FACEBOOK

Märcz Tamás az Universiade-válogatott szövetségi kapitánya!

Märcz Tamás az Universiade-válogatott szövetségi kapitánya!
hozzászólás, 2017.03.04.

Az augusztusi egyetemi és főiskolai világjátékok lesz a budapesti vb után várhatóan jelentősen megújuló válogatott kialakításának "munkaterepe". Märcz Tamás a vlv-nek:

Az MVLSZ elnöksége január 23-i ülésén döntött arról, hogy Bíró Attilát a női, Märcz Tamást a férfi Universiade-válogatott szövetségi kapitányának jelöli. A nőknél edzőként Mihók Attila segíti a munkát, a férfiaknál a stáb később alakul ki.

Az idei, XXIX. nyári Universiade augusztus 19. és 30. között lesz a tajvani Tajpejben. (A vízilabdatorna mérkőzései már augusztus 18-án elkezdődnek, a csoportbeosztást várhatóan májusban készítik el.)

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Engem is váratlanul ért a felkérés, de örültem neki. Ez a döntés (látható, hogy a nőknél is a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya kapta a megbízást) a szövetség azon törekvését tükrözi, hogy az Universiadén olyan csapat vegyen részt Magyarország képviseletében, amelynek munkája, összetétele összehangolódik a felnőtt válogatottéval. Ez egyben azt jelenti, hogy az egyetemi játékok tornáján várhatóan többségében olyan játékosok vesznek majd részt, akikkel később a magyar felnőtt válogatott tagjaként is számolok. A válogatottnál végzett munka így erősebben összekapcsolódik az Universiade-keret munkájával, s azok a játékosok, akik egyelőre még nem férnek be a világbajnokságon szereplő felnőtt csapatba, ugyanazokat a játékelemeket gyakorolhatják, mint a "nagy válogatott" tagjai.

Nyilván lesznek, lehetnek átfedések, tehát a felnőtt válogatottból is kerülhetnek át játékosok az Universiade-csapatba, meglátjuk.

- Az edző személye még nem ismert...

- Vannak elképzeléseim, de még nem neveztem meg a segítőmet, erre még van idő. Az ő munkája lesz egyébként, hogy elkezdje a felkészülést, hiszen az Universiade-keret már akkor gyakorolni fog, amikor én a válogatottal még a világbajnokságon leszek.

- Mennyi idő lesz a felkészülésre?

- Úgy gondolom, hogy öt-hat hét bőségesen elegendő lesz, s a vb-n szereplő csapatból átkerülő játékosok nyilván még pihenőt is kapnak majd, mielőtt csatlakoznak.

- Azt tudod-e már, hogy hány tagú keret kezdi meg a munkát?

- Ez attól is függ majd, hogy a felnőtt válogatottat érintően milyen "átfedések" lesznek lehetségesek, ez ugye, később derül majd ki. Nem szeretnék nagyon bő keretet, a terv az, hogy legfeljebb egy-két játékos maradjon ki a végén, vagy annyi se, s inkább akkor hívok majd be új embert, ha valami probléma ezt szükségessé teszi.

- Attól függetlenül, hogy ez egy új szisztéma kezdete, azért maga az Universiade is egy világverseny, gondolom győzelmi céllal utazik majd a magyar csapat, hiszen a korábbi magyar sikerek köteleznek!

- Természetesen, bár látni kell még majd, hogy a többi csapat milyen kerettel érkezik Tajvanra. Azon leszünk, hogy a leginkább ütőképes fiatalokból álljon a magyar csapat és képes legyen a lehető legjobb eredményt elérni, amire talán ezen a tornán még jobb esélyünk van, mint a felnőtt világversenyen, ahol biztosan nagyon kiegyensúlyozott lesz a mezőny.

- Gratulálok a megbízáshoz és sikeres szereplést kívánok az Universiadén is!


Emlékezetes, hogy a legutóbbi két Universiade férfi vízilabda-tornáján magyar győzelem született, mindkét alkalommal Vincze Balázs irányításával.

2013-ban Kazanyban nyert ez a csapat, miután a döntőben legyőzte a házigazda orosz csapatot:

Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid, Chilkó Márton,  Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton
Universiade-szövetségi kapitány: Vincze Balázs. Másodedző: Becsey Péter.


2015-ben Kvangdzsuból hozták el az aranyérmet, Olaszországot ötméteresekkel győzték le a döntőben:

Barabás Botond, Bátori Bence, Bisztritsányi Dávid, Chilkó Márton, Halek Márton, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Sántavy Máté, Sedlmayer Tamás, Szentesi Ádám, Zalánki Gergő
Universiade-szövetségi kapitány: Vincze Balázs. Másodedző: Mátéfalvy Csaba.



Kazany, 2013


Kvangdzsu, 2015