FACEBOOK

Műtét után gyógyulgatnak a kotori magyarok

Műtét után gyógyulgatnak a kotori magyarok
hozzászólás, 2010.07.19.

Az elmúlt két szezonban Kotorban szerepelt mindkét magyar olimpiai bajnok műtét után lábadozik. Kiss Gergely a döntése alapján "válogatottmentes" nyarat használta fel arra, hogy rendezze régi térdproblémáját, Steinmetz Ádám pedig az orvosok szerint máris tovább terhelte porcsérüléses vállát, mint szabadott volna, a műtét elkerülhetetlenné vált, így a nemzeti csapat az EB-n biztosan nem számíthat a centerre. A lábadozókat kérdeztük, hogy halad a gyógyulásuk.

KISS GERGELY a VLV-nek:

- Az ultrahang, a röntgen és az MRI vizsgálatai azt támasztották alá, hogy ami zavart évek óta, az nem porckopás vagy öregedés következménye, hanem egy letört porcdarab zavarta ott a dolgokat belül... Június végén körülbelül félórás műtét alá vetettek, epidurális érzéstelenítést kaptam, de az egyéb nyugtatók, altatók hatására így is "bealudtam". Egy napot töltöttem kórházban, utána gyakorlatilag ráállhattam a lábamra, négy-öt napot követően pedig a járás, a felállás-leülés is ment, már gyógytorna-gyakorlatokat is csináltam. A laza úszás viszonylag hamar ment, de például a mellúszás és a taposó lábtempó még nem engedélyezett.

- Hogy érzed magad, mennyire gátol a helyzet a normális életben?

- A sétálás már megy, negyedóra laza biciklizés is volt, de a végére már érzékeny volt a térdem. Inkább a miniatűr varratnyomok körüli pukli zavar, rátérdelni például nem tudok.

- Mikor leszel teljesen terhelhető?

- Úszás, konditerem augusztus elejétől már mehet, a súlyzózás, guggolás, medicinlabdás taposás várhatóan augusztus közepétől. Kivárom a hat hetet, amit mondtak az orvosok.

- Mikor kezd a Vasas, mennyi időd van még pihenni és gyógyulni?

- Július 26-án, hétfőn kezd a Vasas, valószínű, hogy én egy héttel később kezdem meg a teljes értékű munkát, de óvatosabb mozgásokat már addig is végzek, egyedül is.

- A nyáron tudtál azért pihenni?

- Úgy volt, hogy esetleg elmegyünk nyaralni, de aztán a költözés meg a műtét miatt maradtunk itthon. Kisebb felújítás is volt a ház körül, hiszen ugye nem voltunk itthon két évig.

STEINMETZ ÁDÁM a VLV-nek:

- Múlt kedden műtötték meg a vállamat. Azzal a porccal kerültem kés alá, ami miatt már január óta fájt a vállam. Még Szegeden sérült meg, amikor a szerbekkel játszottunk január végén. Azóta fáj, ezért is nem játszom a válogatottban, mint az ismeretes. Az orvosok megnézték és azt mondták, hogy azonnal műteni kell. Túl is estem rajta, Hangodi professzor artroszkóppal csinálta. Már kiengedtek a kórházból, most fel van kötve a kezem egy szerencsétlen kendővel és még egy jó hónapig nem mozgathatom. Emiatt nekem nagyon nehéz volt elviselni a nagy meleget, ugyanis a varratok miatt még a víztől is száműztek. Másfél hónapos kényszerpihenő vár rám.

- Mit mondtak, hogy sikerült a műtét?

- Azt mondták, csoda, hogy eljutottam idáig és bírtam a fájdalmakat. Gyakorlatilag a porcos részt teljesen ki kellett venni, mert teljesen összezúzódott. Az orvosok szerint már január végén indokolt lett volna megműteni, tehát mondom, kész csoda, hogy ennyit tudtam játszani vele. Állítólag teljesen rendbe fog jönni. Egyébként Katonás Gergőnek volt hasonló sérülése, ő már játszik, rám hasonló rehabilitációs tortúra vár, s körülbelül októbertől játszhatok majd.

- A műtéttől eltekintve milyen a nyári vakáció?

- Nekem most az a nyaralás, hogy itthon vagyok. Szeretnék azért még a Balatonra eljutni, vidéki rokonsághoz, de "be vagyok korlátozva" ezzel a rehabilitációval. Ha kicsit mozgékonyabb leszek, akkor majd azért megyek kirándulni is.

- Egy olvasónk beírásából tudjuk, hogy voltál Zentán.

- Igen. A helyi újságban írtak is rólam. Edzettem a helyi csapattal, csupa magyar fiú. Csak hát ott is anyagi gondok vannak. Már rég az első osztályban lenne a helyük, mindig megnyerik a másodosztályt, aztán nem tudnak indulni anyagi okok miatt.

- Hogy fogadtak téged?

- Nagy szeretettel, és mondták, hogy leigazolnak azonnal, hogyha ilyen szándékom van... Nagyon szeretnék, hogy egyszer a magyar válogatott is ellátogasson hozzájuk, szeretettel várják az egész csapatot. Szerintem nem lenne rossz dolog, mert Zenta lakosságának több mint 80 százaléka magyar és még a szerbek is egész jól beszélnek magyarul. A sporton túlmutató gesztus lenne egy ilyen látogatás, meg is említem majd Dénesnek, ha beszélünk.

6 régi hozzászólás

punki hozzászólása
punki31887
2010.07.20. 20:06

Jobbulást mindkettőtöknek! Ádi mihamarabbi visszatérést is kívánok a VASAS-hoz! A Bátyádhoz, és a Téged imádó szurkolótáborhoz! Geri-Ha győzelemre viszed a Csapatot-mert TE EGY NYERŐ EMBER VAGY- mindenki Téged fog imádni ennél a csapatnál! Örülünk , hogy jöttél, örülnénk, ha győznél!!!! Hajrá VASAS!

Róma2009 hozzászólása
2010.07.19. 22:53

Köszi:)

Szöszke hozzászólása
2010.07.19. 21:16

Mindkettőjüknek gyors jobbulást!

waterpologamer hozzászólása
2010.07.19. 18:17

Még mvlsz-en volt egy hír, hogy elvileg itt eddzenek a magyar ifi válogatottal?!

balzs hozzászólása
balzs31866
2010.07.19. 12:07

Jobbulást!

Róma2009 hozzászólása
2010.07.19. 10:24

Jobbulást Nekik!:) Kedves Szerk, tudnál nekem segíteni? Szombaton voltam kinn a Margitszigeten, és összefutottam német vízilabdás srácokkal. Fiatalok voltak, max. 18 évesek, tehát arra gondoltam, hogy esetleg az ififválogatott lehetett. Edzőtáborozhattak?