FACEBOOK

Benedek Tibor: Ebben a csapatban benne volt az érem

Benedek Tibor: Ebben a csapatban benne volt az érem
hozzászólás, 2016.08.25.

A szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt egy évben, s éppen ezért nagy most a csalódottság, szerinte többet érdemeltünk volna. Szavaiból kiderül, hogy akár ő folytatja, akár más, Tokióra még nem kezdődhet meg új csapat építése, mert a jövő évi budapesti vb-n muszáj jól szerepelni. Benedek Tibor a Reggeli Start csütörtöki élő adásában. Tudósítás és a beszélgetés teljes felvétele.

Szombathy Pál első kérdésére, miszerint a szövetség, az elnök - akár informálisan - értékelte-e már a riói szereplést, egy szóval tudott válaszolni a kapitány: Nem.

Ő már elkezdett az értékeléssel foglalkozni, leírja azokat a gondolatokat, amiket fontosnak tart, már csak azért is, mert beszámolókat kell majd leadnia a MOB-nak és a szövetség elnökségének.

Hogy mi a helyénvaló szó, amit érez Rió után? A csalódottság.

A szövetségi kaptány megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy ha egy mondatban kellene megfogalmazni az olimpia legfőbb tanulságát, akkor azt mondaná, hogy "Nincs más, csak a győzelem. Tehát, hogy nem kell jól játszani, nem kell okoskodni, egyszerűen csak meg kell nyerni a legfontosabb meccseket. Talán ez a legfontosabb, de hát ezt tudtam előtte is, úgyhogy nem találtam ki újat evvel."

- Én azt mondtam mindenhol, hogy ez a csapat éremesélyes - nem mondtam soha, hogy ez mindenképpen arany - és ezt most is így gondolom, ebben a csapatban benne volt az érem. Hiszen minden poszton erősek voltunk, talán a szerbeken kívül mi voltunk a legerősebbek minden poszton.

Külön kiemelte a centereket, azt, hogy Kis Gábor visszatérése biztosított egy nagyon jó centerpárost, s bár Hárai végig bordasérüléssel bajlódott, nem rajtuk múlt a jó szereplés, bár Montenegró ellen, a negyedöntőben halványabbak voltak ők is.

- Ha csak a győzelem a fontos, ha mindegy, hogy milyen az oda vezető út, akkor így utólag értékelve a történteket, lehet, hogy taktikázni kellett volna, ahogy több csapat csinálta? - szólt a következő kérdés.

- Azért nem gondoltam, hogy a taktikázás fontos nekünk, mert jobbnak gondoltam magunkat Montenegrónál - mondta Benedek Tibor. - Láttam, hogy a másik ágon Spanyolország csoportnegyedikből hirtelen csoportelső lett, Montenegró pedig negyedik, de nem tulajdonítottam ennek jelentőséget, mert azt gondoltam, hogy jobbak vagyunk Montenegrónál. (...) Én a játékosoknak azt mondtam, hogy három góllal vagyunk jobbak, de simán lehet, hogy az utolsó támadással kell megnyernünk a meccset és az is lehet, hogy ötméteresekig fog eljutni, mert egy negyeddöntőn minden előfordulhat. Hiába vagy három góllal jobb az ellenfélnél, annyi dolog történik egy ilyen meccsen, olyan nagy a feszültség, hogy nem lehet kiszámítani, hogy fog alakulni a meccs, tehát hogyha az kell, ötméteresekkel kell megnyerni.

Az ötméteresek kapcsán a kapitány elmondta, hogy egy ilyen párbajnak sok összetevője van, nem tartja szerencse kérdésének a végső kimenetelét. Az edzőnek hoznia kell egy döntést: ki az az öt játékos, akiben megbízik, annak az öt játékosnak ezzel a bizalommal élnie kell, van egy kapus, akinek kevesebb a veszíteni valója, neki hoznia kell egy-két bravúrt. Most Decker Attila nem hozott bravúrt, de az egyik ötméterest mellé lőtték, ráadásul az egyik legjobb ötmétereslövőjük, mi meg hibáztunk kettőt.

- Ilyenkor mit kell mondani: Vámos és Hosnyánszky a hibás vagy a kapitány választott rosszul...? - kérdezte Szombathy Pál.

- Azt gondolom, hogy ez az én felelősségem. Ők nyilván saját magukkal helyre kell, tegyék, hogy ezt hogy élték meg, hogy lépnek túl rajta - nem könnyű -, de az teljesen az én felelősségem, hogy kiben látom abban a pillanatban, hogy olyan lelkiállapotban van, hogy meg tudja nyerni. Ennek ellenére én előre tudtam már, hogy ki az az öt játékos, akiben bízni fogok és mivel egyik sem pontozódott ki a meccs végéig, ugyanazt a sorrendet tartottam, amit előre eldöntöttem.

- A társaság kohéziós ereje milyen? A játékosok mennyire szeretik egymást? A különböző életkorú játékosok hogy jönnek ki vagy nem jönnek ki egymással? Ez a közösség milyen volt, minden stimmelt benne?

- Ezt majd az idő eldönti, mert ugye egy kudarc után kicsit mindenki másként gondolja, mint győzelem után. Én azt gondolom, hogy nagyon erős csapat volt. Annak ellenére, hogy azért 17 év korkülönbség is volt játékosok között, hiszen Manhercz Krisztián mint legfiatalabb és Szivós Márton mint legidősebb között majdnem kétszer annyi volt a korkülönbség, én nagyon egységesnek láttam őket. És ez azért látszódott az után is, hogy nem jutottunk be az elődöntőbe, és mégis a csapat együtt tudott maradni. Azért én ezeket eléggé figyelem és nem volt egyáltalán vele problémám utána sem.

Ezután a Reggeli Startban nemrég vendégeskedő Szécsi Zoltánt idézte a műsorvezető. A háromszoros olimpiai bajnok kapus azt mondta, nem nagyon hiszi, hogy hirtelen lenne más szövetségi kapitányi alternatíva. Szombathy Pál megkérdezte: a csalódottság hatására megfordult-e egy pillanatra is Benedek Tibor fejében, hogy abbahagyja.

A szövetségi kapitány szerint erről most még korai beszélni. Négyéves szerződése van, ami december 31-éig tart, de a riói eredmény alapján az elnökség dönthet úgy, hogy ezt felmondja akár most, rögtön, hiszen a legjobb négyben kell lenni minden világversenyen, ez a feltétel.

- Én nem rohannék ennyire előre ebben, szerintem még nagyon friss az élmény mindenkinek, az elnökségnek is, nekem is. Most egy picit evvel kell foglalkozni, hogy mi történt és mik a fejlődési, előrelépési lehetőségek. Hogyha ebben az én személyem benne van, akkor - úgy gondolom, - folytatnám, ha nincs benne, akkor nem, de szerintem most kell erre egy kis időt adni, hogy kielemezzük.

- Kis Gábor, Szivós nem lesz, az állomány hogyan változhat? Ráadásul jövőre Budapesten lesz a vizes vb, ha egy csapatot épít az ember, akkor Tokióra kell gondolni, vagy a jövő évi vb-re? - szólt a következő kérdés.

- Ez nehéz kérdés, mert nagyon nagyok az elvárások egy hazai világversenynél, ezt tapasztaltuk a két évvel ezelőtti budapesti Eb-n. Kérdés, hogy mi a prioritás. Ha a jövő évi világbajnokság, akkor nagyon nehéz teljesen új csapatot építeni. Ha a tokiói olimpia, akkor teljesen más szemszögből kell kiindulni.

- Te mint világbajnok szövetségi kapitány, ez után az olimpia után szíved szerint melyiket tartanád a jobb útnak, a számodra izgalmasabb szakmai kihívásnak? A jövő évi vb-n jól szerepelni vagy pedig elkezdeni most egy csapatot építeni az olimpiai ciklus végére?

- Hát..., nem lehet nem jól szerepelni a jövő évi vb-n, ez szerintem nem kérdés. Főleg egy olimpiai ötödik hely után. Mindenképpen a legfontosabb az, hogy egy év múlva itthon..., hát látom a játékosokon is, hogy erős motiváció még egy ilyen kudarc után is, hogy egy év múlva már bizonyíthatnak itthon, hazai közönség előtt.

- Játékban, stíluban, pólótudásban, te tudod-e azt, hogy van-e olyan, amit még be kell hoznunk a szerbeken?

- Megmondom őszintén, azért elkezdtünk egy új munkát Kazany után. És ebben Gerendás György személye elég fontos volt nekem a taktikai részében és nagyon sokat fejlődtünk. Ha valaki látta azt a játékot és kicsit ért hozzá, ahogy ezen az úton egy év alatt előreléptünk akár a szoros emberfogásban, a zónában, a támadójátékunknak az elképzeléseiben, az emberelőny-kihasználásban, emberhátrányban - én nagyon meg vagyok elégedve, hogy hova jutottunk egy év alatt, de hát tejesen mindegy, hova jutottunk, mert ötödikek lettünk az olimpián. De taktikailag biztos, hogy nagyon sokat fejlődtünk és azért egy-két játékos rengeteget tanult egy év alatt. Ha megnézzük, Vámos Márton hogy játszott Kazanyban és hogy játszott itt, akkor én nem tudom összehasonlítani a kettőt. De akár tehetem ide a két fiatal bekerülőt, hogy mennyit fejlődött akár Zalánki Gergő egy fél év alatt. Fél éve még lemaradt az Európa-bajnokságról, mert műtötték a vállát. Vagy akár Erdélyi Balázsnak egy nagyon jó világversenye volt. Nagyon sok jó dolgot láttam, nagyon elkezdtek ezek a játékosok fejlődni, részei lettek ennek az új taktikai rendszernek, úgyhogy én örülök, ahova eljutottunk, de mondom, semmi más érzés nincs bennem, csak a csalódottság amiatt, hogy ez a csapat többet, legalább érmet érdemelt volna.

A VLV RIÓI ALOLDALA

A TELJES CSÜTÖRTÖKI REGGELISTART-BESZÉLGETÉS: