FACEBOOK

A LEN törölte az EB-kvalifikációs rendszert

A LEN törölte az EB-kvalifikációs rendszert
hozzászólás, 2012.09.22.

Az európai vízilabda-struktúra omladozásának újabb jele: a LEN törölte a 2014-es budapesti EB kvalifikációs versenysorozatának már meghirdetett menetrendjét és heteken belül új versenyszisztémát dolgoz ki.

A 2014-es Európa-bajnokság rendezési jogát Budapest Isztambullal szemben nyerte el. A győzelem azért is volt értékes, mert EB-t kétévente rendeznek, s mindig van az olimpia évében, amikor viszont kevéssé számít "önálló világversenynek" (hiszen általában az ötkarikás felkészülést szolgálja), viszont a "köztes" időpontban, az olimpiai ciklus félidejében értékes a torna, mert a részvevők egyetlen célja az EB-trófea megszerzése.

A tornán 12 ország válogatottja vehet részt. Házigazdaként Magyarország eleve részvevő, s a szabályok szerint kvalifikálta magát az idei eindhoveni EB első öt helyezettje (Szerbia, Montenegró, Olaszország, Németország mellett a 6. helyen végzett Görögország is, mert a bronzérmes Magyarország nem vesz el helyet a kvótából).

A fennmaradó hat helyet az eddigi hagyományoknak megfelelően selejtezőkön lehet megszerezni. E fázis csoportbeosztását idén májusban, a debreceni úszó EB alatt készítették el.

A csoport
Spanyolország
Málta
Ukrajna
 
B csoport
Hollandia
Szlovákia
Lengyelország
Dánia
 
C csoport
Horvátország
Oroszország
Portugália
  
D csoport
Románia
Szlovénia
Izrael

E csoport
Macedónia
Franciaország
Nagy-Britannia
Csehország

F csoport
Törökország
Grúzia
Fehéroroszország

A meghirdetett rendszer szerint a csoportokból (oda-vissza) körmérkőzések után a két első helyezett jutott volna tovább, ki-ki meccset vívva ezután egy másik csoport továbbjutójával az EB-részvételért.

Azért a "volna" kifejezés, mert a LEN most törölte a fenti lebonyolítási rendszert és néhány héten belül új szisztémával rukkol elő. Ennek lényege az lesz, hogy egy-egy helyen, tornarendszerben bonyolítják le a selejtezők összes mérkőzését.

Jól mutatja a sportág európai vezetőinek figyelmét, alázatát a kontinens vízilabdázói és pólószurkolói iránt, hogy a nyilván kisebb vagyonért felújított hivatalos LEN-honlapon minderről semmiféle információ nem olvasható. A változásról közvetlenül az érintett országok szövetségét értesítették, úgy gondolván, hogy a nyilvánosság számára lényegtelen információkról van szó. És így persze magyarázkodni sem kell, hogy a részvevőknek vélhetően túl sok pénzbe kerülő lebonyolítási rendszer miért vallott kudarcot.

A módosításról szóló hírt a világ egyik legjobb vízilabda-honlapján, a német-holland (waterpoloworld.com) olvastuk, így tudtuk megosztani olvasóinkkal.

1 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs37458
2012.09.22. 13:55

Ahogy elnézem WiWo-éknak lett volna a legrosszabb, mert a hollandokat a B és a C csoportba is besorolták...