FACEBOOK

Itt az új klubszezon hazai menetrendje - a vlv hírmagyarázata

Itt az új klubszezon hazai menetrendje - a vlv hírmagyarázata
hozzászólás, 2017.08.16.

A Magyar Vízilabda Szövetség közzétette a 2017-18-as klubszezon legmagasabb szintű két versenysorozatának (OB1 és kupa) versenyszabályzatát. Lényegi változás nincs a tavalyi rendszerhez képest. Mindkét torna első fázisának sorsolását augusztus 24-én végzik el a szövetség székházában. Ismertetjük a részleteket és felteszünk néhány kérdést a szövetség működési gyakorlatával kapcsolatban.

Támogatónk a HerbaDoctor

A közzétett dukumentum szerint a bajnoki rendszer a tavalyival azonos lesz. Első lépésben a legmagasabb osztály mezőnyét "megfelezik", két csoportba osztják, úgy, hogy az erőviszonyok kiegyensúlyozottak legyenek vagyis az egyik csoportba a bajnok, a másikba a második helyezett kerül és így tovább, sorsolással eldöntve, hogy egy adott párból ki melyik társaságban kap helyet.

Az alapszakasz során a két csoportban mindenki kétszer játszik mindenkivel.

A középszakaszban az első kör után kialakult sorrend alapján az 1-4. és az 5-8. helyezettek alkotnak két újabb csoportot. Szintén kétszeri körmérkőzés következik, de a korábbi eredményeiket magukkal visziok a csapatok.

A rájátszás első körében a középszakasz sorrendjét alapul véve páros meccsek lesznek (1-4, 2-3, 5-8, 6-7, 9-12, 10-11, 13-16, 14-15 besorolás szerint), a párok tagjai az egymás elleni korábbi eredményeikat magukkal viszik ebbe a párharcba. A győzelem eléréséhez 7 pont kell.

A rájátszás második szakasza már a végső helyezésekért folyik majd. Az 1-4. párharc győztese és a 2-3. helyezett összecsapásának továbbjutója az egyik fél harmadik győzelméig tartó összecsapást vív a bajnoki címért (ide a korábbi egymás elleni eredményüket nem viszik magukkal az érintettek, de a pályaelőny azé, aki korábban magasabb helyen végzett). A további párharcok ugyanezen szisztéma szerint zajlanak, azzal a különbséggel, hogy már két győzelem elég a végső sikerhez.

A bajnokság 16. helyezettje kiesik a másodosztályba, a 15. pedig két győzelemig tartó osztályozót vív a másodosztály második helyezettjével a bennmaradásért.

A bajnokság első három helyezettje BL-indulási jogot szerez, a negyedik az Eurokupában szerepelhet, miként az 5. is, abban az esetben, ha a Magyar Kupa győztese a bajnokság első négy helyének valamelyikén végez.

Az időpontok:

Alapszakasz:


2017.

Október 4., 7., 11., 21., 28.,
Noveber 4., 18-19.,
December 16-17.,

2018.

Január 20., 27-28., 31.
Február 3., 21., 24.,

Középszakasz

Március 3., 7., 24., 28.
Április 4., 7., 14., 21-22.

Rájátszás, döntők, helyosztók

Rájátszás I.

Április 25., május 2., 5.

Rájátszás 2.

Május 12., 16., 19., 23., 26.


A kupasorozat lebonyolítása sem változik.

A jelentkezőket négy selejtezőcsoportba osztják - a legutóbbi bajnokság első négy helyezettje kiemelést kap vagyis ők ezen a szinten nem kerülhetnek össze egymással. Hasonlóan "szétosztják a bajnokság 5-8. helyezettjeit.

A csoportokból (egyfordulós körmérkőzések után) két-két csapat jut tovább, majd már vaksorsolással készítik el a negyeddöntők párosítását. A lebonyolítás itt is hagyományos: oda-visszavágón dől el, hogy ki jut a négyes döntőbe. amely elődöntőkből és döntőkből áll, a harmadik helyért nem játszanak, két csapat tagjai kapnak bronzérmet.

Az időpontok

Csoportmérkőzések:


Szeptember 23-24.

Negyeddöntők:

November 25-26.

Elődöntők, döntők

December 2-3.

A torna győztese a második számu európai klubtornán, az Eurokupában indulhat - amennyiben a bajnokságban nem vív ki magának BL-szereplési jogot.

A csoportkör négy helyszínéről az augusztus 24-i sorsoláson döntenek, itt közlik majd a klubok rendezési szándékukat. (Az alacsonyabb osztályú csapatok előnyt élveznek.)


A VLV HÍRMAGYARÁZATA

Mint beszámoltunk róla, a vlv megpróbált helyszíni tudósítást készíteni az MVLSZ elnökségének július 14-i üléséről, mert elterjedt, hogy a vízilabdasport napi életét szervező, lebonyolító négy MVLSZ-bizottság teljes vezetése lemondott. A hír igaznak bizonyult, de munkatársunk nem vehetett részt az elnökségi ülésen, mert a testület tagjai szavazással úgy döntöttek, hogy a szóban forgó napirendi pontot zárt ülésen kívánják megvitatni.

Az MVLSZ főtitkára (a három és fél órás ülést követően) nyilatkozott a vlv helyszínen várakozó munkatársának. Hivatalosan megerősítette a lemondás tényét, elmondta, hogy az átigazolási bizottság, a versenybíró-bizottság, a játékvezetői bizottság és az ellenőri bizottság elnökei benyújtották a lemondásukat a vízilabda-szövetség elnökségének. A lemondást a vízilabda-szövetség elnöksége tudomásul vette, s további egyeztetéseket tartott szükségesnek ahhoz, hogy a 2017-18-as versenykiírások, "illetve a Magyar Vízilabda Szövetség versenyszabályzata mindenki megelégedésére elkészüljön, illetve az, ami van, kiegészítésre, átdolgozásra, pontosításra kerüljön."

Kérdésre válaszolva hozzátette: "Olyan döntés született, hogy további egyeztetést kell folytatni a lemondott bizottsági elnökökkel."

Ugyancsak a vlv kérdésére, miszerint a kialakult helyzet nem fogja-e akadályozni a rendes bajnokságkezdetet, fogalmazott így:

- Nem. Abszolút nem fogja akadályozni. Természetesen a világbajnokság prioritást élvez, de nekünk előre kell gondolkodni és az a legfontosabb, hogy a klubcsapataink megfelelően tudjanak felkészülni, tudják, hogy mikor vannak a bajnoki mérkőzések, mikor kezdődik a bajnokság, úgyhogy ez a szövetségi munkában abszolút prioritást élvez. Nem hosszú a halasztás, a türelemkérés időszaka, hiszen nekünk, szövetségnek ezt záros határidőn belül le kell zárni.

A versenykiírásokat az MVLSZ elnöksége augusztus 8-i ülésén fogadta el, azok augusztus 14-én kerültek fel a szövetség honlapjának eldugott helyére, elkészülésükről augusztus 15-én tett közzé hírt a waterpolo.hu. (Csak érdekességképpen: a nevezési határidő a női és a férfi bajnokságban augusztus 22., a kupaküzdelmekre augusztus 18.)

E sorok írásáig (augusztus 16-án délutánig) a 2017-18-as bajnokság versenyszabályzata nem készült el, de legalább is nem lett nyilvánosságra hozva. Ez a dokumentum pedig fontos dolgokat szabályoz, például azt, hogy az adott bajnokság során ki tekinthető idegenlégiósnak és idegenlégiósból hány szerepeltethető egy adott meccsen. (Mint ismert, e kérdésben komoly vita van a szakmán belül, sokan tovább korlátoznák az ilyenfajta lehetőséget, hogy a magyar fiatalok játéklehetőséghez jussanak. Különösen nagy vihart kavart és a lobbitevékenység középpontjába került az a javaslat, hogy kettős állampolgárság esetén is számítson idegenlégiósnak, tehát ne kerülje el a korlátozást az a játékos, aki más ország válogatottjában szerepel.)

Síri csend van azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a lemondás miatt vezetés nélkül maradt MVLSZ-bizottságokkal. Hivatalos közlés nincs, a szövetség honlapján e pillanatban az szerepel, hogy Marosvári Attila továbbra is a Versenybíró Bizottság és Átigazolási Bizottság elnöke (a zuhanyhíradó szerint viszont a lemondását rég elfogadták), a lemondási ügyben érintett többi szereplő neve is ott van a testületek névsorában.

A szövetség elnöke többször nyilatkozta a sajtóban, hogy a budapesti világbajnokság vízilabdatornáit nem az MVLSZ, hanem a Bp2017 nonprofit Kft. rendezte.

Nem teljesen világos akkor, hogy a szövetség vezetői és tisztségviselői mit csináltak az elmúlt egy hónapban. A most közzétett versenykiírás kísértetiesen hasonlít a tavalyihoz. A bántó stilisztikai és helyesírási hibákat is évről évre átveszik a készítők, ezeket nem akarjuk egyenként felsorolni, de már a bajnokság elnevezése sem felel meg a magyar nyelv szabályainak, ami azért elég kínos. Kapkodást sejtet, hogy a bajnokság 4. helyezettjének és a kupagyőztesnek a szabályzat olyan LEN-tornán való szereplés lehetőségét ígéri be, amely torna lesz ugyan, de azon válogatottak szerepelhetnek. Lehet persze azt mondani, hogy "ej, úgyis tudja mindenki, hogy mire gondoltunk, amikor Eurokupa helyett Európa Kupát írtunk", de azért egy komoly szervezettől, amely sikersportágunk életét irányítja, talán joggal várható el ennél nagyobb precizitás.

Ha valaki tájékozódni szeretne az elnökség munkájáról, a hivatalos honlap eldugott részén megtalálja az elnökség határozatairól szóló, elvileg folyamatosan frissülő pdf-dokumentumot. Ebből pedig úgy tűnik, hogy az MVLSZ elnöksége legutóbb április 11-én ülésezett, ami csak a fentebb leírtak alapján is nyilvánvaló képtelenség.

Ceterum censeo: a szövetség mind a mai napig nem hozta nyilvánosságra május 20-i évi rendes közgyűlésének kötelezően elkészítendő dokumentumait. Újólag szorgalmazzuk, hogy ezen a helyzeten változtassanak az MVLSZ illetékes vezetői.

Kíváncsian várjuk továbbá a hamarosan kezdődő klubszezon versenyszabályzatát...