FACEBOOK

Kezdődik az Eger-Szolnok bajnoki döntő - vlv-interjú Cseh Sándorral és Dabrowski Norberttel

Kezdődik az Eger-Szolnok bajnoki döntő - vlv-interjú Cseh Sándorral és Dabrowski Norberttel
hozzászólás, 2017.04.30.

Hétfőn kezdetét veszi a világ legerősebb bajnokságának fináléja. A megszokott előzetesekhez képest kicsit mélyebb beszélgetésre kértük az érintett két csapat vezetőedzőjét.

Hétfőn megkezdődik a 2016-17-es bajnokság döntője. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart, a pályaelőny az Egeré, amely a középszakasz végén legyőzte és ezzel beelőzte a címvédőt.

A meccsnapok: május 1., hétfő, május 5., péntek, május 10. szerda, ha szükséges: május 13., szombat és május 17., szerda.

Bajnoki döntő, 1. forduló

Május 1., hétfő

17.30 Eger-Szolnok - M4 Sport, vlv (szöveges élő)
V.: Bene Péter, Molnár Péter

Jegyárak: 1.500.- (felnőtt) és 1.000.- (diák, nyugdíjas)


CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Nagy újdonság nincs a csapatunk körül. Természetesen edzettünk a hétvégén is. Ami az egész sorozattal kapcsolatos gondolataimat illeti, nehéz kikerülni a közhelyeket, amiket nem szeretek.

- Akkor kérdezek. Ilyenkor felvetődik, hogy nagyon fontos meccs előtt már egy nappal korábban elutazik a vendég csapat a találkozó helyszínére...

- Igen, ez felvetődik, de mi most csak aznap délután megyünk.

- Mert jobb otthon aludni?

- Igen, egyrészt ezért, másrészt egy hosszú út más, ilyen, aránylag rövid távolság esetében azt szoktam érezni, hogy a meccs előtti utazás még jót is tesz.

- Az elmúlt hetek, egy hónap fejleményei alapján ugyanúgy látod-e a címvédés esélyeit, mint láttad a szezon háromnegyed részében?

- Igen, körülbelül ugyanúgy. Az előző éveket is felhozhatnám, de felesleges a múltról beszélni, az idei szezonban, bármikor játszottunk az Egerrel és bármilyen eredmény született, mindig elismerően és nagy tisztelettel beszéltem róluk, mert egy jó csapat. Az elmúlt egy hónap sem pozitív, sem negatív értelemben nem hozott változást a megítélésemben, tehát a válaszom a kérdésedre: igen.

- Akkor az már tiszta, hogy a korábbi véleményed a címvédés esélyéről nem változott, de megtudhatjuk, hogy ez a megítélés konkrétan milyen? Tehát hogy látod most az esélyt a bajnoki cím újbóli megszerzésére?

- Mindig sokféle megközelítést lehet alkalmazni. Igaz, hogy sem az Eger, sem a Szolnok nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját az elmúlt egy-két évben, de három éve mindössze négy csapat képes arra, hogy folyamatosan ott legyen a BL final sixben: a Pro Recco, a Jug Dubrobvnik, az Eger és a Szolnok. Ez azt jelenti, hogy ez a két magyar csapat folyamatosan, hétről hétre kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a BL-csoportjában pedig az első vagy a második helyen végzett. Ez órisi dolog! Úgy hozta a sors, hogy a bajnoki címért egy olyan csapat ellen játszunk, amely Európa egyik legjobbja, rádásul a pályaelőnyük miatt idegenben kezdünk. Erre nem lehet mást mondani, mint azt, hogy nagyon kemény... Ugyanakkor ez a helyzet nem változtat azon, hogy én úgy gondolom: a Szolnok fogja megnyerni ezt a párharcot. Mégpedig azért, mert a saját csapatomat jobbnak tartom, mint az Egert.

- Ez egyértelmű beszéd. De az elmúlt hetek tapasztalatai alapján talán jogos a kérdés: hogy álltok a játékstabilitással, van-e meccsen belüli hullámzás, mérkőzésről mérkőzésre történő formaváltozás vagy arra számítasz, hogy akárhány meccs lesz, egyenletes játékot produkálva fogjátok megkísérelni a címvédést?

- Kettéválasztanám a dolgot. Ez az évünk kicsit másabb volt a korábbiaknál. Meggyőződésem, hogy egy csapatnak szüksége van év közbeni hullámvölgyekre is. Nekünk - ha az első bajnoki meccset leszámítjuk - egészen az utolsó fordulóig nem volt ilyen. Még talán a vártnál is látványosabb játékot játszottunk és az eredmények is folyamatosan jöttek. Nyilván egy edző fejében megfordul ilyenkor, hogy lehet, többet kellene edzeni, nem baj, ha ez egy kis hullámvölgyel jár. Ugyanakkor nekünk rendkívül fontos volt, hogy megnyerjük a csoportunkat a BL főtábláján, megtreremtve annak lehetőségét, hogy a hatos döntőben rögtön az elődöntőben kezdjünk, növelve esélyünket a sikeres szereplésre. Ennek jelentősége volt akkora, mint a bajnokságban való jó szereplésé. Emiatt nekünk gyakorlatilag a teljes szezonban topformában kellett lennünk, mert az Olympiakosz megelőzésére csak akkor volt esélyünk, ha veretlenek maradunk a főtábla 10 fordulója során. Ezáltal a bajnokság utolsó szakaszára, az elődöntőre egy kicsit valóban hullámvölgybe kerültünk. A kérdés nylván az, hogy ez a fázis meddig tart, egyáltalán: valóban hullámvölgyről van-e szó. De hát ez csak az egyik megközelítés.

A másik: én egyáltalán nem szeretek "forgatókönyvekben" gondolkodni. Főleg egy olyan csapat esetében, amely pályahátrányból indul, a bajnoki döntő minden egyes meccsét olyannak kell tekinteni, mintha az az utolsó lenne. Hogy milyen a játék, vannak-e közben hullámvölgyek, ez ilyenkor már nem annyira számít. Egész egyszerűen minden mérkőzésre úgy kell bemenni, mintha az utolsó lenne.

- Érzel-e a játékosokon szezonvégi fásultságot vagy most annyira elnyom majd mindent a tét, hogy ennek sincs jelentősége?

- Egy nagyon picit éreztem ilyet a játékosokon. Hogy ez jogos vagy nem - ez teljesen mellékes. Inkább arra kell figyelni, hogy ez azért "fejben van". Nagyon fontos, hogy a döntő meccsein hogyan tudunk küzdeni. Milyen erősek lesznek az egyéni és a csapatmotivációk, egész egyszerűen senki nem engedheti meg azt a luxust, hogy a fejében ilyen gondolat megforduljon. Az elme kicsit erősebb lehet a testnél, így már eleve ki lehet irtani a fejből az ilyen gondolatokat, mint a gyomot. Arról beszélek, hogy ha setleg valaki kicsit belefásul, azt érzi, hogy az idény vége felé járunk, s megalapozottan lehet fáradt. Ha egy játékos ezen elkezd gondolkodni, akkor abból valóban bekövetkezhet egyfajta fásultság. Olyan ez, mint a dohányzás esetében: ha mindig azon gondolkodik az ember, hogy rágyújtson-e vagy ne, akkor előbb utóbb rágyújt. Mindenkinek tudnia kell, hogy mit engedhet meg magának - ezen a téren is.

- Kötelezően megkérdezem: mi a helyzet egészségügyi fronton?

- Jelen pillanatban mindenki egészséges, fog tudni játszani.

- Hány meccses döntőre számítasz?

- Erre nem lehet más választ adni: 3:0 lesz a Szolnoknak.

- Köszönöm a beszélgetést.


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Úgy vágunk neki a csatának, hogy meggyőződésem: ha jól fogunk vízilabdázni, akkor megnyerjük a magyar bajnokságot! Ha viszont úgy játszunk, mint a legutóbbi hat meccsünkön, akkor van esélye a Szolnoknak.

- Elégedetlen vagy ezekkel a meccsekkel?

- Igen, mert nem vízilabdáztunk igazán jól.

- És megfejtetted, hogy miért?

- Igen. Arra jutottam, hogy nem volt többre szükség. Nem lehet egy teljes szezont folyamatosan a legmagasabb szinten végigjátszani. Ez a Szolnoknál is kiderült, azt gondolom, hogy ők nagyon-nagyon magas szinten játszottak és az Olympiakosz-meccs után náluk is volt egy visszaesés. Az OSC feljebb jött, de az is kellett a szoros elődöntőhöz, hogy a Szolnok "lejjebb menjen" és ez végül nekik majdnem a döntőbe került. Szerintem ők a döntőben sokkal jobban fognak játszani, mint amit eddig láttunk tőlük, és ha ez valóban így lesz, akkor nekünk is sokkal jobban kell teljesíteni ahhoz, hogy nyerjünk.

- Mindig felvetődik ilyenkor az emberben, hogy ez csak szándék kérdése?

- Nem. A magyar bajnokság nagyon erős. Emellett, ha valaki bejut csoportmásodikként a BL final six-be vagy veretlenül megnyeri a csoportját, az komoly rangot jelent. Egy egész szezon teljesítményéről van szó, nem arról, hogy egy kupadöntő meccsén éppen kinek megy jobban. Még világversenyen se lehet nagyon felülni egyetlen hullámra, egy teljes szezont jó teljesítményben mindig benne van a hullámzás, éppen ezért komoly értékmérő, ha egy csapat folyamatosan a legsikeresebbek között van. Rengeteg meccs van és nagyon sok minden történik egy teljes szezon alatt, elég ha csak Prlainovics mononukleózisára utalok, hát azért az nem egy nátha. Vagy nálunk mennyi ideig nem volt Milos Csuk és Hárai Balázs a szezon elején - és most csak három dolgot mondtam.

Tavaly keserű szájízzel jöttünk el a final sixről és a bajnoki döntőről. Amikor megvolt a mostani szezon sorsolása, sokan azt mondták, csak valahogy jussunk be a legjobb hatba. És úgy lettünk másodikok, hogy a címvédőt győztük le, s most itt a lehetőség, újra neki lehet menni a legnagyobb céloknak. Azt hiszem, úgy hívják ezt a hegymászásban, hogy csúcstámadás. Az utolsó táborban, ahova sokan el sem jutnak vagy kénytelenek onnan visszafordulni, elindítjuk a támadást, hogy meghódítsuk a csúcsot. Eddig is nagyon nehéz eljutni, ez pedig, ami most következik, már egy teljesen más világ.

- Azért a szavaidból úgy vettem ki, hogy több kell, még jobb teljesítményre lesz szükség, mint eddig, mert feltehetően az ellenfél is tovább fog javulni. Fel tudod-e mérni, hogy ez meglehet-e? Min múlik egyáltalán?

- Én vagyok a csapat edzője, azért vagyok felelős, hogy megteremtsem ennek az alapját. Fizikálisan is, mentálisan is, az egész év során. Ebben a két  csapatban a világ legjobb játékosai játszanak. "Csúcsra kell húzni" őket, és ha ez sikerült, ha ennek alapját megteremtettem, akkor utána el kell őket engedni. És akkor elkezdenek játszani, amit a publikum nyilván nagyon fog élvezni, mert itt tényleg a világ legjobbjairól van szó.

- Akkor igazából neked már semmi dolgod nincs, szombat este leülsz a kispadra, hátradőlsz és jó közelről megnézed az előadást.

- Most azt hiszed, hogy vicceltél, de nagyon leegyszerűsítve: valóban így van. Három éve játszunk döntőket, azokat egész évben, az edzéseken lehet és kell megnyerni. Igen, odamegyek és megnézem az előadást, élvezni fogom én is, az biztos!

- Jó, de hát rebesgetnek valamit olyasmiről, hogy edzői taktika egy-egy konkrét meccsre...

- Persze, mindig vannak apró dolgok, jelenleg "finomhangolás" folyik, a beállítások minimális módosítása, mint egy Forma1-es futam előtt. Egy edzőnek mindig jár az agya azon, hogy a sorsdöntő pici dolgok megoldását miként tudná segíteni, de ez nincs ellentmondásban azzal, hogy a tartós, hosszú ideje folyó munka alapoz meg mindent.

- Ha lehet, mondd el, hogy álltok a játékosok egészségével!

- Mindenki egészséges. És most van az, hogy ha nem így lenne, akkor sem mondanám el...

- Hány meccses döntőre számítasz?

- Nyilván az lenne a legjobb, ha három meccsből nyernénk, de azt mondom, hogy négyből nyerünk, ennek nagyobb a realitása.

- Köszönöm a beszélgetést.


A FÉRFI VÍZILABDA OB1 EDDIGI GYŐZTESEI IDŐRENDI SORRENDBEN*

1904Balatoni UE1943MAC1979Vasas SC
1905Balatoni UE1944FTC1980Vasas SC
1906Magyar UE1945UTE1981Vasas SC
1907Magyar UE1946UTE1982Vasas SC
1908Magyar UE1947Vasas SC1983Vasas SC
1909Magyar UE1948UTE1984Vasas SC
1910FTC1949Vasas SC1984/1985BVSC
1911FTC1950Bp. Dózsa1985/1986Újpesti D.
1912FTC1951Bp. Dózsa1986/1987BVSC
1913FTC1952Bp. Dózsa1987/1988FTC
1917MAFC1953Vasas SC1988/1989Vasas SC
1918FTC1954Szolnoki Dózsa1989/1990FTC
1919FTC1955Bp. Dózsa1990/1991UTE
1920FTC1956Bp. Kinizsi (FTC)1991/1992Tungsram
1921FTC1957Szolnoki Dózsa1992/1993UTE
1922FTC1958Szolnoki Dózsa1993/1994UTE
1923III. kerület1959Szolnoki Dózsa1994/1995UTE
1924III. kerület1960Újpesti Dózsa1995/1996BVSC
1925FTC1961Szolnoki Dózsa1996/1997BVSC
1926FTC1962FTC1997/1998BVSC
1927FTC1963FTC1998/1999BVSC
1928III. kerület1964Szolnoki Dózsa1999/2000FTC
1929MAC1965FTC2000/2001BHSE
1930UTE1966BVSC2001/2002BHSE
1931UTE1967Újpesti Dózsa2002/2003BHSE
1932UTE1968FTC2003/2004BHSE
1933UTE1969OSC2004/2005BHSE
1934UTE1970OSC2005/2006BHSE
1935UTE1971OSC2006/2007Vasas SC
1936UTE1972OSC2007/2008Vasas SC
1937UTE1973OSC2008/2009TEVA VasasPlaket
1938UTE1974OSC2009/2010TEVA VasasPlaket
1939UTE1975Vasas SC2010/2011ZF-Eger
1940BSE1976Vasas SC2011/2012Teva-VasasPlaket
1941UTE1977Vasas SC2012/13ZF-Eger
1942UTE1978OSC2013/14ZF-Eger
2014/15Szolnok
2015/16Szolnok


FÉRFI BAJNOKI ÖRÖKRANGLISTA 1904-2016

UTE261930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1941, 1942, 1945, 1946, 1948, 1950, 1951, 1952, 1955, 1960, 1967, 1985/86, 1990/91, 1992/93, 1993/94, 1994/95
FTC211910, 1911, 1912, 1913, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1925, 1926, 1927, 1944, 1956, 1962, 1963, 1965, 1968, 1987/88, 1989/90, 1999/2000
Vasas SC181947, 1949, 1953, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1988/89, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2011/12
Szolnok81954, 1957, 1958, 1959, 1961, 1964, 2015, 2016
VSC71966, 1984/85, 1986/87, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99
OSC71969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978
BHSE62000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06
MUE41906, 1907, 1908, 1909
III. ker. TVE31923, 1924, 1928
ZF-Eger32010/11, 2012/13, 2013/14
Balatoni UE21904, 1905
MAC21929, 1943
MAFC11917
BSE11940
Tungsram11991/92


MAGYAR BAJNOKI CÍMET NYERT CSAPATOK 1987 (a rájátszások kezdete) ÉS 2016 KÖZÖTT

Honvéd, Vasas6
BVSC, UTE4
FTC3
Eger3
Szolnok2
Tungsram1


*Török László statisztikája alapján