FACEBOOK

Módosították a vb kiemelését! - Märcz Tamás a vlv-nek

Módosították a vb kiemelését! - Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2017.01.27.

A dolog eléggé érthetetlen: a FINA első hivatalos közlése után újabb beosztást küldtek el a szövetségeknek a nyári budapesti vb kiemelési rendjéről. A két besorolás nem azonos, három csapat helye megváltozott, a mi kalapunkba a spanyolok helyett a görögök kerültek. Märcz Tamás a vlv-nek a kiemelésről és a magyar válogatott felkészüléséről:

A FINA hivatalos értesítést küldött a szövetségeknek a nyári vb kiemelési rendjéről. Mint megírtuk, e szerint a következő kalapokból párosítanának össze csapatokat a február 24-i budapesti sorsoláson:

1. kalap: Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró

2. kalap: USA, Magyarország, az amerikai kvalifikációs selejtezőtornáról érkező csapat, Spanyolország

3. kalap: az amerikai kvalifikációs selejtezőtornáról érkező csapat, Oroszország, Franciaország, Ausztrália

4. kalap: Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Görögország


Egy nap elteltével újabb hivatalos értesítést kaptak az érintett szövetségek, ebben már a következő besorolás szerepel:

1. kalap: Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró

2. kalap: USA, Magyarország, az amerikai kvalifikációs selejtezőtornáról érkező csapat, Görögország

3. kalap: az amerikai kvalifikációs selejtezőtornáról érkező csapat, Spanyolország, Oroszország, Ausztrália

4. kalap: Dél-Afrika, Japán, Kazahsztán, Franciaország


Ez tehát a végleges verzió - ha nem érkezik újabb tájékoztatás módosításról.

A változás egyébként logikus, hiszen a franciáknak inkább az utolsó kalapban van a helyük, mint a harmadikban, a görögöknek pedig inkább a másodikban, mint a harmadikban, hiszen éppen velük játszottunk a riói olimpia ötödik helyéért.

Megjegyezzük, hogy a szerb szövetség honlapján (ahol először jelent meg a kiemelési rend két nappal ezelőtt), e cikkünk írásának időpontjában még mindig az első verzió szerepel hivatalos tájékoztatásként.


MÄRCZ TAMÁS szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Tulajdonképpen ilyen kiemelésre számítottam, hiszen nagyjából várható volt, hogy ki hova kerül. Ennek megfelelően zajlottak a nyári felkészülésünk előkészületei is, hiszen két olyan csapattal, Görögország és az USA válogatottjával terveztünk közös nyári edzőtáborozást, amelyekkel nem kerülhetünk egy csoportba. A módosított csoportbeosztás igazolta az előzetes várakozásunkat ebből a szempontból.

Azt gondolom, hogy a harmadik csoportban a spanyol és az ausztrál erősebbnek tűnik, mint az amerikai selejtezőtornáról érkező csapat és az orosz válogatott, mindenesetre nagy esély van arra, hogy a harmadik kalapból is viszonylag jó ellenfelet kapunk. A negyedik kalapban olyan csapatok vannak, amelyek ellen megítélésem szerint kötelező a győzelem.

A célunk nem változik a kiemelés ismeretében, hiszen nyilvánvaló, hogy olyan csoport fog kialakulni, amelyben minden mérkőzésre külön fel kell készülnünk, lépésről lépésre haladva kell elérnünk a lehető legjobb pozíciót. Ha meglesz a végleges csoportbeosztás és a mérkőzések sorrendje, akkor azért már lehet majd egy kicsit tervezgetni, s ez nyilván valamennyire befolyásolhatja majd a felkészülési időszak menetrendjét is.

- Hol tart a nyári program kialakítása?

- Egy hét van, a felkészülés harmadik hete, amelynek programja még képlékeny, a menetrend többi része nagyjából kialakult. Lehetőség szerint olyanokkal szeretnék majd együtt készülni, akik nincsenek a február 24-én létrejövő csoportunkban. Ugyanakkor az már biztos, hogy a már említett görögök és amerikaiak mellett a spanyol válogatottal - náluk - közös felkészülésen veszünk részt, remélem, ez nagyon hasznos lesz. Emellett arra törekszünk, hogy akikkel együtt készülünk, azokkal egy hivatalos vagy félhivatalos meccset is játsszunk, ne csak edzéseken, edzőmeccseken találkozzunk. A Benu Kupa fekészülési program részvevőinek köre még nem végleges, várhatóan rövid időn belül ez is tisztázódik.

- Mikor tudhatjuk meg a február 10-11-12-i Volvo Kupára meghívott játékosok névsorát?

- Szerintem a jövő héten már közlök névsort - ha nem is véglegest, mert közvetlenül a torna előtt még elképzelhető lesz változás.

- Köszönöm a tájékoztatást!