FACEBOOK

Casting 1 - Szolnokon megkezdődött az új válogatott felépítése

Casting 1 - Szolnokon megkezdődött az új válogatott felépítése
hozzászólás, 2017.01.06.

Húsz játékos - tele reménységgel. Minden új, a stáb, a társak, az egész légkör. Märcz Tamás és két segítője, Gerendás György és Németh Zsolt elkezdte a munkát a fiúkkal. A vlv helyszíni riportja.

A szolnoki edzőtáborozáson készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Az egész társaság már csütörtök este Szolnokra utazott, ami a szövetségi kapitány ötlete volt. Aludjanak csak a helyszínen, öt percre az uszodától, hogy másnap reggel már csak át kelljen sétálni az első edzés helyszínére.

Az "ismerkedési délelőtt" során Märcz Tamás finoman bánt jelöltjeivel, tudta, hogy van, aki most száll vízbe először a rövidre szabott téli szünet után. A délutáni csendes pihenőt követően már jelentősen szigorodtak a feltételek. Az egyórás tornatermi edzés még viszonylag laza volt, de utána két részre oszlott a társaság és egymással vívtak szabályos edzőmeccset, időméréssel, rendes játékvezetőkkel. Na, itt már gyakran elszabadult a pokol. Mindenki tudta (hiszen megjelent a vlv-n), hogy a szövetségi kapitány ennek az "ismerkedésnek" a során elsősorban arra kíváncsi, hogy kiben lát elszántságot, különleges motivációt. na most felteheti mindenki a kérdést: van-e játékos, aki nem úgy jött ide, hogy élete legjobb formájával akar előrukkolni??

Nyilván volt, akinek sikerült, volt, akinek nem, ehhez már szakértői szem kell. Az edzés után, Macz Tamással beszélgetve nem nagyon erőszakoskodtunk, hogy "osztályozza le" a srácokat, erre valószínűleg a vasárnapi zárás után sem lesz hajlandó,inkább egy átfogó összegzést kértünk, hogy mi történt eddig, s a látottakkal mennyire elégedett.

A napot egyébként 30 darab sütemény is színesítette - Sedlmayer Tamás jóvoltából, ő ugyanis éppen pénteken töltötte be a 22. életévét.


A keret:

Decker Attila (Honvéd), Lévai Márton (Debrecen), Nagy Viktor (Szolnok)
- kapusok,
Bedő Krisztián (Eger), Bátori Bence (OSC), Erdélyi Balázs (Eger), Fülöp Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gábor (OSC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (OSC), Salamon Ferenc (OSC), Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC), Török Béla (BVSC), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC) - mezőnyjátékosok.

A szövetség pénteken nyilvánosságra hozta, hogy a február 10-11-12-i Volvo Kupa helyszíne a budapesti Tüskecsarnok uszodája lesz, az ellenfelek sorrendben: Szlováia, Montenegró, Horvátország.



vlv-képek

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:


- Csütörtökön érkeztek a játékosok, szerettem volna, ha már az edzés előtt egy nappal ideérkeznek, ne az utolsó pillanatban essen ide be mindenki a reggeli edzésre. A péntek délelőtt folyamán egy picit "rávezettük" a játékosokat, volt aki azért egy-két edzéssel érkezett ide, volt aki az ünnepek után nulla edzéssel. Én azt gondolom nem volt ez probléma. Délután egymás közötti két kaput tudjunk játszani, a délelőtti edzés ennek felvezetése volt, abban is segített, hogy elkerüljük a sérüléseket is. Én azt gondolom, hogy eddig minden rendben folyt.

- A kétkapuról azért mondj valamit, ott hogyan alakultak a dolgok? Volt-e valami váratlan, ami meglepett esetleg?

- Körülbelül azt kaptam, amire számítottam. Egyik oldalon két csere volt a másik oldalon három csere állt rendelkezésre, ami körülbelül elégséges volt. Majdnem egy órát játszottunk. Nagyon intenzív volt a kétkapu, keresgették egymást a játékosok, nem volt még nagy az összeszokottság, részben ezért próbáltunk előtte egy rövid beszélgetéssel keretet adni a játéknak. Nem kértünk bonyolult dolgokat a játékosoktól, leginkább szoros védekezést játszottunk, majdnem egész pályás szorost, abból egyszerű zónákba léptünk vissza, egyszerű fórokat játszottunk, alapfórokat. Itt a legelején nem hiszem, hogy van lehetőség arra, hogy extrém dolgokat kérjek tőlük. A kapott feladatkat többé kevésbé jól megoldották. Leginkább az egyéni képességek látszódtak mindjárt az elején. A taktikai előrelépéshez, majd azért több idő kell.

- Hogy látod, a következő másfél nap programja elég lesz ahhoz, hogy megbízhatón felmérd a terepet?

- Arra biztos elég lesz, hogy megtörténjen az első alapos ismerkedés, nemcsak a játékosokkal, hanem a stábtagok között is. Ez egy fontos állomás, hiszen ezzel azért egy kicsit elindul a válogatott kialakításának munkája is. Tudják már a fiúk, hogy ha legközelebb jönnek, mire számíthatnak. Lesz egy Volvo Kupa egy hónap múlva, amire felkészülni ez az egy alkalmunk van, amikor találkozhatunk. Ott azonnal mérkőzéseket fogunk játszani, ezért az itt hátralévő két kétkapus edzésen a maihoz képest más dolgokat is fogok kérni a játékosoktól. Az első tapasztalatokat megszerzem, de nem hiszem, hogy csak ezek alapján születnek majd mg fontos döntések. A BVSC-t az utóbbi napokban száz százalékig leadtam és csak a válogatottra kell koncentrálnom, ez pedig lehetővé teszi, hogy az eredetileg tervezettnél sokkal több bajnoki mérkőzést nézzek meg. El is mondtam a játékosoknak, hogy itt is van bizonyítási lehetőség, de a bajnoki szezon alatt is folyamatosan kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani ahhoz, hogy jó esély legyen bekerülni a válogatottba.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VLV-VIDEÓK:


Kovács Gábor a vlv-nek


- Szervusz Cirmi! Köszöntelek itt Szolnokon, a válogatott edzésén vagyunk túl.Hát, nagyon rég találkoztunk ilyen körülmények között. Hogy fogadtad ezt egyáltalán? A hírt, a behívót?

- Jó estét mindenkinek! Örültem neki, a meghívásnak, nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy itt lehetek, dolgozunk.

- Most egy új korszak kezdődött, nagyon sokszor voltál válogatott-kerettag, játszottál hivatalos meccseket is, tulajdonképpen egy öreg motoros vagy a társaságban, lehet azt mondani, mennyire új neked ez a helyzet? Mennyire érzed azt, hogy most nyílik a lehetőség bekerülni?

- Ugyanannyira érzem, mint az eddigi időszakban, időszakokban. Ugyanúgy meg kell dolgozni minden egyes helyért, és ezen vagyok, hogy minél jobban és minél hasznosabban bebizonyítsam, hogy nekem itt a helyem.

- Furcsa volt ez a mai kétkapu, gondolom neked is. Egyrészt a parton olyan edző volt aki nem tudom, hogy volt-e edződ bárhol is, bármikor is.

- Edzőm nem, de játékostársam volt egy évig Egerben.

- És úgy gondolod, hogy ennek is köszönhető a meghívód? Tehát hogy megismert téged ott?

- Hát, az elég régen volt, úgyhogy nem feltétlenül annak köszönhető, hanem inkább annak, amit az itthon eltöltött három éve alatt látott tőlem bajnokikon, illetve esetleg nemzetközi szinten.

- Most erre a két-három napra mit tűztél ki célul? Mit szeretnél elérni, megmutatni?

- Mindent, ami bennem van. Minél jobban teljesíteni, mindent kiadni magamból, aztán reménykedni.

- És szerinted ez elég lesz, hogy a nyári felkészülési keretbe bekerülj?

- Az itt eltöltött három nap biztos nem, úgyhogy a bajnokság többi részében is hozni kell azt a szintet, ami alapján meghívást kapok a nyári keretbe.

- Köszönöm szépen Cirmi, sok sikert kívánok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Kerbi)



Sedlmayer Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tamás! Az első kérdésem lehet, hogy egy kicsit szokatlan lesz. Azt szeretném megtudni, mit szólt az Anyukád ahhoz, hogy 20 tagú a keret?

- Nagyon örült, úgy, ahogy én. Ő se akarta elhinni először, aztán, amikor meglátta, rettentően örült. Gratulált ő is meg édesapám is, sőt a húgom is. Boldogság volt, amikor megtudta.

- Hát én hagytam, hogy hosszan válaszolj erre a kérdésre, bár a kérdés nem erre irányult, hanem azt akartam megtudni, hogy mekkora munka húsz embernek süteményt sütni...

- Én hétfőn jöttem el Szegedre, mert már kezdődtek az edzések, úgyhogy most nem otthonról jövök, megkíméltem édesanyámat, egy szolnoki cukrászdából hoztam 30 darab süteményt, ezzel jól fognak lakni a fiúk.

- Isten éltessen téged a születésnapodon, mert hogy ugye arról beszélünk, hogy ma van a születésnapod. Mit szóltál a meghíváshoz?

- El se akartam hinni először, meg aztán másodszor se. Szerencsére ültem, éppen kocsiban voltam, nem kellett, leüljek :-). Nagyon-nagyon örültem, amikor ezt a hírt meghallottam. Igazából pont arra gondoltam, hogy ennél jobb születésnapi ajándékot nem is kívánhattam volna. Boldogság töltött el, ahogy meghallottam. Reméltem, hogy kapok behívót, hallottam, hogy fiatalít Tamás - nem gondoltam, hogy az első körben.

- Igen, ez most egy nagyon nagy lehetőség mindazok számára, akik itt vannak, ugye, a nagy részük már volt valamikor kerettag, meghívott, de úgy valahogy most mintha több lenne az esély, a lehetőség. Te egy picit eltűntél, ez most neked lehet, hogy dupla esély...

- Igen, mindenképpen megfiatalodott a keret, én 2013-ban voltam, még Tibinél behívva egyszer, ahhoz a kerethez képest ez sokkal fiatalabb. Sok junior válogatottbeli csapattársam is van itt, sokkal több embert ismerek.

- Hogy látod az esélyeidet?

- Erről még nehéz nyilatkozni. Úgy jöttem ide, hogy mindent megteszek, ami tőlem telik, remélem, ez elég lesz ahhoz, hogy a további keretedzéseken is részt vehessek.

- Olvastad Tomi nyilatkozatait, interjúját, amiben nagyjából felvázolta, hogy mire lesz itt kíváncsi?

- Igen, igen, igen.

- Ezt felhasználtad?

- Igen, ezt is felhasználtam. Utánaolvastam, hogy hol miket nyilatkozott és hogy mit figyel majd, úgyhogy mindenképpen odafigyeltem erre is, így próbáltam alakítani a játékot.

- Szép ez a felkészültség :-). Én sok sikert kívánok neked és találkozunk még a hétvégén.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Fülöp Bence a vlv-nek


- Szervusz, Bence, elfáradtál?

- El.

- Milyen volt ez? Mesélj erről a négy negyedről!

- Fárasztó volt. Kicsit hideg a víz, de egyébként nagyon jó a válogatottal edzeni, úgyhogy nem panaszkodhatok.

- Te is sokszor kaptál már meghívót a keretbe, de valahogy most más minden, nem? Kicsit új a helyzet.

- Igen, pont ebédnél gondolkodtam ezen, ahogy ránéztem a többiekre, hogy Tóth Marcin és Nagy Viktoron kívül szinte mindenki 90-es vagy későbbi születésű. Török Béla és Erdélyi Balázs 90-s, a többiek annál is fiatalabbak.

- És ezt hogy "dolgozod fel"?  Mit jlent ez?

- Jó, hogy a korosztályombeliekkel lehetek itt a válogatottnál, itt már nem lehet szó arról, hogy "fiatalok", a következő generáció ez, amelynek ugyanúgy meg kell felelnie nemzetközi szinten, akármilyen születésűek vannak itt.

- Érzed egy picit, hogy ez a te időd?

- Igen, én is úgy érzem, hogy most kell nagyon megragadni ezt az alkalmat, mert sok idősebb játékos visszavonult, most kell elkapni azt a fonalat.

- Ez a mostani kétkapu hogy sikerült neked?

- Erről Märcz Tamást kell megkérdezni :-).

- Majd a végén kérdezzük meg Märcz Tamást erről. A három napra mi a terved?

- Itt vagyok a válogatottnál, úgyhogy edzeni fogok...

- Nem úgy érettem, hogy mit fogsz csinálni szabadidődben... :-) Hanem hogy itt kitűztél-e valamit célul, el akarsz-e érni valamit?

- A maximumot nyújtani. Ha úszófeladat van, akkor első akarok lenni, ha lövőfeladat, akkor a legjobb százalékban lőni a gólokat és hogyha kétkapuzás van, akkor meg a lehető legjobb teljesítményt kihozni magamból.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívnok.

- Én is köszönöm szépen.


Szombaton nagyjából megismétlődik a pénteki program: délelőtt laza(??) vizes edzés, aztán lesz mentális felkészítés, tornaterem majd este újabb öldöklő kétkapu. A vlv a helyszínről tudósít.


vlv-képek