar közösség buzdítását, ez mindenképpen egy nagy pluszt adott! Annyian voltak, hogy az első pillantásra azt hittem, hogy helyiek, csak rosszul tartják az olasz zászlót...


JANSIK SZILÁRD (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Nagyon köszönjük a gratulációt! Az egész csapatot tudnám kiemelni és ugye azt, hogy megbeszéltük: ez a védekezésen fog múlni, ezért óriási erőt fektettünk a védekezésbe és nagyon jó volt az egész védelem.

Nagyon jól kezdtünk, ez fontos egy ilyen döntőben. Úgy álltunk neki, hogy itt is nyerjünk. Nem foglalkoztunk azzal, hogy eggyel nyertünk otthon. Az a 4:0-ás kezdés álomszerű, de tudtuk, hogy ők nem fogják feladni. Utána óriási kimaradásunk volt, két negyedig nem szereztünk gólt. Ez elég volt arra, hogy ők visszajöjjenek 4:4-re.

- Utána jött valaki... Nem emlékszel kilőtte 4:4-nél a gólt...? :-)

- De. Hál' istennek pont én jöttem, igen. A csapat szempontjából mindegy volt, hogy ki jön, csak jöjjön valaki. Azelőtt nagyon sok kapufát találtunk, amikor már verve volt a kapus. Pont rám jött ki az az 5:4-es gól, nagyon örültem neki és az újra jó irányba terelte a csapatot. Még egyszer mondom, 16 percig nem szereztünk gólt és utána el tudtunk lépni újra kettővel. Nagyon jól éltük ezt meg, a plusz kettő ugye, összesítésben három volt... 

- Ott vettétek át a kupát és az érmeket, mondjuk voltak magyarok, de nyilván itthon jobb lett volna ünnepelni. Milyen érzéseid vannak? Milyen a hangulatod?

- Nagyon jó! Sok szurkoló kijött, nem is tudom, szerintem voltak több mint harmincan vagy negyvenen, ötvenen. Óriási volt, nagyon jó volt hallani a hangjukat. Külön szektorban voltak, elég közel a medencéhez. Óriási dolog, hogy itt voltak, nagyon köszönjük nekik.

Persze, jobb lenne most otthon ünnepelni, egy teltházas Komjádiban, ahol tele van kétezer emberrel, de itt meg, azt mondom, még nagyobb dolog megverni ezt a Veronát, mert nagyon jó kis csapat ez és tudtuk, hogy óriási védekezést kell beletenni. Nagyon jó volt a hátrányos védekezésünk, úgy emlékszem, hogy vagy 15 hátrányt kaptunk és nem tudom, hogy hányat sikerült végül értékesíteniük, de nagyon jól védekeztünk és nagyon jól védett a Soma. Még egyszer mondom ezt a védekezéssel nyertük meg.

- Nagyon szépen köszönöm, gratulálok neked is!.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VOGEL SOMA (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Olyan kemény döntő volt, mint amilyenre számítottunk. Egyből nagyon jól kezdtünk, ami fontos volt, mert a második és a harmadik negyedben megakadt a játékunk. A negyedik negyedre újra összeállt a támadásunk és a végjátékban már - háromgólos előnnyel - nyugodtan jàtszhattunk. Összességében szerintem a védekezéssel nyertük meg a meccset. Az öt kapott gól kevés és ezt kell majd a jövőben is tartani, továbbvinni. Gratulálok a csapatnak!

- Jövőre BL?

- Ha a részvételre gondolsz, abban szinte biztos vagyok, de ha a győzelemre, na arra még a döntő előtt sem tudnék válaszolni. :-) De nyilván először el kell jutni oda...

- Köszönöm szépen, gratulálok!


VÁMOS MÁRTON (FTC-PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Annak ellenére, hogy 4:0-ra elmentünk, verekedős meccs volt. Az első mérkőzésen megütötték Danit, aztán az Európa Kupában engem püföltek, és tudtuk, hogy az olaszok itt is verekedéssel próbálnak majd provokálni minket. Hát azért a külsérelmi nyomok elmondanak mindent, mindenkinek van egy-két karmolás- vagy ütésnyoma.

Nagyon jól álltuk a sarat és úgy gondolom, hogy azzal a 4:0-al félig el is döntöttük a mérkőzést, mert ahhoz, hogy visszajöjjenek 4:4-re nagyon nagy energiát kellett mozgósítaniuk. El is fáradtak, utána a támadásaik már nagyon halottak voltak. Jól védett Soma, összességében jó volt minden, bár azért majdnem k

ét negyedig nem tudtunk gólt lőni. Akkor volt egy kis rövidzárlat, de hát mindegy, ez már megtörtént. Az a lényeg, hogy megnyertük, megvédtünk. Az nagyon nagy szó szerintem, hogy veretlenül, bár az igaz, hogy toronymagasan mi voltunk az esélyesei a tornának. Nem botlottunk meg egyszer sem, és ez mutatja a csapat erejét.

- Jövőre BL?

- Hát igen, most már azt mondhatjuk. Tavaly megnyerték ezt a fiúk, idén megvédtük, most már elég volt, most már a BL-ben kellene valamit virítani. :-)

- Köszönöm szépen, Marci, sok sikert kívánok hozzá!

(Lejegyezte: Vona Lilla)

FRADI-FOTÓK A HELYSZÍNRŐL









Fotó: LEN