FACEBOOK

Békés döntetlen a szabadkai uszodaavatón

Békés döntetlen a szabadkai uszodaavatón
hozzászólás, 2012.04.30.

Nem hivatalos mérkőzésen 5:5-ös döntetlent játszott a szerb és a magyar válogatott hétfőn délután, a vajdasági város új uszodájának avatásakor. Helyszíni riportunk.

A most átadott szabadkai uszoda kívülről inkább repülőgéphangárra emlékeztet, belül azonban Makovecz-stílusra emlékeztető kis ékszerdoboz.

Az avatót megelőző sajtótájékoztatón a két szövetségi kapitány (Kemény Dénes és Dejan Udovicsics) és a polgármester mellett részt vett Biros Péter és Zsivko Gocics is. Kivétel nélkül mindenki elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy szerb-magyar pólómeccs avat egy vadonatúj uszodát. (A sajtótájékoztató nyelve a szerb és a magyar volt, s mivel Szabadkán nagyon sok magyar ajkú él, igazából a helyiek kétszer is megértettek mindent. Nyilván ez a kis identitászavar okozott mulatságos pillanatokat, ugyanis Biros Péter köszöntő szavait a tolmács magyar nyelven kezdte el "szerbre fordítani".)


Szabadkai sajtótájékoztató - vlv-képek

A magyar csapat busza rendőri felvezetéssel érkezett meg az uszodához, amelynek környezetét még most füvesítik majd. Csaknem egy órával az ünnepség kezdete előtt tele volt a lelátó, s a melegítésre az öltözőből érkező magyar csapatot nagy taps köszöntötte. Hallottunk néhány kedves bekiabálást: "Ügyesek legyetek ám!" - ilyen típusúakat. A házigazdák különleges, vízilabda-rendezvényeken talán sosem látott programmal készültek: tucatnyi modell tartott divatbemutatót, kispadtól kispadig sétáltak a medenceparton. A már vízben melegítő fiúk mindkét oldalon lopva lesték őket, majd módjuk nyílt a személyes kontaktusra is, hiszen a rendezők elhelyeztek egy nagy rózsacsokrot, s megkérték a szerb és a magyar játékosokat, hogy egy-egy szálat adjanak át a divatbemutató résztvevőinek.

Ezután következett a mérkőzés, amely - magyar és szerb bírói közreműködés mellett - kétszer nyolc percig tartott. A szerbek szereztek vezetést, de a magyar csapat fordított, sőt, több góllal elhúzott. A játék a végére nem nélkülözte a show-elemeket, s mire megszólalt a dudaszó, már "igazságos" döntetlent mutatott az eredményjelző.

Csapatunk megegyezett az eindhoveni Európa-bajnokságra kijelölt kerettel, de természetesen annak négy idegenlégiósa most nem volt jelen. Védett viszont mindhárom kapus, Szécsi, Baksa és Decker Attila is. (Eljött, de csak megmártózott a vízben, játszani nem játszott az ujjsérülésből gyógyuló Gór-Nagy Miklós.)

Kemény Dénes a gála után, a vlv-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy-két napon belül kijelöli olimpiai keretét. Az érintetteknek rövid pihenőjük lesz, mert a keret május 14-én megkezdi a felkészülést Londonra.

A szövetségi kapitány személyesen lesz jelen az olimpiai vízilabdatorna május 5-i londoni sorsolásán és megtekinti a BL Final Four május 11-12-i nagyváradi mérkőzéseit is.

Szerbia-Magyarország 5:5 (2:1, 3:4)
Szabadka (Subotica), v.: Balajevics (szerb), Vogel (magyar)
Szerbia: Pijetlovics, Mitrovics, Ubovics 1, Eskert, Alekszics, Matovics 1, Gocics, Avramovics 2, Saponjics, Mandics 1, Vapenski, Mitrovics, Vuksanovics, Cuk. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Magyarország: Szécsi, Török 1, Vámos 1, Katonás 1, Hosnyánszky, Kiss G. 1, Szivós, Turzai, Biros, Hárai 1, Steinmetz Á., Baksa, Decker A. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

VLV-VIDEÓK:


Kemény Dénes a szabadkai sajtótájékoztatón


Dejan Udovicsics a szabadkai sajtótájékoztatón


Biros Péter a szabadkai sajtótájékoztatón


A magyar himnusz - szabadkai uszodaavató


A szerb himnusz - szabadkai uszodaavató



Kemény Dénes nyilatkozata


- Dénes, egy szép, békés döntetlent játszottatok, azt hiszem, hogy ezt így kell csinálni. Milyen volt ez a nap? Nagyon sok furcsaságot láttam.

- Nem tudom, mire gondolsz.

- Például a divatbemutatóra...


Szabadkai uszodaavató - vlv-képek

- Én úgy gondolom, hogy nagy dolog egy ilyen milliárd feletti költségvetésű új uszoda, és szerintem világcsúcs, hogy december 9-én kezdték építeni, és ma adják át, úgyhogy le a kalappal előttük. Természetesen örömmel jöttünk, bármelyik városba jöttünk volna örömmel, Szabadkára meg, hát azt meg nem kell magyarázzam, hogy miért. És hát nagyon nagy szeretettel fogadtak. Egyetlen játékosom sem panaszkodott, hogy tegnap meccs volt, hogy esetleg az ünneplésből jöttek egyből a buszhoz reggel. Mindenki jött örömmel közülük is. A meccs meg olyan, amilyenek ezek a gála-bemutatók szoktak lenni. Az elején inkább mi játszottunk nyögvenyelősen, majd egy picit jobban, akkor ők estek vissza, aki látta, a végén nehézségek árán be tudtuk fejezni a második negyedet is, és úgy gondolom, hogy jól fog mindenkinek esni az úticsomag a buszon. Remélem, hogy hazaérünk 7 és 8 óra között Budapestre.

- Láttam, hogy nap közben sokat beszéltél Udovicsiccsel, a szerb szövetségi kapitánnyal, esetleg valami információt kaphatunk?

- Jobbrészt privát dolgokról volt szó, régóta nagyon kulturált és normális a viszonyunk. Tulajdonképpen érdekes módon, amikor hosszabban elkezdtünk beszélgetni, és hogy úgy mondjam, baráti lett a kapcsolatom, mint Ratkóval, vagy Sandróval (Ratko Rudiccsal és Alessandro Campagna-val - a szerk.) már régóta, az Pekingben volt az olimpia alatt. Ugye nekik sok nehézségük volt, és velem beszélte meg azokat a problémákat ott kint, amiket esetleg másokkal nem tudott. Nekünk szerencsére kevesebb nehézségünk volt, és hát az, ami amúgy a nyilvánosságot érintheti, hogy ténylegesen tervezzük, hogy amikor csak lehet, támaszkodunk egymásra, közel vagyunk, kézenfekvő, mindenki tanulhat a másiktól. Most már két szerb válogatott fog játszani a magyar bajnokságban. Butaság lenne szakmai féltékenységből félrehúzódni. Hogy egymással továbbra is nehéz lesz a mérkőzés, az szerintem ettől független, ugyanakkor egyéb ellenfelekkel szemben, hogyha mi együttműködünk, akkor erősebbek leszünk. Ők is, mi is.

- Egy kicsit térjünk haza, láttalak a bajnoki döntő meccsein. Mi a véleményed erről a hárommeccses döntőről?

- Szerintem nagyon izgalmas, és nagyon változatos volt. Az első mérkőzés után, ahol a Vasas láthatólag halványabb teljesítményt nyújtott, mint a Dubrovnik ellen, de győzött, benne volt a levegőben az is, hogy két meccs alatt lezárja. A második meccsen az Eger megérdemelten harmadik meccsre kényszerítette, ott pedig lehetett látni, hogy sokáig az Eger kezében volt a meccs, végül is a Vasas az utolsó másfél negyedben nagyon összeszedte magát. Én úgy gondolom, hogy a közönség szempontjából nagyon jó volt ez a három mérkőzés. 8-9 ezer ember volt a három meccsen összesen a lelátókon, ez uszodában nagy szám. Fantasztikus hangulat volt, igazi reklámja volt a vízilabdának. Most megérdemelt pihenő van a játékosoknak is, május 14-én kezdünk az olimpiára készülni, egy-két napon belül meglesz a keret, gondolom, ez mindenkit érdekel.

- Megelőzted a kérdést...

- Így van. Úgy gondolom, az a legkevesebb, hogy respektálom a bajnoki döntőt, és nem zavarom meg a játékosok fejét azzal, hogy ilyen korán keretet hirdetek. Nekem is jobb lenne, ha sokkal hamarabb megtenném, de ez mindig is így volt. Úgyhogy én is szeretnék néhány napot pihenni, 5-én nagy eséllyel jelen leszek a sorsoláson Londonban, utána következő héten elmegyek Nagyváradra, tehát azért az én pihenőm is meg lesz szaggatva, és azért is akarnám mihamarabb kihirdetni a keretet, hogy a velejáró tennivalókat el tudjam végezni, és akkor utána ne kelljen semmiféle megkeresésre reagálnom.

- Köszönöm, Dénes.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Hárai Balázs nyilatkozata


- Na Pufi, tessék, mi történt veled mostanában? Mesélj!

- Befejeződött a bajnokság. Mindenki tudja, hogy milyen körülmények között játszottunk, úgy érzem, ahhoz képest lehetett volna sokkal rosszabb is a helyezés. Gyakorlatilag a végére elfáradtunk, és ezért lettünk negyedikek, de az a munka, amit elvégeztünk, és az a hozzáállás, amit egész évben csináltunk, szerintem önmagáért beszél.

- Gratulálok a helytállásotokhoz, és térjünk rá arra, hogy hol vagyunk most.

- Köszönöm.

- Szabadkán vagyunk, vége van a gálának. Hogy érezted magad? Milyen volt ez belülről?

- Igazság szerint egész szépre sikeredett ez az uszoda, vagy nem. :) Kicsit olyan hangár-jellegű az egész, de újnak új. Igazából a gálamérkőzéseknek mindig az a hátránya, hogy kevés a bemelegítés, és így így nehéz a mozgás a vízben, de szerencsére pont x lett a vége. :)

- Hát igen, véletlenül. A hangulat egész jó volt, és engem kicsit meglepett ez a divatbemutató-show előtte.

- Igazából én melegítettem, annyira nem nagyon figyeltem…

- Nem adtál virágot senkinek?

- Nem. :)

- Jó, Pufi, mik a következő napok tervei?

- Most jön egy biztos hét pihenés, elmegyek kicsit horgászni a barátnőmmel és a kiskutyánkkal, Pupival, hogyha nézi, akkor innen is üdvözlöm. :) És utána pedig elkezdek edzeni, még mielőtt elkezdődne a felkészülés, magamtól is. Ennyi.

- Jó pihenést kívánok, és jó fogást nem, mert azt nem illik.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Decker Attila nyilatkozata


- Attila, köszöntelek Szabadkán, túl vagyunk egy gálameccsen. Mi van veled, hogy vagy, milyen szezont zártál? Ennyi kérdés elég, azt hiszem.

- Hát, a kedvem az most jobb lett ez után a meccs után, mert jó hangulatú gálameccset játszottunk, de végül is a szezonvégünk gyalázatosra sikeredett, ugye a hatodik hely..., nem kell mondanom, hogy az nekünk nem igazán a célkitűzésünk volt, de hát végül is így alakult, csapatként így sikerült. Az meg, hogy itt egy jó döntetlent játszottunk, egy ilyen uszodaavatón tökéletes eredmény, meg igazából játék is szerintem.

- Mit tervezel a nyárra?

- Nagyon szeretnék a válogatottal edzeni, akármilyen formában. Aztán majd kiderül, ha Dénes kihirdeti a keretet, hogy ez így lesz-e. Reméljük, hogy a nyáron talákozunk.

- Köszönöm az interjút!

(Lejegyezte: feva)



Baksa László nyilatkozata


-Szervusz Lacika, túl vagyunk a gálán, hogy érezted magad? Védtél egy hatalmas nagyot, az emlékezetes, gondolom.

- Igen, úgy gondolom, hogy egy jó kis délutánon vagyunk túl, gondolom az én csapattársaim is fáradtak, meg a másik csapatban is fáradtak már a játékosok, ha jól hallottam, akkor ott is tegnap volt a döntő harmadik mérkőzése, azt hiszem, Belgrádban. Én úgy gondolom, hogy az út az elérte a célját, a legfőbb célt, hogy nem sérült meg senki. Örülök, hogy egy ilyen szép uszodát húztak föl ide. Ahogy látom, itt nagyon sok gyerek van és elkel ez az uszoda, ki lesz használva jócskán.

- Mik a következő napok tervei nálad?

- Hát, először is várakozással telik a bejelentésig, nagyjából tisztában van vele mindenki, hogy most mire gondolok. Ahhoz vannak szabva az elkövetkezendő napok. Nagyjából így, meg szerintem egy kis tanulás, mert az iskolában vannak vizsgáim és megpróbálok minél többet minél hamarabb megcsinálni. Úgyhogy mondom, várom azt a nagy napot, ami nem tudom mikor jön el a héten, de várom.

-Hát Laci, akkor jó várakozást kívánok!


-Köszi szépen!

(Lejegyezte: feva)