FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Nem leszek türelmetlen,,

Märcz Tamás: ,,Nem leszek türelmetlen,,
hozzászólás, 2018.02.15.

Csütörtök este megkezdődik az Európa Kupa selejtezőtornája Kecskeméten. Märcz Tamás szövetségi kapitányt arra kértük, mondja el, mire számít, mit szeretne megtudni, elérni a tornán. vlv-interjú.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Olyan négy mérkőzés lesz ez, amelyek során a játékosok egyénileg is kicsit többet meg tudnak mutatni magukból, nem egyetlen meccs bizonyos szakaszaira szűkül számukra a bizonyítás lehetősége úgy, hogy ha éppen sikerül, akkor jó, ha nem, akkor legalább egy hónapot várniuk kell az újabb alkalomra. 

Nekem is lehetőség ez egy-két, már kipróbált új megoldás tesztelésére. Megmondom őszintén, már az Universiade alatt elkezdtem a kísérletezést néhány taktikai elképzelés kapcsán védekezésben és az emberelőnyök megjátszásában. Tervezek újítást az emberhátrányos védekezésben is. Ugyanis annak ellenére, hogy jó eredményt értünk el a tavalyi budapesti világbajnokságon, nem voltam elégedett azzal a képpel, ami a hátrányok és a fórok megjátszásáról összességében, a végén kialakult bennem. Szerintem ezen a téren bőven tudunk előrelépni és mondanom sem kell, hogy ezek a játékelemek meghatározói minden fontos mérkőzésnek.



- Hogyan jellemeznéd ezt a mostani keretet, amely már tényleg generációváltást tükröz?

- A mostani társaság nagyon lendületes, kicsit "fékezetlen" gárda - nagyon nagy a tűz, hatalmas az igyekezet, néha elragadja a hév a játékosokat, olykor többet is szeretnének hozzáteni a játékhoz, mint amennyit kellene. Ez majd szépen be fog állni, kialakul majd az ideális aránya a mozgásnak, a kezdeményezőkészségnek. Az utóbbi évek vízilabdáját értékelve úgy ítélem meg: néha megengedhetjük magunknak, hogy kicsit türelmesebbek, nyugodtabbak legyünk, megvan ez ehhez szükséges kvalitás nálunk. A kevesebb néha több.

- Említetted keretszűkítéskor, hogy bizonyos posztokon nagy versenyt szeretnél látni. Megtudhatnánk erről részleteket?

- Igen. Akkor menjünk végig. Azt gondolom, hogy centerben Mezei Tomi és Bedő Krisztián egyre markánsabb teljesítményt nyújt a klubjában. Nekem tetszik, ahogy ők játszanak. Most azonban már csak a négy mérkőzés miatt is mindenképpen indokolt, hogy a legnagyobb melót végző két játékos mellett legyen egy harmadik és Német Toniról úgy látom, hogy bár nem feltétlenül kap jelentős szerepet a klubjában, ahol három centert forgatnak, és tényleg nemzetközi szintű centerek vannak mellette, mégis, amikor láttam játszani, úgy vettem észre, hogy valami plusz van benne az eddigiekhez képest. Egy picit ez is verseny lesz,  ő is nagyobb, folyamatos lehetőséget kap, legalább két meccsen játszani fog.

Hátvédposzton nem lesz nagy forgatás, mert terveim szerint a három hátvéd - a két Jansik testvér és Angyal Dani - mind a négy mérkőzésen játszik majd, meccsen belül fogom őket forgatni, ők egyébként is sokszor két-három perces szakaszokat töltenek a vízben. Az is lehetséges, hogy Jansik Szilárd, akinek a karakterisztikája megengedi, feltűnik majd néha jobb oldalon vagy bal oldalon, Angyal Dani pedig második centerként hasznosíthatja magát a hátvédfeladatok megoldása mellett. Az ilyen (az eredeti poszthoz képest történő) mozgás egyébként elvárás más játékosokkal kapcsolatban is.

A rossz kéz oldalon Vámos Mártontól és Zalánki Gergőtől nem a posztjukért vívott versengést várok, hanem azt, hogy igazolják: stabil bástyát jelentenek a csapat számára a jobb oldalon. Vannak ugyanakkor olyan játékosaink, akiktől az elmúlt években megszoktuk, hogy bal oldalon és jobb oldalon is bevethetők, például Salamon Feri, Bátori Bence, Kovács Gergő, akik igazi átlövők és a mezőnymunkában is erősek. Nem veszem ki ebből a "csomagból" Manhercz Krisztiánt és Erdélyi Balázst sem, akik a legutóbbi világversenyeken a csapat tagjai voltak, de talán ezen a poszton, amiről beszélünk, a legnagyobb a verseny.

Mindenképpen szüksége van a magyar válogatottnak arra, hogy legyen a bal oldalon komoly lövőerő vagy ha ez nem jön össze, akkor sok mozgásos támadással törjünk borsot az ellenfelek orra alá. 

Soma (Vogel Soma - a szerk.) és Viktor (Nagy Viktor - a szerk.) megosztva fogják védeni a kapunkat, tudják is, hogy milyen terv alapján, s ha nem indokolja semmi a módosítást, akkor e szerint az elképzelés szerint védik végig ketten a tornát.



- Európa Kupa-selejtezőről van szó, gondolom, az eredményesség is fontos...

- Reális elvárás, hogy ott legyünk a továbbjutást jelentő első három hely valamelyikén. Papron mindenképpen jobbak vagyunk a grúz, a francia és a román csapatnál, akár több góllal is győzhetünk mindhárom meccsen, de ez azért csak a papírforma. Egyik csapat sem azért uazott ide, hogy jó nagy pofonokat kapjon tőlünk, láttuk, hogy két nappal ezelőtt a románok Világliga-meccsen a szerbek ellen is nagyon jól tartották magukat, félidőben még döntetlenre álltak. Egyáltalán nem sétaalopp egy Európa Kupa-meccs, a grúzoknál vannak honosított külföldiek, Jelaca, Crepulja, akik nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok. Nincs könnyű találkozó, de azért azt gondolom, ezen a három meccsen azon múlik majd a győzelem, hogy mi hogyan játszunk, a jobb csapat tejesítménye kell, hogy meghatározza, hova sodródik az a meccs. Egyértelmű, hogy ezen a három mérkőzésen győzelmet várok.

A spanyol meccs szerintem továbbra is háromesélyes, ahogy Hódmezővásárhelyen is az volt. Még mindig előrébb tartanak a csapatépítésben, mint mi, ez nem kérdéses, nekünk egyelőre idő kell, hogy összeszokottan menjen a játék, nincsenek még automatizmusok. Ha most itt a parton megkérdezzük a játékosokat, valószínűleg hibátlanul el tudják mondani, hogy mi a feladatuk annak alapján, amit megbeszéltünk, de hogy a vízben azt is lássuk megvalósulni, amit megbeszéltünk, idő kell. Nem leszek türelmetlen, ez benne van, más kérdés, hogy ha július közepén is ugyanezt tapasztalnám, s még akkor sem működnének az automatizmusok, akkor már nagyon csalódott lennék...

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres meccseket kívánok!


A magyar keret 15 tagú:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok, 
Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC),  Kovács Gergő (Eger), Német Toni (FTC), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Salamon Ferenc (OSC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok.

A szövetségi kapitánynak a 15 játékosból minden mérkőzésre 13-at kell kijelölnie.

Az Európa Kupa kecskeméti selejtezőtornájának programja:

A mérkőzéseken és az edzéseken készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

  

Canon Webáruház


Február 15., csütörtök

18.30 Románia-Franciaország

20.00 Magyarország-Georgia (Grúzia) - M4, vlv (szöveges élő)

Szabadnapos: Spanyolország

Február 16., péntek

18.30 Georgia (Grúzia)-Spanyolország

20.00 Magyarország-Románia - M4, vlv (szöveges élő)

Szabadnapos: Franciaország

Február 17., szombat

10.00 Románia-Georgia (Grúzia)

11.30 Franciaország-Spanyolország

"Szabadnapos": Magyarország

18.30 Georgia (Grúzia)-Franciaország

20.00 Magyarország-Spanyolország - M4, vlv (szöveges élő)

"Szabadnapos": Románia

Február 18., vasárnap

10.00 Spanyolország-Románia

11.30 Magyarország-Franciaország - M4 este felvételről, vlv (szöveges élő)

Az M4 Sport az első három mérkőzésünket élőben, a vasárnapit felvételről közvetíti. Jegyvásárlási lehetőség a helyszínen és ezen a felületen.

A csütörtöki és pénteki mérkőzésekre 1.500 forintba kerül a jegy, szombat délelőtt (ekkor nincs magyar meccs) 1.200 forintért be lehet menni, a szombat esti és a vasárnap délelőtti meccsek megtekintése 2.000 forintért lehetséges.

A vlv végig a helyszínről tudósít.