FACEBOOK

Európa Kupa: Magyarország-Olaszország 5:10

Európa Kupa: Magyarország-Olaszország 5:10
hozzászólás, 2018.04.06.

Beleszaladtunk egy komolyabb vereségbe a csütörtöki nagy zakójuktól feltüzelt olaszok elleni meccsen. Helyszíni riport az Európa Kupa rijekai szuperdöntőjének második napjáról - eredmények, nyilatkozatok, gólok.



Helyszíni tudósításaink a Viwa Vitaminwater támogatásával készülnek


Európa Kupa, szuperdöntő, Rijeka

2. nap


Magyarország-Olaszország 5:10 (0:1, 1:4, 2:2, 2:3)
Rijeka, Kantrida uszoda, v.: Sztanojevics (szerb), Ivanovszki (montenegrói)
Magyarország: Nagy V., Bátori, Manhercz K. 2, Angyal, Mezei, Vámos, Zalánki 1. Cs.: Jansik D., Bedő 1, Vadovics, Kovács Gergő, Jansik Sz. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, Di Fulvio 3, Molina 1, Figlioli 1, Fondelli, Velotto 1, Renzuto Iodice, Echenique 1, N. Presciutti, Bodegas 2, Damonte 1, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből:  6/13, ill. 3/13
Gól - kettős emberelőnyből: 1/1, ill. -
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: N. Presciutti (az utolsó negyedben), Jansik Sz. (az utolsó negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: Zalánki (a harmadik negyed végén)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

VLV-VIDEÓK:

Köszönet a felvételért Eduardo Ostinak.

0:1 - Echenique gólja

0:2 - Velotto gólja

1:2 - Zalánki gólja

1:3 - Bodegas első gólja

1:4 - Damonte gólja

1:5 - Di Fulvio első gólja

1:6 - Di Fulvio második gólja

2:6 - Manhercz Krisztián első gólja

2:7 - Figlioli gólja

3:7 - Jansik Szilárd gólja

4:7 - Manhercz Krisztián második gólja

4:8 - Di Fulvio harmadik gólja

5:8 - Nagy Viktor ziccert véd, Bedő gólja

5:9 - Bodegas második gólja

5:10 - Molina gólja, ötméteres


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

Foglalkoztunk azzal, hogy mennyire lesz agresszív az a játék, amit az olaszok bemutatnak, mert egyáltalán nem az a fajta agresszivitás jellemzi őket, amit tegnap láttunk, hanem az, amit ma mutattak. És el is mondtuk, tudtuk is, hogy miről beszélünk, mégis azért nehéz ezzel szembesülni igazándiból, amikor megkapjuk ezeket a dolgokat a vízben. Volt azért, amikor nyertünk csatákat, de sokszor nem tudtuk megfelelően felvenni ezt a fajta keménységet, elsősorban támadásban - úgy érzem, hogy többet kell mozogni.

Azt a fajta színészi teljesítményt is kiemelném, amit az olaszok rendkívül jól alkalmaznak egyénként, tehát ők eljátsszák azt, amikor történik velük valami szabálytalanság, ezt nekünk is meg kell tanulni. Nem is az eljátszás a jó kifejezés, itt inkább a jákvezetőnek való "megmutatásról" van szó. Ez is kell ahhoz, hogy megkapjuk azokat az ítéleteket, amikből aztán tudunk játszani. Ma is kaptunk emberelőnyöket, amiket nem értékesítettünk megfelelően, kielégítő százalékban, még hogyha láttam is azt az akaratot, hogy igyekszünk afelé mozdítani a taktikai vonalakat, amiket mi szerettünk volna, mégsem volt elég a  hatékonyság és a határozottság. A védekezésben pedig azt lehetett látni, hogy igazándiból a zónavédekezésünk ellen nem nagyon tudtak volna szerintem mit lépni, viszont az emberelőnyös helyzetekkel jól bántak, abból elég sok gólt szereztek. Nem is kellett volna engedni eljutni addig az ő támadásaikat, hogy megkapják a fórt.

- Nagyon sok volt a pontatlan lövés, most hogy ez kényszerlövés volt, vagy nem, az mindegy, tulajdonképpen pontatlan, és én a vége felé azt láttam, hogy már mintha nem is nagyon mernék elvállalni a lövést...

- Nem biztos, hogy a megfelelő helyekre lövöldözgettünk már az elejétől. Sorozatban a kapus feje fölé, amit ő egész jól védett, valamiért ott látták a játékosok a rést. Ezt majd lehet elemezni, meg szerintem egyébként is egy jól elemezhető és jövőbemutató mérkőzés volt ez. Különösen azért van ennek jelentősége, mert Az Eb-csoportban éppen az olaszokkal vívjuk majd a legnagyobb csatát. Szerintem körülbelül ennyit tud az olasz csapat, nem gondolom, hogy ennél nagyon sokkal többet, viszont mi szerintem még egy pár hónap alatt sokkal jobbak tudunk lenni.

Láttad rajtuk az extra energiát, a tegnapi meccs, a komoly vereségük hatását?

- Volt bennük, és meg lehet állapítani, hogy nagyon jól kijöttek ebből a "mederből". Azért ezek jó játékosok, mint ahogy nyilatkozta is az edzőjük, hogy tegnap sem voltak olimpiai bajnokok, de azután sem lettek rosszabb játékosok, mint amilyenek voltak korábban. Így is álltak hozzá ehhez a mérkőzéshez, tehát túltették magukat a tegnapi pofonon, szépen visszaépítették magukat, egy profi játékos, profi csapat így csinálja.

- Nekünk is ki kell jönni, azért most ez egy gödör. Holnap a spanyolok következnek. Mindenféle szempontból érdekes a meccs, mit várhatunk?

Nagyon fontos mérkőzés, lehet, hogy a második helyet jelentheti a csoportban, amit azért nagyon jó lenne megszerezni és majd utána, szombaton éremért játszani. Kétszer legyőztük őket és ez csalóka lehet, mert mindig úgy emlékszik vissza a legyőzött félre a legyőző, hogy így vagy úgy, de behúzta, és annak, aki veszített, nagyobb motivációja van a harmadik vagy a negyedik összecsapáson. Ezek most a spanyolok, nekünk meg legalább úgy kellene teljesítenünk, mint ahogy Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten játszottunk ellenük, ott nagyon jól tudtuk lassítani a spanyolokat bizonyos helyzetekben. Szükség is lesz erre, mert láttuk, hogy mi történik, ha valaki nem lassítja le őket, tegnap az olaszok nem tették ezt meg.

- Köszönöm a beszélgetést!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


ALESSANDRO CAMPAGNA olasz szövetségi kapitány a LEN sajtószolgálatának:

"Elégedett voltam a mai játékkal, bár sok volt a hiba, de az év ezen szakaszában szinte minden csapatnak szembe kell ezzel néznie.

Ez a játék sokkal jobb volt, mint a csütörtöki, szervezetten, koncentráltan, jó szellemiséggel játszottunk.

Ez egy új csapat, és időbe telik felépíteni úgy, hogy igazán jó legyen. A jó csapatok teremnek csak úgy, véletlenül, hirtelen, a semmiből. Sok munka, elkötelezettség és türelem kell ahhoz, hogy el lehessen jutni a legmagasabb szintre."



vlv-képek a mérkőzésről


NAGY VIKTOR csapatkapitány a vlv-nek:

- Milyen volt?

- Kellemetlen... Nyilván, arra számíthattunk, hogy nem úgy fognak játszani, ahogy tegnap, de sajnos nagyon gyengék voltak a lövéseink, kiszorított helyről kellett lőnünk, nem tudtuk felbontani a védekezésüket és helyzetet kialakítani. Amikor nagy nehezen fórokat kaptunk, azokat is nagyon rosszul tudtuk kihasználni, és igazából így el is ment az önbizalma a lövőknek, ez egy kicsit rányomta a bélyegét a védekezésre is.

Próbálom a jót nézni, és az az, hogy nagyon sok meccsre van szükségünk, és ez is egy fontos és kemény meccs volt, amin túlvagyunk. Vissza kell nézni, beszélni kell róla, hogy tudjunk fejlődni. Nem bánkódom, de nyilván nagyon rossz érzés kikapni, főleg egy kvázi sima meccsen.

Mindenből építkeznünk kell, ebből a meccsből is, és a további meccseink is arról fognak szólni, hogy minél jobban meg tudjuk valósítani elöl-hátul azt, amit akarunk.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


MANHERCZ KRISZTIÁN az M4 Sportnak:

- Hát az következett be, amit sejtettünk, hogy nem olyan olasz csapatot fogunk játszani látni, amely tegnap medencébe ugrott a spanyolok ellen. Hogyha a második negyedet kivesszük egyébként, azt néztem, hogy a másik három negyed szoros eredményt hozott, de hát gyakorlatilag ott már eldőlt a mérkőzés?

- Hát igen, azt gondolom, aki látta tegnap az olaszokat, az tudja, hogy nem így játszottak, viszont nekünk a meccs eleje hasonlított a tegnapihoz, tehát azt gondolom, hogy kicsit puhán szálltunk bele ebbe a meccsbe, úgy, ahogy nem szabad, és ezt ők kihasználták. Az elején sikerült ellépniük, ugyanúgy, mint tegnap a görögöknek, csak most hiányzott az az egy plusz a második félidőből, amivel meg tudtuk volna fordítani vagy át tudtuk volna billenteni a mérleg nyelvét. Azt gondolom, hogy arra jó volt, hogy gyakoroljunk, a játékoskapcsolatok minden meccsen tudnak alakulni. Még mindig nagyon sok idő van az Európa-bajnokságig és ugye, ott lesz a fő mérkőzésünk.

- Itt mindig az a legfontosabb kérdés, hogy mi az, ami az olaszok érdeme ebből, és mi az, amiben mi hibáztunk és mi fejlődhetünk?

- Hát ezután a meccs után mondhatjuk, hogy még mindenben kell fejlődnünk. Emberelőnyben, emberhátrányban ugyanúgy, de a sima hat-hat elleni védekezésben és támadásban is. Ám azt gondolom, hogy amiben a legfőképpen változtatnunk kell, már holnapra is, az az, hogy nem szabad ennyire puhán belemennünk, tehát hogy nem vállalunk föl egyes párharcokat - ezzel nem fogunk tudni meccset nyerni.

- Köszönöm szépen az értékelést!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Szerintem az emberelőny-kihasználás az, amin elment a mérkőzés. Nagyon-nagyon rosszul használtuk ki az emberelőnyöket, nagyon rosszakat lőttünk, úgyhogy ezeken kell javítani holnapra. Védekezésben, az emberhátrányban is fejlődni kell. Nyilván, ez az Európa Kupa egy állomás a fejlődésünkben, tehát látni kell, hogy ez egy megújult, fiatal csapat, amelynek fejlődnie kell, ezért játszunk és jó, hogy játszunk ilyen kemény mérkőzéseket.

- Téged nagyon erősen fogtak, ezt érezted?

- Éreztem. Amikor hárman estek rám, és elkezdtek püfölni, akkor azt azért megérzi az ember. De annyira engem nem zavar ez az egész, sőt, ez jelent valamit, és nem azért nem ment utána a játék, mert kizökkentettek, hanem nem tudom, hogy miért. Nem nagyon vettem fel ezeket az ütéseket. Ha jövőre lesz ilyen, akkor tudom majd, hogy utaznak rám, hogy provokáljanak, de ezt nem szabad felvenni.

- A spanyolok elleni meccstől mit vársz?

- A spanyolok ellen nyerni fogunk, úgy gondolom. Jobb csapat vagyunk náluk, és talán egy kicsit jobban is fekszik nekünk a játékstílusuk. Nyerni fogunk holnap.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Ma vagy 24 éves, boldog születésnapot! Gólt dobtál a születésnapodon!

- Igen, köszönöm szépen! Sajnos azzal a góllal nem voltunk kisegítve, még egy kicsit sem, mert addigra már nagyon minimális esélyünk volt. Megmondom őszintén, hogy nem erre számítottam. Az elején nagyon elhúztak, nagyon nem ment a támadásunk az első félidőben - igazából a második félidőben sem, de az az egy gól két negyedig, értékelhetetlen.

- Min ment el?

- Az elején nem kezdtünk elég agresszívan, pedig megbeszéltük, hogy a kezdés tényleg fontos. Ennek az újjáépülő csapatnak már nem az első ilyen meccse, hogy rosszul kezdünk, már volt ilyen az Európa Kupa selejtezők során többször is. És pont ezt beszéltük, hogy oké, tegnap még visszajöttünk 3:6-ról, de az erősebb csapatok ellen már nem tudsz visszajönni, mert vannak annyira rutinosak, hogy végigjátszák az időt, a végén beadják centerbe, pláne az olaszok, akik megkapják rendszerint a kiállításokat. Az elején nem adtuk be centerbe, nem voltak beindulások, nagyon gyatrán játszottuk a fórt, és ezen elment a meccs.

- Holnap spanyol meccs.

- Igen. Az biztos, hogy mindent meg fogunk tenni. Megnézzük szerintem ezt az olasz meccset, kielemezzük, hogy miben kell előrelépnünk. Azt gondolom, hogy mindenben, és ezt a spanyol csapatot meg kell, hogy verjük. Szerintem meg is fogjuk, mert nagyon összeszedjük magunkat ezután a vereség után. Utána pedig a vasárnapi helyosztóra is mindenképpen odatesszük magunkat.

- Nincs több kérdésem. A születésnapi buli, gondolom, most halasztva.

- Nem lesz születésnapi buli. Az lett volna a születésnapi ajándék a gól mellé, hogy nyerünk, de sajnos ennek még a közelében sem voltunk. Így azért kicsit szomorú vagyok, de azt gondolom, hogy ennek a csapatnak lesz még egy-két ilyen pofonja, amivel most épülünk. Az a lényeg, hogy nyárig minél több ilyen kemény mérkőzést lejátsszunk, a végére pedig, az Eb-re beérjünk. Ott már ez nem fér bele.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


VADOVICS VIKTOR a vlv-nek:

- Sajnálom, mert az elején mentek el, az első félidő 5:1 volt. Utána szerintem egálban voltunk, hiszen, ugye 9:5 lett a vége.

Hát igen, elengedtük őket. A fórokat nem játszottuk igazán jól és hátrányból kaptuk a legtöbb gólt, úgyhogy ezekre kell majd koncentrálni a következő mérkőzéseken, a következő időszakban. A fórokat jobban kihasználni és a hátrányokban jobban védekezni. 

- Sokat játszottál!

- Igen, ezen kicsit én és meglepődtem. El is fáradtam, nehéz volt tartani az iramot, mert gyorsak az olaszok, agresszivek, rámenősek és nagyon gyorsan úsznak. Fórban nagyon gyorsan járatják a labdát, nagyon jól is fejezik be az emberelőnyeiket. El lehet tőlük tanulni ezt a sebességet, mentalitást, amit a játékuk során alkalmaznak.

- Köszönöm!


MEZEI TAMÁS a vlv-nek:

- Úgy gondolom, hogy mindenképpen a fór-hátrányban vertek meg minket. Nem tudom pontosan, mennyi volt a kiállítási arány, de mi is sok fórt kaptunk, igazából elég ötlettelenül játszottunk elöl. Abban talán ők nyújtottak egy kis extra teljesítményt, hogy volt egy-két átlövésgóljuk, ami nekünk nem, de úgy érzem, hogy mindenki szeretne bizonyítani, mindenki erőlködik, próbálja megmutatni, hogy helye van ebben a csapatban és a nagy akarásnak egy kicsit nyögés a vége.

Tegnap is voltak ere utaló jelek, csak akkor a második félidőben "kijöttünk a saját árnyékunkból", most ez az egész meccsen nem sikerült. Úgy gondolom, hogy egy kicsit mindenkinek magába kell néznie, hogy lássa: már itt van, tagja ennek a csapatnak és nyugodtan, egy rendszerben kellene játszanunk, egymást segíteve és nem mindenkinek az egyéni habitusát beletenni. Amikor a csapat szervezett védekezése elkezd működni, azonnal elkezd majd működni a támadójáték is, s aztán majd beleteheti mindeki az egyéni indivídumot.

Ezt éreztem. Sajnálom, hogy így alakult, hogy nem sikerült csapatként jól helytállni. Egyénileg buktunk el, úgy érzem, s csapatként tudunk majd a későbbiekben nagyot alkotni.

- Köszönöm szépen!


JANSIK DÁVID a vlv-nek:

- Úgy éreztem, hogy a mérkőzés elején a védekezésünk nem olyan volt, mint amit megbeszéltünk, nem állt úgy össze, ahogy szerettük volna. Pont az, ami működött a tegnapi mérkőzés második felében, ma nem, a hátrányos védekezés. El is húztak az olaszok, emiatt úgymond "góllövés-kényszerbe" kerültünk. Nem mondom, hogy csak ennek tulajdonítható, de nem jöttek a gólok. Ellőttünk olyan helyzeteket, amik "vélt helyzetek" voltak, az emberelőnyöket kijátszatlanul, talán idő előtt ellőttük, azért ez valószínűleg a "gólkényszer" miatt volt így. Az emberhátrányos védekezésünknek biztosan stabilabbnak kell lennie.

- A holnapi meccstől mit vársz?

- Ebben a szezonban kétszer játszottunk a spanyolokkal, mind a kétszer megvertük őket és holnap is győzelmi szándékkal ugrunk a medencébe. Nyerni szeretnénk!

- Köszönöm szépen!

vlv-képek a mérkőzésről


A magyar válogatott:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok,

Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc ), Török Béla (BVSC),  Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

A fenti 15 játékos közül minden meccsen 13 szerepelhet a tornán.

A nap további eredményei:

Horvátország-Montenegró 10:5 (3:1, 2:1, 4:3, 1:0) - az egyik játékvezető Székely Balázs volt
G.: Jokovics 4, Vukicsevics 2, L. Fatovics, Buljubasics, Vrlics, X. Garcia, ill. Gyurgyics 2, Drasko Brguljan, Radovics, Spaics

Szerbia-Franciaország 13:2 (4:1, 1:1, 5:0, 3:0)
G.: Szubotics 3, Milos Csuk, Jaksics, F. Filipovics 2-2, Mandics, Drasovics, Pijetlovics, Lazics, ill. Izdinsky, Marzuki

Spanyolország-Görögország 7:6 (3:1, 2:1, 1:1, 1:3)
G.: Munarriz, Tahull 2-2, Granados Ortega, Fernandez, Mallarach, ill. Gunasz 2, Derviszisz, Funtulisz, Murikisz, Vlahopulosz

Az A csoport állása két nap után:

1. Spanyolország 6,
2. Olaszország 3,
3-4. Görögország, Magyarország 1 pont 

Spanyolország a csoportkör utolsó fordulójának eredményeitől függetlenül bejutott a torna vasárnapi döntőjébe, ahol a B csoport (a szombati Szerbia-Horvátország meccs) győztesével játszik. 

A B csoport állása két nap után:

1-2. Horvátország, Szerbia 6,
3-4. Montenegró, Franciaország 0 pont 


A tornán készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

  

Canon Webáruház
 

A torna csoportbeosztása:

A csoport

Magyarország, Olaszország, Görögország, Spanyolország

B csoport

Szerbia, Franciaország, Montenegró, Horvátország

A hátralévő program:

3. nap, április 7., szombat

16.00 Olaszország-Görögország
17.30 Franciaország-Montenegró
19.00 Szerbia-Horvátország
20.30 Magyarország-Spanyolország - vlv (szöveges élő)

4. nap, április 8., vasárnap

16.00 A csoport 4. helyezettje-B csoport 4. helyezettje (a 7. helyért)
17.30 A3-B3 (az 5. helyért)
19.00 A2-B2 (bronzmérkőzés)
20.30 A1-B1 (döntő)