FACEBOOK

Universiade, Kvangdzsu - eredmények

Universiade, Kvangdzsu - eredmények
hozzászólás, 2015.07.02.

ARANYÉRMES A MAGYAR VÁLOGATOTT! A döntőben 7:7 után ötméteresekkel győztük le az olaszokat.

Universiade, férfi vízilabdatorna, csoportkör

Első nap

Olaszország-Magyarország 8:10 (1:4, 2:2, 3:2, 2:2)
G.: Mirarchi, Damonte 2-2, Coppoli, Nora, Bruni, Lanzoni, ill., Bátori 4, Illés 3, Kovács G., Lőrincz, Sedlmayer

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Jó kezdés volt, holott azért az első mérkőzés mindig nehéz szokott lenni. Beigazolódott, hogy a Törökországban lejátszott torna pozitív hatással volt a csapatra, segítette az itteni kezdést. Voltak már hivatalos meccseink, nem zavartak meg minket azok a körülmények, amelyek egy hivatalos mérkőzéssel járnak.

Több jó egyéni teljesítményt láttam, Bisztritsányi jó volt a kapuban, Bátori és Illés összesen hét gólja nagyon sokat segített, de minden csapatrészben jók voltunk. 10:6-ig "volt érdemes" a mérkőzést figyelni, addig pedig a hat kapott gól abszolút meghatározta a mérkőzés várható kimenetelét, s a jó védekezéshez jött hozzá, hogy a támadásban most pontosabbak voltunk, különösen az első három percben, amikor négy támadásból három gólt értünk el és ez nagyon jó alaphangot adott.

BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Úgy érzem, hogy végig kézben tartottuk a meccset, kiemelném a védekezésünket, nagyon jó volt a fontos szituációkban. Érdekesség hogy 4 cserés kiállítás is volt a meccsen, szerencsére csak egy tőlünk. Még van hat csoportmeccs innentől az ausztrálokkal foglalkozunk.

A csoportkör magyar meccseinek további programja (időpontok helyi idő szerint, ott hét órával előbbre jár a mutató):

Július 4., szombat


Magyarország-Ausztrália 8:8 (4:3, 1:2, 2:0, 1:3)
G.: Chilkó, Bátori 2-2, Jansik Sz., Sedlmayer, Kovács G., Halek, ill. Marshall, B. Edwards, Brooks 2-2, E. Edwards, Perrott

A magyar csapat kapuját végig Barabás Botond védte (az első számú kapus, Bisztritsányi Dávid értékelése szerint nagyszerűen.)

Az utolsó negyedben 8:5-re vezettünk, innen egyenlítettek az ausztrálok.

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Hozzá kell szokni, hogy az ausztrálok amellett, hogy gyorsan úsznak, izmosak, "nagy darabok", elkezdenek egyre jobban vízilabdázni. Ennek ellenére három-három és fél negyeden keresztül nagyjából az történt a vízben, amit szerettünk volna. Jó lett volna félidőben nem 5:5-tel, hanem 7:5-tel fordulni, s ha az elején nem tudsz jelentős előnyt szerezni, akkor általában a végjátékban dőlnek el a dolgok. Úgy érezhettük, hogy már zsebben van a mérkőzés, mint ahogy az olaszok ellen is, három-négy perccel a vége előtt. Most is megvolt a lehetőségünk az utolsó negyedben, de amennyire rutinosak voltunk az olaszok ellen, most annyira rutintalanul zártuk ezt a mérkőzést
. A teniszből vett szóhasználattal: ki nem kényszerített hibáink voltak, rossz, idő előtti passzok, az negyedik negyedben a hárorom emberelőnyünkből egyet sem tudtunk belőni, s három gólt kaptunk az utolsó három és fél percben.

Annyit hozzáteszek, hogy pénteken jó másfél órás konditermi edzést tartottunk, utána egyórás nagyon intenzív vízi edzést, nyilván nem erre az ausztrál meccsre készülve, utána pedig, akinek kedve volt, elmehetett az Universiade nyitó ünnepségére.
De nem azért lett döntetlen a meccs, mert elfáradtunk, hanem azért, mert rutintalan döntéseket hoztunk a végjátékban.

BARABÁS BOTOND a vlv-nek:

- Mi rontottuk el a végén, megnyert meccs volt 8:5-nél. Most pontosan nem látom, meg nem is akarom értékelni, hogy mi miatt csúszott ki a kezünkből, az tény, hogy az utolsó negyedben voltak megúszásaink, emberelőnyeink, amik kimaradtak, illetve hátul kaptunk gólt rossz elváltásból és centerből is. A végére szerintem elfáradtunk, hiába mondogattuk egymásnak, hogy sikeresen átálltunk a fárasztó, húszórás ide út után, úgy látszik, ez mégsem történt még meg. Egy kis regeneráció jót tenne a csapatnak. Szerencsére a két legnehezebb csoportellenfélen túl vagyunk, nem lebecsülve a soron következő ellenfeleket, azért ellenük nem kell majd megfeszülni. Egyáltalán nem vagyunk elkeseredve a döntetlen miatt, sőt, inkább értékeljük, hogy időben kaptunk figyelmeztetést, vannak dolgok, amiket rendbe kell raknunk. Még pofonnak sem nevezhetjük ezt a döntetlent, inkább azt mondhatom: "pofonszerűség" volt. :-)


Július 6., hétfő

Hollandia-Magyarország 8:9 (2:1, 1.0, 2:4, 3:4)
G.: Bátori, Sedlmayer, Kovács G., Jansik Sz. 2-2, Illés

BISZTRITSÁNYI DÁVID csapatkapitány a vlv-nek:

- Most már csak az eredményeket nézve is következtetni lehet arra, hogy elég erős ez a torna. Jó csapatot tudtak kiállítani azok az országok is, amelyek nem tartoznak a vezető vízilabda-nemzetetek közé. Ilyenek a hollandok, akik elsősorban fizikálisan nagyon erősek, emellett van három-négy olyan játékosuk, aki magyar szinten is jó vízilabdázónak számít, továbbá egy olyan edzőjük, aki 2008-ban Pekingben olimpiát nyert a holland női csapattal és elég komoly szervezettséget vitt az Universiade-válogatottjuk játékába.

Ezzel együtt mi sem kezdtünk úgy, ahogy kellett volna, elsősorban a támadásaink nem sikerültek, a lővéseink nem jöttek be. Ugyanakkor a csapat erejét mutatja, hogy félidőben, 3:1-es holland vezetésnél sem szidtuk egymást, csináltuk a dolgunkat és ennek hamar meglett az eredménye, mert sikerüt három perc alatt fordítani, onnantól pedig végig döntetlen körüli volt az állás. A csapatot kell kiemelnem, meg azt, hogy gyengébb játékkal tudtunk egy ezen a szinten jó válogatott elleni győzni.

Holnap a franciák következnek, majd Brazília, aztán végül Dél-Korea. Nyilván nem úgy megyünk ezekre a meccsekre, hogy "bedobjuk a nadrágot", ha már az elején a jobb csapatok ellen jól szerepeltünk, nem szeretnénk "banánhéjon elcsúszni". Kicsit fáradtak vagyunk, de Balázs úgy időzít, hogy a negyeddüntőre és az azt követő időszakra kerüljünk csúcsformába, úgy, ahogy két évvel ezelőtt.


Július 7., kedd

Franciaország-Magyarország 7:12 (
2:1, 3:3, 1:3, 1:5)
G.: Sedlmayer 4, Bátori 3, Kovács 2, Sántavy, Jansik Sz., Zalánki, ill. Camarasa 4, Laversanne 2, Marzouki

Az első két negyedben Bisztritsányi, a második félidőben Barabás védte a magyar kaput.

SEDLMAYER TAMÁS a vlv-nek:


- Megbeszéltük meccs előtt, hogy ha lehet, már az elején tudatosítanunk kell a franciákban, hogy semmi esélyük nincs ezen a mérkőzésen. Ez nem jött össze sajnos, elég lomhán kezdtük a találkozót és ez az egész első félidőre igaz volt. Aztán Balázs felspannolt minket (meg egy kicsit mi is magunkat), mert azért mégiscsak a csoportelsőség felé kellett tennünk egy nagy lépést. Összeszedtük magunkat támadásban, hiszen védekezésben nagyjából addig is rendben volt minden. Összejöttek a helyzetek továbbra is, de most már nem hibáztuk el azokat, így sikerült a harmadik negyedet 3:1-re, a negyediket 5:1-re megnyerni. A "tudatosítás" így az eleje helyett a második félidőre maradt, de szerencsére végül összejött.

- Elégedett vagy?

- Igen. Örülök, hogy sikerült négy gólt szereznem, most nekem jött ki a lépés, sikerült élnem a lehetőségeimmel, elégedett vagyok. A csoportban Brazília és Dél-Korea következik, remélhetőleg nem okoznak nehézséget, felkészülünk rájuk.


Július 8., szerda

Magyarország-Brazília 13:3 (4:0, 3:1, 2:1, 4:1)
G.: Kovács 4, Sedlmayer, Zalánki, Illés 2-2, Bátori, Lőrincz, Szentesi, ill. Stellet, Da Silva, Correa

A magyar válogatott ezzel gyakorlatilag csoportelső.


LŐRINCZ BÁLINT a vlv-nek:

- Sikerült végrehajtani az edzői utasításokat, így  magabiztos győzelem lett a vége. Remekül működött a védekezés és támadásokban is pontosan fejeztük be a helyzeteket. Már kicsit előrébb lehet tekinteni, de természetesen tudjuk, hogy van még egy meccs a csoportból, amit meg kell nyerni!

A mai nap kapcsán meg szeretném említeni, hogy két csapattársam, Chilkó Márton és Barabás Boti ma ünnepli születésnapját, mindketten remekül játszottak a mai mérkőzésen is!



Július 10., péntek

Dél-Korea-Magyarország 2:15 (1:3, 0:3, 1:5, 0:4)
G.: Kovács G. 4, Jansik Sz., Bátori, Sedlmayer, Illés 2-2, Lőrincz, Halek, Chilkó

A legjobb négy közé jutásért szombaton, magyar idő szerint reggel 10 órakor Japán következik, immár az egyenes kieséses rendszerben.

KOVÁCS GÁBOR a vlv-nek:

- Főleg a szombati, Japán elleni negyeddöntőre koncentrálva ugrottunk vízbe és elég sima győzelmet arattunk. Nagyjából egyforma stílust képvisel mindkét ellenfelünk, azzal a különbséggel, hogy Japán jobb csapat. A meccs második felében tudtunk olyan dolgokat gyakorolni, amiket a szombati negyeddöntőben hasznosíthatunk. Nagyjából ennyi, amit a mai meccsről el lehet mondani.

- A csoportkörnek vége. Hogy látod, mennyit fejlődött a csapat?

- Folyamatosan fejlődünk, egyre jobban érezzük egymás mozdulatait. És még sok minden van a tarsolyban, amit nem vettünk elő. Gratulálok a csapatnak a csoportelsőséghez, innentől kezd érdekessé válni a dolog. Még nem vagyunk csúcsformában, de nagyon közel állunk hozzá.


VINCZE BALÁZS CSOPORTKÖR UTÁNI ÉRTÉKELÉSE A VLV-NEK


Július 11., szombat

Negyeddöntő


Magyarország-Japán 12:7 (4:3, 2:2, 3:1, 3:1)
G.: Bátori, Jansik Sz., 3-3, Illés, Chilkó 2-2, Sedlmayer, Halek

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Én úgy éreztem a mérkőzés alatt, hogy jóval hamarabb eldönthettük volna az elődöntőbe jutás sorsát, de szívósan ragadtak ránk a japánok, mi pedig elsősorban támadásokban hagytunk ki lehetőségeket. Ha ezt nem tesszük, talán már a második negyed vége felé négy-öt gólos különbség lehetett volna, de hát ez a "ha" kategóriája. Küzdöttünk, harcoltunk a végéig és igazából a végjátékban sikerült aztán teljesen egyértelművé tennünk, hogy nekünk lesz ott a helyünk a vasárnapi elődöntőben. Ami azért alapvető elvárás is volt, amikor elindultunk az Universiadérra és aztán, ahogy a sorsunk alakult, tehát hogy a japánokkal játszottunk az elődöntőbe jutásért.

- Milyen erős az amerikai csapat, ismeritek őket?

- Nem láttam még mérkőzésüket, egy lendületes, jó csapat, amely itt, ezen a tornán jó eredményeket ért el. Megverték a szerbeket, s úgy lettek csoportmásodikok, hogy még az oroszok ellen is vezettek a negyedik negyed elején. Van három-négy játékosuk, akik a góllövés és a szervezettség szempontjából a hátukon viszik a csapatot, nekünk nyilván elsősorban őket kell majd kivennünk a játékból. Hatalmas csata várható. Itteni idő szerint este 8-kor játszunk, ez azt jelenti, hogy 24 órám van, hogy minden anyagot átnézzek, amink van, mert van, Mátéfalvy Csaba jóvoltából szinte minden érdekes mérkőzés felvétele megvan.

JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Tudtuk, hogy nehéz lesz, láttuk a japánok korábbi meccseit, a szerbekkel például egy nappal ezelőtt ikszeltek. Nem vehettük félvállról a meccset, persze ezt soha nem is tesszük. Küzdelmes mérkőzés volt, a nagyszünetben még csak eggyel vezettünk, de a második félidőben nagyon látszott, hogy elfáradtak. Három-négy kulcsemberük van és nem bírták a saját tempójukat - minden támadásuk lefordulás volt, nagyon sokat úsztak.

- Nektek hogy megy a játék?

- Azt gondolom, hogy "fejlődésben vagyunk". Most kell, hogy a legjobban menjen, holnap, aztán kedden. Egyelőre minden a terveink szerint alakul. Az elődöntőben az USA-val játszunk, őket nem ismerjük, de videózunk, hogy megtaláljuk a gyengéiket.

- Nem fáradtatok el? Azért a torna vége felé tartunk...

- De, elfáradtunk. Szerencsére a cxsoportkörben úgy alakult, hogy a végére a két leggyengébb csapat jutott, így nem kellett belehalni a vízbe. Ha nem is szabadnapként fogtuk fel, de nem szakadtunk meg és jobban eloszlott a játékidő, senki nem adta ki a maximumot. Holnaptól kell nagyon keményen nyomni, azt gondolom, hogy bírni fogjuk.


Július 12., vasárnap

Elődöntő


USA-Magyarország 3:4 (1:1, 1:1, 1:1, 0:1)

G.: Zwaneveld, Roberts, Ramirez, ill. Halek, Sedlmayer, Zalánki, Bátori

Csapatunk 1.49-cel a vége előtt vezetett először a meccsen. A legjobbkor...

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Egyértelmű, hogy a védekezésünkkel sikerült ezt a mai mérkőzést megnyerni és a döntőbe bejutni. Nagyon nehéz volt, az amerikaiak is jól védekeztek, elég kiszorított helyzetből kényszerültek lövésre mindkét csapat tagjai, ennek tulajdonítható az az igazán gyengének mondható statisztikai eredmény, hogy 25 lövésből lőttünk négy gólt. Sok blokk, sok védés volt, mind a két csapat figyelt a lefordulások elkerülésére, azt kell, hogy mondjam, elég nagy taktikai csata zajlott a vízben. Szerencsére az utolsó emberelőnyünket kevesebb mint két perccel a vége előtt, időkérés után gólra tudtuk váltani, azt követően az amerikaiak még kaptak két emberelőnyt, ezeket pedig ki tudtuk védekezni. Ez meghozta a győzelmet nekünk.

- Esetleg a győztes gól egy eddig "elspájzolt", nem alkalmazott figurából született?

- Igen... Az első gólunk is így esett, egy nagyon jó helyzetünk is lett ilyen akcióból, annál a gólvonalon védett a kapus, ez az utolsó gól is olyan volt, amit most játszottunk itt először, de van még a tarsolyban, maradt még holnaputánra, a döntőre is. Érdekesség, hogy az Universiade férfi tornája magyar-olasz meccsel kezdődött és ugyanezzel zárul...

- Az elmúlt napokban már mondtad, hogy az olaszok nagyon sokat javultak a torna közben...

- Igen. Elég magabiztos győzelmet arattak ma, fél szemmel tudtam csak nézni, de megvan, Mátéfalvy Csaba felvette. Az utolsó három mérkőzésüket kell átnéznünk, hogy megfejtsük, mi az, amitől a játékuk ennyire feljavult.

- Gondolom, hogy győzelmi esélyekkel szálltok vízbe kedden...

- Mindenképpen. Nagyon nehéz lesz, borzasztó brusztos meccsre számítok, színészkedéssel, keménykedéssel. Hétfőn tartunk két edzést, átmozgatót, meg azokat a figurákat, amiket eddig nem játszottunk és most szeretnénk bevetni, kicsit bele kell tenni a kezekbe és a fejekbe újra, hogy amikor a meccs közben elő kell venni, ezt sikeresen tegyük.


BISZTRITSÁNYI DÁVID csapatkapitány a vlv-nek:

- Csak annyit tudok mondani, hogy le a kalappal a csapat előtt. Nagyon nagy akarattal és elánnal játszott mindenki, előttem nagyon jó volt a védekezés, sajnos elöl a támadásra már nem jutott annyi energia, amennyit szerettünk volna. Emiatt lett ilyen szoros a mérkőzés. Az olló kinyílhatott volna, de három gólunkat nem adták meg. Bár nem akarok külső körülményekkel foglalkozni, végül is nyertünk, de nem könnyítették meg a dolgunkat.

Amiért jöttünk, azt holnapután szeretnénk megvalósítani. Az olaszok nem jobbak, mint mi, de nem számít, hogy mi volt másfél héttel ezelőtt, az alatt az egy óra tíz perc alatt kell mindenkinek kiadnia magából azt, ami benne van, és ki fog derülni, hogy melyik csapat a jobb - én azt gonolom, hogy mi vagyunk azok.



BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, az amerikaiak verték a szerbeket, az oroszokkal szemben két perccel a vége előtt még vezettek, a franciákat simán legyőzték. Nehéz is lett, elég csak a negyedek eredményét megnézni... Nem játszottunk jól, de egy nyertes elődöntő után ez nem lényeges, itt csak egy dolog számított, hogy nyerjünk és ezt fantaszikus védekezésünknek köszönhetjük, meg a hatalmas szívünknek. A végén ugyanis már mind a két csapat hullafáradt volt, de mégis bennünk volt több erő, éppen annyi, hogy egy száz százalékos helyzetet belőjünk másfél perccel a vége előtt.

- Olaszok?

- Érdekes, mert ők nagyon gyengén kezdték a tornát, mi például elég simán megvertük őket, már 10:6-ra is vezettünk ellenük, onnan lett 10:8. Később is botladoztak, ki-ki meccset játszottak a hollandokkal az utolsó (4.) továbbjutó helyért, majd az oroszokon ötméteresekkel jutottak túl.

Természetesen optimisták vagyunk, ne felejtsük el, hogy mi már itt egyszer megvertük őket. Ma este még pihenünk, mert a mai tényleg nagyon kemény mccs volt, holnap reggeltől pedig minden idegszálunkkal az olaszokra koncentrálunk. Én tudom, hogy meg tudjuk őket verni kétszer.


Július 14., kedd

Döntő

Olaszország-Magyarország 13:14 (1:0, 3:1, 1:4, 2:2 - 6:7) ötméteresekkel

G.: Marziali, Dolce 3-3, Lanzoni, Mirarchi 2-2, Coppoli, Bruni, Gitto, ill. Bátori, Kovács G. 3-3, Illés, Halek, Sedlmayer 2-2, Jansik Sz., Chilkó

VLV-VIDEÓ:


Így nyertünk Universiadét!

A magyar csapat a második negyed végén, 0:4-nél lőtte első gólját, de ezután szívósan jött fel és 5:5-nél egyenlített. A vége előtt 1.47-tel vezettünk először a meccsen, majd sikerült kivédekezni a "menetrendszerű" emberhátrányt. Az olaszok mégis egyenlíteni tudtak, így ötméteresek következtek, ezt a párbajt 7:6-ra mi nyertük.

MECCS UTÁNI NYILATKOZATOK