FACEBOOK

MVLSZ-elnökség - a nyár lezárva, bizottsági elnökök még mindig nincsenek

MVLSZ-elnökség - a nyár lezárva, bizottsági elnökök még mindig nincsenek
hozzászólás, 2017.09.26.

Megtartották beszámolójukat a szövetség elnöksége előtt a felnőtt és az utánpótlás válogatottak szakmai irányítói. A testület valamennyi beszámolót elfogadta. Alelnöki szinten tovább folytatódnak az egyeztetések a bizottsági elnökök júliusi lemondását követően kialakult helyzetről, rendkívüli elnökségi ülés várható.

Az MVLSZ elnöksége hétfőn tartotta meg esedékes ülését, amelyen a nyári világversenyek értékelése szerepelt a napirenden. A fórum tanácskozásáról szerettünk volna személyes részvétel alapján tudósítani, amire az ad módot, hogy az elnökség ülése a szövetség saját szabályai szerint "alapban" nyilvános, azonban az ülésen személyi kérdések tárgyalását is tervezték, ezért bejelentkezésünkre nem kaptunk pozitív választ.

Hesz Máté főtitkár az ülést követően a vlv-nek elmondta, hogy a testület a kapitányok beszámolóját a nyári felkészülésről és a világversenyeken nyújtott teljesítmény szakmai értékeléséről minden esetben elfogadta. Az elnökségi tagok személyesen is gratuláltak a plénum előtt a szövetségi kapitányoknak.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Ez volt az első beszámolóm az elnökség előtt. Jó pár héttel korábban megírtam az összegzésemet, elég hosszú volt, 11 oldal. A januári időszaktól kezdve ölelte át azt a periódust, amelyet eddig a szövetségi kapitányi tisztségben eltöltöttem. Kitértem a első időszak nehézségeire, a májusig tartó szakasz edzéseire. Részletesen foglalkoztam a hathetes világbajnoki felkészüléssel és természetesen megfogalmaztam a személyes véleményemet is  - elsősorban a világbajnokságon lejátszott meccsekkel kapcsolatban. Kifejtettem azt, hogy miként értékelem a látottakat,  milyen következtetéseket vontam le azokból. Beszámoltam arról is, hogy milyen sérülések nehezítették a felkészülésünket és a vb-szereplést, ezekből mindmáig nem minden volt publikus.

Az írott anyagot szóban egészítettem ki és természetesen ugyanígy történt az Universiadéval kapcsolatos, szintén részletes, 6 oldalas beszámoló esetében. Az elnökség tagjai néhány kérdést tettek fel, ezeket megválaszoltam, majd egyöntetűen elfogadták a férfi válogatottra és az Universiade-csapatra vonatkozó beszámolókat.


A főtitkári tájékoztatás szerint a testület ülésén a lemondott bizottsági elnökök ügyében Molnár Tamás alelnök elmondta, hogy további egyeztetéseket tart még szükségesnek, ehhez kérte az elnökség türelmét. Amint lesz fejlemény, valószínűleg rendkívüli elnökségi ülés összehívását fogja kezdeményezni.

Megkérdeztük, hogy addig (jelenleg) a lemondott bizottsági tagok viszik-e tovább a munkát, amire Hesz Máté nemmel válaszolt. Mint mondta, Molnár Tamás a felelős az összes érintett területért, bárkinek kérdése van, hozzá kell fordulnia.

Mint ismeretes, a vízilabdaélet eseményeinek napi irányításában, szervezésében nélkülözhetetlen szerepet játszó négy testület, az átigazolási bizottság, a versenybíró-bizottság, a játékvezetői bizottság és az ellenőri bizottság elnöke együtt jelentette be, hogy megválnak tisztségüktől. Július 11-én a magyar vízilabdaélet több tucatnyi szereplőjének elküldött "elköszönő" levélben tudatták, hogy döntésük "saját elhatározásból, azonnali hatállyal" történt, s ennek következtében az általuk vezetett bizottságok már nem folytatják a további munkát. (Az elköszönő levelet a bizottsági tagok is aláírták.)

A kialakult helyzettel az MVLSZ elnöksége július 14-i ülésén foglalkozott. (Az ülés részvevői a napirendi pont zárt ülésen történő megtárgyalásáról szavaztak, ezért a vlv jelenlévő munkatársának el kellett hagynia a tanácstermet.)

Három és fél órás várakozást követően a főtitkár nyilatkozott a vlv-nek. Megerősítette a lemondások tényét. Mint mondta, "a lemondást a vízilabda-szövetség elnöksége tudomásul vette, ám további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy a jövő évi versenykiírások, illetve a Magyar Vízilabda Szövetség versenyszabályzata mindenki megelégedésére elkészüljön, illetve az, ami van, kiegészítésre, átdolgozásra, pontosításra kerüljön."

A  vlv kérdésére, hogy a halasztás nem fogja-e akadályozni a rendes, hivatalos szezonkezdetet, azt mondta, hogy abszolút nem fogja akadályozni. "Természetesen a világbajnokság prioritást élvez, de nekünk előre kell gondolkodni és az a legfontosabb, hogy a klubcsapataink megfelelően tudjanak felkészülni, tudják, hogy mikor vannak a bajnoki mérkőzések, mikor kezdődik a bajnokság, úgyhogy ez a szövetségi munkában abszolút prioritást élvez. Nem hosszú a halasztás, a türelemkérés időszaka, hiszen nekünk, szövetségnek ezt záros határidőn belül le kell zárni."

Ezt követően elég későn és jelent meg az új bajnokságok, kupasorozatok, majd az alsóbb osztályú versenyek kiírása, rendkívül rövid időt hagyva a kluboknak a nevezésre, ráadásul az érintettek csak ekkor, ebből a dokumentumból értesültek a nevezési díjak nem csekély mértékű emeléséről.  Nem minden technikai hiba nélkül látott napvilágot kicsit később a versenyszabályzat.

 A lemondások okáról semmi konkrétumot nem tudni, a főtitkár későbbre ígért tájékoztatást, mint videónyilatkozatában mondta: "Ha eljutunk odáig, akkor nyilván tájékoztatjuk a közvéleményt". Annyit elárult, hogy "bizonyos szempontból, bizonyos helyzetekben nézeteltérés volt a bizottsági vezetők, illetve a szövetség vezetése között", de akkor annak a reményének adott hangot, hogy "olyan megoldás születhet, hogy a megkezdett munkát a bizottsági vezetők folytathatják és segítségükkel lényegében zökkenőmentesen mehet tovább a vízilabda-szövetség munkája".

Az idézett nyilatkozat óta csaknem két és fél hónap telt el.

Az elnökségi határozatokat tartalmazó dokumentum szerint e témában a július 14-i ülésen nem fogadott el  határozatot az elnökség. Döntöttek viszont a tagok - két ellenszavazattal elfogadva - az OB1-es férfi bajnokság 2017-18-as bajnoki idényre vonatkozó lebonyolítási rendjéről, amely a határozat szerint megegyezik a 2016-17-es szezon lebonyolítási rendjével.

Ez azért érdekes, mert az ülés után adott főtitkári interjúban a vlv munkatársa megkérdezte: "Más fontos döntést hozott az elnökség?"

A válasz az volt, hogy "Egyelőre nem."

A szövetség honlapjának megfelelő helyén minden a régi. Az összes lemondott tisztségviselő neve bizottsági elnökként szerepel.

Természetesen az érintetteket is megkerestük, egyelőre elzárkóztak az elől, hogy megvilágítsák a kicsit rejtélyes és a sportág napi életére nézve talán veszélyeket rejtő helyzet hátterét.