FACEBOOK

Somorjai edzésriport

Somorjai edzésriport
hozzászólás, 2017.06.08.

Óriási sajtóérdeklődés mellett tartotta meg somorjai sajtónyilvános edzését csütörtökön a budapesti vb-re készülő magyar válogatott. Két hírértékű információval gazdagodtunk: a csapatkapitányi tisztet a válogatottban Rió óta nem szerepelt, most ismét edzésbe állt Varga Dénes tölti be és Decker Ádám a vb kezdése előtti napokban várja második kislányának megszületését. Helyszíni vlv-riport:

A válogatott felkészüléséről készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Nagyon ritkán látni ennyi tévés stábot, fotóst és újságírót a válogatott edzésén. Pedig a nyilvános program reggel 9.30-kor kezdődött és oda is kellett érni az edzés helyszínére, amely - mint ismeretes - a szlováliai Somorja volt.

A csapat vasárnap óta tartózkodik ebben a minden igényt kielégítő sportközpontban, amelyről tényleg áradoztak stábtagok és játékosok egyaránt. Megtudtuk, hogy a "hagyományos" vizi és szárazföldi edzések mellett a fiúk más sportágakat is kipróbáltak, kedden például strandröplabdáztak.

A dobhártyasérüléssel bajlódó Mezei Tamás különedzést végzett a tornateremben Zala György irányításával, a tüszős mandulagyulladás miatt lázas Manhercz Krisztián pedig melegítőben, a lelátóról nézte a többieket, mint a vlv-nek elmondta, "Somorján már nem csobban vízbe".

Az edzések első szakasza elég egyhangú: úszás, némi időre történő úszással, majd egy kis levezető úszással megspékelve. Mint a fiúk elmondták, most már azért elő-előkerül a taktika is, de Märcz Tamás ígérete szerint a jövő hét első felében "még egy kicsit megnyomják a fizikai részt".

A csapat a jövő hét második felében Madridban gyakorol, közösen a spanyol válogatottal.

A keret:

Bisztritsányi Dávid, Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós, Jansik Dávid, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Salamon Ferenc, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok)


VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek


- Szervusz Tamás!

- Szia Sándor!

- Holnap véget ér a somorjai edzőtáborozás. Arra kérlek, hogy foglald össze az eddigi tapasztalatokat. Hogy értékeled, milyen volt a munka? Milyen volt a helyszín, a társaság?

- Amiért jöttünk, azt maximálisan megkaptuk, tehát jó körülmények között, jó létesítményekben jó hangulatban, hál’ Istennek az meglett a fiúk között, úgy tudtunk dolgozni. Az idő is viszonylag velünk volt, tegnap volt erősebb szél és egy picit csepergő eső, ami nem okozott gondot, este azért itt a strandröplabdát le tudjuk bonyolítani, ami fokozta a jó hangulatot.

Összeért a munka így csütörtök délelőttre teljesen, tehát az előző héten már munkát végző nyolc játékos még erőltetett menetben indult itt a hét elején, de az a tíz játékos, aki a final sixről érkezett, egy könnyebb rávezetés után, a mai napon már teljes mértékben együtt dolgozott azzal a nyolc játékossal, innentől kezdve már nem lesz különbségtétel. Itt volt velünk Mezei Tamás is, aki dobhártyasérülést szenvedett, de abszolút jól tudott dolgozni, ő nem vízi edzést végzett, Zala Györggyel a tornateremben végzett hasonló intenzitású munkákat. Manhercz Krisztián, aki egy kisebb torokgyulladást szenvedett, tulajdonképpen az első hetet majdnem végigcsinálta. Itt egy picit könnyítünk, hogy ha már jön a hétvége, teljes mértékben gyógyuljon meg, és ne legyen azzal gond, hogy nem tud utazni a jövő héten Spanyolországba. A munka üteme teljesen jól haladt, azt kell mondjam, hogy ha holnap itt befejezzük az edzőtábort, amit elterveztünk azt elvégeztük.

- Mi következik? Mekkora ugrás lesz a jövő hét? Hiszen ott már komoly ellenféllel kétkapuztok.

- A jövő hét elejét meg fogjuk nyomni, amíg Pesten leszünk, kicsit intenzív lesz az a négy-öt edzés, tornatermi edzés. Utána megnézzük, ott már erős taktikai elemekbe is bele fogunk menni Spanyolországban. Szerintem több edzőmérkőzést fogunk játszani, de folytatódik az edzőmérkőzések mellett azért a fizikai munka is, tehát aki éppen azon az edzőmérkőzésen nem fog játszani, a kapuk mögött dolgozni fog a stáb egyik tagjával.

- Köszönöm szépen, további jó munkát kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Varga Dénes a vlv-nek


- Szervusz, Dumi! Jó itt látni téged. Milyen érzésekkel jöttél? Most voltál először az új válogatottban, ezen az edzőtáboron.

- Igen. Hát, hogy kezdjem... Az érzés, hogy jöttem, teljesen természetes volt. De amikor már itt voltam, akkor egy kicsit furcsa, mert tényleg augusztusban voltam utoljára válogatott edzésen vagy közegben. De nyilván ez nem tart sokáig. Körülbelül egy-két nap volt, míg mindenkivel váltottam egy-két szót és éreztem, hogy ez már nem a szolnoki nyolc hónapnak a része, hanem egy másik, hogy úgy mondjam, különkegesebb dolognak a kezdete.

- Sokat voltál válogatott, sokféle társaságban, több edzővel. Ez a mostani milyen? Milyen lesz ez a csapat? Milyen a légkör?

- Nehéz lenne ezt pár nap után megítélni, de azt már látom, hogy nincs túl sok feszültség, és ennek nagyon örülök. A csapat, bárhogy fog kialakulni, úgy gondolom, hogy hordozza magában azt a potenciált, amit én mindenképpen szeretnék elérni, és kijelölöm célnak, azt, hogy négy közé jussunk. Ehhez még azért sokat kell dolgozni. De olyan sokat nem tudunk, tehát az öt hetet maximálisan ki kell, használjuk, mindig az adott feladatot elvégezve kell javítani a teljesítményünket.

- Lehet, hogy belső titokra kérdezek rá, de te vagy a csapatkapitány? Van már csapatkapitány ilyenkor, amikor még keret van?

- Engem jelölt ki Tomi, igen.

- És ez milyen feladatokkal jár most így az első időszakban?

- Egyelőre a közös üzenőfelületen én mondom meg, hogy mikor van edzés, vagy pontosítok, hogyha kell pontosítani, mert kaptunk programot. Egyelőre semmivel.

- Meg hogy milyen ruhában kell menni, gondolom.

- Hát, az limitálva van, mert csak ez van. (Mutatja a rajta lévő pólót.)

- Mi vár rátok most? A jövő héten már lesz egy komolyabb ellenfél a medencében. Hogy készülsz erre? Mire számítasz? Milyen íve lesz a dolognak, ami mostantól megy a vb kezdetéig?

- Azt gondolom, hogy Madriddal lezárul az első szakasz. Ami arról szól, hogy hozzuk fel magunkat fizikálisan arra a szintre, ahol voltunk a szezon végén, és hogy megismerjük egymást élesben, tehát játék közben. Nyilván bekerül a képbe egy-két taktikai elem. Azt elkezdjük játszani, finomítgatjuk. És az azt követő héttől kezdve már minden egyes edzés vagy kétkapu szólhat arról, hogy élesítsük magunkat az első meccsre.

- Van tapasztalatod a hazai világversenyben is már. A hazai Eb, akivel csak beszélek, játékos mindenki azt mondja, hogy élete egyik legnagyobb élménye volt. Mire számítasz ezen a nyáron? A körítésben, a játékban és hát az eredményben elmondtad, hogy a négyet szeretnéd.

- Az nem eredmény, hanem részcél. Két részre bontanám a VB-t. Az egyik, hogy bejutunk a négybe. A másik meg, ami azután van. Mi volt a kérdés többi része?

- Milyen várakozásaid vannak a budapesti vb-vel kapcsolatban. Mégiscsak itthon van.

- Igen. Van tapasztalatom az Eb-ről de ez a final six azzal, hogy megnyertük, egy kicsit ugye édesebb emlék. Mert rendkívül nagy létszámú közönség előtt tudtuk ezt megtenni, s tulajdonképpen, talán kivétel nélkül mindenki nekünk szurkolt. Úgyhogy ez nagyon jó érzés volt, és igazolta, hogy most jó helyen van ez a vb, és igenis tegyünk meg mindent azért, hogy amikor az első szakasz lezárul, és bejutottunk a négybe, akkor ott már csak kétszer kelljen nyerni.

- Nehéz nyár lesz ez? Fizikailag és mentálisan? Mire készülsz?

- Fizikálisan minden nyár nehéz, de ez szóra sem érdemes. Ez az alapja az egésznek. A nehézségét abban látom, hogy ugye új az edzői stáb, nem teljesen, de akkor is. És azért nem mindenki van itt azokból a kerettagokból, akik korábban a gerincét adták a válogatottnak. De ez áthidalható. Ahogy mondtam, a potenciál bennünk van, és rajtunk múlik. Fel kell nőni ehhez a feladathoz.

- Dumi, sok sikert kívánok ehhez!

- Köszi!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)



Zala György a vlv-nek

- Szervusz, Gyuri! Köszöntelek ismét a válogatottnál, először találkozunk azóta, hogy visszatértél...


- Szia!

- Milyen volt a visszatérés?

- Fú..., nagyon jó! Egyszerűen nem tudom szavakba foglalni, annyira jól éreztem magam, amikor Tomi felkért és az első edzések során találkoztam azokkal, akiket ismerek. Két ember volt, akivel még nem dolgoztam együtt, Gergő és Manó, de tulajdonképpen őket is ismerem, Manóval tíz évvel ezelőtt elmentünk vadvízitúrázni, úgyhogy a kapcsolat majdnem mindenkivel megvolt.

- Mennyit változtak a dolgok, a légkör, a játékosok, a vízilabda maga, azóta, hogy nem voltál?

- Hogy a vízilabda mennyit változott, azt a klubedzéseken és a klubmérkőzéseken tudtam lemérni, mert hát meccsre jártam, a BVSC-vel dolgozom, látom én is, hogy változott a vízilabda. A srácok pedig..., azt tudom mondani, hogy annyira fantasztikus a hangulat, hogy...: lenyűgöző!

- Az erőnléti munka milyen, mekkora szükség van erre, milyen állapotban vannak a fiúk?

- Az állapot, amivel ide érkeztek, mindegyiküknek jó, nem véletlen, hogy BL-t játszottak és a bajnokság is elég kemény volt. Van még mit dolgozni,értelemszerűen, a világbajnokságra, hiszen ez a csúcsverseny idén, szépen dolgozunk, Tomi utasításai szerint megyünk, mindenki beállt a sorba.

- Magadról mondj valamit, kérlek, mit csináltál az elmúlt 5-6 évben? Láttalak az olimpián - éremszerzés közelében... :-)

- Igen. Értelemszerűen a munkámat folytatom tovább, dolgozom a férfi párbajtőr-válogatottnál, van karatés versenyzőm Hárspataki Gábor, a BVSC-vízilabdát csinálom, a kajak-kenu válogatottból Oláh Tamás csapatát, Vasbányai, Korisányszky, és ez még nem a teljesség...  Végzem a munkámat, minte eddig és rendkívül örültem ennek a felkérésnek, mert a szakma egyik csúcsa ezekkel a fiúkkal dolgozni.

- Köszönöm szépen, jó munkát kívánok és sok sikert!

- Köszönjük.



Manhercz Krisztián a vlv-nek


- Szervusz Manó! Hát..., szomorúan konstatáltam, hogy melegítőben vagy a parton, a többiek a vízben úsznak. Mi a helyzet veled, a tüsződdel meg a manduláddal?

- A mandulám még kicsit be van gyulladva, hát nem kicsit, de antibiotikumos kezelést kapok, Tóni bával egyeztettünk már. Amíg lázam van, addig sajnos nem edzhetek, így valószínűleg Somorján már nem csobbanok vízbe, sajnálatos módon, de hát igyekszem minél hamarabb meggyógyulni, hogy a jövő héten már maximálisan tudjam végezni az edzéseket.

- Már a múlt héten hallottam a hangodon, valami furcsa volt benne, a Margitszigeten. Az már ez volt?

- Hát, valószínűleg ennek az előszele, csak akkor még nem tudtam én sem, hogy ebből ilyen komoly probléma lehet.

- Vámos Marcinak volt hasonló problémája, amíg ki nem vetette a manduláját. Konzultálsz vele, vagy te is gondolkodsz azon, hogy eltávolíttasd?

- Valószínűleg el kell majd távolíttatnom nekem is, ugyanis az elmúlt két évben ez már a negyedik mandulagyulladásom, tehát hosszú távon ez mindenképpen egy olyan probléma, amit meg kellene szüntetni. Nem is az a probléma, hogy ki kellene-e vetetni, vagy sem, hanem hogy mikor van erre időm.

- Hát igen, be vagy szorítva rendszeresen. Milyen itt Somorján? Két mondatot azért mondjál erről!

- Elképesztő. Gyakorlatilag nem tudok egy negatív mondatot mondani erről a komplexumról. Minden a legprofibb, azt néztem, hogy minden a létező legdrágább dologból van itt, akár a szobákra gondolok, akár bármelyik pontjára a létesítménynek. Hát tényleg, ennél profibb körülmények között nem tudnánk dolgozni.

- Jó, hát kívánom, hogy minél előbb gyógyulj meg és térjél vissza a többiekhez. Köszönöm szépen a beszélgetést!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Salamon Ferenc a vlv-nek


- Szervusz Feri, üdvözöllek Somorján! Hogy érzed magad? Milyen volt az itt eltöltött időszak?

- Köszönöm szépen, üdvözlök mindenkit! Jó környezetben vagyunk, nem panaszkodhatunk az ellátásra meg a felkészültségre. Dolgozunk is, meg van egy kis pihenés, lazítás is benne, úgyhogy azért fárasztó is, meg jól is érezzük magunkat, hogy  az elején összekovácsolódjunk picit jobban.

- Hogy megy a játék? Mit gyakoroltok az edzéseken?

- Eddig még túl nagy gyakorlásba nem mentünk bele, inkább a fizikális állapot fejlesztésén dolgozunk. Persze apróbb dolgokat már, kisebb szituációkat gyakorlunk, ami helyénvaló. Kétkapuzások még nem voltak, de abban lesz majd részünk, megyünk Madridba, aztán Görögországba, úgyhogy lesz majd abból is jó sok. Most még kicsit a fizikai állapot javítása van napirenden.

- Nagy ugrás lesz a jövő hét Madridban, amikor már kétkapuk lesznek?

- Persze, az biztos. Ugye, az úszásból meg a kisebb gyakorlásokból azért nagy váltás lesz, de hát haladni kell, mert egyre fogy az idő, úgyhogy ezen dolgozunk.

- Köszönöm szépen! Jó munkát kívánok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Jansik Dávid a vlv-nek


- Szervusz Dávid, köszöntelek itt a válogatott edzőtáborában! Van egy adósságom, nem gratuláltam még neked a BL-.győzelemhez, fantasztikus volt! Ha van erről mondanivalód, szívesen meghallgatnám azt is, és utána kérlek, mondd el, milyen volt itt Somorján az edzőtáborban.

- Sziasztok! Köszönöm szépen a gratulációt! A BL-győzelemről annyit, hogy az már igazából a múlté, nagyon örülök, hogy megnyertük, de most már nem azzal kell foglalkozni, most már csakis a világbajnokságra koncentrálok.

- Hát, és akkor a somorjai edzőtáborról...

- Ez az edzőtábor, úgy érzem, hogy nagyon jó körülmények között folyik és holnap lezárul. Itt hétfőn kezdtünk, főleg fizikai felkészülés zajlott. Ez a hely nagyszerű arra, hogy mind fizikailag, mind mentálisan fel tudjunk készülni, relaxációra, csapatépítésre is kiváló.

- Hogy érik össze a játék? Lehet-e már erről beszélni, vagy egyelőre még a fizikai terhelés megy?

- Amellett, hogy elkezdtük a fizikai terhelést, nyilván már belementünk taktikai dolgokba is, mind a szárazföldön, táblán, mind pedig a vízben, és a legelső naptól elkezdtük építeni azt a játékot, amit majd a világbajnokságon szeretnénk jól játszani.

- Mit vársz a jövő héttől? Ott már komoly ellenféllel fogtok együtt edzeni.

- Úgy gondolom, hogy még ott is lesz fizikai felkészülés, viszont már jóval több taktika lesz, és ott már kétkapuzgatni is fogunk, elkezdődik a fő része a felkészülésnek.

- Jó munkát kívánok, köszönöm szépen a beszélgetést!

- Köszönöm szépen! 

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Bisztritsányi Dávid a vlv-nek

- Szervusz Dávid!


- Szia Geyza!

- Egy nappal a születésnap után még elfogadható a gratuláció, úgyhogy Isten éltessen!

- Nagyon szépen köszönöm!

- Hogy ünnepelted? Volt itt sütemény?

- Olyan amilyenre gondolsz, olyan nem, tehát nem hoztam és nem szervíroztattam, szerintem majd otthon. Hétfőtől lesz négy napom, hogy ezt beszerezzem. Most annak is örülök, hogy luk van a fenekemen. Eléggé fárasztó hétnek vagyunk most már hála Istennek a vége felé. Emlékezetes kerek évszámhoz érkeztem, és emlékezetesen éltem meg, úgyhogy örülök, hogy itt vagyok.

- Na, milyen volt ez a három nap? Mesélj róla.

- Nagyon fárasztó, pont ma mondtam egy interjú során, hogy az ötvenkét hét alatt én azért nem sűrűn szoktam elfáradni, mert a kapusoknak nem az az elsődleges dolguk, hogy iszonyat módon kiadják a lelküket az edzésen, de ez alatt a három és fél nap alatt én azt mondom, hogy kőkeményen sikerült beleadni apait-anyait, úgyhogy elfáradtam.

- A kapusokkal, látom, hogy külön foglalkoznak, külön edzésrészek vannak, amikor nem kétkapu van, vagy lövöldözés. Ez milyen a megszokotthoz képest?

- Ezt jól látod, hogy most mást úsztunk, mint a többiek, de csak egy kevéssel úszunk kevesebbet, illetve annyi, hogy ők sokat úsznak gyorson, mi kicsit vegyesen is úszunk, de az iram meg a pulzusszán hasonló, mint az övék. De ők ehhez hozzá vannak szokva, mi nem, ezért is van kiképzőtábor jellege ennek jelen pillanatban a kapusok számára, de azért az látszik, hogy hármunk közül ki az aki a Michael Phelps, és ki az aki már a selejtezőn megbukna, úgyhogy… De hál’ Istennek ez nem arra megy, hogy ki a leggyorsabb, vagy ki a legjobb technikájú úszó, hanem arra, hogy ki a legjobb kapus, és ki tudja a legtöbbet hozzátenni a csapat játékához.

- Úgy hallottam Tomitól, hogy a jövő hét elejét még megnyomja egy kicsit, aztán jönnek a spanyolok Madridban. Mit vársz ettől a héttől?

- Igazából a madridiról tudtam, hogy megyünk és játszunk a spanyolokkal, de most hogy így mondod... Azonban lesz két és fél nap pihenőnk a hétvégén, tehát lesz időnk a pihenésre, meg a regenerációra és arra, hogy újult erővel kezdjük meg a hetet. Ezek szerint akkor keményen fogunk tovább kondizni, meg úszni, esetleg a taktikát már elkezdjük jobban előtérbe helyezni, aztán meg csütörtöktől tényleg elkezdünk vízilabdázni, és azt csinálni, amit igazán szeretünk, ami élményekkel teli, és amiben igazán jók vagyunk.

- Jó munkát kívánok, és jó pihenést a hétvégére.

(Lejegyezte: Kerbi)



Decker Ádám a vlv-nek


- Szervusz Ádám, köszöntelek ismét a válogatottnál! Somorján vagyunk, holnap véget ér az edzőtáborozás. Érdekel, hogy mi a véleményed. Hogy érezted magad? Mit végeztetek? Mennyire halad a csapatépítés?

- Szia! Köszöntöm én is, biztos a többiek is köszöntötték már a vlv olvasóit. :-) Hát igen, eléggé keményen belecsaptunk, eddig javarészt fizikális munkát végeztünk. A környezet csodálatos, a munkát talán feledteti az, hogy nagyon jó hangulatban telnek ezek az edzések, úgyhogy attól függetlenül, hogy keményen dolgozunk, és eddig szinte az edzések nyolcvan százalékában kondi-úszás-kondi-úszás volt a menü, ettől függetlenül nagyon jól érzem magam és örülök, hogy itt vagyok.

- Nem furcsa még a stáb, az edzők, hogy mások a korábban megszokotthoz képest?

- Jó is meg nem is, mert ugye jó az, amikor tudja az ember, hogy mi vár rá, kivel fog találkozni, milyen edzéseket végez. Tibi nyaraira úgymond nagyon ráhangolódtam és tudtam azt, hogy mit várhatok, de azt mondom, hogy ez meg most egy új lökést ad, az, hogy Tomi az edző és azért van sok minden, amit ő máshogy vár el és máshogy kér. Az úszások is máshogy néznek ki, a konditerem is, ez meg egy kicsit úgy megszínesíti, nem fásul bele az ember, hanem teljesen új impulzus. Illetve hát van több összeköttetés is, ugye, mert az előző stábból azért sokan vannak most is jelen. Úgyhogy, azt gondolom, optimális arányban van így az újdonság meg a "régiség" jelen.

- Mi van a fejedben a nyár közepéig, második feléig? Mondjuk úgy augusztus elejéig. Hogy képzeled el a saját sorsodat?

- Mindenképpen úgy, hogy ott tudok lenni a második kislányom születésénél. :-) Ez nagyon fontos lenne.

- Mikorra várjátok?

- Hát, pont a vb előtt, július tizenvalahanyadika, nem tudom pontosan, hogy ez hogy lesz. Az előző kislányunk is, azt hiszem, hogy öt nappal előbb jött. Úgyhogy bízom benne, hogy ott lehetek, abban is bízom, hogy be tudom most fejezni a hétvégén az összes vizsgámat, utána pedig ezeket teljesen kiürítve a fejemből, tudok készülni a világbajnokságra. A hazai Eb nagyon nagy élmény volt számomra, és engem nagyon-nagyon motivált az, hogy annyi ember előtt játszhatunk, és nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy abban a csapatban játszhattam. És bízom benne, hogy most a világbajnokságon is hasonló környezet lesz, én is ott leszek, és esetleg eggyel jobb eredményt érünk el, mint az Eb-n. ;-)

- Az jó lenne. Köszönöm szépen, jó nyarat kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



vlv-képek