FACEBOOK

Így lesz kvótánk Rióra!

Így lesz kvótánk Rióra!
hozzászólás, 2016.01.22.

A belgrádi Európa-bajnokság a vége felé közeledik, szombaton sorsolják a riói olimpiára utolsókét kvalifikációt nyújtó áprilisi trieszti torna csoportbeosztását. A vlv értesülése szerint Magyarország az olaszokkal együtt az első kalapban várja a sorsolást. Íme a kiemelések és a lebonyolítási rend:

A trieszti olimpiai selejtezőtorna időpontja: április 3-10.

A részvevők:


Európából

Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Románia, Franciaország, Németország, Hollandia, Szlovákia


Más földrészekről

Kanada, Kazahsztán, Dél-Afrika


A torna mezőnye úgy alakult ki, hogy az afrikai kvótát a FINA "ide hozta", mondván, hogy az olimpián indulni szándékozó válogatott méresse meg magát, itt harcolja ki a riói szereplés jogát.

A nevezési határidők lejártak, s mivel Dél-Amerikából senki nem jelentkezett (Argentína és Mexikó indulására lehetett számítani) a FINA illetékeseinek döntése értelmében ezért Európa egy plusz helyet kapott a selejtezőtorna mezőnyben. Érdekesség, hogy ezt a helyet Szlovákia szerezte meg úgy, hogy ma reggel a Grúzia elleni helyosztót (a 13-14. helyért) Zatovicsnak a befejezés előtt 14 másodperccel lőtt szabadobás-góljával 10:9-re megnyerte.

A trieszti torna lebonyolítása a következő:

A részvevő 12 csapatot két hatos csoportba sorsolják. A csoporton belül körmérkőzések lesznek, majd a két csoportelső a másik csoport negyedik helyezettjével, a két csoportmásodik a másik csoport harmadikjával vív egyenes kieséses meccset. A negyeddöntő megynyerése vagyis az első négybe kerülés jelent majd olimpiai kvótát.

A vlv-nek a LEN-től nyert értesülése szerint elkészítették a szombat esti sorsolás előtti kiemeléseket. A kalapok a következők:

1. kalap:

Magyarország és Olaszország (tehát az olaszokkal nem kerülhetünk egy csoportba)

2. kalap:

Kanada és Kazahsztán

3. kalap:

Oroszország és Dél-Afrika

4. kalap:

Spanyolország és Franciaország

5. kalap:

Románia
és Németország

6. kalap:

Hollandia és Szlovákia


A riói tornán már biztosan részt vevő csapatok: Szerbia, Horvátország, Görögország (a tavalyi kazanyi vb első három helyezettje), Japán (az ázsiai selejtezőtorna győztese) USA (a Pánamerikai Játékok győztese), Montenegró (a belgrádi Eb döntőse) és Brazília (a rendező jogán). Egy csapat jön még Óceániából, feltehetően Ausztrália.


A nők 12 csapatos kvalifikációs tornájának a hollandiai Gouda ad otthont március 21. és 28. között. Ezen Európából hat válogatott vehet részt (és szintén négyen harcolhatják ki az olimpiai szereplés jogát). Magyarország nem érintett, hiszen a lányok a péntek esti döntő megnyerésével megszerezték az olimpiai kvótát.


A VLV EB-ALOLDALA A TELJES PROGRAMMAL, A MAGYAR CSAPAT BEMUTATÁSÁVAL, FOLYAMATOS EREDMÉNYKÖZLÉSSEL

A VLV ÖSSZES BELGRÁDI FOTÓGALÉRIÁJA

A SORSOLÁS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE