FACEBOOK

Székely Bulcsú a Japán elleni vereségről

Székely Bulcsú a Japán elleni vereségről
hozzászólás, 2011.08.11.

Magyarország vízilabda-válogatottja a shenzeni Universiade első fordulójában 13:10-re kikapott Japán csapatától. A mérkőzés után telefonon értük el a juniorok szövetségi kapitányát.

Magyarország-Japán 10:13 (1:4, 3:5, 3:1, 3:3)
Shenzen, Universiade, v.: Bartels (ausztrál), Stajkovikj (macedón)
Magyarország: Baksa - Török 4, Angyal, Vámos 1, Körényi, Bátori 5, Jansik, Szentesi, Keresztes, Fülöp, Kovács P., Bundschuh. Szövetségi kapitány: Székely Bulcsú
Japán: Tanamura - Shiga 1, Hemmi, Yoshimitsu, Wakamatsu 2, Yanase 1, Yusuke Shimizu 2, Kadono 3, Yasuda, Takei 2, Iwaki, Okawa 2, Naoki Shimizu. Szövetségi kapitány: Yoji Omoto
Gól - ötméteresből: 2/3, ill. -/-
Gól - emberelőnyből: 6/9, ill. 4/12

További eredmények

SZÉKELY BULCSÚ a vlv-nek:


- Nehéz bármit mondani, mert sajnos az első két negyedben átrobogtak rajtunk. Függetlenül attól, hogy ez a felnőtt japán válogatott volt, olyan őrületes egyéni hibákat követtünk el, ami valósággal megbénított minket. Nyolc vagy kilenc egyéni hiba okozta, hogy a japánok elhúztak, lefordultak minket, betörésből, elváltásból kaptuk a gólokat, amire képtelenek voltunk reagálni, mert valósággal sokkolt minket ez a kezdés. Az első két negyed után 4:9-re álltunk, s ekkor hatalmas erőről tett tanúbizonyságot a csapat. Gyakorlatilag felálltunk a padlóról, 10:9-nél nagyon közel voltunk az egyenlítéshez, de sajnos túlságosan nagy energiát emésztett fel, hogy visszahozzuk magunkat. Kihagytunk egy ötméterest, s ahogy ilyenkor szokott lenni, a szerencse sem állt mellénk. Röviden ennyi. Ettől függetlenül..., ez az én csapatom, az én felelősségem az eredmény. Ez volt az első hivatalos mérkőzésünk, s most iszonyú nehéz torna áll előttünk, megnehezítettük a saját dolgunkat. Csak az első napon vagyunk túl, de könnyen lehet, hogy a 8 köré kerülésért a szerbekkel kell játszanunk.

Most az a feladatunk, hogy mindenki rendezze magát. Azt kértem a fiúktól, hogy beszéljék ki magukból ezt a meccset. Holnap megpróbálom frissíteni őket és a gondolatokat távol hajtani ettől a vereségtől. És hát a sportember attól sportember, hogy a padlóról is feláll, aki bajnok akar lenni, annak ilyen pofon után is fel kell állnia és tovább kell mennie. Egyértelműen az a cél, hogy felálljunk és emelt fővel abszolváljuk a továbbiakat.

Jó néhányszor éltem át a pályafutásom során nagyon-nagyon jó csapatokkal is ilyet, amikor ránézel a társadra és pontosan azt látod az arcán, amit te is érzel magadban, azt a tanácstalanságot, tehetetlenséget. Ez a társaság így együtt nem játszott még tétmeccset. Ráadásul meg is beszéltük előtte a fiúkkal, hogy a japán válogatott mindazt jól tudja, ami tanulható ebben a játékban: úszni, lőni, helyezkedni. Tudtuk, hogy nem rossz csapatról van szó, Sanghajban csak két góllal kaptak ki a németektől. Fel kell állnunk, ez most a dolgunk. Átbeszéltem a történteket a segítőimmel is, egyetértettünk abban, hogy a céljainkat nem szabad feladnunk az első botlás után. Vár ránk egy U20-as világbajnokság is, ha az első vereség után mi magunk azt mondjuk, hogy nem vagyunk elég jók a kitűzött célokhoz, akkor ebben igazunk is lesz. Nagyon szeretek egy Henry Fordtól származó mondást: "Akár azt hiszed, hogy meg tudod csinálni, akár azt, hogy nem - mindenképpen igazad lesz!"

Ennek szellemében fogunk továbbmenni. Igyekszünk a jó dolgokat megtalálni, például azt, hogy így fel tudott állni ez a csapat. Amikor szinte már fel lehetett volna adni, mert tényleg lehetetlen küldetésnek tűnt, akkor úgy küzdöttek egymásért, ahogy még nem láttam idény nyáron. Kijött az, hogy ez egy igazi csapat, amire nagyon büszke voltam. Sajnos az eredmény olyan, amit nem lehet megmagyarázni, nem is erre helyezem most a hangsúlyt. A sokk után, a harmadik negyedre ugyanaz a játék csodák csodájára elkezdett működni. Akkor, amikor már gyakorlatilag minden mindegy volt, leesett a teher a gyerekekről, előjött a büszkeség, hogy nem üthetnek minket így ki, és akkor hihetetlenül jól működtek a dolgok. Csak hát, mondom, ez akkora hihetetlen energiákat emésztett fel sajnos, hogy törvényszerű volt: ekkora hátrányból hatalmas csoda kellett volna ahhoz, hogy megfordítsuk a meccset.

VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Nehéz mit mondani, teljesen leblokkoltunk az elején, lefordultak minket. Rosszul tagozódtunk, hibákat követtünk el. Azóta átbeszéltük egymás között a meccset, tudjuk, mit rontottunk el és igyekszünk azokat kijavítani. Megállapodtunk, hogy csak vacsoráig foglalkozunk a vereséggel, utána a következő mérkőzésre készülünk.


Szigorúan a matematikát nézve a magyar csapat és a szerbek váratlan vereségével kicsit kaotikus helyzet állt elő a tornán. A csoportunk harmadik helyezettje várhatóan mi leszünk, hiszen a záró mérkőzésen az olaszok játszanak Japánnal, vagyis mindkét csapat pontosan fogja tudni, hogy milyen eredményre van szükség a további könnyebb út érdekében. A mi csoportunkból az, aki nem csoportelsőként jut tovább, a C csoportból kap ellenfelet a nyolcaddöntőben. Ez azt jelenti, hogy a szerbeket ma meglepetésre legyőző franciák, az USA és Szerbia közül azt a csapatot kell legyőznünk a legjobb nyolc közé kerülésért, amelyik csoportjában a második helyen végez...

Következő mérkőzésünk Olaszország ellen lesz.

SZABÓ ZOLTÁN ÉRTÉKELÉSE ÉS UNIVERSIADE-SZTORIJA

3 régi hozzászólás

buvar-kn hozzászólása
2011.08.12. 21:59

ez igen!! ha mar a japanok meg vernek ki jöhet meg ey utan?? mongolia??es meg csodalkoyni fogunk ha rioba a legjob (nem leszünk bent?? perdig adigra dr kemenzmart a vakondokal fog farkas szemet nezni.

mvlsz.sportszeru hozzászólása
2011.08.12. 09:15

A moderációs alapelvek megsértése miatt a hozzászólást töröltük. Egyben ez az utolsó figyelmeztetés, a következő hasonlónál a hozzászólási jog lesz törölve. (Lehet menni panaszkodni más fórumokba.) - vlv

anya hozzászólása
anya33834
2011.08.12. 02:03

A Sanghaji VBn 11. helyezetthez kepest 5 helyen valtozott a Japan csapat. Peldaul sem az iden mar egri NAGANUMA, sem az olasz es montenegroi csapatokban jatszott csapatkapitany AOYAGI nincs ott az Univerziaden. A VBn Takagi Hideki volt a szovetsegi kapitany, most Yoji Omoto. Szoval joval gyengebbek mint nehany hete. Nalunk 5 felnott valogatott kerettag is van a csapatban. Ujabb tortenelmi vereseg...Tavaly a franciaktol kapott ki az utanpotlas valogatott, most japantol - remelem ez a pofon felebreszti a sracokat es vegul ermesek lesznek az Univerziaden es a junior VBn is. Hajra Magyarok!