FACEBOOK

,,Bakancslistás tétel volt,, - Varga Dénes csodagólja a Miskolc ellen

,,Bakancslistás tétel volt,, - Varga Dénes csodagólja a Miskolc ellen
hozzászólás, 2018.02.25.

Különleges gólt lőtt Varga Dénes vasárnap, a Miskolc elleni bajnokin. Mint mondja: régóta tervezte, hogy így talál be a kapuba, de eddigi pályafutása során még sosem érkezett el a lehetőség - csak most.


A gólt szavakkal vagyunk kénytelenek leírni, mert még a mecset felvevő fradis kamerás ember is - részben - lemaradt róla, annyira váratlan volt a szituáció.

Tehát.

A harmadik negyed utolsó másodpercében esett a gól, 10:8-as FTC-vezetésnél.

A vendégek kezdtek támadni, a kapus a kapuját elhagyva passzolt, majd leghátsó emberüket Varga Dénes a labdaátvétel pillanatában megtámadta, s szinte a labdaszerzés mozdulatsorának folytatásaként, magas ívben, azonnal kapura csavarta a labdát - jóval a félpályán túlról. A videón ezután sajnos csak azt látjuk, hogy a kapus a hálóból szedi ki a játékszert.


A "hiányos" illusztráció ellenére olyan gól volt ez, amely újabb pici mérföldkő (mérföldkavics) Varga Dénes pályafutásában - legalábbis ezt szűrtük le vasárnap esti beszélgetésünkből, amelynek témája természetesen ez a különleges megoldás volt.

VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Gratulálok a győzelemhez, a négy gólodhoz, amivel a góllövőlistán is átvetted a vezetést, de különösen ehhez a félpályán túli csavargólhoz. Hogy történt ez??

- Tíz éve készülök egy ilyen gólra, hogy amikor a kapus nagyon kint van és az indítás után leszerelem a passzt kapó játékost, azonnal rácsavarom a labdát. Sajnálom, hogy a videófelvételen nem látható teljes egészében, muszáj leszek még egyszer megcsinálni... :-)

- Hogy történt konkrétan? Ott az adott pillanatban eleve ez volt a cél, tehát nem a dudaszó előtti, kicsit vaktában elhajítás volt ez?

- Nem. Láttam, hogy Csoma (a Miskolc kapusa, Csoma Kristóf - a szerk.) kint van, úgy indít, és tudtam, hogy ha meg tudom szerezni a labdát, akkor be lehet fölötte lőni. És mivel a negyed utolsó másodperceiben voltunk, egyből csavartam. 

- Miért a csavarást választottad? "Sima" lövéssel nem lett volna kisebb a kockázat?

- Egyrészt így érdekesebb a megoldás, másrészt ahogy szereltem, abból a mozdulatból könnyebben tudtam elindítani így a lövést. Valószínűleg ilyen helyzetben akkor is a csavarást választottam volna, ha nem a negyed végén vagyunk, ilyenkor ez nagyon adja magát, nekem legalábbis, bár az igaz, hogy ha 8:8 az állás, és a negyedik játékrészben vagyunk, valószínűleg inkább beleállok rendesen... 

- Mit jelent az, hogy ilyen megoldásra már régóta készültél? Figyeled, hogy mikor tudod úgy megszerezni a labdát, hogy ilyen szituáció teremtődjék?

- Alapvetően az a koncepció, hogy ha a kapus kint van és én hozzájutok a labdához, akkor azonnal törekszem a góllövésre, ez állandóan bennem van. Általában ezt a leggyorsabban csavarral lehet megtenni. Csakhogy ebben a helyzetben nem szokott hibázni sem a támadó, sem a kapus. 

- Mit éreztél, amikor láttad, hogy sikerült?

- Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy érzésekről nem lehet beszélni egy interjú során  - ezt úgyis ki fogod húzni -, bár nem jártam újságíróképzőbe, de szerintem, ha valamit megtanítanak egy újságírónak, akkor az az, hogy ne kérdezze meg: "Milyen érzés volt?". :-) Mert ezt nem lehet elmondani. Nyilván ez a helyzet egyfajta beteljesülést jelent, hogy sikerült, "betölt egy űrt" bennem, de hát az élet megy tovább. Azt mondhatom, hogy ez egy "bakancslistás tétel" volt.

- Azt hiszem, ugyanazt fogod mondani, amit egy másik játékostól hallottunk, akit nemrégiben egy különleges góljáról kérdeztünk: most, hogy ilyen nagy nyilvánosságot kapott, nehéz lesz még egyszer újra ilyen megoldást kivitelezni, hiszen az ellenfelek mostantól erre jobban fognak figyelni... Erre számítasz? Tehát nem lehet ebből "standard megoldást" csinálni.

- Hát olyannyira nem, hogy az elmúlt 13 évben, azóta, hogy az OB1-ben játszom, egyszer adódott ilyen lehetőség, most. Tehát felőlem akár készülhetnek is rá...

- Visszatérve az újságíróképzésre: miután tökéletesen leírtad, hogy milyen érzés volt, javasolni fogom az oktatási tematika átalakítását. És gratulálok még egyszer, további hasonlóan különleges gólokat kívánok! :-)

- Köszönöm, de a Miskolc elleni következő meccsen inkább az a cél, hogy sokkal kevesebb gólt kapjunk, mint ma.

Címkék:
Varga Dénes gól