FACEBOOK

Csúcson a Vízirájder: Toronyay Péter a válogatottban!

Csúcson a Vízirájder: Toronyay Péter a válogatottban!
hozzászólás, 2016.11.16.

Hároméves a Vízirájder Hobbi Vízilabda Csapat - olimpiai bajnokok köszöntője a fantasztikus meglepetésvideóban.

Az egész úgy kezdődött, hogy az olimpiai bajnok Varga Dániel 2013 októberében írt egy cikket a vlv-nek arról, hogy létezik minden előzmény nélküli, csak a játék öröméért űzött vízilabdasport. Riportját a szentendrei amatőr pólósokról Az igazi örömjáték címmel közöltük.

Nos, voltak olyanok, akikre ez a cikk "elementáris erővel hatott". Olvasásakor jöttek rá, hogy a vízilabdát is lehet ugyanolyan hobbisportként űzni, mint akár a focit. Herman Péter és egri barátai e cikk hatására szervezték meg csapatukat, a Vízirájdert. Elkezdték az edzéseket, keresték a kapcsolatot hozzájuk hasonló "valódi amatőrökkel", tornákon is részt vettek. A csapat azóta működik, s a napokban már igen népes körben ünnepelte meg harmadik születésnapját. A buli fénypontjaként levetítettek egy titokban elkészített videót, amely a csapat történetének felelevenítése mellett nem akárkik köszöntését is tartalmazza. Az egri csapat játékosai mellett Dabrowski Norbert, Benedek Tibor, Kemény Dénes, Szécsi Zoltán, Kiss Gergely, Gór-Nagy Miklós, Szivós Márton, Madaras Norbert és természetesen a cikkével fő ötletadó Varga Dániel is boldog születésnapot kívánt a vízirájdereseknek.



HERMAN PÉTER (Vízirájder) a vlv-nek:

- Azóta, hogy megalakultunk, egyre terebélyesebb lett a csapat, sokan kerestek meg minket vadidegenek, egész komoly létszámú társaságot "fújt össze a szél", s az idők során edzéseken kívül is gyakran találkozó barátok közössége lettünk.

- Hányan vagytok?

- 35-en fizetnek tagdíjat, természetesen nem jár mindenki minden edzésre. Most már nem is veszünk fel új tagot, mert akkor már annyian lennénk, hogy nem tudnánk normálisan játszani. Ebből adódóan alakulófélben van egy másik csapat is, mert nem lankadt az amatőrök érdelődése a városban, ügyvédek, jogászok kisebb, 8-10 fős csapata tart most ott, ahol mi tartottunk három éve.

- Hol vannak az edzések?

- Az egri strandon, ahol van egy versenymedence, amit télen befednek. Abban a "buborékban" edzünk szerda esténként és szombat délutánonként.

- Hogy néz ki egy foglalkozás?

- Van már edzőnk, Madarasi Gyula, aki egyébként játékvezető. Az elején 20 percet bemelegítünk, kapura lövünk és utána kürülbelül 40 percet szoktunk játszani.

- Ezután persze még beültök valahova, gondolom...

- Persze. Van a strand mellett egy Békafütty nevű söröző, ott tartottuk a születésnapi rendezvényünket is.


Vizirájder a 2014-es budapesti Eb lelátóján

- Versenyeken is indultok?

- Igen. Vannak amatőr vízilabda-tornák az ország különböző városaiban, azokon rendszeresen indulunk és még sosem tértünk haza érem nélkül. Ha Egerben van a torna, két vagy három csapattal is nevezünk.

- Van valamilyen könnyítés ezeken a tornákon vagy a hagyományos szabályok szerint mennek a meccsek?

- Kétszer 5 perc a tiszta játékidő és kisebb a pálya, 4-es méretű labdával játszanak az 5+1 fős csapatok. Nincs támadóidő és kiállításnál csak ki kell úszni, megérinteni a kötelet és lehet visszajönni.

- Annak idején, amikor megalakultatok, elindult egy hullám, hogy látod, azóta mi történt, mennyire fejlődött, gyarapodott az amatőr pólósok bázisa?

- Nekem csak ezekre az AVL-tornákra van rálátásom. Azt tudom, hogy amikor megalakultunk, volt, hogy megkértek minket: akárhogy is, de indítsunk két csapatot, mert különben nincs ki a létszám a tornához, most pedig már általában nagy a túljelentkezés és az indulhat, aki előbb küldi el a nevezését. Hozzáteszem, nálunk a társaság fele úgy vízilabdázik, hogy mielőtt itt elkezdte, soha életében semmi köze nem volt a sportághoz, nem szerzett alapokat fiatalabb korában. Viszont már igazi profi múlttal rendelkező tagunk is van, nemrég kezdett el hozzánk járni Zajácz Hanna, aki tavaly még az OB1-es ZF Eger játékosa volt.

- Van ebben a nagyon jól sikerült videóköszöntésben egy furcsa elem, az, hogy Benedek Tibor még szövetségi kapitányként gyakorlatilag behívja a válogatottba az egyik tagotokat, Toronyay Pétert. Ez szinte már hírértékű :-). Mit kell tudni erről?

- Még két éve történt, hogy Péter elkezdett járni hozzánk. Pár hónap után egyikünk telefonon hívta valami miatt és egy hirtelen ötlettől vezéreltetve, poénból Benedek Tibornak adta ki magát, s meghívta Pétert a válogatottba a Vízirajderben mutatott teljesítménye alapján... Egy percen át komolynak tűnt a dolog, Péter kezdett már megbarátkozni a gondolattal, amikor a "szövetségi kapitány" (Salga Attila) nem bírta visszatartani a röhögést... Hát ez a meghívó válik "valósággá" a videóban, most már valóban Benedek Tibor szájából.

- Hogy fogadta a csapat a videót?

-  A program egy házi bajnoksággal kezdődött, ugyanis már olyan sokan vagyunk, hogy négy csapat tudott játszani. A Békafüttyben volt az eredményhirdetés, majd levetítettük a teljes titokban készült videót. Óriási sikere volt, hatalmas ováció kísérte és nem tudom hányszor kellett lejátszani, újra és újra... :-)

- Mi is boldog születésnapot és további sikeres vízilabdázást kívánunk!


Íme, a születésnapi meglepetésvideó: