FACEBOOK

Csoportellenfeleink az Európa Kupában: Spanyolország, Franciaország, Románia, Georgia (Grúzia)

Csoportellenfeleink az Európa Kupában: Spanyolország, Franciaország, Románia, Georgia (Grúzia)
hozzászólás, 2017.09.30.

Az új európai szupertorna tervezett lebonyolítási rendje jelentősen módosult. Szombaton Rómában elkészítették a sorsolást. A torna második szakaszában nyolcas döntőt rendeznek.

Támogatónk a HerbaDoctor

Mint korábban megírtuk, a LEN új nemzetközi tornát írt ki válogatottak számára. Az ötlet gyors megvalósításának "megágyazott", hogy egyre élesebb "sportdiplomáciai" csatározások alakultak ki a FIAN és LEN között. A viták fő tere a szabálymódosítások kérdése volt és az, hogy a FINA az európai szövetség vízilabdában jelentősen érdekelt tagországainak véleményét figyelmen kívül járult hozzá ahhoz hogy a NOB átalakítsa az olimpiai játékok pólós "személyi kondícióit". ( A női csapatok számát felemelték, de a férfiaknál is csökkentették a nevezhető játkosok számát.)

A meghirdetett Európa Kupa a tervek szerint tovább erősítti a sportág európai dominanciáját, az elképzelések arról szóltak, hogy a kontinens legerősebb 12 válogatottja vesz részt a három tornából álló rendezvénysorozaton.

A mezőny végül 14 tagú lett.

A sorsolást szombaton, Rómában készítették el.

A-csoport (a rendező Magyarország):

Magyarország,
Spanyolország, Franciaország, Románia, Georgia (Grúzia)

B-csoport (Horvátország):

Szerbia, Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország

C-csoport (Olaszország):

Montenegró, Olaszország, Oroszország, Németország

Az eredeti tervek szerint a csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb csoportharmadik jutott volna tovább  az első selejtezőkörből, ezt végül úgy módosították, hogy az ötös csoportokból három válogatott mehet tovább. Ugyancsak módosult az a terv, hogy a végső döntő mezőnye két selejtezőkör után alakul ki. A novemberre tervezett tornákat nem tartják meg, a február 15-18-i csoportkör továbbjutói egyenesen a szuperdöntőbe jutnak.

Korábbi információkból sejthető volt, hogy a magyar szövetség is pályázik rendezésre, s mivel megkapja a jogot, ez a torna lenne egyben a 2018. évi Volvo Kupa.

Az Európa Kupa szuperdöntője 2018. április 5-6-7-8-án lesz, a lebonyolítási rend még nem ismert. Az eredeti terv szerint itt is körmérkőzések lettek volna, de nyolc csapat részvételével három nap alatt ez nyilván lebonyolíthatatlan.

A versenysorozat pénzdíjas, az első helyezett 20 ezer eurót, a második 15 ezer eurót, a harmadik 5 ezer eurót kap.