FACEBOOK

Szécsi Zoltán szerint Montenegró ellen 50 százalékot sem nyújtott a csapat

Szécsi Zoltán szerint Montenegró ellen 50 százalékot sem nyújtott a csapat
hozzászólás, 2016.08.22.

A háromszoros olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán szerint lehet szépíteni, de a mindenkori magyar válogatottnak egy ötödik hely az olimpián kudarc, ahogy neki is borzasztó emlék mind a mai napig a londoni ötödik hely. Szerinte ennél többet tud ez a magyar válogatott is. Beszélgetés a Reggeli Startban.

- Az, hogy azon a meccsen nem vertük meg Montenegrót, annak volt köszönhető, hogy szerintem mi 50 százalékot sem játszottunk ki magunkból, Montenegró meg stabilan hozta azt, ami egy negyeddöntőben elvárható - mondta Szécsi Zoltán.

A büntetőpárbajjal kapcsolatban a kapus nem akart részletesen értékelni, érdekességként megemlítette, hogy a pályafutása során minden téttel bíró büntetőpárbajt megnyert.

- Azért az ötöst alapvetően be kell lőni - mondta, s az értékelést ráhagyná a válogatott nagyon jó kapusedzőjére, Gergely Istvánra, aki maga is nagyon jó kapus volt. Tény, hogy ilyenkor a kapus van lelkileg könnyebb helyzetben, hiszen ha ő véd, az "extra", bravúr, ha nem sikerül, az belefér.

A nemzetközi mezőnyt Szécsi Zoltán nagyon kiegyenlítettnek látja. Saját válogatott időszakát felidézve úgy értékelt, hogy amikor éveken keresztül a magyar és a szerb válogatott vívott egymással nagy csatát, s hol a szerbek, hol mi nyertünk, ez a két válogatott azzal került a többiek fölé, hogy a többi csapatban egy-két-három klasszisjátékos szerepelt, nálunk és a szerbeknél négy-öt-hat. A szerbeknél van most három-négy, mindenki másnál egy-kettő. A görögöknél igazából egy sincsen, viszont nagyon jó "katonák".

- Montenegró válogatottjában - láthattuk - egy klasszisteljesítmény volt, Ivovicsé, és a határon volt ebből a szempontból Mladan Janovics, talán sz övé is oda sorolható. A következő, akit mondhatnék, a kapus, Scsepanovics volt, de ő - Kemény Dénes mondta találóan - "kellően jó ahhoz, hogy naggyá tegyük". És ez sikerült is. Valami blokk lehetett nálunk a meccsen, hiszen nagyon sok volt a nem védendő lövés, az olyan, ami neki inkább fájdalmat okozott, mintsem megterhelést, hogy kivédje - fogalmazott Szécsi.

A mai csapatot nem akarta ilyen szempontból részletesen értékelni, a 2012-es londoni válogatottról jegyezte meg, hogy a klasszisok még ott voltak, de a kiemelkedő egyéni teljesítmények nem jöttek ki - önmagát is beleértve.

Szerinte jelenleg a szerbek a mezőny előtt vannak, utánuk a horvát-olasz-magyar-görög, még talán a spanyolt is ide lehet venni, ezek teljes mértékben egy szinten vannak, ebben a körben a napi forma dönt, vagy éppen a csillagok állása...

- Bízom abban, hogy ami eddig ellenünk volt, most majd velünk lesz - mondta Szécsi Zoltán.

Szivós Márton és Kis Gábor visszavonulását a válogatottságtól egészségügyi kérdésként értékelte, szerinte a 87-es korosztálytól, a Varga Dénes, Hárai Balázs, Decker Attila korosztálytól lefelé "mindenképpen beleférhet még egy olimpia", az idősebbek pedig nyilván Benedek Tiborral egyeztetve hozzák majd meg a döntést a hogyan továbbról.

Szécsi szerint mindenképpen négy évben kellene most gondolkodni, szerinte óriási hiba lenne, ha elmaradnának a meghozandó döntések azért, hogy jól szerepeljünk a jövő évi budapesti világbajnokságon, s ezzel késleltetnénk a tokiói csapatépítést.

A műsorvezető, Szombathy Pál megkérdezte, hogy vendége teljesen biztosnak, megkérdőjelezhetetlennek látja-e a szakmai stáb és Benedek Tibor pozícióját, amire Szécsi Zoltán azt mondta, hogy Benedek Tibort annak idején elég nagy támogatottsággal választotta meg az elnökség, "nem igazán tudom most hirtelen, ki vehetné át Tibi helyét".

Saját terveiről szólva a Kaposvár vezetőedzője elmondta, hogy még idén is vízbe száll, edz a többiekkel, de már nem az 1-es sapkát szánja magának, hanem a 14-est. A Kaposvár minimális célja az új bajnokságban a legjobb nyolc közé jutás, ott még feljebb kerülni a vágyálmaik közé tartozik.

A teljes beszélgetés: