FACEBOOK

A címvédő lassan újra a régi - Giorgetti a vlv-nek

A címvédő lassan újra a régi - Giorgetti a vlv-nek
hozzászólás, 2013.07.12.

A héten meglepő magabiztossággal győzte le az olimpiai bajnok horvátokat a világbajnoki címvédő olasz válogatott. A találkozó legeredményesebb játékosa a háromgólos Alex Giorgetti volt. Őt kérdeztük, s nem csak erről a meccsről, hanem az olaszok állapotáról, vb-reményeiről is.

Vízilabdagálát rendezett Verona város önkormányzata a héten. A program csúcspontjaként a regnáló olimpiai bajnokkal mérkőzött meg a világbajnoki cím védője. A meccset a lelátóról élvezte végig a Veronában élő olasz úszó híresség Federica Pellegrini és Filippo Magnini.

A telt ház, 1500 néző előtt megrendezett meccset az olaszok meglepően simán nyerték. Alessandro Campagna szövetségi kapitány úgy értékelte csapata teljesítményét, hogy a meccs igazolta: jó úton járnak. Elsősorban a védekezés ment nagyon jól, de az emberelőnyös játékban is látott nagyon pozitív jeleket.

ALEX GIORGETTI a vlv-nek:

- Ez egy barátságos meccs volt, Verona városa szervezte meg, ünnepi külsőségek között játszottunk. Ez volt a válogatottunk utolsó olaszországi szereplése a világbajnokság előtt. Érdekes, hogy a meccs előtti napon együtt edzettünk a horvátokkal, s mi nagyon fáradtak voltunk, ők teljesen frissek, aztán másnap, a mérkőzésen ez éppen fordítva történt. A látszat ellenére nem volt egyébként könnyű, laza meccs számunkra, igaz, hogy az elején 5:2-re elmentünk, de a horvátok aztán 6:5-re feljöttek. Amúgy szerintem nincs három-négy gól különbség a két csapat között, de az tény, hogy ezen a meccsen jól játszottunk, a horvátok pedig kicsit gyengébbek voltak. A különbség szerintem abból adódott, hogy nagyon jól védekeztünk, úgy, mint az elmúlt két évben szoktunk, a horvátok pedig támadásban nem voltak annyira veszélyesek, mint szoktak lenni.

- Mi történt veletek, láthatóan megint olyan teljesítményt nyújt a csapatotok, mint amikor a legnagyobb sikereiteket elértétek, közben pedig voltak hullámvölgyek.

- Az edzőnket, a stábot nem érdekli, ha a felkészülési időszakban nem megy vagy nem jönnek az eredmények. A nagy versenyre kell jó állapotban lenni. Az elején mi általában gyengébbek vagyunk, de tudjuk azt, hogy meg kell csinálni, amit az edző mond és javulni fog a forma. Amikor majd kevesebb lesz a konditerem és az úszás, akkor mindenki frissebben mozog majd. Két héttel a vb kezdete előtt már úgy érezzük, hogy kezd visszatérni az a játék, ami a legutóbbi vb-n és az olimpián jellemzett minket, reméljük, hogy az utolsó tornán, Portugaletében a spanyolok és az ausztrálok ellen úgy fog menni a csapatnak, hogy nyugodtan utazhatunk Barcelonába.

- A vb-től mit remélsz, címvédőként hogy látod az esélyeiteket? Kedvezőnek tartod-e a sorsolásotokat?

- Az elmúlt három évben sose számolgattunk, nem néztük, hogy milyen ellenfél jöhet. Mindenkit le kell tudni győzni, ha nyerni akarsz. Ha hamar kerülsz össze egy erős csapattal, akkor hamarabb kell legyőzni, ha később, akkor később. Címvédőként megyünk oda, tudjuk, hogy nehéz lesz megvédeni a világbajnoki címet, de ha úgy játszunk és úgy összeáll a csapat, ahogy szokott, akkor meglehet a győzelem. Szerényen állunk oda, minél messzebb akarunk jutni és ha sikerül győzni, akkor örülünk. Az edző magabiztos, ahogy a csapat is, tudjuk, hogy a válogatottunk összetétele az elmúlt időszakban keveset változott és megvan az a játék, amivel meg tudtuk mutatni az egész világnak, hogy mit tudunk.

- Hogy megy neked? Három gólt dobtál a horvátoknak, jó formában vagy?

- Még nem is annyira. Épp ma beszéltem az edzőnkkel és mondtam neki, hogy két kilót fogytam, a konditól eléggé ki vagyok készülve, de fejben nagyon ott vagyok és az én játékomban ez a fontos. Szerencsére jól ment a horvátok ellen, amit a csapatnak is köszönhetek, de én biztos vagyok abban, hogy ennél jobban is tudok játszani és nagyon várom a vb-t, hogy ezt bebizonyítsam. Fontos verseny lesz nekem, Campagna nagyon bízik bennem, komoly feladatot adott, a csapat szervezője leszek. Eddig elég jól játszottam fáradtan is, remélem, hogy ha friss leszek, akkor még jobban fog menni a játék.

- Akkor találkozunk Barcelonában!

- Sok szerencsét a magyaroknak! Még annyit: láttam a hírekben, hogy Kis Gábor nem szerepelhet. Sajnálom, mert nagyon jó center. Annak viszont örülök, hogy visszajött Varga Dani, akit a csapat eszének tartok.


Olaszország-Horvátország 11:7 (2:1, 3:1, 3:4, 3:1) - barátságos mérkőzés
Verona, v.: Bianchi, Savarese
Olaszország: Tempesti, Perez, F. Di Fulvio 1, Figlioli, Giorgetti 3, Felugo 2, Figari, Gallo 2, C. Presciutti 1, D. Fiorentini, Aicardi 1, Napolitano 1, Del Lungo, Nora. Szövetségi kapitány: Campagna.
Horvátország: Pavics, Loncsar, Krapics 1, Paskvalin 1, Jokovics 1, Milakovics, Muslim 1, Buslje, Sukno 1, Dobud, Setka, Obradovics 1, Bijac, Bukics 1. Szivetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól - emberelőnyből: 4/8, ill. 4/11
Gól - ötméteresből: 2/3, ill. -


Az olasz válogatott ezen a hétvégén a hagyományos portugaletei (bilbaói) felkészülési tornán vesz részt Spanyolország és Ausztrália társaságában.

A világbajnoki címvédő Barcelonában a D csoportban szerepel Németország, Románia és Kazahsztán társaságában.

Első meccsüket július 2-én játsszák, Romániával, közvetlenül a magyar válogatott Kína elleni bemutatkozását követően.

Megjegyezzük, hogy a barcelonai torna lebonyolítási rendje szerint a mi csoportunk (HUN, SRB, AUS, CHN) éppen  az olaszok kvartettjével van "összekötve", tehát a folytatásban (nyolcaddöntő) ebből a csoportból kapunk ellenfelet, mégpedig úgy, hogy ha csoportelsőként végzünk, akkor a D csoport negyedik helyezettjével játszunk, ha csoportmásodikok lennénk, akkor a D-s csoportharmadikkal és így tovább. (Nagy jelentősége van a csoportelsőségnek azért is, mert egy sikeresen megvívott nyolcaddöntő után, a legjobb négy közé jutásért csoportelső nem kerülhet szembe másik csoportgyőztessel, valamelyik csoportmásodik és csoportharmadik egymás elleni meccsének továbbjutóját kapja.)